Risto Partanen

Bon appétit

832 viestiä aiheessa

Tuollainen rapuvoi muuten ei ole yhtään pöllömpää rapujen kanssa tarjottavan paahtoleivän päällä.

 

Sopii myös erinomaisesti paistetun kalan seuraksi. Jos paneroit ja paistat jotakin kuivahkoa kalaa, kuten haukea tai turskaa, niin tarjolle pannessa rapuaromivoinapit mukaan ja jos on uusia perunoita, niin enemmän vaan rapuvoita messiin.

:thmbup::P

 

Aika harva vain tulee nykyisin keitelleeksi/syöneeksi edes viidenkymmenen rapusatseja. Niitä kuoria ei muuten ehkä kannata keitellä heti bileiden jälkeen, koska jalka saattaa olla epävarma, eikä ehkä heti seuraavana aamunakaan, jolloin taas käsi saattaa olla epävarma. ;)

 

Turvallisinta on kerätä kuoret muovipussiin, sulkea se ja säilyttää jääkaapissa, ettei synny hajuhaittoja.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Mikä kastike :)?

Häpeäkseni tunnustan, että grillauskastike oli ihan pullotavaraa... (Meiran tekelettä näköjään...)

Salaatille tein kotikutoisen Caesar/vinegrette-härdellin.

 

Hmm...

 

3/4 dl oliiviöljyä

"liraus" (=maun mukaan) vaaleeta balsamikoa

mustapippuria

2 (pientä) anjovisfileetä haarukalla "möyhennetynä"

sinappia (n.1 tl)

oreganoa ja basilikaa

 

Hämmennetään kunnolla ja annetaan asettua jääkaapissa tunti vähintään, välillä hämmennellen.

Suolaa ei tarvitse, koska anjovis on ihan pirun suolaista itsessään.

:)

 

Huom! kaikki mittayksiköt ovat "noin ja fiiliksen mukaan" ;)

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Hitsi vitsi että osaakin olla hyvää tuo vanha kunnon mustikkasokerimaito. Täällä on tapana laittaa sokeri mustikoiden päälle ja hieman lihvailla haarukalla, että saa sen sitten lisätyn maidon oikein mukavan väriseksi. Tietysti voisi koko jutun ajaa tehosekoittimellakin, mutta mielestäni tunnelma kärsii lusikoitavaan verrattuna.

 

Tekipä kummin hyvänsä, niin pesee kyllä mennen tullen johonkin mätään maitoon tehdyn trendikkään "mangopingopongosmoothien".

 

Torilla ihmettelin tänään sitä, että kotimainen mustikka maksoi 5 euroa litra ja saksalainen pensasmustikka 6 euroa litra. Eiväthän ne edes maistu juuri millekään. Mutta kaipa niitäkin joku fiksu perheenemäntä ostaa, kun ovat kalliita, isoja ja eivät värjää niin pahasti. ::)

 

Elävät ravutkin näyttävät olevan todellista tilaustavaraa. On keksitty määrätä, että sellaiset jos panee näytille, niin hirveät sammiot, määräysten mukainen pohja ja sen pinta-ala, ynnä tietenkin hapettimet, suodattimet sun muut rensselit ja releet. Kohta varmaan kaupassa perunoitakaan ei saa olla tarjolla päällekkäin, kun alimmaiset voivat kokea olonsa painostetuksi.

:o

 

O tempora - o mores! :'(

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Torilla ihmettelin tänään sitä, että kotimainen mustikka maksoi 5 euroa litra ja saksalainen pensasmustikka 6 euroa litra. Eiväthän ne edes maistu juuri millekään. Mutta kaipa niitäkin joku fiksu perheenemäntä ostaa, kun ovat kalliita, isoja ja eivät värjää niin pahasti. ::)

 

No on hinnoissaan ??? Vastahan poimijat avautui jossain lehdessä, että hinnat on poljettu maan tasalle..

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

 

Torilla ihmettelin tänään sitä, että kotimainen mustikka maksoi 5 euroa litra ja saksalainen pensasmustikka 6 euroa litra. Eiväthän ne edes maistu juuri millekään. Mutta kaipa niitäkin joku fiksu perheenemäntä ostaa, kun ovat kalliita, isoja ja eivät värjää niin pahasti. ::)

 

O tempora - o mores! :'(

 

Onkohan tää pensasmustikka juolukka,vai mikä se nyt olikaan.?

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Onkohan tää pensasmustikka juolukka,vai mikä se nyt olikaan.?

 

Ei kun Juolukka on oma luonnonvarainen kasvi-laji.. Näyttää mustikalta mutta kuuluu puolukoiden perheeseen.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Ei kun Juolukka on oma luonnonvarainen kasvi-laji.. Näyttää mustikalta mutta kuuluu puolukoiden perheeseen.

 

Luulin sen pensasmustikan olevan ainakin näiden ristyetys.

 

Juolukkaa ei syödä muuten lainkaan täällä,tietääkseni.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Juolukkaa ei syödä muuten lainkaan täällä,tietääkseni.

 

Ei varmaan, aika mitään sanomaton marjahan toi on. Joskus join mehua, jossa oli riittävästi sokeria niin upposi :)

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Hitsi vitsi että osaakin olla hyvää tuo vanha kunnon mustikkasokerimaito. Täällä on tapana laittaa sokeri mustikoiden päälle ja hieman lihvailla haarukalla, että saa sen sitten lisätyn maidon oikein mukavan väriseksi. Tietysti voisi koko jutun ajaa tehosekoittimellakin, mutta mielestäni tunnelma kärsii lusikoitavaan verrattuna.

 

Tekipä kummin hyvänsä, niin pesee kyllä mennen tullen johonkin mätään maitoon tehdyn trendikkään "mangopingopongosmoothien".

 

Torilla ihmettelin tänään sitä, että kotimainen mustikka maksoi 5 euroa litra ja saksalainen pensasmustikka 6 euroa litra. Eiväthän ne edes maistu juuri millekään. Mutta kaipa niitäkin joku fiksu perheenemäntä ostaa, kun ovat kalliita, isoja ja eivät värjää niin pahasti. ::)

 

Elävät ravutkin näyttävät olevan todellista tilaustavaraa. On keksitty määrätä, että sellaiset jos panee näytille, niin hirveät sammiot, määräysten mukainen pohja ja sen pinta-ala, ynnä tietenkin hapettimet, suodattimet sun muut rensselit ja releet. Kohta varmaan kaupassa perunoitakaan ei saa olla tarjolla päällekkäin, kun alimmaiset voivat kokea olonsa painostetuksi.

:o

 

O tempora - o mores! :'(

Jo,vain on hyvee, varsinkin lapsuudenmuistot kyseisistä, käsittelemättömän lehmänmaidon kera :thmbup:

Minkähänlaisiin hintoihin nuo marjat syssymmällä putoavat... Muistelen taannoin markka-aikaan ostaneeni kyseisiä 5-7 Mk/ litra  :o

 

  Risto

 

Turun torilla ravut myytiin elävinä "silakka"-laatikoista  :D

 

Vai kultaako aika muistot.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Turun torilla ravut myytiin elävinä "silakka"-laatikoista  :D

 

Vai kultaako aika muistot.

 

Stadin kauppatorilla ei enää ole eläväisten kauppiaita, eikä hallistakaan saa kuin erikseen etukäteen tilaamalla.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Stadin kauppatorilla ei enää ole eläväisten kauppiaita, eikä hallistakaan saa kuin erikseen etukäteen tilaamalla.

Aika kultaa varmaankin muistot... Tarkoitin että Mk.-aikaan noita rapujakin myytiin noin. Ei varmaankaan tänäpäivänä missään, kysyy nimim: epätietoinen?

 

Kuten sanoit:"O tempora - o mores"

 

Risto

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

En tiedä mitkä säännöt missäkin ovat voimassa, mutta ainakin Stadissa elävien myynti on osattu tehdä hankalaksi. Stadissa torimyyjät ennen pitivät rapuja näytillä puisissa laatikoissa, jotka tietenkin ovat lähes ikuisia.

 

Kun aloittelin omaa "rapu-uraani" joskus 30+ vuotta sitten, kaikki kuljettivat rapuja puisissa laatikoissa, jotka etenkin vettyessään painoivat kuin synti ja lentorahtina maksoi tietenkin hunajaa. Itse asiassa olin tiettävästi ensimmäinen, joka otti käyttöön styroksiset "kalalaatikot" myös rapukäyttöön. Kalakauppiaille se oli ilmeisen vaikeaa, kun sellaisia oli ihan vieressä.

;)

 

Rapu muuten - monien yllätykseksi - kulkee parhaiten kuivana. Sumpusta otetut tai muuten vedestä nostetut on syytä valuttaa (kernaasti varjossa ja viileässä) puolesta tunnista tuntiin. Siinä kalalaatikossa on syytä olla tasainen pohja, mutta varmuudeksi nurkissa (yleensä valmiina) valumareijät vedelle. Vielä varmemmaksi vakuudeksi kannattaa laatikon pohjalle laittaa pari sivua sanomalehteä imemään kosteutta. Voi olla Pravdaa tai Maaseudun tulevaisuutta. Ravut eivät osaa lukea. Kaikki vanhat sammal- tai haavanlehtikonstit kannattaa suosiolla laittaa romukoppaan. Laatikon lyhyille sivuille pari reikää ja pitkille sivuille tuplasti. Sopiva koko on 10 mm. Niistä tulee happea riittävästi, jos sitä yleensä on saatavilla. Halutessaan voi kanteenkin tehdä muutaman reijän, mutta yleensä se ei ole tarpeen.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

En tiedä mitkä säännöt missäkin ovat voimassa, mutta ainakin Stadissa elävien myynti on osattu tehdä hankalaksi. Stadissa torimyyjät ennen pitivät rapuja näytillä puisissa laatikoissa, jotka tietenkin ovat lähes ikuisia.

 

Kyseisten puulaatikoiden alla oli toinen samanmoinen laatikko jossa oli jääta/murskaa, joka tarvittaessa vaihdettiin :thmbup:

Rapu on sinnikäs suuhun pantava :)

 

  Risto

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Ja nyt sitten suuri kiitos Boriksen mainiolle rapureseptille, jatkoa seuraa ensiviikon loppuna ja vielä ainakin kaksi kertaa tämän kuukautisen viuhahtaessa iltaan.

Tänään söin toki grillattua kassleria ja kantarelliskastiketta mausteeksi, pientä vaihtelua.

Nuo keltaiset löytyivät vaimon toimesta lähes pihasta. :thmbup:

Hups meinas unohtua nuo Wahlmanin mainiot perunat.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Jos MINULLA olisi poronpaisti, keittelisin vettä ja pippureita (maun mukaan) ja lopuksi lisäisin nesteeseen n. 3-4 % merisuolaa (siis aika reilusti). Upottaisin paistin tähän liemeen useammaksi vuorokaudeksi - jopa viikoksi. Kuivaisin paistin ja savustaisin sen. Lopputuloksen kanssa tarjoaisin paksua kanttarellikastiketta, jossa keltavahveroiden lisäksi olisi kermaa, pieneksi silputtua purjoa ja hieman mustapippuria myllystä. Uudet perunat ovat vieläkin uusia, joten siis niitä. Uusia porkkanoita saattaisin laittaa tikuiksi ja freesata ne nopeasti voissa al dente.

 

Valitettavan epäkonstikasta, mutta uskoisin toimivan.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Kuulostaa kyllä hyvältä ja aikalailla samalta, mitä olen suunnitellutkin, mutta savustus jäänee väliin olosuhteiden pakosta.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Kuulostaa kyllä hyvältä ja aikalailla samalta, mitä olen suunnitellutkin, mutta savustus jäänee väliin olosuhteiden pakosta.

 

Eivät ne savustuspussitkaan ihan pöllöjä keksintöjä ole, jos aitoa savulooraa ei ole! Alle kilon paisti menee sellaiseen pussiin helposti. :P

 

http://www.savu.fi/grilli.htm

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Al dente. Kas siinäpä sana, josta ennenvanhaan Suomessa ja Englannissa (kahdessa "ruokakulttuurin luvatussa maassa" ja varmaan monissa muissakin paikoissa, joista minulla ei ole tietoa) ei tiedetty (varsinkaan sen merkityksestä) mitään.

 

Niinpä jo kouluiässä monen sen aikaisen koululaisen mahdollinen potentiaalinen kiinnostus ruoanlaittoon tai kulinaristisiin nautintoihin tuhottiin jo ennen kuin se oli syntynytkään. Jyvät keitettiin pehmeäksi puuroksi tai limavelliksi ja "makaroni" sellaiseksi liimamaiseksi mössöksi ja vihannekset vetiseksi tahnaksi (muutaman "erikoisuuden" mainitakseni).

 

Parhaimmillaan mikään näistä ei tietenkään enää maistunut yhtään miltään ja pahimmillaan ensin ei syöty vaan itkettiin ja sitten itkettiin ja syötiin (kylmänä). Noista ajoista on jäänyt sellaiset "traumat", että en vieläkään koske noihin "ruokiin" tikullakaan, jos niitä jossain vielä tapaan. Onneksi tässä suhteessa maailma on muuttunut paremmaksi paikaksi, ja kouluruokakin on nykyään jo ihan syötävää, vaikka kumma kyllä nuoret valittavat siitä yhtä paljon kuin mekin aikanaan.

 

Pekka

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Eivät ne savustuspussitkaan ihan pöllöjä keksintöjä ole, jos aitoa savulooraa ei ole! Alle kilon paisti menee sellaiseen pussiin helposti. :P

 

http://www.savu.fi/grilli.htm

Kiitos linkistä. En tiennyt, että tällaisia on edes olemassa. Nyt onnistunee savustus kerrostaloympäristössäkin.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Noita pusseja saa ihan hyvin ainakin isommista marketeista ja lopputulos on maun osalta ihan mukavan lähellä aitoa. Samaa fiilistä pussin katsomisessa uunissa ei tietenkään ole kuin savustuslaatikon aromien nuuskimisessa, mutta se unohtuu viimeistään silloin, kun pääsee maistamaan lopputulosta. Pussit eivät ole edes kovin pahan hintaisia. En tosin jaksa muistaa tarkasti, mitä maksavat, mutta aika kohtuuhintaisia minusta.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

 

Kuva-arvoitus! Kumpi lautanen on vanhempi?

 

[ attachment removed / expired ]

 

 

Ei mittaamattoman hyviä rapuja, vaan tiikkisillä mitoilla tarkasti halutun pituisia rapuja. 100, 105, 110, 115 ja 120 mm.

 

[ attachment removed / expired ]

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään