Kalle Keihänen

Lentokoneruoka henkilökunnalle?

48 viestiä aiheessa

Mutta homma menee kuitenkin niin, että ravintoloissa syödään ja lentokoneissa matkustetaan, joten nälkä kannattaa hoitaa ennen koneeseen menoa eikä tosiaankaan jättää ruokailua koneen annosten varaan.

 

Näinhän se on. Minua aina ihmetyttävät ihmiset jotka suurin piirtein odottavat jopa niin sanotun turistiluokan (Economy) ruoan olevan viiden tähden ravintolan tasoa. Minulle on aina kelvannut Finskin tarjoama ruoka, vaikka välillä harmittelee sitä, että Emppujen turistissa ei saa lämpimää ruokaa. Sunnuntain lennollani istuin vain noin rivin päässä business-luokasta ja ruokien tuoksut sieltä kyllä vähän häiritsivät. Siitäkin huolimatta, että tarjotut juusto- ja pikkelssitäytteiset leivät olivat vallan mainioita. ::)

 

Se off-topicista.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Näinhän se on. Kumma kun VR:llä ja Matkahuollolla matkustettaessa ei kitistä ilmaisen ruoan puutteesta.

 

Ehkä suurin osa kansasta elää vielä vanhaa aikaa jolloin lentokonehommat oli gourmeeta, annokset isoja jne. mutta kuitenkin koko ajan kitistään halvempia ja vielä enemmän halvempia lippuja.

Kuten esimerkiksi että mistä saa Intiaan 20-30:lla eurolla lentolipun.  :o

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Pakko tähän ketjun aloittaneena lisätä, että kyse siis oli nimenomaan lentävän henkilökunnan appeesta. Ja siinä mielessä olen kyllä äskeisten linjoilla että useimmiten se annos on ainakin turistissa varsin pieni. Noh, ehkei siitä turisti kuole nälkään (varsinkin kun muistaa santsata niitä sämpylöitä joita yleensä tarjoillaan uusintakierroksia), mutta jos jollain kaukoidänreitillä pitäisi emojen päivystää jaloillaan ja työnnellä raskaita vaunuja pitkin käytäviä, niin tuolla turistipuolen appeella voi yllättävää laihtumista olla edessä.

 

Eri asia sitten kokonaan on, että kuka hitto ne (turistin) annokset suunnitteluvaiheessa koemaistaa? Hieman kokkausmenetelmiä ja maustamisia viilaamalla niistä oikeasti voisi saada hyvänkinmakuisia jos vain tahtoa ja taitoa olisi.

 

Viime pe-la AY95 oli tarjolla dinnerillä kanaa hapanimeläkastikkeessa. Oli mielestäni todella maukasta, ja se chilipurkkikin oli näköjään keittiön hyllystä löytynyt. Aamiaiseksi oli ne pari pikkunakkia ja se kuminen pinaattiperunahässäkkä joka siis oli aivan hirveän makuinen. Ne nakit sai juuri ja juuri syötyä, tosin sinappia olisi niihinkin tarvittu.

 

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Näinhän se on. Kumma kun VR:llä ja Matkahuollolla matkustettaessa ei kitistä ilmaisen ruoan puutteesta.

 

En minä ainakaan ole koskaan lentokoneessa saanut ilmaista ruokaa. Kyllä siitä aina on maksettu lipun muodossa.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Mutta homma menee kuitenkin niin, että ravintoloissa syödään ja lentokoneissa matkustetaan, joten nälkä kannattaa hoitaa ennen koneeseen menoa eikä tosiaankaan jättää ruokailua koneen annosten varaan.

 

Siinä vaiheessa kun on matkustanut luokkaa 23 tuntia semmoisilla vaihdoilla ettei ehdi syömään kentällä voi hiukan alkaa olemaan semmoinen fiilis että olis kiva saada mahansa täyteen.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Siinä vaiheessa kun on matkustanut luokkaa 23 tuntia semmoisilla vaihdoilla ettei ehdi syömään kentällä voi hiukan alkaa olemaan semmoinen fiilis että olis kiva saada mahansa täyteen.

 

Niin huonolla reitityksellä sitten laukkuun leipää ja piimää vaan tai lippu businessluokkaan.  :)

Piimä kyllä pitää nykyään ostaa tax-freestä kun ottavat sen muuten pois.

 

Itse suosin Helsingin päässä ennen kaukolentoa lätyn syömistä. Sellainen Pizzataxin tms perhepizza naamariin tunti ennen lentoa niin ei paljoa rassaa se, että aamulla tuodaan naaman eteen se isältäpojalle -munakas jota ei enää saa alas, ei sitten millään.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Eri asia sitten kokonaan on, että kuka hitto ne (turistin) annokset suunnitteluvaiheessa koemaistaa? Hieman kokkausmenetelmiä ja maustamisia viilaamalla niistä oikeasti voisi saada hyvänkinmakuisia jos vain tahtoa ja taitoa olisi.

 

Viime pe-la AY95 oli tarjolla dinnerillä kanaa hapanimeläkastikkeessa. Oli mielestäni todella maukasta, ja se chilipurkkikin oli näköjään keittiön hyllystä löytynyt. Aamiaiseksi oli ne pari pikkunakkia ja se kuminen pinaattiperunahässäkkä joka siis oli aivan hirveän makuinen. Ne nakit sai juuri ja juuri syötyä, tosin sinappia olisi niihinkin tarvittu.

 

 

Vain tuostapas tulikin mieleeni että maistuukos se safka samalle matkalentokorkeudessa kuin mitä maan pinnalla? Muistelisin jostain lukeneeni että lentokonesafkaan pitäisi laittaa mausteita aina rutkasti enemmän koska se paine mitä kabiinissa pidetään vaikuttaa haju- ja sitä kautta makuaistiin heikentävästi. Tietoa kellään?

 

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Vain tuostapas tulikin mieleeni että maistuukos se safka samalle matkalentokorkeudessa kuin mitä maan pinnalla? Muistelisin jostain lukeneeni että lentokonesafkaan pitäisi laittaa mausteita aina rutkasti enemmän koska se paine mitä kabiinissa pidetään vaikuttaa haju- ja sitä kautta makuaistiin heikentävästi. Tietoa kellään?

 

 

 

Tästä linkistähän tuo selvinnee?

 

http://www.verkkouutiset.fi/tulosta.php?id=111929

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

No jotain tuollaista muistelinkin, vaikka se vähän ympäripyöreästi on mainittu:

Kymmenen kilometrin korkeudessa osa mausteiden tehosta häipyy ilmanpaineen vuoksi.

 

Liekö sitten omaa olettamusta että tämä tapahtuisi juuri hajuaistin heikkenemisen takia ilmanpaineen vähetessä.... vaikka nyt ei ihan kymmenen kilometrin paineessa oltaisikaan....  ::)

 

Makuahan saisi tietysti laittamalla vaikka jonkun pienen Chipotle Tabasco tai Sriracha pullon mukaan siihen annokseen.  Ai niin mutta kun se maksaa kamalasti.....

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Kyllä noi lentokoneruokien mausteiden määrät on varmasti tarkkaan harkittu. Ei niitä parane liian stydisti maustaa, koska saman ruoan tulee kelvata tuhansille matkustajille. Ei ne niitä annoksia valmista yksilöllisesti vaan muussiakin väännetään kerralla muutama sata kiloa ellei tuhat...  ::) Se oliskin hyvä jos sais tilata yksilöllisen ruoka-annoksen koneeseen ennen lentoonlähtöä!  ;D

Suolaa on helppo lisätä, mutta pois sitä ei saa! Itse en juurikaan suolaa käytä ja jotkut ravintola-annokset maistuvat hirvittävän ylisuolaisilta.

Annoskootkin ovat ravinotarvosisällöltään varmasti oikeaoppisia. Kaukolennoillahan ruokaa ollaan tuputtamassa kokoajan.

Muutaman kerran Ausseihin lentäneenä on suorastaan ärsyttävää, kun sitä ruokaa lykätään kokoajan nenänalle ;-)))

Meitä lentomatkustajia vaan on niin monenkokoisia ja erilaisia ihmisiä, että sama annoskoko voi olla liikaa toiselle ja toiselle se ei riitä kuin maistiaiseksi.

Järkevintä olisi, jos lennolla voisi vaikka pienestä lisämaksusta santsata toisen annoksen.

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Toisaalta monelle sadalle matkustajalle ei ehkä kannata varata jokaiselle toista annosta. Ehkä kannattaisi ilmoittaa lipunostovaiheessa, että haluaa toisenkin annoksen ja maksaa siinä samalla hieman ylimääräistä siitä toisesta annoksesta.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

En ole juurikaan ruoka-annoksia valokuvannut, mutta osuipa silmään ihan muuta etsiessä alla oleva kuva. Siinä on erään bisnesjettifirman perämiehen kylmä alkupala (Hors d'Ouvres , onomatopoeettisesti  kääntyy suomeksi Hevosen Munat). Muistaakseni Nizzasta tarjoavat tuon näköistä pöperöä. Perämies söi sen ja  on vielä hengissä.  :)

 

[ attachment removed / expired ]

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Kaikenmaailman pikkupurkkia ja muutahan tuossa on tarjottimen täydeltä, mutta missä se itse annos on?  ;D    - ei sillä etteikö kattaus olisi hieno...

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

 

Makuahan saisi tietysti laittamalla vaikka jonkun pienen Chipotle Tabasco tai Sriracha pullon mukaan siihen annokseen.  Ai niin mutta kun se maksaa kamalasti.....

 

 

Nyt ymmärränkin miksi siellä keulilla töitä tekevän henkilöstön laukusta yleensä löytyy se Tabasco-pullo, tietysti Underberg sopisi kaveriksi, mutta kun ollaan töissä  :-[,  toisaalta on sanottu että vain siat ruokailevat ilman ruokaryyppyä  ;D

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Olivat osanneet kirjoittaa oikein kaksi samppanjaa kuudesta. ::)

 

Vaikka nuista mitään ymmärrä, niin kyllä tuossa ruokalistakielessäkin on kirjoitusvirheitä ja paljon  ;) Anyway, löytyisiköhän jostakin esim. kotimaisten JetFlite tai AirFix tarjontaa, jos vuokraisi koneen n. 6000 e tunti ja haluaisi ruokailla siellä jotain kumikanaa pureskellen, VCS taitaa heillekin nuo mämmit toimittaa?  :P

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Löytyihän tuo JetFliten Menu, mutta hinnoista ei puhetta, no jos lienee tuolla varaa matkustaa, niin ruoka lienee pienin menoerä?  ::)

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Järkevintä olisi, jos lennolla voisi vaikka pienestä lisämaksusta santsata toisen annoksen.

 

Sinänsä hyvä ajatus, mutta lentokoneessa tuosta voisi tulla pienoisia logistiikkaongelmia.

Isossa, täynnä matkustajia olevassa koneessa jo normaali ruokatarjoilu täytyy tehdä juuri

tietyllä tavalla, koska koneen käytävillä ei mahdu kulkemaan kärryillä moneen suuntaan.

Jos sitten vielä lisäksi pitäisi alkaa tehdä joillekin matkustajille uusia annoksia, mitenköhän mahtaisi toimia.

Eikä koneiden keittiöissä ole varmaan ihan liikaa säilytystilojakaan.

 

- Ville -

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Finnairin lentohenkilokunta, niin ohjaamo- kuin matkustamohenkilokuntakin, tilaavat lennolla nauttimansa ruoan etukateen cateringista. Vaihtoehtoja on muutama.

 

Onko tuo käytäntö tullut viimeisen neljän vuoden aikana? Vuonna 2003 MD-11:n ohjaamossa matkustaessani lentäjät valitsivat ruokansa bisneksen kahdesta vaihtoehdosta. Jälkiruuaksi sai syödä samaa, mutta välissä piti olla muistaakseni puolitoista tuntia. (Itse jouduin tyytymään turistiluokan ateriaan lippuni mukaisesti.)

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Vaikka nuista mitään ymmärrä, niin kyllä tuossa ruokalistakielessäkin on kirjoitusvirheitä ja paljon  ;) Anyway, löytyisiköhän jostakin esim. kotimaisten JetFlite tai AirFix tarjontaa, jos vuokraisi koneen n. 6000 e tunti ja haluaisi ruokailla siellä jotain kumikanaa pureskellen, VCS taitaa heillekin nuo mämmit toimittaa?  :P

 

Jetin ja airin ruuat taitaa tulla ihan finnairin keittiöstä  ;)

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään