Arne Wallen

Kouluruokailu ja sen merkitys..

107 viestiä aiheessa

mä en koskaan ikinä milloinkaan unohda tillilihaa. Muuten ei väliä, kouluruoka oli ihan hyvää, mutta tuo aiheuttaa edelleen painajaisia!

 

Tuossa muuten on tehty muutamalle sukupolvelle senluokkainen trauma että eivät koske tillilihaan pitkällä tikullakaan. Ja pahintahan siinä on se että tilliliha olisi ihan hyvää, jos ja kun se tehdään kunnon lihasta. Ei siis jänteisistä jämäpaloista jotka pitää pureskella pariin kolmeen kertaan ennenkuin putoaa. Itselläkin meni todella pitkään ennenkuin uskalsi moista herkkua edes ajatella. Samoin maksalaatikko, jonka ei todellakaan pitäisi olla epämääräisessä liemessä lilluvaa sörsseliä......

 

Eli kunnollinen ruoka ( koulu- myös ) vaatii kunnolliset raaka-aineet, tämä lienee itsestään selvää. Saako sellaisia raaka-aineita eurolla per annos onkin sitten toinen kysymys jota tässä nyt on kuudetta sivua pohdittu.

 

Ja ihan ilman lynkkaamista....varmasti suurin osa koulu- ym. laitoskokeista yrittää ihan oikeasti tehdä parhaansa, mutta ruoanlaiton jalossa lajissa ( kuten esmes maustamisessa ) toiset on vaan parempia kuin toiset. Ja sitten on niitä jotka ei jaksa edes yrittää....töissä kun vaan ovat. Omalta kohdalta ei oikein kehtaa valittaa, tarpeeksi pienissä kouluissa kun ylioppilaaksi asti olen kouluni käynyt.  Ruokaa sai riittävästi, se oli välistä jopa ällistyttävän hyvää, ja nätisti pyytämällä keittiön tädeiltä sai lisääkin.

 

Se Nislinin rouvalta koulua vaihtaessa välissä juostu lihapiirakka taisi olla hyvää lähinnä sen takia että kaupassa poikkeaminen oli kielletty, ja olihan se peräti lämmitetty uudessa ja ihmeellisessä keksinnössä nimeltä mikroaaltouuni  ;D

 

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Kuten se saarioisten mainos menee: "Hyvät raaka-aineet, järkeä ja kuka tahansa voi olla kokki..." Jotenkin tohon suuntaan ainaki.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Joensuussa Aikuisopistolla oli kieltämättä vaikea arvata mitä ruokaa sielä sai, koska ne nyt kehitteli sielä Kalasta mitä vaan ikinä pystyi, harvemmin näin silloin sielä mitään Liha yms ruokia.

Joten ainakin se kalaruoan syönti on aika puuta meikäläiselle ollut siitä lähtien, tietysti aina menee graavi lohi, savustettu lohi ja muikut. Mutta muut viritelmät ei oikein enää nappaa :P

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Kuten se saarioisten mainos menee: "Hyvät raaka-aineet, järkeä ja kuka tahansa voi olla kokki..." Jotenkin tohon suuntaan ainaki.

Järjen käyttö ei pelkästään ruoan teossa, ennemmin mielikuvitus. Näin ainakin joskus ravintola-alan koulussa optetettiin minulle, vain mielikuvitus on rajana.

Sitä on kaiken maailman pöperöt tullu tehtyä kotosalla kun on siitä neuvosta ottanut vaariin.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Nykyään taitaa olla Amica kyseisessä paikassa kun kilpailutettiin sekin homma. Toivottavasti saat myönteisempiä eväitä matkasi varrella, kirjaimellisesti :thmbup:

Täällä Helsingissä toimii sellainen kaupungin omistama ihmelaitos kuin Palmia. Kuten arvata saattaa, useissa Helsingin kouluissa kyseinen lafka toimittaakin pöperöt. Olemalla halvin pakottaa tinkimään laadusta ja sen tarkkailusta (ks. Henrin viesti edellisellä sivulla), mikä johtaa myös palveluiden sosialististyyppiseen kehittämisen tarpeettomuuteen, vrt SEV-maiden autoteollisuus, missä riitti eteenpäin kulkeva menopeli - hengissä pitävä ruoka. Kouluissa aterijoitsioista kilpailee Palmian kanssa karkit, omat eväät sekä lähiseudun pikasyöttölät - jopa Palmian itsensä kahviossaan myymät karkit, sämpylät ja leivonnaiset! Taloudellisesti kouluruoka ei voi kumminkaan tätä kilpailua hävitä, napsahtaahan Palmialle kouluruokaa varten veroista aina sama raha, syötiin tai ei. Mikäli oppilaat maksaisivat kouluruoasta erikseen esim. lukukausimaksua tai kertaruokia, pistäisi harventunut ruokailijamäärä toivottavasti jotain vipinää sinne ruokatoimittajan puolelle. Opettajat maksavat tuossta lystistä viitisen euroa per laaki - ei ihme että osa jättää väliin tai suosii muita ruokintapaikkoja.

 

Koulussani haastateltiin tuoretta rehtoria. Yllättäen kouluruokakin tuli puheeksi - rehtori oli heti nyrpistänyt nokkaansa uuden koulunsa ruokatarjonnalle: "Taas tuolla ruokapuolella on toivomisen varaa: siitä on hiljattain pidetty palaveria Palmian edustajien kanssa, ja voi olla, että siihen tulee parannuksiakin." Kouluravintolan vastaava keittäjätäti perusteli kouluruoan ulkonäköä ja koostumusta suurilla valmistusmäärillä, mauttomuutta maustamisen kultaisena keskitienä - syöhän samaa ruokaa sadat eri ihmiset ja ruoan kypsyysvaihteluita rikkinäisellä uunilla, jota ei voida korvata ilman ikuisuuden kestävää byrokratiakierrosta opetusvirastossa. Kouluun saapuessaan hän oli tyrmistynyt nähtyään oppilaiden käytössä olevan maustevalikoiman ja alkoikin kehittämään sitä paremmaksi. Ruokailijoille tehdyt parannukset kiellettiin ylemmältä Palmian taholta. Syynä tuolle oli, että jokaisessa Palmian hoitamassa ravintolassa tulisi tarjota samantasoista ruokaa - eihän varttuneemmille oppilaille mausteiden tarjoaminen käy päinsä, kun ala-asteilla niitä ei osata kaivatakkaan!

 

Säästäminen väärässä paikassa on vaan tyhmää.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Samainen Palmia tekee sapuskat meikäläisenkin työmaaruokalaan ja myös valtiovierailuille, joten kyllä nekin osaa, jos maksetaan.

 

Esimerkkejä työmaaruokalan annista (muutakin on - esim. salaatti tai soppa). Seuraaviin sisältyy leivät, levitteet, salaatit ja monipuolinen juomavalikoima.

 

Ke Grillipihvi Cafe de Paris + vadelmarahka (jälkiruuan tilalle saa halutessaan kahvin tai hedelmän) 7,70 egee

Samalla jälkkärillä Pannupihvit ja juuresgratiinia tai Hapankorppusilakoita ja pariisinperunoita 5,50 egee

 

To Aurajuustoleike + ohukaisia ja hilloa 7,70 egee

Samalla jälkkärillä Makkarastroganoffia ja sinappiperunamuhennosta tai Kala-kasvispihvejä tillikermaviilikastikkeella 5,50 egee

 

Pe Rydberginpihviä + tuoreita mansikoita ja minttusokeria 7,70 egee

Samalla jälkkärillä Kukkoa viinissä ja riisiä tai Kirjolohimureketta ja rapukastiketta 5,50 egee

 

Tiistain koko valikoima oli:

Chiliporsasvarras, jalopenokastiketta

Uuniperunaa, savukinkku-kurkkukastiketta

Katkarapu-avocadosalaattia

Marokkolaista lihapataa, villiriisiä

Herkkusienikastiketta

Maissikeittoa, maissilastuja

Mustikkakeittoa

 

Hinnat 7,70 - 1,50 egee.

 

Tiistaina oli salaattipöydässä ainakin meikäläistä kiinnostavina kurkkua, meloonivalikoima ja viinirypäleitä, joita kaikkia tankkasin reippaasti.

 

:P;D

 

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Tuli tässä muutama viikko sitten käytyä testaamassa vanhan yläasteeni kouluruokalan tilanne ja voi todeta, että en yhtään ihmettele miksi nykynuoriso katoaa aina ruokailun aikana kauppaan tai lähi pizzeriaan syömään(tai hese/mäkki linjalle) Vaikka omasta yläaste ajoista on vasta 9-vuotta niin samaa pashaa sielä on vieläkin tarjolla.

 

Tosin joskus on sitä hyvääkin ruokaa tarjolla mutta ei aina. Ja hyvällä ruualla en tarkoita mitään specia tavaraa vaan sellaista, että se on tehty hyvistä raaka-aineista ja hyvin.

 

Ammattikouluaikana tuli taas oltua niin onnellisessa asemassa, että koulussani(helsingin tekniikan alan oppilaitos, av-viestinnän yksikkö) oli Palmian keittiö jossa keittiöporukka teki suurimman osan ruuasta itse. Perus ruoka kuten makaroonilaatikko ym tollaiset tuli valmiina keskuskeittiöstä mutta esim kalapuikot emännät paistoi itse jne jne. Oli itse keitettyjä perunoita ym ym ja mikä parasta. ainaskin 1-2 kertaa vuodessa oli speciaalia safkaa eli tortilloita. Kuulema ei maksanut paljoakaan enempää budjettissa koska muutamalla makaroonilaatikkopäivällä saivat säästettyä meille noi hyvät ruuat.

 

Salattipöytä oli aina tuoretta ja itse pilkottu/viimeistelty.

 

 

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään