Martti Kujansuu

Vanhimmat ilmavoimat

12 viestiä aiheessa

Wikipediassa näyttää olevan jonkinlainen epäselvyys maailman vanhimmista ilmavoimista erillisenä puolustushaarana. Sekä Royal Air Forcen että Finnish Air Forcen sivut väittävät olevansa vanhin. Mielestäni tästä ei ole epäselvyyttä, mutta osaisiko joku valoittaa RAF:n 1918 aikaista organisaatiota, että päästäisiin vertaamaan sitä Suomen vastaavaan?

 

Suomen Tasavallan sotajoukkojen Ylipäällikön (Mannerheimin) päiväkäskyssä N:o 20 (12.03.1918) annetaan Ilmavoimien järjestämistä koskevat käskyt:

 

 

"[...]

6 §. Ilmailulaitoksen alistamista, järjestelyä ja toimintaa varten on toistaiseksi voimassa seuraavat määräykset:

1) Kaikki armeijaan kuuluva ilmailulaitosta varten tarkoitettu henkilökunta ja kalusto alistetaan ilmailulaitoksen päällikölle, joka on suoraan Yleisesikuntapäällikön alainen. Erikoisissa tapauksissa voidaan osia ilmailulaitoksen rintamavoimasta alistaa armeijan ryhmäpäällikölle.

2) Ilmailulaitos järjestetään Yleisesikuntapäällikön lähempien määräysten mukaan, aina sitä myöden, kun saadaan kouluutettua henkilökuntaa, kalustoa y. m., rintavoimaa ja varastoja.

3) Ilmailulaitoksen toimintaa varten julkaisee Yleisesikuntapäällikkö erikoiset ohjeet, jotka ilmoitetaan Päämajan muille osastoille sekä Ylitarkastus-virastolle.

 

7 §. Ilmailulaitoksen v. t. päälliköksi määrätään:

Hygerth, John Allan, Kapteeni

[...]"

 

Sisällissodan aikana ei alistus muuttunut ja sodan jälkeen syyskuussa 1918 annettu asetus määrittelee Ilmavoimat ja Merivoimat erillisiksi puolustushaaroiksi.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Englanninkielinen wikipedia kertoo asiasta näin:

 

"While the British were not the first to make use of heavier-than-air military aircraft, the RAF is the world's oldest independent air force of any significant size and the first air force to become independent of army or navy control.[10] It was founded on 1 April 1918, during the First World War, by the amalgamation of the Royal Flying Corps and the Royal Naval Air Service."

 

Saman päivämäärän ilmoittaa RAF:n omat sivut. Ilmavoimat siis häviää ottelun vajaalla kahdella viikolla.

 

AW

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Saman päivämäärän ilmoittaa RAF:n omat sivut. Ilmavoimat siis häviää ottelun vajaalla kahdella viikolla.

 

Korjasin alkuperäisessä viestissäni olleen numerovirheen (4. --> 3.).

 

Jostakin syystä Suomen Ilmavoimien perustamispäiväksi on päätetty 6. maaliskuuta 1918 (ensimmäinen lentokone saapuu) vaikka Mannerheim antoi perustamiskäskyn vasta myöhemmin.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Okei, tämän mukaan siis Suomi johtaisi vajaalla kolmella viikolla.

 

Mutta miten määritellään puolustushaaran virallinen perustamispäivä. Asiasta tuskin löytyy ISO standardia, mutta kun kyse on demokraattisesta oikeusvaltiosta voisi olla, että kun toimivaltainen lainsäädäntöelin (=eduskunta) on antanut asiasta lainvoimaisen säädöksen (= tasavallan presidentti on sen allekirjoittanut) ollaan lähellä oikeaa päivämäärää. Tällä tavoin kertomasi syyskuu 1918 olisi lähinnä totuutta. Asiasta voi toki saivarrella loputtomasti ja jokaisella on varmaan asiasta oma vahva mielipiteensä.

 

Tuo 6.3. lienee asettunut ilmavoimien vuosipäiväksi lähinnä seremoniallisista syistä. Samalla tavalla esimerkiksi merivoimien vuosipäivä 9.7. on Ruotsinsalmen toisen meritaistelun (9.-10.7.1790) vuosipäivä, millä ei ole mitään tekemistä itsenäisen Suomen merivoimien perustamisen kanssa.

 

AW

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Tällä tavoin kertomasi syyskuu 1918 olisi lähinnä totuutta. Asiasta voi toki saivarrella loputtomasti ja jokaisella on varmaan asiasta oma vahva mielipiteensä.

 

Ilmavoimien perustamisesta ei käsittääkseni ole annettu mitään asetusta Eduskunnassa vaan syyskuussa annetussa asetuksessa mainitaan, että on olemassa maa-, meri- ja ilmavoimat.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luulenpa että RAF on julistanut itse itsensä vanhimmaksi juuri tuon lainauksessa lihavoidun kohdan perusteella......

 

 

RAF is the world's oldest independent air force of any significant size

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Jostakin syystä Suomen Ilmavoimien perustamispäiväksi on päätetty 6. maaliskuuta 1918 (ensimmäinen lentokone saapuu) vaikka Mannerheim antoi perustamiskäskyn vasta myöhemmin.

 

6.3. on ilmavoimien VUOSIpäivä. Vuosipäivä (ikäänkuin muodollinen juhlapäivä) voi yleisesti olla eri kuin perustamiskäskyn antopäivä tai kyseisessä käskyssä määrätty perustamispäivä. Kaikille joukko-osastoille vahvistetaan perinteet, joihin kuuluu lippu, kunniamarssi, vuosipäivä, nykyään perinnejoukko-osastot yms.

 

Vertaa: Puolustusvoimien virallinen vuosipäivä, nimeltään tosin lippujuhlan päivä on 4.6., jolla ei kuitenkaan ole mitään tekemistä perustamisen kanssa. Se tapahtui 25.1.1918, kun senaatin sisäasiaintoimikunta julisti suojeluskunnat laillisen hallituksen joukoiksi. Vuoteen 1942 asti vuosipäivä oli 16.5. Helsingissä pidetyn vapausodan päätösparaatin mukaan. Tuolloin vuonna 1942 se siirtyi - tunnetusta syystä - olemaan tuo nykyinen 4.6.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Tutustukaapa oheiseen Wikipedian sivuun:

 

http://en.wikipedia.org/wiki/School_of_Ballooning

 

Tämän perusteella saarivaltakunnassa on virallisesti harjoitettu sotilasilmailua ainakin vuodesta 1878 alkaen. RFC:n, RNAS:n ja 1.4.1918 alkaen RAF:n toiminta I maailmansodassa ei esittelyä kaipaa.

 

PER ARDUA AD ASTRA  < - > QUALITAS POTENTIA NOSTRA

 

Jos asiaa tarkastelee muuten kuin  avaimenreiän läpi, on sen pohtiminen perustettiinko Suomen ilmavoimat pari viikkoa tai kuukautta ennen tai jälkeen RAF:n synnyttäneen organisaatiomuutoksen melko hyödytöntä.

 

On hienoa että, kun itsenäisyys oli kaikkea muuta kuin päivänselvä asia, maailmansodan, vallankumouksen, itsenäisyystaistelun ja sisällissodan myrskyissä valtionjohtajat olivat avarakatseisia ja tiedostivat ilmapuolustuksen välttämättömyyden saavutetun itsenäisyyden turvana. Kahdessakymmenessä vuodessa tuo ""riskisijoitus" kasvoi korkoa niin että, se 1939-45 täytti sille asetetut tehtävät enemmän kuin kiitettävästi. Ja edelleen nousi sodan jälkeisestä alennustilasta juhlimaan 90-vuotista taivaltaan voimakkaampana kuin koskaan.

 

Suomen ilmavoimat ovat eräs maailman vanhimpia itsenäisiä ilmavoimia. Ollaan siitä ylpeitä.

 

AW

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Jos asiaa tarkastelee muuten kuin  avaimenreiän läpi, on sen pohtiminen perustettiinko Suomen ilmavoimat pari viikkoa tai kuukautta ennen tai jälkeen RAF:n synnyttäneen organisaatiomuutoksen melko hyödytöntä.

 

On toki otettava huomioon, että Suomen Ilmavoimat syntyivät suoraan itsenäisesti omaksi haarakseen kun taas RAF luotiin kuuden vuoden kehittelyn pohjalta RFC:sta ja RNAS:ista. Käsittääkseni Ilmavoimien Esikunnan alistussuhteet ylempiin esikuntiin eivät ole muuttuneet merkittävästi 90 vuodessa. Ilmatorjunnan liittäminen Ilmavoimiin 1939-1952 lienee isoin muutos yleisesti. Lienee ollut hyvä alusta alkaen kun ei kannata muokata?

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

On toki otettava huomioon, että Suomen Ilmavoimat syntyivät suoraan itsenäisesti omaksi haarakseen kun taas RAF luotiin kuuden vuoden kehittelyn pohjalta RFC:sta ja RNAS:ista.

 

Toki pitää ottaa huomion. Olennaista ei ole se mitä huomioidaan vaan se mikä jätetään huomioimatta. Päivämääriin ja puolustushaaran itsenäisyyteen nojaava tarkastelu jättää niin paljon asiaan vaikuttavia seikkoja huomioimatta, että vastaus ei voi olla relevantti. Sitä voisi väittää jopa tarkoitushakuiseksi.

 

Pienen maan pienissä puolustusvoimissa tuo "luonnonvoimien" itsenäisyys on aika suhteellista. Käytännössä meri- ja ilmavoimat ovat enemmän tai vähemmän maavoimille alisteisia.Siitä yksinkertaisesta syystä, että niiden tehtävä on suoraan tai epäsuorasti  maavoimien taistelun tukeminen.

 

Ilmavoimista kun puhutaan olennainen asia on ilmataisteluvoima ja sen kehittyminen. RAF oli syntyessään taistelukykyinen ja luultavasti voimakkain tuolloin olemassa ollut ilmavoima. Suomen osalta ilmavoimien taistelukyky alkoi perustamisesta  vasta kehittyä (tapahtui se nyt sitten maalis, huhti tai syyskuussa niin hyvä kun alkoi).

 

Ilmavoimien esikunta ei varmaan ole koskaan ollut alistettu kenellekkään muulle kuin ilmavoimien komentajalle. Komentaja johtaa ilmavoimia ja ottaa käskyt vastaan puolustusvoimien komentajalta. Helikopteritoiminnan siirtäminen maavoimien alaisuuteen on myös mielestäni aika oleellinen muutos. http://www.mil.fi/perustietoa/kokoonpano.dsp

 

AW

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Kun oikein semanttisiksi heittäydytään, niin esimerkiksi Israelilla ei olisi ilmavoimia vieläkään! Heprealaisen nimensä mukaisesti olisi edelleenkin vain (puolustusvoimien) lentojoukot.

 

Pitäisi ensin määritellä, mitä ilmavoimilla tarkoitetaan eli kuinka paljon itsenäisyyttä niiltä edellytetään. Kun kysytään, kenellä on maailman ensimmäiset ilmavoimat, niin ei kai niiden nimi ole tärkein asia, vaan toimivuus ja oma organisaatio. Siinä suhteessa Iso-Britannia (ja joku muukin I maailmansotaan osallistunut maa?) ehtinee ennen Suomea.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Ilmavoimiamme johti tykistöjääkäri joka oli jopa Puolustusvoimien komentaja hetken aikaa.

 

http://fi.wikipedia.org/wiki/Jarl_Lundqvist

 

Mannerheimin nimittämä ja lopulta erottama.

 

 

Todellinen Ilmavoimien komentaja oli Richard Lorentz "Zimbo" ( Eka Magnussonin kanssa );

 

http://www.sci.fi/~fta/zimbo-01_fin.htm

 

 

Mikäli Ilmavoimia olisi johtanut lentokoulutuksen saanut upseeri olisi "itsenäisyys" hieman todellisempaa...niin kuin nykyään. Toisaalta se ei liene vaikuttanut siihen kenellä on vanhimmat Ilmavoimat omana aselajinaan.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään