Seppo Sipilä

Siviililiikenne Malmilla jatkosodan aikana?

5 viestiä aiheessa

Tulipas vasta mieleen, että ei ole tietoja Malmille jatkosodan aikana lentäneistä yhtiöistä, aikatauluista eikä kohteista. Olettaa voisi että Aeron ja ABA:n lisäksi Lufthansa oli maisemissa. Onko kellään tietoja aiheesta, aikatauluja, reittikarttoja, viitteitä hyviin lähteisiin?

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Jos katsoo tarkemmin tuota karttaa, niin Tukholma-Helsinki väliä taisi lentää joku muu kuin Deutsche Lufthansa ??

 

Näinhän se on, ABA ja Aero Oy. Aikataulut siellä alempana. ;)

 

Finnairin sivuilta löytyy seuraavaa:

 

"Jatkosodassa pulaa polttoaineesta

Kesäkuun 22. päivä 1941 puhjennut jatkosota siirsi Aeron lennot jälleen sotilasviranomaisten alaisuuteen. Helsinki ja Turku olivat vaaravyöhykkeessä, ja yhtiö lensi väliaikaisesti Porista. (syyskuuhun -41 asti, huom.)

 

Jatkosodan aikana Aeron koneet lensivät huomattavan määrän kuljetuksia sekä kotimaassa että ulkomailla. Sota-ajan oloista huolimatta Aero lensi Berliiniin vuosina 1943-44. Polttoainepula nousi ongelmaksi, mutta lentoja Rovaniemelle ja Tukholmaan jatkettiin.

 

Edessä uusi aikakausi

Syyskuun 19. päivänä 1944 solmittu rauha keskeytti Aeron lennot. Malmin lentoasema joutui Liittoutuneiden Valvontakomission haltuun, ja sodan runtelema Aeron laivasto siirrettiin Hyvinkäälle. Sieltä yhtiö aloitti lennot sekä suoraan että Turun ja Maarianhaminan kautta Tukholmaan tammikuussa 1945.

 

Valvontakomission määräyksestä lennot lopetettiin 2. maaliskuuta. Aero aloitti uudestaan vasta 13. elokuuta, tällä kertaa pelkästään kotimaassa."

 

Jukka

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Kyösti Karhila kertoo kirjassaan "Reservipilottien ykkösässä", että elo-syyskuun vaihteessa 1943 esim. lentäjät Veijo Taina ja Jaakko Hillo olivat lähdössä hakemaan Curtisseja Saksasta Aeron aamukoneella, mutta myöhästyivät siitä. He pääsivät mukaan kuitenkin saksalaiseen Ju 52:een. Karhila ei kuitenkaan mainitse, oliko kyseessä Luftwaffen "Junnu" vaiko Lufthansan. Hän kertoo samassa yhteydessä myös, että mielenkiintoisia konetyyppejä vieraili kentällä, kuten Me 110, Ju 88 ja He 111, pääosan ollessa kuitenkin matkustajakoneita.

 

Jukka

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään