Guest mtanttar

Mitä laitteita?

30 viestiä aiheessa

Stenin Heikin kuvassa on AN/TPS-tutka, jota meillä kutsuttiin "Tepsuksi". Kuvan tutka voi olla sotaharjoituksessa minkä tahansa kukkulan laella, koska ne olivat myös siirreltäviä. Sekä Ilmavoimat että it-yksiköt ovat heittäneet ne mäelle jo aikoja sitten.

Kiitos, tämä on kuvattu Oulunsalon kentän laidalla keväällä 1967. Silloin siellä oli Hämlsto:n ampumaleiri.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Myöhemminhän, 80-luvulla, ostettiin Suomeen myös kolme Plessey lennonjohtotutkaa

 

Jeps, Ilmavoimat hankki 80-luvulla Englannista uusia Plessey Watchman primääri- TAR-tutkia.

Plessey sai Suomessa nimen "Tiina" - - ensimmäisen tutkan kaupantekopäivänä Tiina Lillak voitti keihäänheiton MM-kultaa v. 1983.

 

Ns. Levako ("Lennonvarmistuksen kokonaisuudistus") I-vaiheessa Tiinat tulivat Kauhavalle, Kuopioon ja Tampereelle.

Levako II-kenttiä olivat Utti, Jyväskylä ja Halli. Yksi tutka meni Ilmavoimien Viestikoululle. Yhteensä niitä hankittiin siis 7 kpl.

Rovaniemellä pyöri tuohon aikaan muistaakseni Thomsonin primääri, (en muista tarkkaan).

 

Tiina-järjestelmään oli ympätty Cardionin SSR, jonka antenni pyöri Plesseyn antennin päällä.

Plessey Watchmanin näyttölaite oli vielä vanha kunnon tutkanäyttö, ja erittäin miellyttävä käyttää.

 

Utin lentokentällä oli muistaakseni tutka ainakin 80 luvulla kun kuljetuslento laivue oli kokonaisuudessaan utissa. Kun kiinteä siipiset siirrettiin Tikkakoskelle ja uttiin jäi helikopterit niin tutkakin purettiin sieltä pois missähän tämä utin tutka on nyt vai onko se tämä museon varastotutka.

 

Kun Kuljetuslentolaivueen kiinteäsiipiset v. 1997 siirrettiin Tikkakoskelle, niin siinä vaiheessa Utin Tiina siirtyi Rovaniemelle.

 

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Mikäs tutka Selänpäässä oli vielä 80-luvulla erään kukkulan päällä?  Tosin en nähnyt sitä koskaan pyörimäsä...

 

tässä karttalinkki paikkaan  http://tinyurl.com/6y7942

 

Tuollahan näyttäisi ilmakuvan perusteella jotakin tutkan näköistä rojua olleen vielä -99

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Rupesin miettimään, mitähän nämä laitteet ovat? Mielestäni ne ovat jonkinlaisen tutkan osia. Osaako joku kertoa tarkemmin? Saan kyllä lisää valokuvia näistä jos jollakin on jotain hajua mitä nämä voisivat olla. Ovat ilmeisesti sotilaskäytössä olleita.

Löytyisikö ne Putkiradiomuseon pihalla olleeen kaukovalvontatutkan kuvat vielä. Systeemi on heittänyt ne täältä bittiavaruuteen. Kiinnostuin tästä Marconista nyt uudestaan kun lueskelin Heinosen uusinta kirjaa jossa siitä on pitkät tarinat.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Sama kysymys täältä.  Olen 2008 tallentanut kuvat johonkin mutten vielä löytänyt, taitaa olla yli 100.000 kuvaa arkistoissani siellä täällä "tallessa".

 

Mutta, mielenkiintoinen juttu on se, että näiden Marconi SR-1030 (1.3 GHz) ja SR-1000 (2.8 GHz) valvontatutkien mukana oli Aitovuoressa ilmennyt ongelmia MTI:n (liikkuvan maalin ilmaisu) kanssa ja siinä ollut 116 kg massainen elohopea viivelinja muutettiin 1974-75 digitaaliseksi.  Sikäli kun olen kuullut, elohopeaa oli aikoinaan päässyt tulemaan laitteiden mukana museon riesaksi.

 

Juuri näiden tutkien "epäterveellisyydestä" olivat norjalaiset v 2007 laatineet raportin "Mulige helseeffekter av yrkesmessig strålingseksponering fra radar".  Ainakin röntgensäteilyhaittoja niissä kai aiheuttivat Thyratron - 10 kV ja Magnetron - 40 kV.

 

   • På Marconi SR-1000 E-radar på Mågerø (frekvens ca. 1,3 GHz) fant man overskridelser av grenseverdiene i posisjoner   nærmere enn 30 cm fra thyratron og nærmere enn 50 cm fra magnetron

   • På Marconi SR-1030 D-radar på Mågerø (frekvens ca. 2,8 GHz) fant man overskridelser i posisjoner nærmere enn 30 cm fra thyratron og nærmere enn 50 cm fra magnetron.

 

Lisäys :  kun tuntuu siltä, että norjalainen tutkija on sekoittanut taajuudet -- kaikkialla muualla S.R.1000 on 10 cm laite eli 2.8 GHz eli "E-band".

 

Kertaus mm itselleni :  L-band = 0.39-1.55 GHz ja D-band = 1-2 GHz  --  S-band = 1.55-3.9 GHz ja E-band = 2-3 GHz  -- nämä on nk "low band radars"

(L, S, C, X, etc-bands = US system)   (D, E, F, etc = Official JSC system)   (NO.9, NO.10, NO.11, etc = Official ITU system)

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään