Jari Kähkönen

Tunnista syntsa...

15 viestiä aiheessa

Onko täällä syntikkatietämystä? Millä syntikalla Hugh Banton soittaa tolla videolla?

 

 

Miksi kysyn? Katso kohdasta 2:50 ja kuuntele toi ääni mikä alkaa noin 3:00 paikkeilla. Kyseessä on niin käsittämättömän hieno ääni, että on pakko tietää millä se tuotetaan. Itse levyllä (The Least We Can...) se kuulostaa vielä paremmalta (tietenkin), menee hyvin tajuntaan esim. sienien kanssa...  ::)

 

-Kähmy

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

No sehän on tietysti Farfisa Professional 222.

 

Jestas, seuraavaksi kysyn Hamillin kalsareiden väriä!  :o Virtukeikyä kyllä korillinen isolle K:lle!  :thmbup:

 

-Kähis

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Syntsa vai sähköurku? Anyway.. tulipa mieleen, että kun Beach Boysin keikka Helsingissä päättyi vuonna 1967, niin menin huvikseni lavan eteen katsomaan, millä keyboardilla oli soitettu esim. God Only Knowsissa ja Good Vibrationsissa. Farfisa Compact.. samanlainen kuin minulla  :D

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Kuulostelin tuota soundia ja olipa tutunoloista :)

 

Valitset ensin sopivan "jouhimaisen" perusäänen esim. sahalaitaa. Pistät sitten niitä kaksi pinoon panoroituna hieman erilleen stereokuvassa ja hienovirität niiden taajuuksia erilleen toisistaan, jolloin syntyy sopivan hierova resonanssi. Jos koskettimisto vastaa kosketusherkkyyteen (velocity), lisää pakettiin alipäästösuodin, joka avaa sitä enemmän kaistaa, mitä terävämmin näppäät (eli forte soi terävämmin ja piano pyöreämmin). Jos koskettimistolta on lisäksi tarjolla painamisvoiman tunnistus (aftertouch), sekin lisätään availemaan suodinta. Lopuksi säädät suodinta simuloimaan vanhojen analogifilttereiden resonointipiikkiä, niin saat tietylle taajuudelle pintaan tunteikkaan vollotuksen  :thmbup:

 

Nooh, eri syntsilla, samplereilla jne. kikat tehdään eri tavalla ja minä tein tuon tempun käyttäen samplattua säkkipillin ääntä; oli muuten aiika tunteikasta, taisi rusakkokanta lähiseudulla harveta  :-[

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Heh, onneksi et kysynyt missä asennossa nuo kaikki hiivatin nappulat tuossa aparaatissa oikein pitää olla :laugh:

Mutta siihenkin täältä näyttäisi apu löytyvän.

 

Aluksi tuossa videolta kun katsoin, niin näytti että nuo koskettimet ovat mustia, mutta kun tarkemmin katsoo niin harmaitahan ne ovatkin. Ja sitten rupesi raksuttamaan ja muistin tuon Farfisan. Tuosta herra Bantonista kun tietoa etsin, niin hän on kunnostautunut myös urkujen rakentajana (tai kasaajana) ja jossain kerrottiin että hän olisi myös modifioinut näitä urkuja mieleisekseen, joka ei ole harvinaista muidenkaan instrumenttien kohdalla. Joten aivan tarkan soundin jäljittäminen voikin olla jo vaativampi urakka...

 

Rusakon metsästäjät varmaan kiittelee, kun otukset on karkoitettu naapuripitäjään. Mutta eikös synaan voisi kehittää, vaikkapa hirviä/kauriita houkuttelevan äänen... 8)

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Aikamoinen laite tuo Farfisa professional, ollut aikanaan varmaan sensaatio. Tuossa demossa kun tää kaveri heittää sen leslin pyörimään niin . . . se on siinä! Mielenkiintoisen kähisevä soundi tuossa Farfisassa.

Pitäisiköhän jättää Flight simulaattori rauhaan ja mennä välillä soittelemaan. En ole syntikoista edes pölyjä pyyhkinyt moneen kuukauteen.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Combourkujen soundi taitaa vähän jakaa mielipiteitä. Itse olen enemmänkin Hammond-miehiä. Oikea Hammond ja Leslie, se kun jyrähtää pyörimään selän takana niin sitä ei voi millään maailman tietokoneilla jäljitellä.

 

Mutta mitäs ihmeen vehjettä allekirjoittanut tässä soittaa?

[ attachment removed ]

 

Vihjeeksi voisin sanoa, että näitä löytyy Suomesta tietääkseni 3-4 kappaletta, joista tässä kuvassa on kaksi...

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Se on Mellotron . . .ainutlaatuinen laite, tuotakaan tuskin pystyy jäljittelemään kovin helposti. Soundien vaihto on hieman hidasta ja "soundimoduulit valtavan kokoisia". Kuinka paljon erilaisia soundeja tuohon muuten aikoinaan sai?

Taitavat olla jo melkolailla arvossaan nykyään nuo soittopelit josko niitä edes on myynnissä.

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Alkuperäistä Mellotronia oli kiinnostava soittaa, sillä kun nauhanpätkä, jolle soitinääni oli tallennettu, päättyi, niin se päättyi! Näppi ylös ja odottamaan takaisinkelausta, ennen saman koskettimen uudelleen painallusta. Jokaista kosketinta varten oli oma nauha ja eri soundeja tais alkujaan hätinä olla yhden käden sormille. Mutta polyfoniassa niinku löytyi  :thmbup:

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

En tiedä mikä laite tuossa videossa on, en ole koskaan nähnyt tuollaista mutta sama periaate siinä näkyy olevan kuin alkuperäisessä mellotronissa. Kyllä kai tuohon sai aikanaan paljonkin soundeja, yleisimmät ovat tietysti jouset, huilut ja kuoro. Hauskinta on että esim. nuo kuorosoundit on oikeasti laulettu sinne nauhalle. Danny show:ssa käytettiin aikanaan mellotronia "samplerina", siihen oli englannissa teetetty nauhasetti jossa oli mm. moottoripyörän ääntä kun Danny tuli lavalle jne.

 

Tarkemmin en muista miten tuo mekanismi toimii, kyllä ne nauhat ilmeisesti jotenkin siellä roikkuvat. Ja on muuten herkkä menemään jumiin ja päästelee välillä outoja vingahduksia kun nauha kelautuu alkuun ja osuu äänipäähän. Yllättävän nopeasti ne kuitenkin kelautuvat. On muuten joskus tehty myös sellaista versiota laitteesta missä samplet on tallennettu äänilevyille jotka pyörivät koneen sisällä. Soittoaika on sitten kaiketi rajattu levyjen kestoon... Siinä on insinööritaidon osoitus jos mikä.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään