Tuomo Seppälä

Spottailu ja kuulo(vaurio)

24 viestiä aiheessa

Tervehdys arvoisat ystävät ja spottaajakollegat.

 

Tulipa tällainen kuuloon vaikuttava asia mieleen tässä tänään kun vietin taas hetken aikaa EFHK:lla lähtevien päädyssä. Miten on kuulon säilyvyyden laita jos ja kun paljon viettää aikaa kenttien ympäristössä?

 

Kun itse lähden keräämään spottailu-tiimaa on tapana ottaa taskuun jotain korvia suojaavaa mutta tuuppavat jäämään helposti sinne taskun pohjalle. Jos tulee useampi tunti vietettyä ilman suojaa laskeutuvien tai lähtevien päädyssä niin huomaa kotiin tullessa pientä tinnituksen tunnetta muutaman tunnin tai korkeintaan päivän. Nyt kun asiaa kunnolla ajattelin niin ollankos täällä suoritettu empiiristä tutkimusta asian suhteen?

 

Onhan kuitenkin muistettava että suihkuturbiinin soundi on kokoluokkaa 130dB joka on todella kovan äänen luokka. Itse ajattelen asiaa myös medikaalin kannalta - ainakin vielä olen I-medikaalin kunnossa kuulon puolesta mutta pitäisiköhän spottailua hieman vähentää tai suojata kuulo kunnolla joka kerta kun kentälle lähtee. Miten teette muut - suojaatteko kuuloanne varsinkin jos ajatuksena on viettää pidempi aika kentän laidalla?

 

Näillä ajatuksilla - kuulostellaan ;)

 

-tuomo

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

 

Harvemmin tulee käytettyä siviili-ilmailun parissa, mutta näytöksissä luonnollisesti käytän. Viime syksynä kuulotestissä tuli täydet bongot eli ei tuo ainakaan ole kuuloa huonontanut. ;)

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Eipä ole tullut tulppia käytettyä täälläkään päässä.. Pitää kyllä myöntää että joskus on ihan sattunut korviin, esim sillon kun on ollut kuvaamassa nousevaa AN124, tai muuta itärautaa..  :P

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Eipä tule korvatulppia käytettyä.. Jos kuitenkin käytän, niin vain silloin jos jokin kovaääninen itäkone on kentällä. Jos vaikka Il76 on Porissa ja katsot sitä noin 10-20 metrin päässä, niin neljän Solovievin aiheuttama melu on sanoinkuvaamatonta..  :P

 

Välillä joidenkin konetyyppien kohdalla huomaa, että korvissa vihlaisee, erityisesti MD80 sarjan koneet, kun lähtevät asematasolta rullaamaan, niin moottoreihin laitetaan melko paljon tehoa, että päästään liikenteeseen ja pystytään kääntymään ympäri kohti rullaustietä.

 

Omassa kuulossani en ole mitään muutoksia huomannut, vaikka monenlaisessa melussa on tullut oltua ilman minkäänlaisia kuulosuojaimia.

Melkein muiden spottereiden kuulossa olen huomannut ongelmia, koska välillä saman asian saa sanoa vähintään kolmeen kertaan, että se menee perille...  ;D

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Ainakin EFHK:n tiilikasalla koneiden kuuntelua häiritsevät ne Vantaan vauhtipuistosta mylvivät moottoripyörien äänet.

 

Edit.

Korjattu kieliasua.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Ainakin EFHK:n tiilikasalla koneiden kuuntelua häiritsee se Vantaan vauhtipuistosta mylvivät moottoripyörien äänet.

Totta! Etenkin jos tuulee lännestä päin, niin pärinä on häiritsevän kovaa.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Ei niitä juuri tule edes mietittyä kun pikaisesti kääntyy kentällä. Näytökset ovat asia erikseen kuten Sami sanoikin. Viime kesänä Rissalassa olivat earit paikallaan.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Eipä tule käytettyä korvatulppia edes näytöksissä, silti on edelleen tullut täydet kuulotestistä.

Eipä tule käytettyä korvatulppia edes näytöksissä, silti on edelleen tullut täydet kuulotestistä (vielä). Tuossa se olisi mielestäni oikeammassa muodossa. Monet kuulon vauriot tulevat esiin vasta ajan kuluessa, ja yksittäinenkin kova ääni voi aiheuttaa pysyvän kuulovamman. Kuulosta kannattaa pitää huolta jo nuorena - vanhempana asialle ei voi enää mitään jos on nuorena suhtautunut välinpitämättömästi eikä ole korviaan melulta suojannut.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Itse toistaiseksi olen käyttänyt vain silloin kun seurasin Hornettien läpilaskuja muutaman metrin päässä kiitotiestä... Tosin kyllä lentonäytöksissä varmaan olis ihan hyvä kanssa. Siviilikoneita kun katsoo kentän laidalla niin melun määrä on aika maltillinen vielä kuitenkin.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Viime kesänä Rissalassa olivat earit paikallaan.

 

Jep! Piti eurofighter, hornetit ja Mig sen verran ääntä että tuntu välillä siltä, että ei ees kuulosuojaimia olisi edes ollut.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Joo - kiitos vastauksista, mielenkiintoinen on suhtautuminen. On muuten kyllä muistettava että siinä missä kaikki muutkin asiat niin myös kuulo on hyvinkin yksilöllinen kapistus joka on toisella herkempi kuin jollakin muulla.

 

Ehkä kyse saattaa myös olla tottumisesta. En itse pidä hirveästi kovasta melusta ja teen työtänikin tällä hetkellä kohtuullisen meluisassa ympäristössä tien päällä ja korvatulpat kuuluvat jokapäiväiseen käyttörepertuaariin jossain määrin. Sitä kautta uskoisin että altistuminen voimakkaille äänille kuten vaikka siviillikoneille tuntuu tuskalliselta ilman suojaa.

 

Tämähän ei tarkoita että suojattu kuulo olisi parempi tai herkempi kuin suojaamaton kuulo vaan uskoisin että kysymys lienee enemmän tottumisesta.

 

Eli kukin tyylillään :)

 

-tuomo

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Itsellä kamera repussa sekä muutamat tulpat kulkee mukana samoin kuin ihan normaalikokoiset kuulosuojaimet tosin mallia Claes Ohlsson n.8€. Kuulo kun on yksi niistä monista asioista jota voi pitkään rasittaa mutta se yksi päivä tulee jolloin paluu ei tapahdu enää edeltävälle tasolle ja sen vuoksi kyllä mieluusti suojia pidän lähellä noita matkustajakoneitakin, sanokaa sitten nössöksi tai jotain :D mutta sentään kuulen tuon vielä jonkin aikaa. Diabeteksen takia riski näön menettämiseen kun kuitenkin on aika suuri ajanmittaan niin pitää ainakin jokin havainnointi keino säilyttää.

 

Kuulon testaamiseta vielä sen verran kysymys että kun noissa testeissä olette käyneet niin millaista kuuloa siinä tutkitaan? Siis testataanko siinä ns. normaalia puheäänen taajuuksia vai tutkitaanko myös noita korkeampia ääniä?

 

Sehän on tietty yksilöllistä kuinka korkean äänen voi kuulla jo muutenkin, mutta tiedän että pidempään jopa yleisilmailu laitteiden kanssa työskennelleillä on noiden korkeimpien äänialojen kanssa hiukan kuulossa heikentymistä.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Kuulon testaamiseta vielä sen verran kysymys että kun noissa testeissä olette käyneet niin millaista kuuloa siinä tutkitaan? Siis testataanko siinä ns. normaalia puheäänen taajuuksia vai tutkitaanko myös noita korkeampia ääniä?

 

Se on äärimmäisen fiksua kyllä pitää kuulosuojaimia mukana, vielä kun maksavat sen 8e ja varmasti pelaavat varsin passelisti.

 

Mitä tulee äänen mittamiseen niin en tiedä mitä testejä muut ovat tehneet, mutta itselläni I-medikaali. Medikaalissa oli aika perustavanlaatuinen kuulotesti eli headsetti päähän, äänieristettyyn koppiin ja kaksi nappia käteen (muistaakseni). Sitten kokeen tekijä alkoi antamaan pieniä piippauksia kumpaankin korvaan eri taajuusalueilla. Itse olin yllättynyt että kuuloni oli siinä määrin hyvä, että monilla miehillä asepalveluksessa ilmenevää lievää kuulon huonontumista ei allekirjoittaneella ilmennyt. Lieneekö sopivan paljon vaikkua korvissa armeijassa kun en muista kuulleeni siellä juuri mitään muutakaan :thmbup:.

 

Eniveis - en osaa sanoa mitä taajuusalueita ilmailu-medikaalissa testataan mutta äkkiäkös tuon selvittäisi JAR-FCL3 säännöksistä. Itse en nyt kykene mutta ehkä joku muu...;)

 

-tuomo

 

edit: No jaksoinpa sittenkin. Eli nopean googletuksen perusteella tuli vastaan ainakin seuraavat tiedot:

 

SECTION 1 JAR-FCL 3 
Hearing requirements 
(a) Hearing shall be tested at all 
examinations. The applicant shall understand 
correctly conversational speech when tested with 
each ear at a distance of 2 metres from and with 
his back turned towards the AME.  

(b) Hearing shall be tested with pure tone 
audiometry at the initial  examination and at 
subsequent revalidation or renewal examinations 
[b]every five years up to the 40th birthday and every 
two years thereafter[/b] (see paragraph 1 Appendix 16 
to Subpart B). 

(c) [b]There shall be no hearing loss in 
either ear, when tested separately, of more than 
35dB(HL) at any of the frequencies 500, 1 000, 
and 2 000 Hz, or of more than 50 dB(HL) at 3 000 
Hz.
[/b]

 

Ota tuosta sitten tolkkua ;)

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Eihän tuossa ole mitään pahaa jos omaa kuuloaan haluaa suojata. Siinä 90 luvulla niille vasta sitä käyttöä oliskin löytynyt HK;lla, kun tu-134:set, ja alkuperäismoottoreilla varustetut ysit olivat vielä peruskauraa kentällä. nykyään se on harvinaista jos tupolevia sattuu EFHK:lla näkemään.  ::)

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Kyllä Rovaniemelläkin on tullut pariin otteeseen pistettyä sormia korviin, kun on Hornetit ottaneet parilähtöä jälkipoltolla.

 

Noh, korvat muutenkin (taas)tinnittää siihen malliin, että on vissiin vaikunpoistoreissun paikka. :-\

 

 

Ps. Remowaxia on kokeiltu jo...

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Teetin muutama vuosi sitten itselleni korvien muotoon valetut tulpat. Tulppiin saa erilaisia suodattimia (eli kuinka paljon desibelejä leikkaa veks). Käytän aina järeintä tulppasuodatinta. Kun suodattimet poistaa, voi tilalle laittaa mm. Sennheiserin kuulokkeet (mallia korvamonitori), jollaisia näkee rockbändien käytössä. Minullakin on langaton vastaanotin Sennheiserin korvamonitorisysteemille. Kun heiluu rumpujen kanssa, voi johdon pujottaa selän taakse ja vastaanottimen vaikkapa vyölle.

 

Käytän noita tulppia näytöksissä, soittaessani ja yleensä aina kovassa melussa. Ovat kyllä äärimmäiset hyvät ja miellyttävät korville kun ovat tehty mittojen mukaan.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Kannattaa varmaan miettiä haluaako kuulla vielä 40-vuotiaanakin jotain. Kuulovaurio tulee hiipien, ei yön yli.

 

Se, että korvat alkavat soida melussa olemisen jälkeen alkaa olla jo merkki siitä, että melu oli liian kovaa ja siinä oltiin liian kauan. Kuulovaurio voi tulla jo melusta, joka ei vielä satu korviin, jos se on tarpeeksi pitkäkestoista.

 

Lisätietoa: englanniksi

suomeksi, katso varsinkin taulukko lopussa

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

 

Noh, korvat muutenkin (taas)tinnittää siihen malliin, että on vissiin vaikunpoistoreissun paikka. :-\

 

 

 

 

Se ihan oikea tinnitus ei valitettavasti lähde vaikunpoistolla. Se kyllä loppuu aikanaan, siinä samassa yhteydessä kun loppuvat muutkin elintoiminnot.

 

Kuulon suojaamiseen suhtaudutaan joskus hieman naureskellen, mutta kunnon tinnitus tietää yleensä invalidisoitumista, ammatinvaihtoa ja kommunikointikyvyn vakavaa heikkenemistä. Korvatulppien panos-tuotos -suhde on siis aika hyvä, varsinkin kun useimmissa tapauksissa sellaiset muutaman euron maksavat tulpat riittävät. Niillä melu putoaa noin 20  desibeliä. Lentonäytöshommiin ja satunnaiseen oleskeluun muutaman kymmenen metrin päässä käynnissä olevasta suihkumoottorista tämmöiset tulpat ovat tyhjää parempi, ammattimainen tai pitkäaikainen melualtistus on asia erikseen ja vaatii järeämmät otteet.

 

Mitä suurempi korvatulpan massa on, sitä paremmin se eristää matalia taajuuksia. Olen käyttänyt monen sorttisia kertakäyttötulppia, ja merkittävin ero on ollut materiaalin pinta: sileäpintaiset ärsyttävät korvakäytävän ihoa vähemmän. Muotoon valetut on nekin hyvät, mutta satunnaiselle käyttäjälle tyyriit.

 

Nuo aiemmassa viestissä olleet linkit on hyödyllistä luettavaa.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Teetin muutama vuosi sitten itselleni korvien muotoon valetut tulpat. Tulppiin saa erilaisia suodattimia (eli kuinka paljon desibelejä leikkaa veks). Käytän aina järeintä tulppasuodatinta. Kun suodattimet poistaa, voi tilalle laittaa mm. Sennheiserin kuulokkeet (mallia korvamonitori), jollaisia näkee rockbändien käytössä. Minullakin on langaton vastaanotin Sennheiserin korvamonitorisysteemille. Kun heiluu rumpujen kanssa, voi johdon pujottaa selän taakse ja vastaanottimen vaikkapa vyölle.

 

Käytän noita tulppia näytöksissä, soittaessani ja yleensä aina kovassa melussa. Ovat kyllä äärimmäiset hyvät ja miellyttävät korville kun ovat tehty mittojen mukaan.

 

Heips!

 

Minulla on käytössä toista vuotta samanlaiset tulpat. Omissani on vaimennus 25 dB, joten mukavasti voi käyttää moottoripyörällä ajaessa tai vaikkapa lentokentälle melko lähellä koneitakin. Olen mieluummin vähemmän melussa kuin enemmän, siksi käytän kuulosuojaimia. Joku kirjoitti, että on se mukava kuulla vielä 40 ikävuoden jälkeen - niin onkin! ! !  :thmbup:

Skannerikin kuuluu hyvin, vaikka kuulosuojaimet ovat käytössä.

 

T:Reijo

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään