Risto Partanen

Bon appétit

832 viestiä aiheessa

Tarkoitin sitä vanhan rouvan venettä.Ja korvasieniä odottelen pikkuhiljaa tuosta mäenrinteestä, ovat vain pieniä vielä.Purjo sopii todella paremmin, miedompi maku jottei pilaa alkuperäistä.

Söin tosin juurikin suppilovahverokeittoa ja kohta viljapossun virtsalihaksia grillattuna. :thmbup:

 

Piruvie, moneen vuoteen en ole syönyt korvasieniä kun ei löydy :thmbdn: Pitänee tinkiä periaatteesta ja käydä torilta hakemassa! Olikos se minimikeittosuositus 2x5min ja vedenvaihto luonnollisesti väliin? Mites itse valmistus; kuten muidenkin sienien kanssa, esim. kermaa pannulle?

 

Onko kukaan teistä muuten valmistanut ja nauttinut apinan tissiä? Mietin vain, kun sitä otsikossa jopa hyväksi kehutaan  ::)

 

Vai että apinan tissiä ;D

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/elintarviketietoa/sienet/kauppasienet/korvasieni/korvasienten_kasittely/

 

2 x 5 minsaa tietenkin varmempi

 

http://fi.wikipedia.org/wiki/Korvasieni

 

http://fi.wikibooks.org/wiki/Sienikirja/Korvasieni

 

Aika normaalisti menee korvasienikin. Paisto. Mukaan sitä purjoa maun mukaan. Myllystä voi murjaista sekaan hieman pippuria. Tietenkin kermaa lorotetaan mukaan. Itse pidän aika paksusta tavarasta, joten kunnon kermaa ja lisäksi saatan saostaa hieman Maizenalla.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Löysin joitakin vuosia takaperin eräästä saaresta juurineen kaatuneen kuusen paljastamasta hiekkakuopasta halkaisijaltaan melkein puolimetrisen korvasienen. Jätin sinne :P Vaippaikäisenä taaperona olin vetänyt mökillä korvasientä maasta raakana ja sairaalakeikka siitä taisi tulla. Se ehkä selittää nykyolemustani. Vai olisikohan samoihin aikoihin syömälläni pesupulverilla osuutta asiaan? Onneksi olin tajunnut korjata tilanteen vetämällä varmuuden vuoksi yliannostuksen Vitoleita, ne kun niin kivasti poksahteli suussa, kun niitä puri :laugh:

 

Nimim. Mitähän hyvää tänään syötäisiin?

 

Ps. Surf rocks!

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Löysin joitakin vuosia takaperin eräästä saaresta juurineen kaatuneen kuusen paljastamasta hiekkakuopasta halkaisijaltaan melkein puolimetrisen korvasienen. Jätin sinne :P Vaippaikäisenä taaperona olin vetänyt mökillä korvasientä maasta raakana ja sairaalakeikka siitä taisi tulla. Se ehkä selittää nykyolemustani. Vai olisikohan samoihin aikoihin syömälläni pesupulverilla osuutta asiaan? Onneksi olin tajunnut korjata tilanteen vetämällä varmuuden vuoksi yliannostuksen Vitoleita, ne kun niin kivasti poksahteli suussa, kun niitä puri :laugh:

 

Nimim. Mitähän hyvää tänään syötäisiin?

 

Ps. Surf rocks!

 

Heh!

 

Itse natiaisena join Fairya. Mutsi soitti myrkytyskeskuskseen hädissään...

 

Kysyivät "kupliiko" ?

 

Ei.

 

No ei stten mitään hätää"....  ;D

 

Eipä ole tänä vuonna juuri korvsieniä näkynyt, ainakaan täällä päin. Ilmeisesti olisi saanut sataa enemmän?

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Niin, älkää missään nimessä menkö syömään tai edes maistamaan raakoja tai huonosti ryöpättyjä/kuivattuja korvasieniä. Niissä voi olla vielä tappava määrä myrkkyä jäljellä.

 

Lainaus sivulta http://www.luonnossa.com/Sienilajit/Korvasieni/korvasieni.html

 

*******

Korvasienen myrkyistä 90% on gyromitriiniä, joka on tappava solumyrkky. Sienestäjän on hyvä tietää, ettei laita sormiaan suuhun tai silmään kosketettuaan korvasientä metsässä. Korvasientä kuljetettaessa siitä haihtuu myrkkyjä. Älä siis myöskään nuuhkaile vastakerättyjä korvasieniä. Missään tapauksessa sitä ei saa mennä maistamaan tuoreeltaan. Myrkytysoireita ovat mm. vatsakipu, väsymys, oksentelu ja krampit. Oireet alkavat ensimmäisten 12 tunnin aikana. Tämän ollessa tilanne, hakeudu välittömästi sairalahoitoon. Herkimmät saavat oireita jo pelkän keitinveden haistelusta. Muista, että korvasieni voi olla kuolettavan myrkyllinen nautittuna ilman keittämistä.

*******

 

Pekka

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Voisivat olla viimeiset sellaiset ja tuskin kovin kivat.

 

Lainaus sivulta http://www.luonnossa.com/Sienilajit/Korvasieni/korvasieni.html

 

*******

Korvasienen myrkyistä 90% on gyromitriiniä, joka on tappava solumyrkky. Sienestäjän on hyvä tietää, ettei laita sormiaan suuhun tai silmään kosketettuaan korvasientä metsässä. Korvasientä kuljetettaessa siitä haihtuu myrkkyjä. Älä siis myöskään nuuhkaile vastakerättyjä korvasieniä. Missään tapauksessa sitä ei saa mennä maistamaan tuoreeltaan. Myrkytysoireita ovat mm. vatsakipu, väsymys, oksentelu ja krampit. Oireet alkavat ensimmäisten 12 tunnin aikana. Tämän ollessa tilanne, hakeudu välittömästi sairalahoitoon. Herkimmät saavat oireita jo pelkän keitinveden haistelusta. Muista, että korvasieni voi olla kuolettavan myrkyllinen nautittuna ilman keittämistä.

*******

 

Pekka

 

 

Juu, totta.

 

Eikös joku sanonut, että opettele tuntemaan kaikki myrkylliset sienet, ja syö vain niitä sieniä, jotka tunnet.....

 

Mahdetaanko tuota monissa maissa edes syödäkkään?

 

Oikein valmistettuna, kyllä aika herkkua!

 

risto

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Juu, totta.

 

Eikös joku sanonut, että opettele tuntemaan kaikki myrkylliset sienet, ja syö vain niitä sieniä, jotka tunnet.....

 

Mahdetaanko tuota monissa maissa edes syödäkkään?

 

Oikein valmistettuna, kyllä aika herkkua!

 

risto

 

EU on kieltänyt Suomen ensimmäisen varsinaisen ulkomaankauppatavaran, entisaikojen parhaan lahonsuoja-aineen, "lääkkeen joka vaivaan", jne. nimittäin tervan käytön ja myynnin - myrkyllisenä. Eiköhän se kohta kieltäne tuonkin herkun käytön. Missä täällä on keskisormihymiö?

 

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

EU on kieltänyt Suomen ensimmäisen varsinaisen ulkomaankauppatavaran, entisaikojen parhaan lahonsuoja-aineen, "lääkkeen joka vaivaan", jne. nimittäin tervan käytön ja myynnin - myrkyllisenä. Eiköhän se kohta kieltäne tuonkin herkun käytön. Missä täällä on keskisormihymiö?

 

 

 

Niin, harmi. Tervahan on siitä hyvä, että talvella se "halkeilee" ja päästää puun kuivumaan. Ilman lämmetessä ja "lahottajien" iskiessä se taas "notkistuu" ja muodostaa hyvän kosteussuojan. No tämä nyt menee ohi varsinaisen aiheen.

 

risto

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Kehno korvasienisato tänä vuonna. On ollut turhan kylmää ja etenkin kuivaa.

 

Näin sanoi aamuteeveessä asiantuntijakin, eli korvasieni sato on menetetty...mutta onneksi se ei ennusta sitä, etteikö syksyn sienisadosta voisi tulla hyvä.

 

risto

 

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Kehno korvasienisato tänä vuonna. On ollut turhan kylmää ja etenkin kuivaa.

 

No niinpä tietysti :thmbdn: Mahtanee litrahinta jäädä kohtalaisen korkeaksi..

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

On olemassa tutkijoita, joiden mielestä sienet eivät lainkaan ole ihmisravinnoksi kelpaavaa. Perusteluna on, että sienet ovat vuosimiljoonien (-miljardien?) ajan yrittäneet selviytyä bakteereiden ja muiden aitotumallisten (mm. etanat, toukat ja ihminen) hyökkäyksiä vastaan, ja vain parhaan puolustuksen omaavat ovat selvinneet. On monia sieniä, jotka ovat melkein välittömästi myrkyllisiä, mutta suurimman osan pitkäaikaisvaikutuksia ei tiedetä. Osa saattaa olla karsinogeenisia, mutta siitäkään ei ole vakuuttavaa näyttöä - vielä.

 

Ei sen puoleen. Pidän itsekin sienistä, ja tuskin maltan odottaa ensi syksyä, jolloin taas pääsee sienestämään. :)

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Kelpaa sienet tai ei, niin äidin laittama korvasienikeitto tuolla maaseudulla itse poimituista korvasienistä on parasta ja maittavinta ruokaa mitä olen ikinä syönyt. Niin kovasti että oksat poies.

 

Toiseen aiheeseen, näin joskus jossain lehdessä kuvan ruokalajista, missä oli paistettua skorpionia suklaakastikkeella tai -kuorrutuksella. Se on jäänyt vaivaamaan kiehtovalla tavalla. Mietin silloin, että syön paistettua skorpionia suklaakastikkeella kun täytän 30, muttei ole vieläkään onnistunut tai tullut eteen. Ehkä joskus vielä. Pitäisi kai ensin ottaa selvää, mikä ravintola sellaista pystyisi tarjoamaan, ja mihin hintaan. Löytyneekö edes Suomesta ollenkaan.  ::)

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Ei taida Suomesta löytyä skorpionia missään muodossa.  Sen sijaan turistien suursuosikkimaassa Thaimaassa paistettuja skorppareita on varsinkin ilta-aikaan tarjolla joka toisessa kadunkulmassa myyntivaunuista joissa on muitakin ötököitä. Se suklaakastike pitänee vissiin ostaa jostain muualta, tai sitten pyytää joku lähikapakki tekemään sinulle annoksena.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Ihan oikeasti..... ei maksa vaivaa. Paistettu skorpioni on lähinnä kun söisi rapeaksi paistettuja savella täytettyjä olkia. Se suklaa ehkä saattaa jotain pelastaa mutta mielestäni kannattaisi syödä sekin erikseen.

 

Asiaan etäisesti liittyvä rönsyllevä tarina: Tapahtui vuonna miekka ja kivi jossain Henanin maakunnassa, muistaakseni jossain Pingdingshanin lähistöllä. Kumisaapas- ja kännykkävirman reissulassi saapuu parin viikon puskarundilla johonkin tuppukylään minne piti saada GSM-tukiasema pystyyn että puolueen/armeijan/tehtaan suuret päälliköt pääsee soittelemaan kännyköillään jotka edellämainittu valmistaja on huikkinut ilmaiseksi paikallisen Posti- ja telelaitoksen kautta. Normaali kuvio, aamupäivä väsätään tukiasemaa pystyyn, pidetään parin tunnin lounastauko jonka aikana urheillaan paikallisen Mao Tai pontikan kanssa. Lounaan jälkeen posti- ja telekommunikaatiolaitoksen edustajat käyvät siestalle, ja reissulassi takaisin töihin.

 

Iltapäivästä lassi saa paitsi kivistävän päänsäryn, myös integroitua tukiaseman PTT:n GSM-verkkoon. Voi riemun päivää. Lehtikuvia otetaan ja televisioryhmä piipahtaa ikuistamaan sivistyksen saapumisen tähänkin kaupunkiin kännykkäverkon myötä. PTT:n edustajat kömpivät iltapäiväunosiltaan ja liittyvät ilonpitoon raahaten reissulassin ja tämän avustavan/tulkkaavan harjoittelijan illalliselle kaupungin silmäätekevien kanssa.

 

Koska on syytä erityiseen juhlaan, ulkomaalaisen vieraan läsnäoloa kunnioitetaan mm. erityisen hienolla ruokalajilla. Paahdettuja skorpioneja lautasellinen keskelle pöytää. Jehna.

 

Tässä vaiheessa lienee syytä toistaa että lassimme on siis toista viikkoa puskissa ja on eräänkin kerran jo päässyt maistamaan tätä ihmeellistä herkkua. On tässä vaiheessa melko vakuuttunut siitä että syötävä on jokseenkin yhtä maukasta kuin savipaakun kitaansa lappaisi. Yleinen juhlava mieliala ja herkun arvostus ei siis tartu. Mutta mikäs auttaa kun ollaan edustamassa kumisaappaita, Suomea ja yleensäkin ulkomaalaisia eli pitää yrittää. Lassi kietaisee huiviinsa pari lasillista Mao Tai:ta, joka onnistuu helposti koska innokkaita lasinkilistäjiä riittää. Gan Bei eli muki tyhjäksi.

 

Pari kertaa suorituksen toiston jälkeen juhlamieli alkaa vähän tarttua ja lassimme päättää viihdyttää arvoisaa juhlaväkeä. Nappaa skorpionin pari muina miehinä naamaansa koska sitä kuitenkin kaikki odottaa. Syökö ulkomaan pelle eli Lao Wai iljettäviä elukoita? Rouskis rouskis, hyvin harjoitellulla rutiinilla skorpionit putoavat hyvinvoideltuun ruoansulatukseen. Erityisen dramaattisen vaikutelman tehdäkseen lassi vielä ottaa yhden skorpionin syömäpuikkoihin ja alkaa kävelyttää sitä pöydällä. Hei katsokaa! Paistettu skorpioni kävelee!?!?!

 

Virhe.

 

Arvoisan juhlaväen valtaa ennennäkemätön riemastus. Ihan totta! Lao Wai:kin sen tiesi. Mitäs tässä nyt helkkari sentään paistettuja skorpioneja syömään kun kerta käveleviäkin voisi. Äkkiä tuoreita skorpioneja keittiöstä. Jokaiselle pöydässä olevalle pontikka.... anteeksi siis Mao Tai lasi eteen ja skorpioni puikkoihin. Hukutetaan skorpioni pontikkaan, nostetaan se mahtipontisesti näkyville ja puraistaan pistin hännästä hampailla poikki. Mieluimmin sylkäisten se kauas pöydälle niin että kaikki varmasti näkee. Syödään loppu skorpioni rouskutellen ja maiskutellen. Herkkujen herkku. Ja ennen kaikkea tosi miesten eväs.

 

Reissulassimme toteaa tilanteen menetetyksi, nostaa vielä yhden Gan Bei kierroksen isännille ja horjahtelee hotellihuoneelleen päin. Edes vilkaisematta kuhisevaa skorpionitankkia......

 

Juhlasalissa tunnelma nousee kattoon. Taas on näytetty yhdelle ulkomaanpellelle mistä kana pissii.

 

 

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Enpä tiennyt että pidät mutapaakuista joissa olkia, olisinhan niitä tarjoillut jenkkiviskin kera.Noh Orvo asia korjataan. ;D

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Kelpaa sienet tai ei, niin äidin laittama korvasienikeitto tuolla maaseudulla itse poimituista korvasienistä on parasta ja maittavinta ruokaa mitä olen ikinä syönyt. Niin kovasti että oksat poies.

...

 

Samaten sienet ovat herkkuani. Mustista torvisienistä (jos niitä jostain sattuu löytämään) tehty keitto vie kielen mennessään. Kanttarellikastikkeen voittanutta ei ole. Herkkusienet ovat hyviä moneen tarkoitukseen. Ukonsieniä on myös vaikea löytää, mutta niitä syö vaikka sellaisenaan - pannulla voissa paistettuna ... njam njam. Herkkutatit ovat parasta maan päällä (italialaiset ovat samaa mieltä  ;)). Täällä Karjalan puolessa taas vannotaan rouskuista tehdyn sienisalaatin nimeen. Korvasienimuhennos on niin ikään aivan erinomaista (pitää muistaa vain ryöpätä hyvin ja mieluiten kahteen kertaan). Jne. Voin tuskin odottaa syksyisiä sieniretkiä (joskin osa noista on kesä- tai kevätsieniä) .

 

Pekka

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Ei taida Suomesta löytyä skorpionia missään muodossa.   Sen sijaan turistien suursuosikkimaassa Thaimaassa paistettuja skorppareita on varsinkin ilta-aikaan tarjolla joka toisessa kadunkulmassa myyntivaunuista joissa on muitakin ötököitä. Se suklaakastike pitänee vissiin ostaa jostain muualta, tai sitten pyytää joku lähikapakki tekemään sinulle annoksena.

 

Tuli aikoinaan Thaimaassa maistettua paahdettuja torakoita ja monta muuta, joita ei heti yhdistä syötäviin. Ihan ok.

 

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Ei taida Suomesta löytyä skorpionia missään muodossa.   Sen sijaan turistien suursuosikkimaassa Thaimaassa paistettuja skorppareita on varsinkin ilta-aikaan tarjolla joka toisessa kadunkulmassa myyntivaunuista joissa on muitakin ötököitä. Se suklaakastike pitänee vissiin ostaa jostain muualta, tai sitten pyytää joku lähikapakki tekemään sinulle annoksena.

 

Stockmannin herkku Stadissa lupaa, että sieltä löytyy kaikkea; mikäli ei löydy niin lupasivat hankkia ;) Mutta sen lisäksi se pitäisi ruoaksi laittaa ja se onkin toinen tarina se ;D

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Pomo piipahti pitkällä lounaalla = 12-22 ja onnistuttiin sammuttamaan sekä nälkä että jano. :)

 

Alkuun kääräistiin rullalle savuporoa, prosciuttoa ja Schwarzwaldin kinkkua

 

[ attachment removed / expired ]

 

Koska oli kikkelis, piti tietenkin olla myös kokkelis, jossa hieman ruohosipulia

 

[ attachment removed / expired ]

 

Kun potuttaa ja survoo kunnolla, pitää olla kunnon vehkeet

 

[ attachment removed / expired ]

 

Keppiä ei tarjottu, mutta prinsessatikkuporkkanoita kyllä

 

[ attachment removed / expired ]

 

Osa soossista saapui Madeiralta asti

 

[ attachment removed / expired ]

 

Sikailtiinkin viljalti. Possut uivat yön yli seoksessa, jossa oli sinappia, öljyä, soijaa. Sweet Chili kastiketta ja Colaa ynnä mausteita

 

[ attachment removed / expired ]

 

Jälkiruuasta ei jäänyt jälkeäkään. Omppopiiras paistettiin ja päälle aitoa vaniljajäätelöä

 

[ attachment removed / expired ]

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Boriksen kutsua odotellessa. On näköjään Café Normalé pöydässä. Tosin kahvia en ole juonut noin 30 vuoteen, kun lopetin, joten Café Exclusivé saa riittää.

 

;D

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Täällä Karjalan puolessa taas vannotaan rouskuista tehdyn sienisalaatin nimeen.

 

Myös haapasieniä on hyvä olla joukossa ja kuten olen aikaisemminkin sanonut, niin korvaamalla perinteisen sipulin purjolla (lähinnä sen alapäällä), saa sienemmän makuista. :P

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Eipä ole Boriksen pöydästä herkkuja puuttunut, mietityttää nuo kristallilasit, mitähän niissä?

Omat pihakorvasienet kuihtuivat, onneksi tuo naapurin rouva toimitti töistä tullessaan kastikkeeksi riittävät. :thmbup:

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Eipä ole Boriksen pöydästä herkkuja puuttunut, mietityttää nuo kristallilasit, mitähän niissä?

 

 

Epäilen että ei liene ainakaan Monopolia.......  ::)

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Epäilen että ei liene ainakaan Monopolia.......  ::)

Juu ei voi olla; Boris hämää meitä tietoisesti ::)

 

Pomo piipahti pitkällä lounaalla = 12-22 ja onnistuttiin sammuttamaan sekä nälkä että jano. :)

 

Alkuun kääräistiin rullalle savuporoa, prosciuttoa ja Schwarzwaldin kinkkua

 

Tuossa sen näkee mitä on ruoanlaitto parhaimmillaan vaikka alkuruoasta onkin kyse: yksinkertaista, kaunista ja ennen kaikkea äärettömän maukasta :thmbup: Ko. lautanenkin sopii ainakin allekirjoittaneen mielestä tilanteeseen kuin tilanteeseen ja valmistuksessa ei mene tunteja aikaa.

 

Kuten Gordon Ramsay sanoi, yksinkertaisuus on kaunista; jos ruoassa on yli kuutta makua, sen on pakko epäonnistua ::)

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään