Boris Grahn

Viinalla vai ilman?


24 viestiä aiheessa

Runebergin päivä oli ja meni eilen. Nyt juhlitaan saamelaisia, mutta eilisestä jäi mietityttämään se torttu - Runebergin siis.

 

Variaatioita on useampia:

 

1) konjakilla kostutettu

2) rommilla kostutettu

3) punssilla kostutettu

4) kuiva

 

Omasta mielestäni ykkösvaihtoehto on ykkösvaihtoehto.

 

Mikä lukijoille maistuu parhaiten?

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Omasta mielestäni ykkösvaihtoehto on ykkösvaihtoehto.

 

Selkeästi samoilla linjoilla. Kakkonenkin toimii, kolmosta en ole tietääkseni maistanut. Ja kuiva on sitten vaan, no kuiva...

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Mun mielestä Runebergin torttu on maailman yliarvostetuin leivos. Mielummin juon ne kostuttamiseen tarkotetut viinat ja jätän syömisen muille.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

 

Kanada. En juurikaan syö mitään makeita leivonnaisia tai muitakaan jälkiruokia. Ei ole mun juttu. Siksi olenkin suosittua pöytäseuraa, muut saavat enemmän paakelseja&jälkiruokaa :laugh:

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Kanada. En juurikaan syö mitään makeita leivonnaisia tai muitakaan jälkiruokia. Ei ole mun juttu. Siksi olenkin suosittua pöytäseuraa, muut saavat enemmän paakelseja&jälkiruokaa :laugh:

 

Sama täällä. Makea ei vaan maistu.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Kanada! Mulla on keliakia - joten no baagelseja. Paitsi gluteenittomia ani harvoin. Runeberg ei oikein osu makuhermoon, joten ne jätän suosiolla muille. Kostukkeet kelpaa kyllä  :laugh:

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Arrakkipunssilla kostutettu juuri niin märäksi, että vielä pysyy yhtenä kappaleena näpeissä. Syödään taitolajina rituaalinomaisesti pohjasta alkaen ainoastaan suuhun murustaen. Vässykät ja hienostelijat käyttävät lusikkaa - tai mikä pahinta - jälkiruokahaarukkaa.  Hillo-osa nautitaan taidokkaasti viimeiseksi.

 

Joo, voi olla äklön makeaa, mutta juuri sitä varten ovat sitten ne särmät liuottimet, joilla liika imelyys jälkikäteen tapetaan.

 

"Meissä kaikissa on vika,

mutta vaimo Frederika

päätti nostaa miehen maineen

niinkuin myrsky nostaa laineen..."

(Erkki Ilmari Liikanen 1977)

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Ehdottomasti ilman!

 

Semmonen kuiva rasvanen korppujauhotaikina, missä on paljon rasvaa ja päälle paljon hilloa ja sitä valkosta kuorrutusta.. Kosteet tortut on ihan hanurista ;D

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Ehdottomasti ilman!

 

Semmonen kuiva rasvanen korppujauhotaikina, missä on paljon rasvaa ja päälle paljon hilloa ja sitä valkosta kuorrutusta.. Kosteet tortut on ihan hanurista ;D

Oikein, ennemmin juo ne kostukkeet itse!  ;)

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Arrakkipunssia pitää olla... ja paljon... jostain on jäänyt mielikuva että se olisi aito ja alkuperäinen kostuke (voipi olla vääräkin mielikuva).

 

Karvasmantelia ei myöskään saa unohta... monet leipomot tuppaavat unohtamaan.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Arrakkipunssia pitää olla... ja paljon... jostain on jäänyt mielikuva että se olisi aito ja alkuperäinen kostuke (voipi olla vääräkin mielikuva).

 

Karvasmantelia ei myöskään saa unohta... monet leipomot tuppaavat unohtamaan.

 

Arrakkipunssi is tö Ruuneperi, mutta toki sallitaan variaatiot ;)

 

Joo, tosiaan on aika noloa ruveta parsimaan karvasmantelin puutetta esim. sinihappohuikalla...

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Punssilla minä tuon mieluusti syön, eilenkin.Tosin konjakkikin käy ja miksei rommikin, taidan muuten olla kaikkiruokainen viinan suhteen. ;)

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Vaikea vastata. Rommi käy sekä torttujen että kurkun kostukkeena. Muilla alkoholeilla kuin rommilla maustettuja runebergintorttuja ei ole vielä tullut vastaan. Viimeksi osui käteen niin runsaasti kostutettuja torttuja, etteivät meinanneet pysyä kädessä (tykkään syödä sormin), ne olivat ihan lusikkatavaraa. En tykännyt, mieluummin sitten kuivina ja rommi erikseen.

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

2 vaihtoehto. Jäi tosin tänä vuonna väliin. On kyllä sika hinta kun kahdesta pienestä lätystä velottavat 2,6 €  >:( Vielä tänäänkin oli sama hinta, luulisi että Ruuneberin päivän jälkeen saisi halvemmalla mutta ei. Pitäkööt torttunsa prkl.

 

Jani

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Arrakkipunssia pitää olla... ja paljon... jostain on jäänyt mielikuva että se olisi aito ja alkuperäinen kostuke (voipi olla vääräkin mielikuva).

 

Karvasmantelia ei myöskään saa unohta... monet leipomot tuppaavat unohtamaan.

 

AITOA & ALKUPERÄISTÄ reseptiä EI liene kenelläkään. SIKSI juuri "taistoa" onkin.

 

Karvasmantelit ja hillot pelaa yhteen kaikilla - yleensä.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Itse täytyi tänä vuonna ostaa emännälle erikois mallia tästä kuuluisasta tortusta. Koska hän vaihteeksi on pieniin päin, jäi rommit tältä vuodelta pois, itse nyt söin ihan perinteisen rommi tortun kahvin kera :)

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

AITOA & ALKUPERÄISTÄ reseptiä EI liene kenelläkään. SIKSI juuri "taistoa" onkin.

 

Karvasmantelit ja hillot pelaa yhteen kaikilla - yleensä.

 

Googlettelin tuossa huvikseni reseptejä kun sain päähäni että teen itse runerbergin torttuja. Monen tarinan mukaan aito ja alkuperäinen on itseasiassa kuiva korppu, jota ei ole kostutettu millään, mutta sitä on tosiaan paha sanoa mikä oikeasti on aito kun mitään alkuperäisreseptiä ei ole olemassa... tai on Fredrika Runebergin keittokirjassa vuodelta 1850, mutta sillä ei mitään tekemistä nykyisten runebergin torttujen kanssa :)

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

AITOA & ALKUPERÄISTÄ reseptiä EI liene kenelläkään. SIKSI juuri "taistoa" onkin.

 

Elämässä kaikki tuppaa olemaan vanhan soveltamista ja kehittelyä. 1700-luvun herkut monesti olivat "leikkuulaudalta karisteltua putua", jota säestettin marjas&hedelmä&viinatuotteilla sokerin kera. Niin kai se Fredrikakin sovelsi reseptikirjassaan porvoolaiskondiittori Lars Asteniuksen kehitelmiä ::)

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Enpä tuollaista viitsi alkaa väsäämään, mutta jos viitsisin, niin rommi. Valmiina ei onneksi saa mitään makeita leivonnaisia sellaisilla aineilla tehtynä, että voisin syödä.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Enpä tuollaista viitsi alkaa väsäämään, mutta jos viitsisin, niin rommi. Valmiina ei onneksi saa mitään makeita leivonnaisia sellaisilla aineilla tehtynä, että voisin syödä.

 

Tårta på tårta

 

Vaikka sattuneesta syystä ei ole tullutkaan Runebergin torttuja hetkeen syötyä niin jotenkin se punssivaihtoehto olisi puoleensavetävämpi.

 

Konjakin sitten erikseen.... no.... kuivana  ::)

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Konjakilla konjakilla tietenkin se torttu...hmmmm oikeastaan voisin heittää koko tortun menemään ja juoda pelkästään sen konjakin. Eli kuten W.C. Fields kerran sanoi: "Kyllä, käytän viiniä ruoanlaitossa. Joskus lisään sitä myös ruokaan."

 

;D

 

Edit: Fieldsin kerrotaan myös sanoneen, että "ihminen joka vihaa lapsia ja koiria ei voi olla läpeensä paha". Vanhalle opettajalle, joka on alkanut tulla allergiseksi (murrosikäisille) lapsille tuo antaa toivoa. Koirista en ole pahemmin välittänyt koskaan.

 

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään