Juho Vastapuu

Kuussa 40 vuotta sitten

19 viestiä aiheessa

Nyt jo alkavat lööppilehdet kirjoitella siitä, kuinka ihminen astui kuun pinnalle 40 vuotta sitten. Apollo 11 kuumoduli Eagle laskeutui Rauhallisuuden mereen 20.7 (tai 21.7, riippuu aikavyöhykkeestä) mukanaan Neil Armstrong ja Edwin Aldrin, jotka olivat ensimmäiset ihmiset kuussa. Neilin astuessa kuun pinnalle hän lausui kuuluisat sanat: "Tämä on pieni askel ihmiselle, suuri harppaus ihmiskunnalle". Lisäksi lennolta on jäänyt historian sitaatteihin lausahdus "Kotka on laskeutunut!". Miehet viettivät kaksi ja puoli tuntia kuun pinnalla keräten näytteitä ja tehden erilaisia mittauksia. He asensivat myös EASEP laitteen joka mittasi muun muassa seismisiä värähtelyitä. Lisäksi laitteessa on tarkka laserheijastin jonka avulla voidaan vielä tänäkin päivänä mitata kuun tarkka etäisyys maasta. Samalla laitteen avulla voidaan todistaa, että ihminen on käynyt kuussa. Lisäksi pinnalle jäi Yhdysvaltain lippu, joka ikävä kyllä kaatui astronauttien noustessa. Myös Kotkan laskuosa jäi pinnalle.

 

Kuuhun laskeutuminen oli huipennus koko 1960 -luvun kilpavarustelulle ja avaruuskilvalle. Se oli presidentti Kennedyn tavoite, viedä ihminen kuuhun ja tuoda turvallisesti takaisin vielä 60-luvulla. "We choose to go to the moon in this decade and do the other things. Not because they are easy, but because they are hard"

 

Tässä muutama mielenkiintoinen linkki:

 

http://fi.wikipedia.org/wiki/Apollo_(avaruusohjelma)

http://fi.wikipedia.org/wiki/Apollo_11

http://fi.wikipedia.org/wiki/Ensimm%C3%A4inen_kuuk%C3%A4vely

http://fi.wikipedia.org/wiki/Avaruuskilpa

 

- Kennedyn kuuluisa puhe

http://www.iltasanomat.fi/uutiset/ulkomaat/uutinen.asp?id=1710730 - Iltasanomien uutinen Neuvostoliiton epäonnistuneesta Luna 15 -luotaimesta

- Ehkäpä paras tietokoneella tehty video Apollo 11 -lennosta

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

BBC on lähettänyt viimeaikoina valtavan kasan eri Apollo-lentoja koskevia dokkareita. Jos osaat viritellä selaimeesi Britti-proxyn kannattaa tarkistaa BBC:n iPlayer-nettitv.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Ympäri maailman media kysyy samaa asiaa: miksi vuoden 1969 unelma avaruuden valloituksesta ei ole toteutunut vaikka 40 vuotta on kulunut?

 

http://abs-cbnnews.com/world/07/15/09/space-travel-did-1969-mark-end-dream

 

Onhan se tavallaan niin, että astronautit puuhastelevat nykyisin lähinnä maapallon takapihalla eikä yhtään kauempana - ja tekniikka on niin huteroa ja häiriöherkkää, että pilvinen sää, sade tai pari salamaa estää lähdöt. Kovasti paljon olisi tehtävää.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Ympäri maailman media kysyy samaa asiaa

Osin historiallisen atk-rasitteeni takia en malta olla huomauttamatta, että Apollo-ohjelman aikana syntyi myös IBM:n Information Management System (IMS), jota erittäin monet maailman merkittävimmistä pankeista, vakuutusyhtiöistä, julkishallinnon laitoksista ja myös lentoyhtiöistä - näköjään mm. British Airways, KLM, Swissair, Thai Airways ja SAS - ovat sittemmin käyttäneet transaktionhallintajärjestelmänä. Transaktionhallintaa eli tapahtumakäsittelyä tarvitaan esimerkiksi paikanvarausjärjestelmässä. Voisi sanoa, että länsimaissa moni hallinnollinen asia on pyörinyt Apollo-ohjelman aikaisen teknologian avulla, ja tuoreesta kokemuksesta on pakko todeta, että monet uudemmat korvaavat (ohjelmisto)tuotteet eivät todellakaan ole "rocket scientistien" suunnittelemia. Pikemminkin ne haisevat kvartaalitaloudelta.

 

Olen kuullut arvioita, että 80-90-luvuilla varsinaisen avaruusteknologiankin asiantuntemuksessa olisi käynyt kato. Ainakin suurin osa pitkien avaruusmatkojen ensimmäisen kulta-ajan osaajista jäi eläkkeelle kauan sitten. Siitä on nyt yli 36 vuotta aikaa, kun ihminen viimeksi lähti Kuusta 14.12.1972. Toisaalta moni asia lienee hyvin dokumentoitu eikä mikään myöskään estä keksimästä pyörää uudelleen. Oikeastaan toisenlainen avaruusmatkailun kulta-aika lienee jo koittanut, kun kiinalaisetkin pääsivät avaruuteen 2003 ja tekivät viime vuonnakin miehitetyn avaruuslennon, nähtiin ensimmäinen avaruusturisti ja mm. SpaceX Dragon -ohjelman hedelmiä odotellaan kypsyväksi vielä tänä vuonna. Ehkäpä vielä näemme miehitettyjä avaruuslentoja muiden taivaankappaleiden pinnalle. Vuonna 2004 George W. Bush julisti uuden avaruustutkimusmatka-aloitteen ja sen puitteissa elätellään toiveita, että NASAn miehitetyt lennot Marsiin alkaisivat 2030 paikkeilla. Mars on kyllä aika pirun kaukana Maasta verrattuna Kuuhun. Oli miten oli, Apollo 11 oli kova juttu.

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Ja kallista lystiä myös tämä avaruudessa rellestäminen.

Nytten kun ajatellaan, että nykyiset Avaruus sukkulatkin siirtyvät kohta puolin historiaan ja tehdään paluu samaan kalustoon kun joskus 60-luvulla niin ei se kyllä kovinkaan valloittamiselle vaikuta, ainakaan USA:n osalta. Saas nähdä miten Japani tai Kiina aikoo edistyä tuossa avaruusalus ja muussa avaruus teknologiassa, että saataisiin nykyisen sukkulan tyylistä rakennetta aikaiseksi ja erillisellä uudemmalla moottorilla varustettua kalustoa avaruuteen(ioni raketti). Raketti moottorihan on tietysti jokseenkin halvempaa mutta kyllähän jo raketti aika saisi siirtyä hiljalleen jo historiaan.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Ja kallista lystiä myös tämä avaruudessa rellestäminen.

... kyllähän jo raketti aika saisi siirtyä jo historiaan.

Lähiavaruudessa on voimassa Newtonin lait, jotka ovat paljon yksinkertaisempia kuin aerodynamiikan vastaavat. Massa, nopeus, voima kiihtyvyys. Niitä on hallittava  ja liikettä massalle on tuotettava jollakin keinoin, paras tähän mennessä keksitty on rakettiteknologia. Voimaa tarvitaan paljon. Tsiolkovski ja Goddard aikoinaan laskivat tarvittavat parameterit, Verne visioi avaruuslentoa inhimillisenä kokemuksena, siis tekniikan juuret ovat kaukaa ennen kuusikymmenlukua. Tekninen toteutus oli olemassa vasta kuusikymmenluvulla. Rakettitekniikka on yhä paras tapa päästä maan kiertoradalle, tai kauemmaksikin. Mikä on mielestäsi parempi keino?

 

 

 

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Kyllä monet ovat sitä mieltä, että avaruussukkula oli Nasan pahimpia virheitä. Sillä on erittäin huono hyötysuhde (sukkula painaa kuin synti). Ainoa hyvä puoli on se, että sillä voi tuoda tavaraa pois kiertoradalta (en tosin tiedä mitä oikeata hyötyä sillä saavutetaan). Noh, onhan se hieno 8).

 

Eli raketilla kuljetaan jatkossakin... Mikä hauskinta, niin Nasalla ei ole kohta omaa kalustoa millä avaruuteen pääsisi, vaan pitää turvautua Venäläisiin ja SpaceX-yritykseen...

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

paras tähän mennessä keksitty on rakettiteknologia. Voimaa tarvitaan paljon.

Niinpä. Jos jokin ikivanha tekniikka sattuu vielä jossain suhteessa olemaan toiminnaltaan alan huippua, niin onhan masokistista väkisin korvata se jollain uudella ja ongelmallisemmalla pelkästään siksi että se oli vanhaa. Mutta nyt antoisia tutkimuksia avaruusalan tieteilijöille ja menestystä rohkeille soveltajille!

 

Verne visioi avaruuslentoa inhimillisenä kokemuksena

Hehheh, Floridan sää ei olisi estänyt eilistä laukaisua, jos avaruuskeskus sijaitsisi Vernen vuonna 1865 kuvittelemalla "ammuksen" laukaisupaikalla. ;)

Mainio kirja, tuo Maasta Kuuhun, paikoin hyvinkin viihdyttävää luettavaa.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Muistan, että Mtv3:n "Huomenta suomi" -tv-ohjelma noteerasi lennon 35-vuotispäivän kesällä 2004. Lauri Karhuvaaran haastattelussa oli aikoinaan alkuperäisessä kuustudiossa asiantuntijana ollut dipl. ins. Pertti Jotuni (1931-2007). Kuustudioita oli aikoinaan muiltakin kuulennoilta. (Viimeinen miehitetty kuulento oli Apollo 17 1972 joulukuussa).

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Muistan, että Mtv3:n "Huomenta suomi" -tv-ohjelma noteerasi lennon 35-vuotispäivän kesällä 2004. Lauri Karhuvaaran haastattelussa oli aikoinaan alkuperäisessä kuustudiossa asiantuntijana ollut dipl. ins. Pertti Jotuni (1931-2007). Kuustudioita oli aikoinaan muiltakin kuulennoilta. (Viimeinen miehitetty kuulento oli Apollo 17 1972 joulukuussa).

Muistan vielä hatarasti kuustudiot livenä 40 vuotta sitten, aamuyöstä herättiin katsomaan suoraa huonoa TV-kuvaa ensimmäisestä kuukävelystä, eikä televisiosta seuraavan päivänä sitten muuta tullutkaan.

Studion ykkösasiantuntija oli kuitenkin myös jo edesmennyt lentokapteeni Börje Hjelm, joka oli aktiivisesti pitänyt ilmailulehdessä Avaruutta palstaa 60- luvulla

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Älä muuta virka. Enää ei ole kirkonkirjojakaan. Entä jos vaestörekisterikeskuksen konesali palaa ja nauhat tms. tuhoutuu? Mistä sadan vuoden kulutua jälkelaisemme selvittävät sukujuuriaan?  Seurasin pikkupoikana livenä silmä tarkkana kuustudioita ja laskeutumista, vaikka kotona ei ollut televisiota. Onneksi sukulaisilla oli.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Suhteellisen kuraa tuo kuustudio. Jätkillä peltoreihin teipattu maalarinteipillä mikrofonit ja ollaan olevinaan insinööriä ja poltellaan studiossa. Ja kaiken huippu on se kun puhutaan tärkeimpien sanojen päälle jonka jälkeen todetaan, että "mitään historiallisia sanoja ei sanottu".  :thmbdn:

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään