Risto Partanen

Bon appétit

832 viestiä aiheessa

Olen itse kotipizzassa käyttänyt tomaattikastikkeena Rainbown chili-tomaattimurskaa.  On sopiva ripaus chiliä mukana, jotta kylmänäkin slaissia mutustaessa hieman suuta lämmittää.  Ja se pahvitörppö (300g ?) on juuri sopivan kokoinen tuollaisen uunipellillisen satsiin.

 

Mä käytän sweet chili kastiketta ja ketsuppia terästettynä jalopenotabascolla. Välillä tulee käytettyä yrttitomaattimurskaa, joka myöskin terästetään ennen käyttöä. Joskus on tullut myös kokeiltua paseerattua tomaattia.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Mä käytän sweet chili kastiketta ja ketsuppia terästettynä jalopenotabascolla. Välillä tulee käytettyä yrttitomaattimurskaa, joka myöskin terästetään ennen käyttöä. Joskus on tullut myös kokeiltua paseerattua tomaattia.

 

Saako nipottaa vähän? Se pippuri ei ole nimeltään jalo peeno kuten niin usein kuulee sanottavan vaan siis jalapeño. Maukas kuin mikä varsinkin jalapeño poppersien muodossa.

 

http://en.wikipedia.org/wiki/Jalape%C3%B1o

 

 

Sorry. Oli ihan pakko avautua.

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Jos joltain löytyy erittäin hyvää ohjetta pitsapohjan tekemiseen, niin olisin kiinnostunut kokeilemaan.

 

Nyt tulee tehtyä joka kerta samanlainen:

1,5dl vettä

½ pakettia hiivaa

loraus öljyä

hyppysellinen valkosipulijauhetta

hyppysellinen suolaa

vähän reilu 3 dl vehnäjauhoja (joista toisinaan noin puolet grahamia)

 

Kokeileppas joku kerta durum vehnäjauholla tehdä tuo pohja.  :P

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Pienellä viiveellä juhannusaaton menu: Lankkulohta, valkosipuliperunoita ja tietenkin niitä ribsejä. Vartaassa grillatut katkaravut piilottelee onnistuneesti taka-alalla Negra Modelon takana  ::)

 

IMG_7989.JPG

 

Ribsit valmistumishetkellä savustimessa. Slurp. 

 

IMG_7976.JPG

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Pienellä viiveellä juhannusaaton menu: Lankkulohta, valkosipuliperunoita ja tietenkin niitä ribsejä. Vartaassa grillatut katkaravut piilottelee onnistuneesti taka-alalla Negra Modelon takana  ::)

Ribsit valmistumishetkellä savustimessa. Slurp. 

 

Pirskatti,nyt tuli nälkä niin että kuala valuu.... :P  slurp

 

Ja muija nukkuu.....

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Pirskatti,nyt tuli nälkä niin että kuala valuu.... :P  slurp

 

Ja muija nukkuu.....

 

Hus grillille siitä. Kyllä sieltä pakastimesta jotain aina löytyy......toivottavasti. Ettei ihan tarvi turvautua Falukorvin grillaamiseen  ;D

 

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Hus grillille siitä. Kyllä sieltä pakastimesta jotain aina löytyy......toivottavasti. Ettei ihan tarvi turvautua Falukorvin grillaamiseen  ;D

 

 

 

Joo,meni HK lenkin kärventämiseksi,ei uskalla herätellä kun on niin äkäkänen herätessään.....

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Namnam Orvo, pirun mehukkaan näköistä tuo grillikylki :)

Pistäppäs tulemaan pikapostissa tänne suuntaan parit :thmbup:

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Namnam Orvo, pirun mehukkaan näköistä tuo grillikylki :)

Pistäppäs tulemaan pikapostissa tänne suuntaan parit :thmbup:

 

Taitais kylki olla ihan eri tavalla "mehukas" perille tullessaan. Ulkolämpötila on nyt ( 11:13 CDT ) jo 32 astetta celsiusta ja iltapäivällä varmasti menee taas yli neljänkymmenen..... ei ihan optimi lihan säilytyslämpötila  ;D

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Oma kokemuksen kautta opittu asia jonka voin tässä vinkata, ostakaa jos mahdollista grillattava liha marinoimattomana, marinoikaa se vasta grillauspäivänä mieluusti makealla hunaja tai siirappi pohjaisella marinadilla, älkää laittako suolaa marinadiin vaan laittakaa suola vasta grillauksen loppuvaiheissa lihaan.

 

Makea marinadi siksi että sillä on tapana pehmentää lihaa ja suola vasta lopussa siksi koska sillä on tapana kuivata ja kovettaa lihaa.

Sama asia kun lohen kraavaamisessa jos kraaviin ei laita ripausta sokeria suolan kanssa voi siittä lohi filestä tehdä vaikka sählymailaan lavan.

 

 

Lisäyksenä vielä että öljypohjaisissa marinadeissa on vielä se hankala juttu että niistä valuu aika reippaasti öljyä hiilille ja se ei tee hyvää grillaajan silmille kun käryttää, siirappipohjainen marinadi on aika sticky tavaraa eikä valu niin reippaasti se mikä hiilille valuu on lähinnä lihasta irtoavaa lihasnestettä ja sulavaa rasvaa.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Nyt ei ole kuvia laittaa mutta...

 

Tänään päätin viikonlopun kunniaksi pistää elämän risaiseksi ja kokkailla kunnolla. Paistoin sitten pannulla lehmän ulkofilettä ja nautin sen kukkakaali-parsakaaligratiinin ja punaviinin kera. En ole aiemmin gratiinia tehnyt, joten käväisin kantapubissa siiderillä ja utelin samalla reseptiä (kiitos Jani @ Baker's).  Sovelsin hieman itse, ja tuli kyllä äärettömän hyvää  :P

 

Kukkakaali-parsakaaligratiini a la Kalle  (n. neljälle):

 

Aineet:

1 iso kukkakaali (sellainen n. puolikas jalkapallo)

2 isoa parsakaalia  (yhteensä saman verran kuin kukkakaalia)

2dl törppö kuohukermaa

150g pussi Valion punaleimaemmentalraastetta (tai vastaavaa)

1/2 pakettia Koskenlaskija Sinihome -juustoa

 

Tarvikkeet:

1 pikkukattila

1 isompi kattila, jossa mielellään höyrystys-"välike"

1 uunivuoka (2x 400g kaupan maksalaatikon kokoinen)

1 haarukka

1 terävä veitsi

 

Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen.

Laita pikkukattila pikkulevylle ja levy asentoon 4 (jos lämmöt 1-6)  ja kaada kerma siihen.

Laita vettä höyrystyskattilaan ja levy vitoselle.

Huuhtele kukka- ja parsakaalit juoksevan veden alla.  Leikkaa kukinnot terävällä veitsellä höyrystyskattilaan. Itse en tykkää kaalien varsista, joten meni sitten pataan lähes pelkästään ne kukinnot. Sellaiset 3-5 cm halkaisijaltaan olevat kimpaleet ovat sopivan kokoisia.

Anna kaalien höyrystyä n. 5-10 min siten että ovat puolikypsiä. Jos haarukalla kokeilee, niin haarukka uppoaa kaaliin (raakaan ei uppoa) mutta panee vähän hanttiin.

Kaalien kypsyessä pilko puoli rasiaa Koskenlaskijaa (pieniä palasia, sulavat nopeammin) kuuman kerman sekaan. Huolehdi siitä että kerma ei pääse kiehumaan!

Lisää vielä se pussi emmentalia ja katso että juustot sulavat kerman sekaan ja tuotos on vellimäistä mömmöä.  Jos tuntuu että menee liian sitkeäksi, lisää pieni tilkka vettä. Sekottele haarukalla.

Kun kaalit ovat puolikypsiä, kaada pois keitinvesi, ja kumoa kaalit uunivuokaan. Vuoka pitäisi olla sen kokoinen että kaalit täyttävät sen kokonaan.  Tässä reseptissä käytettiin vuokaa joka oli 2xnormi kaupan maksalaatikkovuoan kokoinen eli n. 15x30cm.  Kaada päälle kuuma juusto-kerma-soosi ja tuuppaa koko hoito uuniin.

20-30 minuutin kuluttua vilkaise uuniin. Paistoksen pinnalla pitäisi olla jo hieman tummenevaa keltaista juustokuorrutetta. Kun tuntuu siltä että keltaisuus rupeaa vaihtumaan ruskeaksi, on vuoka kypsä.

Ota vuoka uunista, ja anna sen levätä 2-5 minuuttia tiskipöydällä ennen tarjoilua.

 

:thmbup:

 

Tein tästä tahallaan "rautalankamallin" koska tiedän että palstaa lukee paljon nuoria, jotka ehkä voisivat rohkaistua kokeilemaan ruuanlaittoa.  Helppoa kuin heinänteko!

 

EDIT: Pikku lisäys: gratiini sopiii mainiosti "karppaajalle", "Atkinsin diettaajalle" tai muuten vaan hiilareita karttavalle. Hiilihydraattia valmiissa tuotoksessa arvioni mukaan n. 3g/100g. 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Tässä kun on tuota grillikauttakin vielä tähteellä niin haeskelin edullisia grilliherkkuohjeita...no löytypä tämmönen klippi.

 

"Jaakko Kolmonen valmistaa grillattua kyytä. Ravintosisällöltään ateria vastaa oravapaistia, maku puolestaan muistuttaa rapua, Kolmonen sanoo.

Ohjelmassa Jaakko Kolmonen ja eräopas Turkka Aaltonen johdattelevat katsojan luonnonantimien ääreen."

 

http://yle.fi/elavaarkisto/?s=s&g=5&ag=113&t=00836&a=5724

 

Joo... ja eikun kärmesmettälle....

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Viikon päästä saa oikeitakin rapuja ja jos jollakulla on tarvetta yksityiskohtaiselle massamurhausohjeelle, niin ilmiantaapi vain sähköpostiosoitteensa. :P

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Suomen luonto näyttää taas parhaita puoliaan:

 

[ attachment removed / expired ]

 

Muutama litra löytyi ihan hetkessä ja hyvää oli soossi  :thmbup: Tänään vielä tarkotuksena tehdä kinkkukanttarellipiirakkaa rahkavoitaikinapohjalla :)

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

"Elli Cantare" on tietenkin itse poimittuna best of kaikista! :thmbup:

 

Jos torilta löytyy mukava mummeli, joka on hiljattain ja omin käsin käynyt lähimetsässä saalistamassa - sekin käy vallan mainiosti. :P

 

Hieman kannattaa katsoa Suomenlahden takaa tulevia. Viru Valge kestää tunnetusti kuljetusta lähes rajatta, ellei jano yllätä kuljettajaa matkan varrella. ;) Sitävastoin Viru Kollane (kukeseen, kantarell) on herkempi. Jos sellaisia jostakin Saarenmaalta kuskataan parisen päivää kuumassa pakettiautossa, perille tulee melko kuivaa koppuraa, jota kannattaa välttää. :-\

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Voi veljet :thmbup: Itse ens viikonloppuna kanttarellijahtiin.

 

Mullakin on suunnitelmissa käydä viikolla kertaalleen ja viikonloppuna taas jahdissa. Ehkä maailman rentouttavinta hommaa ja palkkioksi saa vielä herkullista ruokaa  ::)

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Mullakin on suunnitelmissa käydä viikolla kertaalleen ja viikonloppuna taas jahdissa. Ehkä maailman rentouttavinta hommaa ja palkkioksi saa vielä herkullista ruokaa  ::)

 

Kyllä :thmbup: Mustikoitakin on todella runsaasti ja mikäli sama meininki jatkuu, omia bravuureitani, suppilovahveroita tulee runsain mitoin!

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Joko mahtaa Boriksella olla kattila liedellä? :thmbup:

 

Just samaa mietin :) Pakko on kyllä ainakin yhdet rapukekkerit järjestää sekä sellaisille osallistua tänäkin vuonna..

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Joko mahtaa Boriksella olla kattila liedellä? :thmbup:

 

Vuodelta 1927

 

[ attachment removed / expired ]

 

  Eikun napostelemaan namin: kaa  :thmbup:

 

  Risto

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Just samaa mietin :) Pakko on kyllä ainakin yhdet rapukekkerit järjestää sekä sellaisille osallistua tänäkin vuonna..

 

Vain kaksi tilausta ekana päivänä, kun en enää viitsi noiden laivojen ja raflojen kanssa rähjätä ja hintaskabailla. Vain valikoidut privaattitutut enää hoidetaan.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Vuodelta 1927

Eikun napostelemaan namin: kaa  :thmbup:

 

Risto

 

 

On tuttu tuokin resepti ja muutenkin kerännyt vanhoja rapujuttuja. Niitä ja ohjeita saa edelleenkin ilmiantamalla sähköpostiossun. Pelkkä ohje on 5 sivua word.doc.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

On tuttu tuokin resepti ja muutenkin kerännyt vanhoja rapujuttuja. Niitä ja ohjeita saa edelleenkin ilmiantamalla sähköpostiossun. Pelkkä ohje on 5 sivua word.doc.

 

Tämä sukupolvi ei säästele :(  Miksi ei ?  On meinaan hyvvee tuo allaoleva, nam  :thmbup:

 

 

[ attachment removed / expired ]

 

  Risto

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään