Juha Paulavuo

Toisen maailmansodan pommikoneet vaikuttivat säähän

2 viestiä aiheessa

Pommikoneet viilensivät lämpötiloja paikallisesti toisen maailmansodan aikana, kertoo tuore tutkimus. Asiasta uutisoi muun muassa New Scientist. Lentokoneiden perään muodostuu joskus pilven näköinen valkoinen juopa eli tiivistymisvana. Sodan aikana pommikoneita lensi niin tiheään, että vanat muodostivat peiton ja viilensivät lämpötilaa tietyillä alueilla. Tiivistymisjuovilla tiedetään olevan kahdenlaisia vaikutuksia ilmastoon. Yhtäältä ne toimivat peittona vangiten maan pinnalle lämmön, joka muuten karkaisi avaruuteen. Toisaalta muodostaessaan peiton ne heijastavat auringonsäteet avaruuteen ennen kuin ne edes pääsevät maan pinnalle ja täten laskevat lämpötilaa. Yleisesti ottaen tutkijat ovat ajatelleet, että juovilla on ennen kaikkea lämmittävä vaikutus.

 

Miten tutkijat sitten pystyivät perehtymään yli 60 vuoden takaisiin pilviin?

 

”Lentäjille tiivistymisvanoilla oli suurta merkitystä. Lentokoneita jäljitettiin vanojen perusteella ja ammuttiin alas. Niinpä lentäjät raportoivat niistä”, tutkimusta johtanut Rob MacKenzie kertoo. Tutkijoita auttaa myös se, että tuohon aikaan ei ollut juuri muuta lentoliikennettä, toisin kuin nykyin. Niinpä syitä ja seurauksia oli helpommin tutkia.

 

Tutkijat käyttivät Britannian ja Yhdysvaltain ilmavoimien tietoja sekä arkistoitua säätietoa. He pystyivät vertailemaan lämpötiloja alueilla, jotka olivat tiivistysvanojen peitossa ja jotka eivät olleet. Aineistonsa perusteella he tulivat tulokseen, että tiivistysvanat laskivat lämpötilaa.

 

Tutkimuksen toteuttivat Lancasterin yliopisto ja Lancasterin ympäristökeskuksen yhteistyönä.

 

Tulokset julkaistiin alun perin International Journal of Climatology -lehdessä, jossa ne voi lukea kokonaisuudessaan. 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Käsittääkseni vastaavia tuloksia saatiin ihan nykyaikaisilla mittareilla 9/11 jälkeisistä päivistä Yhdysvalloissa, kun ilmatila oli käytännössä tyhjä.

 

--

Lauri

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään