Esa Karanko

Silakkamarkkinoilla

73 viestiä aiheessa

Kävin Kauppatorilla silakkamarkkinoilla. Kalastajaveneitä oli vähemmän kuin ennen. Tyhjää tilaa löytyi reilusti. Kaikki pikkupurkit maksoivat kuusi euroa. Minusta on hassua, että ainakin maistiaisiksi saamani kalat olivat kilohailia. Kun epäilin kalaa vassbukiksi, niin kalastaja kertoi, että sitä se on, silakkaa!

 

Silakka on vähäsuolaiseen veteen sopeutunut silli, jonka vatsaevä on selkäevän etureunan takana. Kilohaili taas on sillin lähisukulainen. Sen maha on terävä. Siitä ruotsinkielinen nimi vassbuk (terävämaha). Sen vatsaevä on selkäevän etureunan etupuolella. Kilohailista tehtiin Suomessa ennen EU-aikaa sardiinisäilykkeitä. Nyt siitä tedään silakkasäilykkeitä.

 

Epätäsmällisyys silakkamarkkinoiden nimessä vaivaa minua ja tulee yöllä uniini. Heräilen ihan turhaan pissalle.

 

Olen jo tottunut, että sateenkaarirautu on kirjolohi. Pitäisikö kilohailia kutsua silakaksi? Tai sardiiniksi?

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Olen jo tottunut, että sateenkaarirautu on kirjolohi. Pitäisikö kilohailia kutsua silakaksi? Tai sardiiniksi?

 

Muistatko Esa oliko niin, että itse UKK ehdotti forellin nimeksi sateenkaarirautua? Itäisellä suomenlahdella silakka on haili ja kilohaili on kilohaili.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Esalle sattunut nuoria veneestäkalaamyyviä tai vain kalaamyyviä, kyllä kalastajat tietää vassbukin ja silakan eron.Vassbukista tehdään maustekalat, silakasta nykymuodin mukaisia maustettuja kaloja.Yksinkertaista, eikö vaan. ;)

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Mites sitten suu pannaan, jos käy Hammerfestin turskafestivaaleilla, mutta kotiin palatessa sormet haisee sillille?

 

Vastaus:  ;D

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Mites sitten suu pannaan, jos käy Hammerfestin turskafestivaaleilla, mutta kotiin palatessa sormet haisee sillille?

 

Vastaus:  ;D

 

Mutta tiesittekös että jos edesvastuuton kanssavarusmies heittää Suomi-Sardiini(kilohaili)purkin nuotioon niin hetken päästä koko leiri haisee sillille. Ei ole omiaan nostamaan kineksessä olevan varusmiehen mielentilaa.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Stockmannin herkusta löytyy ehtaa ruotsalaista hapansilakkaa.

 

Velipoika kehuskeli aikoinaan olevansa kova kalamies ja sanoin syövänsä mitä kalaa tahansa. No, syömättä jäi kuitenkin Ruotsista tuomani hapansilakat, joita oli peräti 5 eri laatua. Ei ollut poika kalamies.

 

;D

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Velipoika kehuskeli aikoinaan olevansa kova kalamies ja sanoin syövänsä mitä kalaa tahansa. No, syömättä jäi kuitenkin Ruotsista tuomani hapansilakat, joita oli peräti 5 eri laatua. Ei ollut poika kalamies.

 

;D

 

Niin jäi multakin syömättä ja loput kalat heitimme mökin rantaan lokeille. Lokit tekivät kyllä syöksyjä "maaleja" kohtaan, mutta eivät syöneet palaakaan.

 

Mika

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Joskus vielä ostan purkillisen noita hapansilakoita ja koitan maistaa. Ehkä joskus kun olen menossa yksin mökille niin ostan salaa yhden purkin ja avaan sen sitten juhlallisessa hiljaisuudessa. Olen jo harjoitellut ostelemalla ja maistelemalla erilaisia maustesilakka säilykkeitä.

Minulla on eräs eläkkeellä oleva lentäjäystävä joka kehuu hapansilakoiden makua. Olisikohan niin, että ne rupeavat maistumaan vasta varttunemmalla iällä? Kaikki joille olen maininnut sanan "Hapansilakka" sanovat suunnilleen: Hyi kauhea, Et varmaan tuo tänne niitä, yök jne . . .

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Joskus vielä ostan purkillisen noita hapansilakoita ja koitan maistaa. Ehkä joskus kun olen menossa yksin mökille niin ostan salaa yhden purkin ja avaan sen sitten juhlallisessa hiljaisuudessa. Olen jo harjoitellut ostelemalla ja maistelemalla erilaisia maustesilakka säilykkeitä.

 

Rahanarvoinen vinkki; avaa purkki ulkona ja veden alla (esim. ämpärissä) ja pidä sellaisia vaatteita päällä, jotka voit hyvillä mielin polttaa jos läikähtää hihansuuhun tai rinnuksille. Astiassa on painetta!!!!

 

Maustesilakoilla harjoittelu ei ole riittävän "lajinomaista", joten kokeile vaikka AIV -rehua tai islantilaista mätäkalaa, niin pääset fiilikseen. Pyydä myös jotain ottamaan kuva ensimmöisestä suupalasta.

 

:)

 

Mika

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Silakkamarkkinoilla. Mika Maliniemelle=kukas se käski mennä sinne" silakkapurkkiin tonkimaan ja silittelemään" syytä itseäsi.

Mika Koski= kylläpäs siellä mökilläsi on "kranttuja" lokkeja, täällä kelpaa kaikki, heitit legendan.

Jari Vanhatuvalle= Tuo että avaa purkin veden alla on tosi hyvä keino ei se"kamala" haju tule ihan niin  voimakkaana.

Sitten siihen toiseen jota meinasit tehdä, Fazerin ohutta leipää sitä valkoista, sipulia ja leipä rullalle käärittynä "klemma"

sipuli pilkottuna, kyllä sen syö eikä niin hirveälle edes maistu, se on se haju kun siitä niin vastenmielisen tekee.

Tuo miksi näitä kaloja kutsutaan on täälläkin ainainen kiistelyn aihe. Vassbuk=skarpsill Sill=Kalmariin asti silli ja siitä ylöspäin

silakka, joka ei parveile Kattegatissa eikä Skagerrakissa eikä myöskään muilla Pohjanmeren osilla. Islannissa=rasvasilli

Mainittu maustekala on valmistettu skarpsillistä ja on pientä kutsutaan=anjovis.

Kylläpä sillä Risto Sillanpään filmin pääosan esittäjällä taisi olla huonot sisukset tai näyttelikö vaan.

Ei se nyt aivan tuollaista ole, syödä hapansilakkaa toiset tykkää ja toiset ei näinhän sitä sanotaan.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Silakkamarkkinoilla. Mika Maliniemelle=kukas se käski mennä sinne" silakkapurkkiin tonkimaan ja silittelemään" syytä itseäsi.

 

Mikko kuitenkin ;) Mutta eihän siitä voi ottaa syitä omille niskoilleen, jos joku on unohtanut sillipurkin pestä  :laugh:

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Muonion perällä lohetkin on jättilohia. Kiesus mikä farssi, todistajat kuolee yms. Lohestus aikahan loppuu tuolla 15.8, ja nyt vasta esittelivät noin ison kalan?

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2010100512468482_uu.shtml

 

Tässä on sitten totuus koko asiasta, olkaa hyvät.

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2010100512468482_uu.shtml

 

Nyt taisi tulla totuus kaksi kertaa, kun on samat linkit ;)

 

Ville

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

toiset tykkää ja toiset ei näinhän sitä sanotaan.

Näinhän se Tapsa tosiaankin on... Toiset tykkää Äidistä ,toiset taasen Tyttärestä  ;):laugh:

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Tuo hapansilakka on hiukka erikoinen maultaan ja purkin avaus vaatii tosiaan tekniikka. ::)

Syöminen on helppoa vaatii riittävästi jotain kirkasta viina oheistuotteeks. :-[

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Näinhän se Tapsa tosiaankin on... Toiset tykkää Äidistä ,toiset taasen Tyttärestä  ;):laugh:

Ja niitähän on niitäkin jotka tykkää siitä"silakkapurkista.

 

 On muuten hellävaraista hommaa kun silliä ongitaan menee leuat helposti rikki ja kalat

putoilevat mereen tai laivan kannelle. Ne muuten kelpaavat jopa lokeillekin.

 

Sillinkalastaja göötasta.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

  Ja niitähän on niitäkin jotka tykkää siitä"silakkapurkista.

 On muuten hellävaraista hommaa kun silliä ongitaan menee leuat helposti rikki ja kalat

putoilevat mereen tai laivan kannelle. Ne muuten kelpaavat jopa lokeillekin.

Sillinkalastaja göötasta.

Sivuun aiheesta, ja rajusti  :-[. Tarina kertoo muutaman aikuispoikaviikarin piilottaneen sillinpalaan nitropillerin ja katselleen huvitt.. kauhistuneena kun lokki syötyään kyseisen, lopettaa lentonsa yllättäen kesken....  :'(

 

http://www.youtube.com/watch?v=g6JbGHTHzps&feature=related

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

En ole reissuillani koskaan maistanut ruotsalaista hapansilakkaa. Mistä sitä saa Helsingissä?

 

Jos ei saa niin lähetän mielelläni ilmaiseksi.  ;D

 

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

En ole reissuillani koskaan maistanut ruotsalaista hapansilakkaa. Mistä sitä saa Helsingissä?

 

Stokkan herkkuosastolta jostain syystä.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään