Juha Klemettinen

Sanelukoneista ja DSS

15 viestiä aiheessa

Pitäisi hankkia yhdistyskäyttöön toimiva sanelukone. Tarkoitus olisi tallentaa haastatteluja ja puheita erilaisissa tilaisuuksissa. Olen tässä surffaillut pitkin nettiä, ja näyttää siltä, että ko. härveleitä tekevät ainakin Olympus, Sony ja Philips. Itse sanelukoneen lisäksi tarkoitus olisi hankkia lisävarusteeksi ainakin poljin, jotta nauhoituksien purkaminen kävisi helpommin. Mahdollisesti myös jonkinlainen lisämikrofoni pitäneee hankkia.

 

Tämä paketti olisi yksi vaihtoehto: http://www.pixmania.com/fi/fi/4856603/art/olympus/digitaalinen-sanelukone-d.html

 

Mutta sitten törmäsin itselleni aiemmin tuntematttomaan tiedostomuotoon: DSS http://en.wikipedia.org/wiki/Digital_Speech_Standard

Mikä ihme tuo on? Onko näin, että DSS-tiedostoja ymmärtää vain Olympuksen omat softat, ts. tuleeko tästä ongelma jollain tasolla jos kiintolevy on täynnä materiaalia DSS-formaatissa?

 

Ylipäätään onko jollakulla kokemusta sanelukoneista, mikrofoneista jne?

Juha

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Olen ollut siinä uskossa ettei sanelukoneita juurikaan enää valmisteta, mutta olen näköjään väärässä.

 

Nykyaikaisissa kännyköissä (ainakin niissä kalliimmissa) on sanelukone sisäänrakennettuna. Itse olen käyttänyt Noksun E90 ja N900 myös sanelu/nauhoituslaitteina, hyvin ovat pelittäneet. Tosin jos on tarvetta ulkoiselle mikrofonille tai poljinta purkamiseen, niin sitten voipi olla hankalaa.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Miten olisi Samson Zoom H1? Ei varsinaisesti sanelukäyttöön tehty laite mutta soveltuu myös siihen. Pienikokoinen ja todella helppokäyttöinen peli. Käyttäjien kertomusten mukaan ainut haittapuoli on kovakouraisessa käsittelyssä syntyvät runkoäänet mutta, jos käyttää ulkoista mikrofonia, sekin ongelma häviää. Hinta houkutteleva 99 €, löytyy vaikka musiikkiliike.fi tai thomann.de.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Osta kerralla Zoom H-2 ja unohda noi ns. sanelukoneet.

Teen työkseni radiohommia ja mulla on käytössä Zoom-2, olen siihen enemmän kuin tyytyväinen. Viimeksi tänään Eurooppatalossa Hesassa olin nauhoittamassa yhtä tilaisuutta.

Tuosta kaupasta omani ostin ja on halvin hinta Suomessa, toimittavat myös postin kautta jos et Nummelaan halua ajaa

http://www.stpaulssound.fi/kauppa/index.php?main_page=product_info&products_id=2388&zenid=ada09997df45b814804d5d0d01dfb36e

 

Tuossa vähän tietoja koneesta.

 

Zoom H-2 mp3/WAV recorder - single point stereo microphone design, capable of mid/side (MS) stereo recording by using the 4 internal mic capsules. Switchable cardioid pattern for front, rear and omni direction. Record 360° sound as 2 channel data or 4 channel data simultaneously. External stereo mic input, headphone output, time stamp function. Built-in USB with audio interface function, (can be used as a USB mic). WAV: 96kHz/48kHz/44.1kHz, mp3: up to 320kbps VBR data format. Memory: SD memory cards (up to 32Gb). Perfect for interviews, podcasts, meetings and live recording. Includes USB-cable, stand, power supply, windscreen and 1GB SD memory card.

 

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Osta kerralla Zoom H-2 ja unohda noi ns. sanelukoneet.

 

H-2 vaikuttaa pätevältä peliltä. Osaatko kertoa tarvitseeko tuo ulkopuolista mikrofonia? Vai pärjääkö laitteeen omalla mikillä esim. tilanteesssa missä pöydän äärellä istuu usemapi ihminen puhumassa, ja välillä ei ole mahdollisuutta siirtää laitetta pöydällä?

Juha

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Zoom H-2 on oikeasti nelikanavainen joten sillä saa näppärästi koko pöydällisen soundit talteen. H2 ei  aina löydä yli 512 MBn  muistikorttia. Näyttö on surkean pieni mutta jos käyttäjän näkö on terävä tämä ei ole ongelma.

 

Zoom H4n on käytettävyydeltään parempi laite, tosin nelikanavainen vain irtomikkien kera.

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Zoom H-2 on oikeasti nelikanavainen joten sillä saa näppärästi koko pöydällisen sondit talteen. H2 ei  aina löydä yli 512 muisti korttia. Näyttö on surkean pieni mutta jos käyttäjän näkö on terävä tämä ei ole ongelma.

 

Zoom H4n on käytettävyydeltään parempi laite, tosin neilkanavainen vain irtomikkien kera.

 

 

Näytön suhteen olet oikessa eli se on aika pieni mutta tuota muistikorttiongelmaa en allekirjoita sillä meillä on töissä 5 zoom H-2:ta ja sitten mulla oma. Kaikissa on 2 gigan muistikortti ja mitään ongemia ei ole ollut.

 

Juhan kysymykseen vastaus. Zoom H-2 sisältää kaksi etumikkiä ja kaksi takamikkiä eli neljä sisäistä mikkiä yhteensä. Etu ja takamikkejä voidaan käyttää yhdessä tai erikseen. Etumikkien nauhoituskeila tai alue on 90 astetta ja takamikkien 120 astetta.

Koneessa on yös 4 kanava nauhoitusmahdollisuus mutta silloin se nauhoittaa pelkästään waw äänitiedostona ja tälle ominaisuudelle ei ole oikeastaan muuta  järkevää käyttöä kuin bändiäänitys, testattu on.

MP3 muodossa näytteenottotaajuudella 320 kbps 2 gigan kortille mahtuu 833 minuuttia tavaraa.

 

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla
Pitäisi hankkia yhdistyskäyttöön toimiva sanelukone. Tarkoitus olisi tallentaa haastatteluja ja puheita erilaisissa tilaisuuksissa...

 

Niin jäin miettimään, mitä se yhdistyskäyttö on. Purat haastattelun tekstimuotoon ja teet sen pohjalta jutun yhdistyksen paperiseen tai verkkolehteen? Eli äänenlaadun ei tarvitse olla hifiä. Riittää, että sanoista saa selvää. Vai tulevatko puheet ja haastattelut saataville myös audiomuodossa?

 

Yksi erittäin hyvä vaihtoehto on hankkia pieni videokamera. Saat samalla talteen kuvan ja äänen. On kätevä varsinkin julkisten puheiden tallennuksessa. Vaikka joku Canon Legria FS306. Tai FS200, jos haluat liitännän ulkoiselle mikrofonille. Samaa laitetta voisi käyttää myös sitten muun yhdistyksen puuhastelun tallennukseen, arkistointiin ja esittelyyn.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla
Yksi erittäin hyvä vaihtoehto on hankkia pieni videokamera. Saat samalla talteen kuvan ja äänen.

 

Tai miten olisi GoPro HD Hero. Hinnat alkaen n. 270 €. Vanhempia ja vaatimattomampia malleja saa halvemmalla. Ylivoimaisesti hauskin ja kätevin kamera joka minulla on koskaan ollut. Sopivien asetusten virittely on aluksi melkoista näpertelyä mutta arkikäyttö on lopulta hyvin yksinkertaista. Laajan kuvakulman ansiosta kameran voi kiinnittää vaikka puhujapöntön reunaan ja kaikki tallentuu.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Entä jos pysyttäisiin audiolaitteissa, mutta haluaisi myös hyvää äänenlaatua, mikä silloin olisi sopiva vaihtoehto? Äänitys mikistä, mutta myös linjasignaalista, esim. vanhojen avokelanauhojen digitointi. Vai kannattaisiko se hoitaa PC:n äänikortilla? :-[

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Entä jos pysyttäisiin audiolaitteissa, mutta haluaisi myös hyvää äänenlaatua, mikä silloin olisi sopiva vaihtoehto? Äänitys mikistä, mutta myös linjasignaalista, esim. vanhojen avokelanauhojen digitointi. Vai kannattaisiko se hoitaa PC:n äänikortilla? :-[

 

Zoom H-2 Taipuu myös tähän.

 

Laitteen äänenlaatu on kelvannut suurille broadcast-yrityksille, niin mikäpä ettei sitten myös bändinauhoituksiin, kokousten sanelukoneeksi tai vaikkapa podcast-lähetyksiin?

 

H2 tallentaa äänen WAV- tai MP3-muotoisena SD-muistikortille, josta sen voi siirtää jälkikäsittelyyn helposti USB-piuhalla. Käyttävätpä nohevimmat myös kännykkäänsä apuna, jolloin H2:n taltioiman äänitiedoston voi lähettää SD-kortilta sähköpostina toimitukseen editoitavaksi ja julkaistavaksi.

 

H2 toimii paristoilla, verkkovirtalähteellä tai USB-portista saatavalla virralla. Ääntä saadaan talteen hifisti 24-bittisenä ja 96 kilohertsin näytteenottotaajuudella, mutta tarvittaessa myös kevyemmässä muodossa, kuten MP3-pakattuna. Suurin muistikorttikoko, jonka kanssa H2 toimii nykyisellä softaversiollaan on peräti 32 gigaa. Tämä tarkoittaa reilua 50 tuntia cd-tasoista ääntä tai yli 500 tuntia mp3-pakattua stereoääntä!

 

Zoom H2 Portable Surround Sound Recorder on nimensä mukaisesti mukana kulkeva nauhoitin, joka tallentaa surround-ääntä surround 5.1 -muodossa. Laite on varustettu neljällä suuntamikrofonilla, joista yksi on suunnattu eteen, muut sivuille. Suuntaus on 90 astetta ja 120 astetta (XY-stereoparit).

 

90 ja 120 asteen alueelta nauhoitettava ääni tallennetaan 96 kHz/24-bittisenä WAV-tiedostona tai MP3-muodossa 320 kbps otostarkkuudella. Surround-äänen laatu on 48 kHz/24 bittiä. Laite tallentaa nauhoitukset paketin mukana tulevalle 1 Gigan SD-kortille, jonka tilalle voi hankkia nykyisen ohjelmapäivityksen myötä maksimissaan 32 gigatavun SD-kortin. Laite liitetään tietokoneeseen USB 2.0 -liittimellä.

 

H2:n hienouksiin kuuluu pre-record –toiminto, joka mahdollistaa sen, että laite poimii niin haluttaessa ääntä talteen kahden sekunnin ennakkopuskurilla jopa ennen kuin äänitystä on varsinaisesti edes käynnistetty. Näin varmistuu se, että haastattelun ensimmäinen tavukaan ei pääse karkaamaan tallentimen ohitse. AGC eli Auto Gain Control pitää huolen tasonsäädöistä ja sisäänrakennettu bassoleikkuri vähentää ei-toivottuja häiriöääniä, kuten vaikkapa ohiajavan rekan jylinää. USB-väylä mahdollistaa helpon tiedonsiirron lisäksi myös H2:n käytön suoraan tietokoneeseen yhdistettävänä USB-mikrofonina.

 

H2 sisältää myös miniplugi-tyyppisen linja- ja mikrofonisisääntulon sekä viritysmittarin. Kahdella AA-alkaaliparistolla saavutetaan noin neljän tunnin käyttöaika, tätä pidemmät sessiot hoituvat mukana tulevalla virtalähteellä.

 

Tallennuskapasiteetit http://www.zoom.co.jp/english/products/h2/sd.html

Kuva. http://www.musiikkiliike.fi/image.php?object_type=detailed&image_id=4693&window=popup

Linkki valmistajan sivuille mistä löytyy lisää kuvia ja tietoa ominaisuuksista. http://www.zoom.co.jp/english/products/h2/index.php

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Entä jos pysyttäisiin audiolaitteissa, mutta haluaisi myös hyvää äänenlaatua, mikä silloin olisi sopiva vaihtoehto? Äänitys mikistä, mutta myös linjasignaalista, esim. vanhojen avokelanauhojen digitointi. Vai kannattaisiko se hoitaa PC:n äänikortilla? :-[

 

Jos äänitykset ja nauhoitukset tapahtuvat kotosalla, tietokoneen oma äänikortti käy hyvin. Ellet aivan kultakorvalaatua kaipaa. Keikkakäytössä joku Zoomin laitteista on usein kätevämpi, vähän tarpeesta riippuen. Läppäri on myös oiva keikkanauhuri.

 

Ainakaan ne kotikäyttöön tarkoitetut avokelanauhurit eivät olleet nykymittapuun mukaan kovin kaksisia koneita. Nauhan digitointiin riittää lähes mikä vaan markettimikro jossa on sopivat audioliitännät. Ja jos ei ole, ulkoisia äänikortteja saa pikkurahalla. Hifistelijöille on sitten olemassa parempia vehkeitä. Niin kuinka laadukasta jälkeä haluat...

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Niin kuinka laadukasta jälkeä haluat...

 

Kuten itsekin sanoit, ei ne vanhat avokelanauhurit niin kaksisia olleet.

Enemmän tunnearvoa, esim. lapsuuden joulujuhlissa tehtyjä äänityksiä  :-[

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Kuten itsekin sanoit, ei ne vanhat avokelanauhurit niin kaksisia olleet. Enemmän tunnearvoa, esim. lapsuuden joulujuhlissa tehtyjä äänityksiä.

 

Aivan mutta ehdottomasti digitoinnin arvoisia. Minäkin olen siirtänyt c-kaseteilta paljon tavaraa talteen. Joskus myös vanhoilta vhs-videonauhoilta pelkkiä ääniraitoja. Tällaiseen työhön riittää hyvin kotitietokoneen teho ja laatu. Äänen digitoinnissa eniten aikaa kuluu suhinan ja kohinan poistossa jälkikäteen. Usein laatu onkin masteroinnin jälkeen selvästi parempi, kuin ennen.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään