Guest karjjuh

Avoin reitittävä langaton verkko

4 viestiä aiheessa

Esittelenpä tässä erään idean, joka on vapaasti kaikkien käytettävissä ja edelleen kehitettävissä.

 

Ongelma: Nykyinen internetverkko on vähintäänkin ns. "viimeisen mailin" osalta kaupallisten operaattoreiden hallussa. Etenkin alueilla joilla ei ole kilpailua, hinnat pyrkivät olemaan kohtuuttoman korkeita. Toinen ongelma on IPv4 osoiteavaruuden riittämättömyys ja rajoitettu langattomuus. Ongelma on myös se, että ahneet operaattorit pitävät verkkoliikennettä tiukasti hallinnassaan sekä internet- että kännykkäverkoissa. Monin paikoin vallitsee monopoli tai kartelli, jonka vuoksi hinnat ovat korkeita. Erityisesti ulkomaanyhteydet tuppaavat olemaan kalliita etenkin puhelinpuolen roaming palveluissa. Langattomat puhelimet (ns. verkkokännykkä) eivät toimi vapaasti, vaan puhelinoperattorit haluavat laskuttaa näistä yhteyksistä pakottamalla yhteyden edes jossain kohtaa kulkemaan omissa verkoissaan. Skypepuhelu kännykkään on siis maksullinen eikä vapaasti verkosta toiseen liikkuvaa skypekännykkää tai vastaavaa ole vieläkään markkinoilla. Nykyiset langattomat avoimet WLAN verkot ovat vain reittejä internettiin, eivät itsenäisiä toisiinsa reitittäviä verkkoja. Näin ollen langattomasta verkosta toiseen siirtyminen on hidasta ja ongelmallista ja yhteyden ominaisuudet ja palvelut riippuvat langattoman yhteyden tarjoajan omasta lankayhteydestä.

 

Ratkaisu: Kaikille avoin yksityisistä soluista koostuva, vapaasti laajennettavissa oleva ja itse skaalautuva ja reitittävä langaton verkko mahdollistaa verkko-operaattoreista riippumattoman verkon toiminnan. Itse kukin toimisi omine laitteineen omana operaattorinaan ilman puhelukohtaisia tai kuukausittaisia maksuja operaattoreille. Vain laitteiden hankinta on maksullista yksittäiselle käyttäjälle, tosin käyttäjä jakaa laitteidensa kaistan ja reitityskapasiteetin myös muiden käyttöön. Näin olisi mahdollista vapautua operaattoreiden holhouksesta ja heidän maksuistaan

 

 

Kuvaus: Jokainen kännykkä, läppäri, pöytäkone, tms. verkkolaite toimisi tämän vapaan verkon soluna ja reitittäisi , yhdistäisi ja välittäisi liikennettä kantomatkansa ulottuvissa olevien laitteiden välillä. Näin ollen kaikki laitteet voisivat verkottua toistensa kanssa täysin langattomasti ja mobiilisti. Toki tällainenkin järjestelmä vaatisi myös puhtaita reitityssoluja ja tukiasemia, mutta nekin olisivat yksityisten ihmisten hankkimia ja ylläpitämiä (tällaisen laitteen omistaja saisi esim. etuoikeuden kaistaan muihin käyttäjiin nähden ja ainakin varmistaisi paremmin omien yhteyksiensä toiminnan). Tarvittaessa jotkin yhteydet voitaisiin reitittää myös lankayhteyttä käyttäen. Esim. valtiot, julkisyhteisöt ja yleishyödylliset järjestöt tai vapaaseen verkkoon liittyneet yritykset voisivat tarjota omia valokuituyhteyksiään runkolinjoiksi pitkille matkoille ja merten yli. Ehtona olisi vapaan verkon periaatteiden mukaisesti, että yhteys tulee tarjota toisille täysin ilmaiseksi, mutta vastavuoroisesti on sitten oikeutettu käyttämään muuta verkkoa myös itse tarvitsematta maksaa siitä kenellekään. Vapaassa verkossa kulkisi yhtä hyvin niin data, kuva kuin äänikin, eli perinteisen nettiliikenteen lisäksi verkossa liikkuisi multimediaa ja VoIP puheluja ja mitä ikinä nyt verkon välityksellä voi siirtää. Eikä haittaisi ottaisiko yhteyden kotoa, mökiltä tai liikkuvasta kulkuvälineestä. Nettiradioista tulisi siten ihan oikeita radioita, VoIP puhelut muuttuisivat kännykkäpuheluiksi jne.

 

Tämä vapaa verkko olisi täysin itsenäinen, eli se ei olisi lainkaan riippuvainen nykyisistä internetistä tai kännykkäverkoista, mutta voisi haluttaessa luoda yhteyden niihin, joten se voisi toimia ilmaisena "gatewayna" internetiin ja sen sisältöön. Tämä siksi, että kestäisi kuitenkin aikansa, ennen kuin vapaan verkon omat IPv6 osoiteavaruudessa toimivat palvelut saavuttaisivat saman tason kuin nykyinen internet. Liikenne ulos internetiin kuitenkin eroteltaisiin vapaan verkon sisäisestä liikenteestä ja käyttäjän tulisi voida olla tietoinen, kumman verkon palveluita hän kulloinkin käyttää. Koska verkko olisi itsenäinen, se voitaisiin suunnitella alusta asti ilman nykyisen internetin rajoitteita ja pyrkiä myös estämään sen haittoja, kuten sähköpostin roskapostitusta.

 

Vapaan netin sähköposti voisi toimia esim. sillä periaatteella, että postia pystyisi lähettämään vain se taho, jonka käyttäjä on hyväksynyt lähettämään postia ja ei toivotut lähettäjät voisi sitten blokata kokonaan pois. Eli postin lähettäjällä pitäisi olla jo postia lähettäessään olla valtuus ja lähetysavain postin lähettämiseksi eteenpäin. Johan loppuisi roskapostittaminen. Lähetysavaimiakin voisi olla eritasoisia: esim. julkisia ja yksityisiä ja hniihin voisi liittyä rajaus lähetettävän postin määrästä. Oletuksena voisi olla, että jokainen avain sallii vain kertalähetyksen. Vastaanottaja voisi sitten postin saatuaan päättää blokkaako lähettäjän vai antaako kyseisen lähettäjän lähettää itselleen jatkossa postia ja kuinka usein eli vastaanottaja voisi luoda lähettäjälle lähetyskiintiön tai sallia rajoittamattoman lähettämisen itselleen (ehkä tuo olisi vain perheenjäseniä ja kavereita varten). Ja avaimen statusta voisi muuttaa milloin tahansa. 

 

Tekniikkaa: Homman voisi käsittääkseni toteuttaa jo olemassaolevalla tekniikalla, eli laitetasolla verkko voisi rakentua esim. IEEE 802.11X standardin laitteista (siis ihan tavallisista WLAN laitteista) joissa sovellettaisiin IPv6 ja IPv6 Mobile protokollia ja mahdollisesti vielä jotain sopivaa reitityssoftaa (Skypessä on jo jonkinlainen sisäänrakennettu reitityssofta, joka osaa luovia jopa NAT osoitteenmuunnosten läpi eli se toimii internetin fyysisen reitityskerroksen päällä). Itse en ole mikään langattoman tai edes tavallisen verkkotekniikan ammattilainen, joten tähän puoleen voivat muut antaa paljonkin lisäinformaatiota ja ideoita.

Tuo 802.11X teknologia on siitä hyvä, että se toimii vapailla radiotaajuuksilla, joten mitään taajuuskauppaa ei tarvitse käydä. Kenties jokin yhdistys tai julkinen taho voisi tarjota myös yhteydet FICIXiin (internetin kansallinen solmukohta), jotta nettiyhteydet saataisiin pelaamaan.

 

Tässä kuitenkin joitakin asiaa käsitteleviä linkkejä alkuun:

 

802.11 standardista: http://fi.wikipedia.org/wiki/802.11

 

MANET (Mobile Ad-Hoc verkko) verkko: http://fi.wikipedia.org/wiki/Mobile_ad-hoc_network

WMESH: http://fi.wikipedia.org/wiki/Wireless_mesh

HiperLAN: http://fi.wikipedia.org/wiki/HiperLAN

 

IPv6: http://fi.wikipedia.org/wiki/IPv6

http://www.ficora.fi/index/palvelut/palvelutaiheittain/standardointi/standardointiryhmat/ipv6.html

Mobile IPv6: http://fi.wikipedia.org/wiki/Mobile_IPv6

 

OSI malli (verkkoliikeneteessä on 7 eri tasoa, joilla laitteet ja ohjelmistot toimivat): http://fi.wikipedia.org/wiki/OSI-malli 

 

Tässä pari englanninkielistä linkkiä:

http://en.wikipedia.org/wiki/Wireless_mesh_network

http://en.wikipedia.org/wiki/Mobile_ad-hoc_network

 

Noissa wikipedian artikkeleissa on lisäksi vielä linkkejä muualle nettiin, joten noista on hyvä aloittaa surffailu.

 

Ja tähän lopuksi vielä ehdotukset vapaan netin teeseiksi (saa täydentää)

 

1. Verkon tulee olla käyttäjille maksuton.

2. Kukin käyttäjä vastaa omista verkkolaitteistaan ja niiden toiminnasta ja on velvollinen tarjoamaan reititys- ja välityspalvelua niiden kautta toisille käyttäjille.

3. Vapaassa verkossa vapaasti saatavan aineiston (kuvat, teksti, musiikki, videot jne.) tulee olla kaikkien käyttäjien vapaasti käytettävissä ja linkitettävissä.

4. Kaikki vapaa sisältö tulee lisensoida GPL tai muulla vastaavalla lisenssillä, joka takaa aineiston vapaan käytön vähintäänkin ei-kaupallisiin tarkoituksiin ja verkossa edelleen käytettäväksi. Verkon ulkopuolinen käyttö voidaan rajata käyttöoikeuden ulkopuolelle.

5. Verkossa on oikeus tarjota myös maksullisia palveluja, mutta ne on pidettävä salasanan tai muun käyttäjätunnistuksen takana ja estää niiden näkyminen vapaalla puolella. Maksullisella tai muuten erillisen käyttöoikeuden vaativalla puolella on mahdollista tarjota aineistoa, jota ei voida lisensoida vapaasti käytettäväksi. Maksullisista palveluista vastaa yksinomaan palvelun tarjoaja, ei verkkoyhteisö.

 

Eli tällaista. Te jotka olette asioista paremmin perillä, laittakaapa kommenttia miten tuon voisi toteuttaa. Aluksi voisi koettaa verkottaa muutamia lähietäisyyden WLAN laitteita keskenään (siis ilman internettiä ja sen palveluita) ja sitten koettaa laajentaa verkkoa alueelliseksi, ehkä jopa koko kaupungin kattavaksi. Eräs tavoite olisi myös pyrkiä rakentamaan laitteelta toiselle kantavia pitkiä ketjuja pidempiä etäisyyksiä varten (vähän niin kuin modernia radioamatööritoimintaa...), jolloin voitaisiin yhdistää toisiinsa erillisiä alueellisia verkkoja ja samalla matkan varrella olevia satunnaisia käyttäjiä tai pienempiä kyläverkkoja. Lopulta hyvinkin toisiinsa verkostoitunut verkko voisi kattaa koko Suomen ja kenteis yhteys saataisiin myös naapurimaiden vastaaviin verkkoihin ja lopulta koossa olisikin jo sitten maailmanlaajuinen vapaa verkko. Yhteys saataisiin kenties toimimaan myös sellaisilla syrjäseuduilla, jonne kaupallisilla operaattoreilla ei ole kiinnostusta (omat laitteet ja linkkiasemat (aurinkokennolla/tuuliturbiinilla?) eivät välttämättä maksa ihan kohtuuttomasti etenkään kun itse yhteys on sen jälkeen ilmainen - ja voisihan julkinen puolikin ehkä innostua tukemaan tällaista verkottamista). Mutta nyt tarvitaan niitä ensimmäisiä kokeilijoita, uranuurtajia ja pioneereja.

 

Miten laitteet tulisi kytkeä? Mitä ohjelmistoja tarvitaan? Kuka koodaa? Milloin yritetään ensimmäisiä yhteyksiä?

 

Kiinnostuitteko? Keskustelu aiheesta on siis avattu.

 

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Eilen tein dealin 18 kk WLAN sopparista...langaton on ok...jos ei katkeile ja data siirtyy ....olen kuulolla kaikille uusille ideoille.

 

 

t. JT

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Idea olisi varmaan joiltain osin toimivakin, mutta kun

1) Reaalimaailmassa kaikki pyörii rahalla.  ;D

 

2) Harva yksityishenkilö haluaa avata kaikille avoimia "välittäjäsoluja" tai internet gatewayta joiden kautta tuntemattomat imuttavat mahdollisesti laittomassa jakelussa olevaa musiikki ja videomateriaalia ilmaiseksi. Omat vehkeethän siinä lähtisi kun viranomaiset asiaan puuttuisivat.

3) Tuollainen kaikille avoin verkko olisi kai lähinnä rikollisten ja väärinkäyttäjien unelmaverkko, paikka jossa voi tehdä mitä tahansa jäämättä kiinni.  :thmbdn: Ennemmin maksan vähän siitä hyvästä, että tiedän etteivät muut tee nimissäni mitä sattuu.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Idea olisi varmaan joiltain osin toimivakin,

 

Niin, miksei olisi?

 

mutta kun

1) Reaalimaailmassa kaikki pyörii rahalla.

 

Tässäkään verkossa ei laitteet toki ole ilmaisia. Laitevalmistajat saattaisivat hyvinkin innostua ja operaattorit vastustaa...  >:(

 

2) Harva yksityishenkilö haluaa avata kaikille avoimia "välittäjäsoluja" tai internet gatewayta joiden kautta tuntemattomat imuttavat mahdollisesti laittomassa jakelussa olevaa musiikki ja videomateriaalia ilmaiseksi. Omat vehkeethän siinä lähtisi kun viranomaiset asiaan puuttuisivat.

 

Miksei haluaisi? Onhan näitä nytkin huomattavasti rajoittuneempia WLAN yhteisöjä (Wippies, OpesSpark, FON,...) tai yksittäisiä käyttäjiä, jotka tarkoistuksella jakavat nettiliittymänsä WLANin kautta muillekin. Tuo esittämäsi kommentti haiskahtaa vahvasti kaupallisten operaattoreiden propagandasta vetäistyltä väitteeltä. Samaa voidaan sanoa internetin löangallisesta osasta: eikähän se pääosa laittomasta materiaalista leviä vielä ihan lankoja pitkin ja jopa kaupallisesten operaattoreiden omissa verkoissa? Sopii siinä sitten viranomaisten viedä kaapelit maasta...

 

Totta puhuen, eikös vastuu ole sillä joka laitonta materiaalia jakaa - ja sillä joka sitä käyttää. Verkon välityspalveluja ja itse verkkoinfran ylläpitäjää ei kai tuollaiset vastuukysymykset paina (tai ainakin näin pitäisi olla - jos vastuu on yhteyden tarjoajalla, niin sitten ollaan pahasti hakoteillä koko lainsäädännössä). Eihän tienpitäjäkään ole vastuuss, jos joku ajaa ylinopeutta. Kyllä se sakko lähtee kaaharille eikä Tiehallintoon...

 

3) Tuollainen kaikille avoin verkko olisi kai lähinnä rikollisten ja väärinkäyttäjien unelmaverkko, paikka jossa voi tehdä mitä tahansa jäämättä kiinni.  :thmbdn: Ennemmin maksan vähän siitä hyvästä, että tiedän etteivät muut tee nimissäni mitä sattuu.

 

Miksi se olisi sitä sen enempää kuin nykyionen lankaverkkokaan? Se, että jokin liikenne kulkee tietyn reitittimen kautta, ei tee reitittimen ylläpitäjästä tai omistajasta sen vastuullisempaa langattomassa verkossa kuin langallisessakaan. Eikä kaikki liikenne mikä jonkin reitittimen tai solmun läpi liikkuu, ole suinkaan ko. laitteen omistajan nimissä. Kyseessähän on vain välitin, ei tiedon alkuperäinen lähetin. Verkon protokollat voidaan laatia sellaisiksi, että lähettäjän väärentäminen on äärimmäisen vaikeaa, mielellään mahdotonta. Tämähän on vasta idean esittely, ei lähellekään mikään lopullinen spesifikaatio. Kehitystyötähän ja kokeiluja tuollainen vaatii, se on selvä ja tietoturva on yksi asia, johon tulee kiinnittää erityistä huomiota.

 

Mutta itse liikennöisin mieluummin vapaassa ja ilmaisessa (suhteellinen käsite) verkossa, kuin maksaisin kohtuuttomia korvauksia kaupallisille operaattoreille olemattomasta nopeudesta ja olemattomasta palvelusta. Toki poikkeuksiakin on, mutta pääsääntöisesti palvelu on olematonta ja hinnat pilvissä. Jaetussa verkossa kustannukset ovat jo nyt kohtuullisemmalla tasolla nopeuteen nähden, mutta saman voisi hoitaa jopa ilmaiseksi kun kaikki osapuolet jakavat omat resurssinsa yhteiseen käyttöön. Käyttäjämäärän kasvaessa tuollaisen avoimen reitittävän soluverkon peittoalue voisi kasvaa kattamaan huomattavasti laajemmat alueet, kuin mihin kaupalliset operaattorit ovat nykyään halukkaita investoimaan.

 

Esimerkiksi jokainen auto voisi periaatteessa toimia tukiasemana ollessaan liikenteessä tai muuten virrat päällä. Muina aikoina auton tukiasema olisi lepotilassa. Paitsi että maanteillä liikkuvat autot muodostaisivat maanteitä mukailevat "runkolinjat" ja tarjoaisivat siten nettiyhteyden ainakin tienvarren asukkaille (ja he taas omilla laitteillaan siitä eteenpäin yhä syvemmälle korpeen), lisäbonuksena autonavigaattoriin yhdistettynä tällainen "liikenneverkko" tarjoaisi reaaliaikaista dataa liikennevirroista, tieolosuhteista jne. ja kuhunkin autoon saataisiin myös nettiyhteys. Autot voisivat jopa keskustella toistensa kanssa tämän verkon välityksellä ja tätä mahdollisuutta voitaisiin käyttää hyödyksi esim. älykkäässä tasanopeussäätimessä ja siten vähentää teiden ruuhkautumisia (älykkäät säätimet osaisivat ennakoida pullonkauloja, liittyviä ajoneuvoja jne. ja varata tilaa liikennevirrassa, jolloin liiittymien ruuhkautuminen vähentyisi ja ainakin haitallinen haitariliike saataisiin vähenemään).

 

Onko kukaan kokeillut WLAN purkillaan yhdistää muutamaa tällaista langattomasti yhteen verkkoon? Monissa noista purkeistahan on jo olemassa sisäänrakennettu reititin, joten luulisi että homma voisi koemielessä onnistua. Joku palvelin vaan pystyyn omaan langattomaan verkkoon ja sitten vaan kokeilemaan, onnistuuko yhteys sinne vaikkapa jonkun langattoman välittäjäverkon kautta ilman että mikään näistä verkoista olisi kiinni internetissä (internetti pitäisi bannata pois, jottei yhteys muodostuisi/reitittyisi sitä kautta, vaan kokeiltua tulisi nimenomaan langaton reititys).

 

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään