Martti Kujansuu

Brewster "Noka"

7 viestiä aiheessa

"Noka" tulee siis sanoista "Nokia" ja "Kaapelitehdas". Kansallisarkisto; Tulo 19399/13.

 

ILMAPUOLUSTUKSEN ESIKUNTA

Ilmavoimaosasto                                                                     26.2.40.

Tsto IV. N:o 1208/IV/2

Koskee: "Noka" - Brewsteriä.

Liittyy: Pl.M:n kirj. N:o 221/VII/50.sal.-23.2.40

 

Ilmavarustusosaston Päällikkö.

 

Tiedoitetaan, että Ilmapuolustuksen Komentaja on suostunut ins.ev.luutn. R i s s a s e n  ehdotukseen, että Suomen Gummutehdas O/Y:n (Nokia) ja Suomen Kaapelitehdas O/Y:n hävittäjäkoneen ostoa varten luovuttamat rahat 3½ milj.mk käytetään yhden Brewster-koneen maksamiseen sekä että ensiksi Suomeen saapuneeseen Brewsteriin maalataan lahjoittajan toivomuksen mukainen nimi "Noka" ja lahjoittajien edustajille varataan tilaisuus käydä koneeseen tutustumassa.

 

Esikuntapäällikkö:

Everstiluutnantti

 

Huoltotoimiston päällikkö

Majuri

 

Tiedoksi: Ilmavar.Os.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Tuo on erittäin mielenkiintoinen paperi. Täällä ketjussa (Ilmavoimien koneiden lempinimet tms.) arvuuteltiin aikanaan tuota "Nokaa", ja miksi Nokia-sanasta olisi jätetty yksi kirjain pois. Itse sain ongittua mm. haastattelemalla sellaista muistitietoa aikalaisilta, että koneen lahjoittajaa ei olisi haluttu suoraan paljastaa mm. sen vuoksi, että pelättiin vihollisen pommittavan kostoksi Nokian tehtaita, jos saisivat selville kuka lahjoitti Brewster-koneen. Siksi siis "Noka". Sain myös sellaista muistitietoa, että koska Suomi ei ollut tuolloin enää sodassa (välirauha), niin ulkomaankauppaa käyvää Nokia Oy:tä ei olisi haluttu nimen kautta "kytkeä" sotakaluston ostoon ja rahoitukseen. Sen sijaan tuosta Suomen Kaapelitehtaasta ja sen osallisuudesta lahjoitukseen ei tullut ilmi mitään mainintaa. Ei myöskään ilmailuhistoriallisesta kirjallisuudesta helpolla löydy mainintoja tästä "Nokan" alkuperästä, jos löytyy ollenkaan, Nokia Oy mainitaan useimmissa yhteyksissä kyllä lahjoittajaksi, mutta Kaapelitehdasta ei mainita.

 

Tuossa Matin kaivamassa paperissa ei kuitenkaan mainita mitään tällaista "salailua", joten se saattaa sittenkin olla "legendaa". Mikä lienee totuus? Hieno juttu, kun tällaisia asiakirjoja löytyy.

 

(Wikipediassa: Nokia Oy:n lahjoittama, yrityksen nimeä ei haluttu suoraan paljastaa.)

 

Jukka

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Mietin, että miksi lahjoittaja (yksikössä) halusi nimeksi "Noka", mutta "lahjoittajien edustajilla"? Olisikohan kyse kuitenkin Nokian päättämästä nimestä? Asia vaatii selvästi lisäselvitystä.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Alkuperäinen "NOKA" oli BW-355, joka tuhoutui 24.10.1944 saksalaisten it-tulesta Lapin sodassa Muonion itäpuolella Jerisjärvellä. Nimi oli alun perin mustalla kirjoitettu hopeanharmaan Brewsterin eturunkoon keväällä 1940. Sen jälkeen teksti muuttui suojamaalauksen yhteydessä kesäkuussa 1941 valkoiseksi. Nimen peri BW-355:n tuhoutumisen jälkeen BW-384, joka oli vielä lentokunnossa 1946 Ilmavoimien yhteyskoneena Utissa. Hakaristit olivat vaihtuneet kokardeihin ja NOKA- teksti kirjoitettu vähän eri paikkaan valkoisella ja hieman vinoon poiketen hieman alkuperäisestä. BW-384:sta löytyy kuva mm. Suomen Ilmailuhistoriallisen Lehden 1/1995 kansikuvasta, kuvattu juuri Utissa 1946. Lehdessä on myös Kari Stenmanin lyhyt tarina "Nokasta". Siinäkään ei mainita lahjoittajaksi muita kuin Nokia Oy. Lainaus tekstistä: "Nokia Osakeyhtiö keräsi Talvisodan aikana varoja lentokoneen hankintaan ja välirauhan aikana luovutti varat Puolustusministeriölle saaden nimikkokoneekseen Brewsterin tunnuksella BW-355.  Se sai keväällä nimekseen NOKA, joka oli maalattu mustalla eturunkoon."

 

Jukka

 

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään