Martti Kujansuu

Jarl Frithiof Lundqvist

6 viestiä aiheessa

Kansallisarkiston Sörnäisten toimipiste; J.F. Lundqvistin nimikirja. Valikoin muutaman asiakirjan valoittamaan kyseisen henkilön elämää yleensä sekä hänen palvelustaan Ilmavoimissa.

 

lundqvist1.jpg

 

lundqvist2.jpg

 

lundqvist4.jpg

 

lundqvist3.jpg

 

lundqvist5.jpg

 

lundqvist6.jpg

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Sarjassamme jälkiviisastelua: Ei voi ymmärtää sitä logiikkaa, millä määrättiin ilmavoimien komentajaksi. Varmasti hyvä tykkipuolen mies, ja sielläkin varmasti olisi ollut paikkoja osaavalle miehelle. Kai vanha kaarti halusi oman miehensä remmiin?

 

Janne

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Kai vanha kaarti halusi oman miehensä remmiin?

 

Ilmavoimien omat miehet taisivat olla enintään kapteenin arvoisia joten uusi komentaja oli pakko ottaa ulkopuolelta. Ansioluettelosta näkee, että Lundqvist oli kymmenessä vuodessa ylentynyt luutnantista everstiksi ja osasi täydellisesti neljää eri kieltä!

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Ilmavoimien omat miehet taisivat olla enintään kapteenin arvoisia joten uusi komentaja oli pakko ottaa ulkopuolelta.

 

Lueskelin joku aika sitten jääkärikenraali Väinö Valvesta kertovan kirjan. Valve päätyi merivoimien komentajaksi hyvin samalla tavalla kuin Lundqvist ilmavoimiin. Suomessa ei yksinkertaisesti ollut pitkään palvelleita kokeneita upseereita. Tsaarin armeijassa palvelleista ei tainnut jäädä kovin montaa uuden valtion palvelukseen, nopeasti tulee mieleen tykistökenraali Nenonen ja Mannerheim (joka taisi viettää vapaaherran elämää koko 1920-luvun?).

 

Eli oli pakko nostaa jääkäriupseereista pätevempiä komentajaksi. Myös Valve palveli tykistössä ennen komennusta merivoimiin. Mutta kaikesta päätellen Lundqvist pärjäsi ilmavoimien komentajana hyvin. Vaikka hän riitautui Mannerheimin kanssa, ja pyysi eroakin, jatkui komentajuus yli sodan.

 

Yksi mielenkiintoinen yhteensattuma ystävyksien Lundqvist ja Valve välillä näyttää olevan: kumpikin vaihtoi sota-aikana vaimonsa nuorempaan vuosimalliin. Tai ainakin Valvesta kertova kirja mainitsi suhteesta nuorempaan naiseen.

Juha

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

OK, Ja luetusta olen ollut ymmärtäväni että puolustusvoimien käynnistyessä oli selkeästi kaksi kastia, jääkärit ja venäjän koulutuksen saaneet, ja kumpikin puhalsi omaan hiileensä minkä kerkesi.

 

Sinänsä harmi ettei muistelmia koskaan tullut, varmasti olisi mielenkiintoista historiantutkimuksen kannalta.. Ehkä osittein vaikuttaa myös siihen että vaikka on paljon lukenut suomalaisesta sotilasilmailuhistoriasta, niin Lundqvistin persoona on jäänyt jotenkin melkoisen etäiseksi, lähinnä vain mainituksi nimeksi...

http://fi.wikipedia.org/wiki/Jarl_Lundqvist#Arvio_ja_toiminta_sodan_j.C3.A4lkeen

 

 

Janne

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla
Mutta kaikesta päätellen Lundqvist pärjäsi ilmavoimien komentajana hyvin. Vaikka hän riitautui Mannerheimin kanssa, ja pyysi eroakin, jatkui komentajuus yli sodan.

 

Suomen onneksi ilmavoimissa oli myös päteviä kenttäjohtajia, kuten Richard Lorentz. Ilman Lorentzia Suomi olisi luultavasti joutunut talvisotaan kokonaan ilman hävittäjäkoneita ja -taktiikkaa.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään