Matias Pusa

Vanhoina HYVINÄ aikoina...

242 viestiä aiheessa

Jonkin tiputanssin aikaan olin jo riittävän vanha tajutakseni, että siinä tekee itsensä vain naurettavaksi  8)

 

Jes, siksihän sitä tanssittiin Linnankin juhlissa ;)

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Ja kultaisella 60-luvulla sai myös irtomaitoa pumppuautomaatista omaan kannuun. Sitten tuli myös maitopusseja. Ehkä hygieniaa, säilyvyyttä ja kestävyyttä ajatellen on parempi niiden antaa elää vain muistoissa.  Eikä enää ole Kampissa Maanviljelijäin Maitokeskustakaan. Jos "maitokaupasta" (=lähikauppa) ei saanutkaan kovin eksoottista ruokatavaraa, oli kuitenkin siirtomaatavarakauppoja  :thmbup: Niissä oli ihmeellisiä kaukomaiden herkkuja kuten ananasta...

 

MUTTA

 

Ennenkaikkea oppilaitosten nimet olivat selkokielisiä ja konstailemattomia, malliin "Perä-Häntälän Karjakkokoulu". Nykyään ne ne ovat ihan kummallisia innovaatioita malliin "Huilia", "Pyyhecum" tai "L-Intsi-Tuutti".

 

;D ;D ;D

 

Totta nuo oppilaitosten nimet, samoin kuin yritysten nimet.

 

Samasta aiheesta jo Keihäsen Kallekin tuossa kirjoitti, mutta jatkan omalta osaltani vähän eri painotuksin:

 

Kaupasta ei nykyään saa kuin muoviin tukehdutettua leipää, makkaraa, kinkkua, lihaa, kalaa, juustoa yms. Pahimmassa tapauksessa se lihapala on ennen lopullista tukehduttamista hukutettu marinadiksi kutsuttuun kellertävään liejuun. Ällöä. Onneksi on muutamia kauppoja, jotka uivat vastavirtaan :thmbup: Kannattakaa niitä ja käykää kauppahalleissa ja toreilla jos kohtuudella mahdollista. Tai ostakaa suoraan vaikka paikalliselta kalastajalta tms. tuottajalta. Hintakaan ei usein ole juurikaan paikallisen SS-marketin tms. natsimakasiinin hintaa kalliimpi. Laatu on taas aivan muuta. Näin säilyy edes pieni palanen vanhaa hyvää aikaa!

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Pahimmassa tapauksessa se lihapala on ennen lopullista tukehduttamista hukutettu marinadiksi kutsuttuun kellertävään liejuun. Ällöä.

 

Teollisen marinoinnin filosofia ei ole oikein avautunut minullekaan... en keksi sille mitään muuta syytä kuin sen että marinoimalla liha saadaan asiakkaalle myytyä ällöä puoli-ilmaista lientä lihan kilohinnalla.

 

Keksisivät edes hyvän makuisen marinadin jos kerran nykyihminen on olevinaan niin kädetön että lihaa ei osata itse maustaa.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Lihatuotteen kosteuspitoisuus on muuten merkittävä aihe elintarviketeollisuudessa. Vedelle voi kertyä aika makeasti yksikköhintaa...

 

(velipojan pikkumuksu oli muuten parivuotiaana kovasti mieltynyt konjakkimarinoituun lampaaseen. Juu ei löytynyt lähikaupan hyllyltä ;D )

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Teollisen marinoinnin filosofia ei ole oikein avautunut minullekaan... en keksi sille mitään muuta syytä kuin sen että marinoimalla liha saadaan asiakkaalle myytyä ällöä puoli-ilmaista lientä lihan kilohinnalla.

 

Teollisen marinoinnin idea on avautunut sinulle erinomaisesti. Myös niin päin, että marinaadilla saadaan lihan kilohinta näyttämään halvemmalta kuin se oikeasti on, ja kuluttajahan ostaa aina halvemman miettimättä hinnan muodostumista. Lisäksi tuolla tietysti pyritään luomaan valinnanvaran illuusio. Ihminen luultavasti ostaa todennäköisemmin peräkkäisillä kaupassakäynneillään kahta erilaisessa marinaadissa lilluvaa kanaa kuin molemmilla kerroilla samanlaista marinoimatonta kanaa.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Jos aiotte nostaa kansanliikkeen marinoimattoman lihan puolesta, olen mukana. Rakastan myös itse tehtyä "slow foodia". En koskaan syö "fast foodia" näissä Mäkkäreissä ja muissa vastaavissa kuolintarvikkeita tarjoilevissa paikoissa.

 

:laugh:

 

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Kiitos Arne. Kaikkihan tuon tietävät, kirjoitin sen vain auki tänne foorumille. Nykyinen prosessiteollisuus ja logistiikkahelvetti on kyllä painanut vähän hintoja alas, mutta samalla se on tuhonnut aika ison palan (ruoka)kulttuuria puhumattakaan monista pienyrityksistä. Ne vaan jäivät isompien jalkoihin. Onneksi niitä pieniäkin vielä on. Niitä vaan pitäisi muistaa edes välillä kannattaa. Käydä vaikka viikonlopun kunniaksi hankkimassa jotain vähän parempaa. Silloin se voi vaikka maksaa vähän enemmän. Aina ei edes maksa enempää. Joskus jopa vähemmän.

 

Lihan teollisen marinoinnin ideahan on saada suola- ja tätä kautta vesipitoisuus nousemaan, jolloin tuotteen paino nousee. Lisäksi se marinadiksi kutsuttu liemi voidaan myydä samalla kilohinnalla kuin itse tuote, nehän punnitaan samalla kertaa. Kaiken lisäksi nuo valmiiksi marinoidut ovat toisinaan vielä suolaamalla suolattuja, ts. niihin on työnnetty ruiskulla suolavettä. Paljonko haluat maksaa suolavedestä/kilo?

 

Teollinen marinadi on aina tehty jostain halvimmasta mahdollisesta kasviöljystä, joka palaa grillatessa, ne kun eivät kestä kuumuutta ollenkaan. Kaikkein surkein esitys on erään melko suuren firman marinoidut tuotteet, jossa marinadiin on lisätty maissijauhoa, jotta se halvasta öljynlitkusta tehty marinadinlitku suurustuisi, näyttäisi paksummalta eikä valuisi paketin pohjalle. No senhän arvaa miten maissijauholle käy kuumassa grillissä. Sehän kärähtää kiinni oikein huolella semmoisiksi hiiltyneiksi kokkareiksi. Samaa ongelmaa ei esiinny itse tehdyllä marinadeilla. Jos ostatte valmiiksi marinoituja, katsokaa tuoteseloste ja unohtakaa ainakin ne maissijauholla tuunatut.

 

Marinointi on mielestäni hieno tapa maustaa grillattavat ruoat, edellyttäen, että marinadi on itse tehtyä. Helppoa kuin heinän teko, öljyä, happamuutta tuomaan joko soijaa, sitruunamehua, viiniä tai etikkaa, sitten mausteita, valkosipulia, sipulia, yrttejä, jopa juureksia yms. Oman maun ja kohteen mukaan vähän kustakin pullosta :laugh: Aikaa marinadin tekemiseen menee ehkä pari minuuttia. Ohjeita ei kannata ottaa niin vakavasti, kukin itse tietää, mistä tykkää.

 

Ruuan kanssa hiljaa ja huolella puuhastelu on hauskaa. Syksyllä on taas tiedossa jokavuotinen kalan kylmäsavustus ja meetvurstin teko :thmbup: Kelpaa niitä joulupöydässä maistella. Kun tekee ite saa sellaista kun tulee  :laugh:

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Ruuan kanssa hiljaa ja huolella puuhastelu on hauskaa. Syksyllä on taas tiedossa jokavuotinen kalan kylmäsavustus ja meetvurstin teko :thmbup: Kelpaa niitä joulupöydässä maistella. Kun tekee ite saa sellaista kun tulee  :laugh:

 

Tosta meetwurstin tekemisestä saa kertoa lisääkin, koska itselle ei millään tavalla tuttua.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Lisäksi esimerkiksi valmiiksi marinoidut broilerin rintafileet eivät ole marinoituja. Lihat lyödään purkkiin ja liemi päälle, sitä ei mene lihojen alle ja väleihin. Kannattaa tosiaan valita se marinoimaton vaihtoehto, jollaisen onneksi löytää sieltä kaupan tiskistä edelleen. Silloin maksaa vain siitä mitä tarvitsee.

 

Broileri ei kyllä marinointia tarvitsekaan. Vähän maustetta pintaan ja pannulle, se on siinä. Marinoinnin päätarkoitus ei ole maustaminen vaan mureuttaminen. Naudan paistille se tekee hyvää.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Tosta meetwurstin tekemisestä saa kertoa lisääkin, koska itselle ei millään tavalla tuttua.

 

Ei ole vaikeaa, mutta melko työlästä. Vanhoista keittokirjoista löytyy ohjeita, mulla on Keittotaidon kultainen kirja jostain 1960-luvulta. Alkuteos on ruotsalainen Bonnier's kokbok. Erinomainen perusteos, josta löytyy ohjeita melkein mihin vaan ja lopun voi soveltaa. Sieltä poimin ohjeen, jonka mukaan toimien pitäisi syntyä Gotlannin meetvurstia. Sovelsin hieman tuota ohjetta, lisäsin valkosipulia, konjakkia ja punaviiniä. Paha kyllä ohje loppuu kohtaan "vie savustettavaksi".

 

Tällä tarkoitetaan kylmäsavustusta. Sekään ei ole kauhean vaikeaa, netistä löytyy jonkun verran ohjeita. Itellä käytössä jää/viileäkaappi, jossa on sisällä kaksi 12 V/25W vastusta. Vastusten päälle laitetaan leppää, katajaa tai omenapuuta 2 cm:n paksuisina kiekkoina. Niistä tulee sopivasti savua, mutta kaapin lämpötila pysyy riittävän alhaisena. Lämpötilan seuraaminen on kaikkein tärkein juttu. Kaapissa pitää myös olla riittävä tuuletus. Sitten kaupasta kaljaa ja savustelemaan. Tuommoisella laitteella voi kylmäsavustaa mitä vaan. Viime syksynä kokeiltiin kaverin kanssa makkaran savustuksen yhteydessä juuston  savustamista. Tuli hyvää siitäkin, oikein harmitti ettei tullut tehtyä enemmän. Paistejakin savustettiin.

 

Vanhoina hyvinä aikoina keittokirjatkin olivat parempia :)

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Vanhoina hyvinä aikoina keittokirjatkin olivat parempia :)

 

Jep, erityisesti lausahdus "voi pestään" on hauska yksityiskohta wanhoissa leiwontateoksissa :)

 

Kanafile maustuu ja kastikoituu näppärästi myös esim. vuohenjuustoklöntillä  :thmbup:

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Halpaa makkaraa - sitä legendaarista - myytiin Helsingin rautatieasemalla hintaan 20 penniä, tuotemerkillä "Halpa Makkara"  8)  Ja hyvää oli.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Nykyinen prosessiteollisuus ja logistiikkahelvetti on kyllä painanut vähän hintoja alas,

...ei kai nyt sentään  :o Ruoan hintahan nousee kohisten!  :'(

 

Vanhoina hyvinä aikoina (80-luvun alussa) äiti lähetti vitosen kanssa kauppaan (siis viiden markan setelin) ja sillä sai voipaketin, ranskan leivän, maidon ja vielä jonkun pikku karkinkin - saako nykyään viidellä eurolla saman?  :thmbdn:

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Vanhoina hyvinä aikoina meillä oli markka, jonka kohtalo oli omissa käsissä. Jos vienti ei vetänyt, tekaistiin pieni devalvaatio - ja taas oli suomalainen vientituote halvempi kuin kilpaileva ulkomainen tuote.

 

Vanhoina aikoina ei pihistelty lakkorintamalla, vaan väsättiin kokoon yleislakko jossa kaikki lakkoilivat kaikkia vastaan. Tosin minulle on jäänyt hieman hämäräksi, miten sellainen toimi.

 

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Jep, erityisesti lausahdus "voi pestään" on hauska yksityiskohta wanhoissa leiwontateoksissa :)

 

Ja vanhoissa keittokirjoissa liharuuat alkavat aina "Liha puhdistetaan ja leima poistetaan"

 

Vanhoina hyvinä aikoina meillä oli markka, jonka kohtalo oli omissa käsissä. Jos vienti ei vetänyt, tekaistiin pieni devalvaatio - ja taas oli suomalainen vientituote halvempi kuin kilpaileva ulkomainen tuote.

 

Vanhoina aikoina ei pihistelty lakkorintamalla, vaan väsättiin kokoon yleislakko jossa kaikki lakkoilivat kaikkia vastaan. Tosin minulle on jäänyt hieman hämäräksi, miten sellainen toimi.

 

Devalvaatio oli inflaation luonnollinen jatke, eikä sillä loppujen lopuksi saavutettu muuta, kuin että palkkoja voitiin jatkuvasti näennäiskorottaa. Mutta kieltämättä nykyinen systeemi, missä hinnat nousevat mutta palkat eivät, on vielä huonompi.

 

Yleislakolla työväki tappelee valtiojohtoa ja/tai työnantajien keskusjärjestöä vastaan. Järeä demokratian ja tulopolitiikan työkalu, jota onneksi ei ole viime aikoina käytetty. Sellaisen mahdollisuus estää esimerkiksi nykyistä hallitusta ajamasta jyrkkiä muutoksia oman politiikkansa suuntaan työlainsäädännössä tai tulopolitiikassa.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

...ei kai nyt sentään  :o Ruoan hintahan nousee kohisten!  :'(

 

Tällä hetkellä joo nousee, kyseessä lienee melko tilapäinen juttu. Silti kaupan kassalla ...tuttaa. Jos tarkastellaan hintoja pitemmältä ajalta niin ainakin korkeamman jalostusasteen ruokien hinnat ovat varmasti tippuneet tuon prosessiteollisuus-logistiikkahomman takia. Tuossa mainitsemassani keittokirjassa todetaan nimenomaisesti, että makkara on lihaa kalliimpaa. Karkea yleistys, mutta näinhän asia on ollut. Ilkan mainitsema halpa makkarakaan ei välttämättä ole ollut niin halpaa ja huonoa kuin nykyajan kehnoimmat luomukset.

 

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Vanhoina hyvinä aikoina viiden markan setelillä sai myös 50 päänkokoista, merkkarinmakuista merkkaria. Nam. Ei ollut tehnomusiikkia eikä muuta korvia riipovaa läyskettä. Junat kulkivat dieselillä ja niissä oli tunnelmaa. Höyryaika on valittaen liian kaukaista historiaa. Busseissa oli iso moottorikoppa ja metrinen vaihdekeppi ja ne haisivat bussille. Teiden varsilla oli kilometritolpat. 1800-luvulla syntyneitä mummoja ja ukkeja oli vielä pilvin pimein kertomassa tarinoita vanhoista hyvistä ajoista. Ei ollut tietokoneita. Ei ollut kvartaalitaloutta. Töitä sai, kun meni ja kysyi. Työstä sai palkkaa, joka riitti ruokakauppaan. Jos teki enemmän töitä, se riitti vielä useampaan asiaan. Öljykriisi oli unohtunut eikä viherpiipertäjiä ja ilmastonmuutoshörhöjä ollut kuin muutama pilkattava sekopää. Ihmiset saivat tehdä elämällään mitä halusivat ilman kukkahattutätien ja internet-foorumeiden arvostelua. Kylillä sanottiin päivää. Naapurit tunnettiin. Ja kaikkea muuta sellasta mukavaa.

 

-A-

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Vanhoina hyvinä aikoina riitti Kulttuuritalon kokoiseen konserttisaliin se, että kitaristilla oli 30 watin Vox AC30-vahvistin ja solistilla 50 watin lauluvahvistin - eikä tarvittu miksauspöytiä, kaukokaapeleita ja 10000 watin PA-laitteistoa. Siihen, että tytöt saatiin kirkumaan, riitti että solistilla oli pitkä tukka kuten tässä esityksessä (volyymi on valitettavan pienellä, mutta asia käynee ilmi):

 

 

Ei muuten kannata nauraa. Tyttö, joka tuolla kirkuu, on todennäköisesti äitisi tai jopa isoäitisi  ;)

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Vanhoina hyvinä aikoina viiden markan setelillä sai myös 50 päänkokoista, merkkarinmakuista merkkaria. Nam. Ei ollut tehnomusiikkia eikä muuta korvia riipovaa läyskettä. Junat kulkivat dieselillä ja niissä oli tunnelmaa. Höyryaika on valittaen liian kaukaista historiaa. Busseissa oli iso moottorikoppa ja metrinen vaihdekeppi ja ne haisivat bussille. Teiden varsilla oli kilometritolpat. 1800-luvulla syntyneitä mummoja ja ukkeja oli vielä pilvin pimein kertomassa tarinoita vanhoista hyvistä ajoista. Ei ollut tietokoneita. Ei ollut kvartaalitaloutta. Töitä sai, kun meni ja kysyi. Työstä sai palkkaa, joka riitti ruokakauppaan. Jos teki enemmän töitä, se riitti vielä useampaan asiaan. Öljykriisi oli unohtunut eikä viherpiipertäjiä ja ilmastonmuutoshörhöjä ollut kuin muutama pilkattava sekopää. Ihmiset saivat tehdä elämällään mitä halusivat ilman kukkahattutätien ja internet-foorumeiden arvostelua. Kylillä sanottiin päivää. Naapurit tunnettiin. Ja kaikkea muuta sellasta mukavaa.

 

-A-

:thmbup: :thmbup: Merkkareita on ikävä... voi voi kun alko tekee mieli... niillä meni leuat ihan solmuun kun niitä jauho  8)

ei ollut Turkua, tosin silloin oli tosi vanhoina aikoina.

 

Eikös Turku ole valittavasti ollut aina!  ::)

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

EI SAA mollata Turkua ja/tai turkulaisia. >:(

 

Ainakin fiksut ja lukeneemmat tietävät, että juuri Turusta sivistys jo noin 1 000 vuotta sitten lähti Suomeen.  :thmbup:

 

Tosin - sen koommin koskaan palaamatta. ;)

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

...ei kai nyt sentään  :o Ruoan hintahan nousee kohisten!  :'(

 

Vanhoina hyvinä aikoina (80-luvun alussa) äiti lähetti vitosen kanssa kauppaan (siis viiden markan setelin) ja sillä sai voipaketin, ranskan leivän, maidon ja vielä jonkun pikku karkinkin - saako nykyään viidellä eurolla saman?  :thmbdn:

 

Mikäs oli tuntipalkka tuohon aikaan?

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään