Pekka Suikka

Kuka muistaa Mathias Rustin lennon 28.5 1987 ?

230 viestiä aiheessa

Mikä ja missä tuo Ilmailu-lehden mainitsema P2 kieltoalue taas olikaan?

 

Tuon Ilmailulehden jutun mukaan Rust lenteli: "lentorajoitus- ja kieltoalueiden R25 ja P2 yli koilliseen, jatkavan käytävää pitkin pohjoiseen ja kaartavan jälleen koilliseen sivuten R26-aluetta, jolla oli ammuntojen vuoksi preflight information bulletissa ilmoitettu tilapäinen vaara-alue..."

 

ps. Kiitos kartasta. :thmbup:

 

EDIT:

En ihan oikeasti muista tuota P2 lentokieltoaluetta Hesan edustan tuntumassa. Olisiko se voinut olla Porkkalan tai Helsingin majakka? Vai sittenkin jokin ihan Helsingin edustalla?

Google ei sitä ainakaan pikaisesti osannut kertoa (tuon Loviisan a-voimalan kyllä).

Siinä punaisessa "Cessna Pilot Center" kirjasarjassa muistaakseen oli tämäkin mainittu. Se oli muuten hyvä kirjasarja lentämisestä ja muusta, kompaktisti ja asiantuntemuksella esitetty laala-alaiset asiat. Vastoin tahtoani olen siitä kuitenkin joutunut luopumaan. Ja sitten on vielä vanhat lentokartatkin niitä ajoilta hukassa.

Mutta joku kai muistaa tuon P2 alueen?

Missä se P2 oli?

 

EDIT2:

Ilmailulehti kertoi: "Kello 12:54 Isosaaren kohdalla tehdään näköhavainto, jonka tuntomerkit sopivat Rustin koneeseen...". Onko tämä ollut R26 rajoitusalueella ollut Isosaari, vai mikä saari? R26 alueella oli ammunnat kts. edellä. Onkohan tästä jossain tarkemmin. Kuka havainnon teki ja mistä käsin havainto tehtiin jne. ?

 

 

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

 

En ihan oikeasti muista tuota P2 lentokieltoaluetta Hesan edustan tuntumassa. Olisiko se voinut olla Porkkalan tai Helsingin majakka? Vai sittenkin jokin ihan Helsingin edustalla? ...Onko tämä ollut R26 rajoitusalueella ollut Isosaari....

 

Joku varmaan tietää näistä??? (olen kyllä noin viikon poissa näiltä kanavilta, mutta asiaan palataan kyllä sitten myöhemmin...)....  :)

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Palataan vielä vanhaan aiheeseen. Rustin merkillinen lentohan oli myös merkittävä mediatapahtuma. Taitaa olla, että tapahtuman uutisointi synnytti Iltasanomien kaikkien aikojen lööpin."Kadonnut pienkone löytyi Punaiselta torilta!" (29.5.1987).

 

Lehden toimittaja Jorma Lindfors sattui saapumaan lehden toimitukseen varhain aamulla klo 4.30 ja huomasi uutisen Punaiselle torille laskeutuneesta koneesta. Päässä alkoi raksuttaa, voisiko tämä kone olla Suomessa kadonnut Cessna. Toimittajan isä, tunnettu ilmailupersoona Ossi Lindfors herätettiin kesken aamu-unien ja hän sai tehtäväkseen laskea, olisiko em. lento mahdollinen.  Vastaus oli myönteinen. Samaan aikaan Moskovasta tulleista kuvista saattoi päätellä, että kyseessä oli todella etsitty yksilö.

 

Tarkistusten jälkeen Iltasanomat pani lehden perjantain toisen painoksen uusiksi. Näin Iltis kertoi ensimmäisenä uutisen, joka sittemmin valittiin vuoden kovimmaksi uutiseksi maailmassa. Kuvaavaa asian yllätykselliselle paljastumiselle oli, että Suomessa viranomaisetkin saivat tietää asioiden todellisen laidan lehden toimituksen kautta. Lööpistä he eivät sitä kuitenkaan lukeneet. Päätoimittaja soitti silloisen Ilmailuhallituksen pääjohtaja K.J. Temmekselle hieman ennen, kuin lehden painos tuli myyntiin.

 

Tapauksesta kerrotaan yksityiskohtaisesti Iltasanomien 75-vuotishistoriikissa "Uutisia, historiaa ja puheenaiheita" (2006).

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Oikein kiva että asiasta on taas keskustelua.

Minua tämä asia kiinnostaa kovasti. Siis Rustin lennon tapahtumien kulku Suomen osuudella. Ja asian muut yleiset taustat jos niitä on ja jos niistä on selvinnyt jotain uutta.

Mielestäni Rustin lennon Suomen osuus on vähän huonosti selvitetty ja esitetty. Se on muidenkin tuottamissa, Rustin lentoa käsittelevissä artikkeleissa ja TV dokumenteissa, esitetty vain lyhyesti ja jopa lähinnä sivuutettu kokonaan. Tämä on yllättävää ja outoa ja häpeäksi Suomelle. Onhan Suomi ollut Rustin lennon viimeinen länsimaisena demokratiana pidetty paikka matkalla N-liiton totalitarismiin. Siis tärkeä ratkaisun paikka, lentääkö vai ei lennä Moskovaan... Minua ei erityisemmin kiinnosta Rustin omat motiivit lennolleen... Pidän ainakin mahdollisena että ne ovat voineet olla Rustin haastatteluissa esittämän kaltaisia, rauhanasiaa omalla tavalla, ydinaseisiin liittyvää liennytys pyrkimyksiä Mihail Gorbatšovin ja Ronald Reaganin tapaamisiin liittyen jne.

 

Jossakin niissä Rustin haastatteluissa kuitenkin kuultaa jossain kohdassa jotain vähän outoakin. Muistaakseni hän sanoo jossain haastattelussa "käyttäneensä lentokonetta tehdäkseen ilmasillan ja luodakseen suhteet itään..." "aircraft to build bridge...air bridge.. between east and west..." tai jotakin sellaista. Ihan kiva luoda suhteita idän ja lännen välille, mutta jos miettii sanomisen sisältöä ja mielekkyyttä ja mikä tämä "ilmasilta" sitten oikeastaan olisi... Yksikö lento Cessna 172 koneella Moskovaan? Siinäkö koko "ilmasilta"?. Ja sitä mitä "ilmasillalla" tarkoitetaan historiallisesti, niin voi miettiä että onko kyse jostain "fiksaatiosta"?

 

Kuuluisia ilmasiltoja oli toisen maailmansodan aikaiset Stalingradin ilmasilta 1942 ja liittouman Berliinin ilmasilta 1948. Saavutuksina varmaan merkittäviä nämä ilmasillat aikoinaan. Mutta on vaikea yhdistää 'lentokoneen ja ilmasillan käyttämisen välttämättömyys ja tärkeys' tähän aseistariisuntapyrkimykseen ja Rustin mainitseman "ilmasillan" toteutuminen hänen yksinlennollaan Moskovaan. Pikemminkin se kuulostaa hölynpölyltä ja järjettömältä höpinältä. Tai vielä pahemmalta. Joku 'vanha pieru' on pistänyt ajatuksia Rustin päähän ja saanut aikaan fiksaation... Varmaan joku sen 'loistavan' historiallisen ilmasillan toteuttaja vuodelta 1948 manipuloinut... 

Sitä vaan ei heti huomaa, että vuoden 1948 ilmasillalla Berliniin ei ole mitään tekemistä Rustin idealistisen aseistariisunta pyrkimyksen ja ydinsodan estämisen kanssa... muuta kuin mahdollisesti se, että kyllähän se massiivinen ilmasiltakin onnistui vuonna 1948...

 

Kun tuommoisia kuulee, mieleen pyrkii epäillys jostain "taustavoimista" omine motiiveineen ja pyrkimyksineen jotka ovat ottaneet idealistisen Rustin pelinappulaksi. 

Tämmöinen asia tavallisesti esitetään kivasti sosiaalisena, hyveellisenä, sekä tärkeänä ja suurena asiana, massiivisine tukijoukkoineen. Ilmaisia lounaita vaan ei ole.

Kaikki lounaat maksaa (ainakin vaivaa jos ei muuta…). Ja lisäksi liian usein jollain on jotain taka-ajatuksia.

 

Joku on sanonut että Rustin arvostama Mihail Gorbatšov olisi ollut jopa jonkinlainen "pikkuserkku" saksalaissyntyiselle Rustille. Tarkoittaa ilmeisesti Gorbatšov suvun saksakytkentää. Ainakin Privolnojen kaupungin natsimiehityksessä 1942 Gorbatšovin perhe onnistui kertoman mukaan pakenemaan kaupungista onnellisesti vuoden 1943 helmikuussa. Lisäksi itse Mihail Gorbatšov tuskin ajatteli välttämättä kovin lämpimästi kaikista N-liiton johtajista. Olihan Josif Stalin vienyt hänen isoisänsä 9 vuodeksi gulagille... ja jo vuosi Rustin Moskovan lennon jälkeen vuonna 1988 Gorbatšov ilmoitti luopuvansa Brezhnevin opista ja sallivansa demokraattiset uudistukset N-liitossa...

 

Hurjimmat spekulaatiot Rustin lennon taustavoimista ovat hurjia. Kylmäsota ja N-liiton talousvaikeudet ja korruptio yms. olivat ainakin jälkeenpäin selviö... Lisäksi "Russian Woodpecker" ja "Sea Wulf" järjestelmät kuin myös silloinen Skrunda tutka-asema aiheuttivat skismaa ja todellisen ilmapiirin kiristymisen ja ydinsodan uhan... 

 

Lähtökohta näissä spekulaatioissa oli ollut että N-liittoon ja olosuhteisiin oli saatava muutos suunnilleen hintaan mihin hyvänsä. Tämmöisessä kuviossa Rust ei ole kuin yksi optio... mahdollisesti hyväuskoinen optio. Jos tämä huomiota herättävä ja N-liiton rakenteen muutokseen ajava Rustin lento Kremliin ei onnistuisi, lennon taustat kiellettäisiin (onhan ne tietysti kielletty nytkin jos niitä taustoja sitten on ollutkaan...). Hurjimpien huhujen mukaan N-liitossa räjäytettäisiin lennon mahdollisen epäonnistumisen johdosta tuhoisin seurauksin yksi atomipommi jossain Baltiassa... minkä räjäytyksen aiheuttajasta ei saataisi tolkkua ja selkoa... ja tämä sekasotku ja seuraamukset johtaisivat samaan päämäärään... N-liiton rakenteen ja olosuhteiden muuttumiseen... tämä prosessi oli jo tavallaan käynnistynyt Chernobyl a-voimalan onnettomuuden takia 1986, jonka yhteydessä yksi "Russian Woodpecker" antenniasema oli jouduttu sulkemaan alueen kohonneen radioaktiivisuuden takia... Lisäpontta näille huhuille voi antaa Rustin Cessnan peräsimeen maalattu "atomipommin" kuva... joka kuva ja jonka merkitys kiinnosti kovasti Venäläisiä... Rust kertoi itse "koristelleensa" koneensa...

 

Tämmöisessä pyörityksessä voi vain arvella Suomen osuutta asiaan.. ja pelätä pahinta. Mielestäni Suomen täytyisi asian suhteen olla täysin rehellinen itselleen ja avoin ulospäin muutoinkin. Asiathan ovat lisäksi jo vanhoja. Onhan paljon mahdollista ettei Suomelle ole selvinnyt asian mahdolliset taustat ja niiden vakavuus... jos se niihin on sekaantunutkaan... Ajateltiin kai vain Nesteen öljytoimituksia jokitankkereilla edulliseen hintaan, sekä Hakan (SovFinAmTransin) ja Nokian idänkauppaa ja muuta mukavaa... eikä sotkeutumista suureen ja kylmään "ColdWariin"... tai atomisodan uhan luomiseen... Rustin lennon tausta-avustajat ovat mahdollisesti "Briiffanneet" sen Rustin lennon vakoilusatelliiteilta saadun tiedon perusteella lähes reaaliajassa. Siis lennon onnistumisen kannalta tärkeät N-liiton mahdolliset joukkojen siirrot ja sijainnit ja aktiivisuus muutoinkin...siis "lentokeli"... Tähän tarvitaan mahdollisesti Suomen aluetta tai sen läheisyyttä… Tai ehkä asialla ei ole muita taustoja lainkaan. Vain puhdas Rustin ideologinen rauhanlento yhden miehen ilmasiltoineen... ja sen seuraamuksena Mihail Gorbatšovin vallan kasvu, N-liiton rakennemuutos ja romahtaminen...

 

Alla on vuonna 1991 Mirja Pyykön tekemä (ja vuonna 2006 julkaistu) Mathias Rustin haastattelu jossa on mukana myös N-liiton entinen varaulkomisteri Andrei Fjodorov 

(toimi myöhemmin ulkopolitiikan neuvonantajana). Ohjelmassa on suurelta osin mukana valtiontieteen lisenssiaatti Osmo Soinivaara josta nyt ei sen enenpää. Vaikka onhan 

hänelläkin ajatuksia.

 

************

Otan tähän vähän offtopikilta tuntuvaa omalla valtuutuksella kun olen tämän Rust ketjun aloittanutkin:

Näissä suurpaloissa on mahdollisesti paljonkin hämärää... ja osa voi liittyä jopa tähän Rustin lentoonkin...

Soininvaaralta kysyisin ja olen kirjeitse kysynytkin Hananasaaren B-voimalan palosta 6.6 1986. Vuoden 1986 Helsingin Sanomien arkistoversiossa 7.6 1986 väitetään Soininvaaran olleen palopaikalla ja antaneen lausumia tästä Hanasaaren voimalan palosta. Kyse on tästä, pitääkö HS:n uutisointi paikkaansa, eli oliko Soininvaara palopaikalla ja palon silminnäkijä? Toistaiseksi en ole saanut vastausta asiaan. Olen itsekin erään Hanasaaren voimalapalon silminnäkijä 80-luvun puolivälissä. Ja se palo oli aivan erilainen ja vielä eri rakennuksessa kuin tämä HS:n kuvaama palo. Itse pidän tätä HS:n uutisointia 7.6 1986 Hanasaaren palosta täytenä sepustuksena ja jälkeenpäin mikrofilmille arkistoversioon väärennyksenä... mihin poliisi ei kuitenkaan puutu eikä huoli silminnäkijä lausuntoa asiasta...

Muistikuvien mukaan myös juuri tämän Rustin lennon aikoihin oli samana päivänä iltapäivällä palo... tällä kertaa Alma Median tiloissa... mielenkiintoinen yhteensattuma jos näin todella oli. Tuossa edellisessä viestissä on mainittu Iltasanomat ja toimittaja Jorma Lindfors. Hän on itse varmaan tehnyt myös videon toimittajan työstään tässä Rustin lennon uutisoinnissa jälkeenpäin. En ole tätä videota kuitenkaan löytänyt. Jos täällä foorumilla on toimittajiin yhteyksiä niin hyvä... sitten voisi selvittää lisäksi tuon Alma Media talon palonkin heiltä... varmaan muistavat TV uutisista tulleen jutun jossa kaksi huopakaton tekijää oli uutisen mukaan saanut nestekaasulämmittimellä Alma Median talon katon tuleen... ja siis sen oliko tämä palo samana päivänä tapahtuneeksi väitetty kuin tämä Rustin lento Malmilta Moskovaan... kävin tälläkin palopaikalla silloin tuoreeltaan…  Ainakaan siinä paikassa ei mitään paloa edes ollut vaikka radiotiedot niin väittivät... ja TV myöhemmin.. liekkö sitten tämäkin palo kokonaan lavastettu homma... joko sitä Rustin lentoa peittämään tehty tai sitten toisinpäin, Rustin lento peittää tämän palon... aivan varma en kuitenkaan ole siitä oliko tämä Alma Median palo juuri sen Rustin lennon aikaan samana päivänä... ja siihen(kin) toivoisin siis selkoa...       

**************

Rustin osuus videolla alkaa 2:26 kohdasta ja varsinainen haastattelu 3:52 kohdasta. Andrei Fjodorov esiintyy mm. 17:33. Pyykkö osaa kyllä tehdä hyviä ohjelmia. Mathias Rust on hyvin avoimen tuntuinen hänen haastattelussaan.

 

http://yle.fi/elavaarkisto/artikkelit/osmo_soininvaara_arvioi_mathias_rustin_lentoa_moskovaan_4310.html#media=4319 // Mirja Pyykkö haastattelee Mathias Rustia ja Osmo Soininvaaraa. Kesto n.37 minuuttia.

 

Keskustelua tästä Rustin lennosta voidaan käydä laajemminkin ja vapaasti minun puolesta... kuitenkin toivoisin selviä ja vaikka kuinka pieniä yksityiskohtia asiaan liittyen, jotta lennon vaiheet Suomen ilmatilassa voidaan selvittää tarkasti. Vaikka tuon ilmailulehden tietojen pohjalta siitä lennosta Suomen ilmatilassa. Kuka näki Rustin Isosaaren maisemissa? Näiden Ilmailu-lehdessä olleiden ja Rustin itsensä kertomien tietojen pohjalta en voi pitää edellä tässä ketjussa olleita entisestä N-liitosta saatuja karttakuvia ja niiden tietoja Rustin lennosta paikkaansa pitävinä (venäläiset kartat vastaus #72, #78, #93)   . Siis esimerkiksi niissä kartoissa olleita kellonaikoja yms. Näin koska Rustin Cessna ei ehdi Isosaaren R26 ja Sipoonlahden maisemista Viron rannikolle niin lyhyessä ajassa kuin näissä N-liiton kartoissa esitetyt kellonajat edellyttäisi. He ovatkin voineet siellä N-liitossa aikoinaan väsätä näitä aikoja karttoihin "ihokkaasta” pitääkseen päänsä ja työpaikkansa... 

 

 

[ attachment removed / expired ]

 

EDIT: Väinö K. Lehtoranta mainitsee vastaus #95 siitä atomipommista ja Rustin vastauksesta:

" -- Syyttäjä kysyi koneen sivuperäsimessä olevan atomipommi ”embleeman” tarkoitusta, jos Rust kerran on pasifisti. Rust selvitteli taustoja ja kertoi itse koristelleensa koneen mutta sanoi välttävänsä pasifisteja heidän harrastamansa politikoimisen takia."

 

EDIT2:

 

Edellä on mainittu vähän puutteellisesti ja virheellisesti "Sea Wulf" järjestelmä.

Tästä on enemmän 'Ilmailuvalokuvat' ja "Petterson AFB museo, Colorado Springs Colorado" -ketjussa Vastaus #10.

 

Järjestelmä on "Seafarer" niminen. Siitä käytettiin myös ELF nimeä. Toimi 76 Hz taajuudella.

Neukkujen vastaava järjestelmä oli "ZEVS" ja se toimi 82 Hz taajuudella. Myös "Russian Woodpecker" järjestelmästä on ollut paljon arveluja.  ???

 

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla
Näissä suurpaloissa on mahdollisesti paljonkin hämärää... ja osa voi liittyä jopa tähän Rustin lentoonkin...

Soininvaaralta kysyisin ja olen kirjeitse kysynytkin Hananasaaren B-voimalan palosta 6.6 1986. Vuoden 1986 Helsingin Sanomien arkistoversiossa 7.6 1986 väitetään Soininvaaran olleen palopaikalla ja antaneen lausumia tästä Hanasaaren voimalan palosta. Kyse on tästä, pitääkö HS:n uutisointi paikkaansa, eli oliko Soininvaara palopaikalla ja palon silminnäkijä?

 

Nyt oikeasti riittää jo tämä foliohattusalaliitto-teoriointi. Jäitä hattuun.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Nyt oikeasti riittää jo tämä foliohattusalaliitto-teoriointi. Jäitä hattuun.

 

Älä nyt. En ole vielä saanut käsiini Pykälän Peten uusinta tuotosta, niin pitäähän jotain vastaavaa saada luettavakseen.

 

Asianosaiset hoi, pitäiskö jossain vaiheessa julkaista sopivia pätkiä Viktor Lustigin ja The HävittäjäLentoKapteenin kirjeenvaihdosta? Olis samantasoista luettavaa...

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Älä nyt. En ole vielä saanut käsiini Pykälän Peten uusinta tuotosta, niin pitäähän jotain vastaavaa saada luettavakseen.

En minäkään. Ja luettavaa kaivataan.

Asianosaiset hoi, pitäiskö jossain vaiheessa julkaista sopivia pätkiä Viktor Lustigin ja The HävittäjäLentoKapteenin kirjeenvaihdosta? Olis samantasoista luettavaa...

Jos tarkoitat niitä HW lentäjiä jotka lähtivät kertoman mukaan sen Rustin perään siellä Sipoonlahdella (lähde: Ilmailulehti edellä) tai niitä/sitä HS lentäjää Sipoonlahden öljyläikkä havinnon tekijänä ja etsintätöihin osallistujana ja heidän raporttejaan lennoistaan, niin kaipaan niitä kovasti...

...ja vaikka sitä etsintäpartion kirjoittamaa ja kai sille Rustille lähetettyä laskun erittelyäkin kaivataan asiaan liittyen... siis vain luettavaksi...  (Suomen valtio lähetti?)  :)

 

EDIT:

Miten siis kaikki meni? Sen Rustin lähdön jälkeen Malmilta. Oliko käytössä kiitotie 36 vai 18? Ilmailu lehti taitaa sanoa, että 36 oli käytössä.

Siinä on kuitenkin vähän kummallisesti: ... lentoonlöhdön jälkeen kaarsi oikealle ja nousi ensin liian korkealle jonka sitten korjasi (huomautuksen jälkeen?)... ei kai kiitotieltä 36 kaarreta oikealle, varsinkaan jos ollan länteen menossa... ? 18:ta kylläkin voidaan kai kaartaa oikealle jos mennään Ruåtsiin.. sattuu paremmin niin... mutta jos lentää Nummelaan, kuten se Rust muistiinpanoissaan sanoi lentäneensä (oli jopa ensimmäinen legi ja waypoint hänen matkallaan)... voi 36:ta lähdettäessä joutua lähelle Helsinki-Vantaan lentosektoreita matkalla sinne nummelaan...

... tästä tämä sitten alkaa hahmottua tämä Rustin lento Suomen ilmatilassa... kun vielä lisää kellonajan ja ajan laadun ja sen missä paikassa ollaan mihinkin aikaan... siis UTC:nä tai paikallisena aikana...

...ja ihan vaan loogisesti ja totuudenmukaisesti... ilman mitään salaliittoteorioita...  ;D 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Skannasin ILMAILU-lehden jutun....

... Joka tapauksessa Cessna meni matalla ykkösradan yli radan oikealta puolen....

Edellä olevassa Vastaus #15 on ILMAILU-lehden sivu, joka kertoo Rustin lennon alkuvaiheista.

 

Koska voimassa näyttää olleen Malmilla korkeusrajoitus 600 jalkaa, niin tästä voisi tehdä päätelmän että todella on ollut kiitotie 36 käytössä (ja siis EFHK:lla varmaan sitten kiitotie 33 käytössä).

Tämä siis vaan ihan varmistukseksi ILMAILU-lehden ilmoittamaan.

Ilmeisesti Rust kuitenkin on kaartanut lentoonlähdön jälkeen normaalisti VASEMPAAN eikä oikeaan kuten Ilmailulehti kertoo?

Minulle on (kai aina) ollut epäselvää, kuinka tässä edes olisi pitänyt lentää silloin 1987 vuonna... siis EFHK/EFHF sektoriviidakossa...väylät ja korkeudet... mennen ja  tullen... ja entä OFF väylässä lähellä 'Pääkaupunkiseutua/Seutulaa' ... ?  :)

 

Ilmailu lehden mukaan Rust '...VFR käytävässä lennettyään nousee 1500 jalkaan... ei ilmoita KAUNIAA ulos...'.

Kuinkahan saksalainen on selvittänyt tämän EFHK/EFHF sektoriviidakon? Kaupungillahan on vielä (suositus?) yli 2000 jalkaa?

Rust itse kertoo (lähde: The Notorious Flight of Mathias Rust, Air&Space Magazine July 2005) '... pitäneensä lentosuunnan 20 minuutin ajan jolloin (hänen saavuttuaan tiettyyn paikkaan) lennonjohto kertoi hänen jättävän nyt heidän Control Alueen... Rust kiittää ja sanoo Goodbyet...

Tämän mukaan siis JOKU lennonjohto on ollut yhteydessä Rustin koneeseen. Edellä ILMAILU-lehdessä oli Rust "ei ilmoita KAUNIAA ulos mennessään".

 

Rust oli kuitenkin lentämässä kohti NUMMELAA, joka oli hänen ensimmäinen waypoint.

Mahdollisesti hän ei edes yrittänyt lentää KAUNIAN kautta ulos, vaan vetäisi suorempaan reittiä kohti Nummelaa...

Ainakin Air&Space Magazine kertoo hänen vaan jatkaneen suoraan ja vasta lähellä Nummelaa kääntäneen sitten vasempaan kohti merta. Siis Nummelan läheltä lentosuunta kohti etelää jossa hänet sitten nähtiin Upinniemessä...

 

JOS Mathias Rust on Malmin 36 kiitotieltä lähtenyt lentoonlähdön jälkeen normaalisti vasempaan, mutta jatkanutkin EFHK:n sektorille suorempaa reittiä kohti Nummelaa (eikä siis kohti KAUNIAA), on minulle vähän arvailujen varassa miten lento jatkuisi ja puuttuisiko siihen EFHK:n tai EFHF:n lennonjohto...

...ehkä lennonjohto saksalaisen tapauksessa vain pyytäisi pitämään lentokorkeuden alhaalla kuten Air&Space Magazine kertoo... "asking him to keep the airplane low to avoid traffic..."

 

Lisäksi mahdollisesti Helsinki-Vantaan kentän lennonjohto voisi puuttua ilmoittelulla asiaan...

 

Millähän taajuudella Rust on ollut? Radiolaitteita hänen Cessnassa oli yllin kyllin... jospa keskustelu onkin käyty EFHK tornin taajuudella ja siis Rustin ja Helsinki-Vantaan lennonjohdon välillä eikä siis Malmin tornin kanssa?

Joku ristiriitahan tässä kuitenkin on:

 

ILMAILU-lehti:

"... EI ilmoita KAUNIAA ulos.."

 

Air&Space Magazine:

"...controllers radioed to say he was leaving their control area....Rust thanked and said goodbye...".

 

Estääkö joku todella lentämästä suoraan Malmin 36 kiitotieltä Nummelaan (poikki EFHK sektorin), varsinkin jos asiasta ilmoittaa EFHK:n torniin...? Jos Rust sitten lensi näin.  :-\

 

Tämmöisten pienien selvittelyjen jälkeen joku asiantuntija ja lentämistä harrastanut henkilö varmaan voi hahmotella ja piirrellä miten sen Rustin lento todellisuudessa sitten lienee mennyt. Ja siis paikkoineen ja kellonaikoineen, loogisesti ja ristiriidattomasti muiden Rustin lennon havaintojen kanssa.  :thmbup:

 

Tässä vielä pätkä ILMAILU-lehteä:

"klo 12:21 D-ECJB lähtee kiitotieltä 36, kaartaa oikealle (po. vasempaan ?) VFR-käytävään, nousee ensin liian korkeaalle, korjaa 600 jalan rajaan (edit:kuka havannoi tämän?) ja kun korkeusrajoitus on ohi, nousee 1500 jalkaan. Hän ei ilmoita KAUNIAA ulos mennessään."

 

Sama Air&Space Magazinessa (lyhennettynä oleelliseen):

"At about 12:21 p.m., Rust took off. Controllers at Malmi had him turn west toward Stockholm, asking him to keep the airplane low to avoid traffic... Rust held course for about 20 minutes, at which point controllers radioed to say he was leaving their control area. Rust thanked them and said goodbye."

 

"He continued toward Stockholm for several minutes; then, as he closed in on his first waypoint, near the Finnish town of Nummela, he chose. “All of a sudden, I just turned the airplane to the left [toward Moscow],” he says."

 

http://www.airspacemag.com/history-of-flight/rust.html?c=y&page=2  // linkki Air&Space Magazineen (sivu 2)

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Olen tarkistanut Ilmatieteenlaitokselta Malmilla Rustin lennon aikaan vallinneen sään. Tuulitietojen mukaan tuuli oli klo 15 n. 6 knots 350 astetta.

Myöhemmin tuuli kääntyi hieman enemmän lännen puolelle ollen 230 astetta, 6 solmua. Rust on kai saanut myötätuulen matkalleen Moskovaan.

 

Ilmastokeskus meteorologin vastaus:

 

"Malmin lentoasemalla oli 28.5.1987 klo

12 UTC (15 SA) tuulensuunta 350 astetta ja nopeus 3 m/s. Kuusi tuntia

myöhemmin eli klo 18 UTC (21 SA) oli tuulensuunta 230 astetta ja nopeus

3 m/s. Tarkempaa tietoa tuulista ei löydy synoptisista havainnoista,

sillä niitä tehtiin vain kuuden tunnin välein eli päähavaintoaikoina."

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

 

Loviisan atomivoimala

 

Niinpä kai mahdollisesti... Se on kai nykyisin P10 tai jotain se Loviisa a-voimala... Mutta tuskin Rust siellä asti lensi, vai lensikö...? Erhe ilmailulehden tiedoissa?

Miten oli silloin toi presidentinlinna? Oliko kokonaan lentokieltoaluetta (P- aluetta?). Joku siinä Hesan edustalla mielestäni oli kiellettyä silloin, en vaan muista sitä itse mitä aluetta tarkoitan... Paha vika...  :-\

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Niinpä kai mahdollisesti...

 

Taidan tästä lähteä taittelemaan ittelleni foliohattua.

 

Edit: Saamani ystävällisen ohjeistuksen avustaman teinkin itselleni FolioSuikan.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Tässäpä näitä Rust Videoita ajankuluksi ja katseltavaksi.

Ylen elävänarkiston 'Malmilta liikkeelle' video on kai poistunut yllättäin tarjonnasta. En ainakaan löytänyt sitä pikaisesti....

Videolla haastateltiin mm. Malmin lentoaseman entistä päällikköä Raimo Seppästä ja kapteeni Jukka Liinamaata.

'Mathias Rustin lento lähti Helsingistä' - video siellä kuitenkin on. Ja 'Osmo Soininvaara arvioi Mathias Rustin lentoa Moskovaan' -video myöskin.

 

Ulkomaisia videoita Rustin lentoon liittyen:

http://www.veengle.com/s/Mathias%20Rust.html  // Rust Veengle videos

 

EDIT

Kolmossivulla ylläolevalla www-sivustolla on myös Iltasanomien toimittajan Jorma Lindforsin tekemä video.

"Mathias Rustin Lento Moskovaan": "Iltasanomien toimittaja Jorma Lindfors kertoo malmin lentokentältä nousseen ja kadonneen Mathias Rustin ohjaaman pienkoneen uutisoinnista."

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Moskovan ilmapuolustuksen tutkakuvat löytyvät miltei koko Rustin reitin varrelta. Alla pari huonolaatuista kuvaa malliksi.

 

Jaa-a, pitäisiköhän näiden kuvien osalta olla hieman lähdekriittinen? Ovatko ne oikeasti aitoja vai jälkikäteen tekaistuja?  Tuntuu vähän oudolta, että Neuvostoliiton kaltainen suurvalta ("The Soviet Union had 7,192 airports.") ei suodattaisi ilmavalvontatutkiltaan matalalla lentäviä hitaita maaleja pois, sillä niitähän siellä riitti. Kts. ao. lista pelkästään tuotantomääristä kertoo neuvostoilmailun laajuudeen. Jo pelkästään 30 000+ AN-2:sta ja Mi-8 aiheuttaa melkoisen tuikkeen tutkanäytöllä. :-)

 

 

Mika

 

Lähteet:

 

 

 

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_most_produced_aircraft

 

http://en.wikipedia.org/wiki/Aeroflot#Other_functions

 

http://en.wikipedia.org/wiki/Transport_in_the_Soviet_Union

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Tässäpä näitä Rust Videoita ajankuluksi ja katseltavaksi.

 

Videolla haastateltiin mm. Malmin lentoaseman entistä päällikköä Raimo Seppästä ja kapteeni Jukka Liinamaata.

'Mathias Rustin lento lähti Helsingistä' - video siellä kuitenkin on. Ja 'Osmo Soininvaara arvioi Mathias Rustin lentoa Moskovaan' -video myöskin.

 

 

Tuossapa tuo Elävän arkiston video  :)

 

http://www.yle.fi/elavaarkisto/artikkelit/mathias_rustin_lento_lahti_helsingista_14555.html#media=14559

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

No löytyi se  video "Malmin kentältä liikkeelle". Kiitos. On tosiaan kakkos klippinä edelliselle klipille.

Google ei vaan löydä nimellä. Eikä vanha selain näytä screenillä.

(Mutta se on taas Microsoftin vika kun ei tue uudenpaa selainta Windows-tuotteelle jolle on luvattu 10 vuoden päivitysturva...)

 

Tuulista:

Tuuli videolla seuraavana päivänä 29.5 1987 Rustin lennon jälkeen .. lentoonlähtö nyt 18:ta ja tuulipussikin siellä on... edelleen pohjois-voittoista tuulta tuulta...?

Kuvanlaatu sitä mitä on...

 

[ attachment removed / expired ]

 

Malmin kentän itäsiiven edustan autoja 29.5 1987... tuo valkoinen 'tippa rellu' saattaa olla minun. Jos kukaan muu ei tunnista autoaan omakseen...

Minulla oli sellainen kesäauto niihin aikoihin... (Sävy: Rautakaupan valkoinen Salodin ohennettuna lyijylliseen 99-bensaan... itse kun sen tein...)

Vähän kyllä ihmetyttää, olisinko uskaltanut parkkeerata tuohon 'Johtajien autojen' -parkkipaikalle jo silloin...  :)

 

[ attachment removed / expired ]

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Saattanee vahvasti olla niinkin että tipparellun rekisteri oli GTI-88

Sinunko se tipparellu onkin...? No sävyä ei aivan erota tuosta kuvasta... En muista omani rekisterin  numeroakaan... mutta auto oli oranssinkeltainen alkujaan... ja sitten salodin valkoinen...  :)

Malmin edustalla oli outoja autoja kertoman mukaan silloin Rustin lennon aikoihin... muistaako joku missä ne seisoi...

Tässä vielä nuo  seuraavana päivänä videolla olleet autot Malmin lentokenttärakennuksen edustalla...

 

[ attachment removed / expired ]

[ attachment removed / expired ]

[ attachment removed / expired ]

EDIT: Kyllä sen Relluni maalin on kuitenkin täytynyt olla Sadolux... Miranolin jälkeläinen ja sentään rautapinnoille tarkoitettu eikä siis lateksi kuten tuo edellämainittu Salodin... :)

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Ei ole mulla rellua ollut. On siellä Malmin parkkiksella Corvettejakin nähty. Ja platalla Piperikin. Osana suurta salaliittoa?

 

GTI-88 liikkui pitkin eteläisen Suomen lentokenttiä, mitähän mahtoi tehdä?

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Ei ole mulla rellua ollut. On siellä Malmin parkkiksella Corvettejakin nähty. Ja platalla Piperikin. Osana suurta salaliittoa?

GTI-88 liikkui pitkin eteläisen Suomen lentokenttiä, mitähän mahtoi tehdä?

En ole kuullutkaan... Onko enemminkin tietoa ja havaintoja siitä/niistä ja mikä niissä oli sitten outoa (Batmannin omistuksessa vai)...? Tuo kuvan rellu lienee kuitenkin 'real thing' eikä virtuaali salaliittolainen...?  ???

 

EDIT:

"Malmin lentokentältä liikkeelle" -videon lopussa on maininta oudosta autosta, joka oli Malmin lentokentän edustalla Rustin lennon aikoihin. Myös tämän ketjun Vastaus #24 kertoo tästä. Mainittakoon että Rust vieraili Helsingissä 3 vuorokautta.

 

EDIT2:

Vastaus #65 mukaan: "Rust yöpyi ennen lentoaan helsinkiläisessä hotelli Hospitsissa, joka tunnetaan nykyään Hotelli Arthurina". Paikka on Vuorikatu 19 Helsingissä.

Siellä on vähän vaikea löytää parkkipaikkaa, ainakaan maksutonta, mutta olen kyllä sinne itsekin joskus autoni parkkeerannut...

Sielläkö siis seisoi se videolla mainittu 'Hampurin ilmailukerhon tarroin' varustettu auto yöt? Vai peräti päivätkin? Kävikö se Rust välipäivinä edes Malmin lentokentällä?  :-\

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

 

Se Rustin ns."saattoauto" SI-MA 223, valkoinen Passat farmari tms. vastaava valkoinen seisoi siinä itäsiiven päädyssä, nokka kohti tornia.

Poliisi ilmoitti, että kyseinen auto oli samaan aikaan Tsekeissä, ei siis voinut olla Suomessa.  :o

Kirjoitin tuon rekkarin silloin ylös, en siis nähnyt näkyjä

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Ilta-Sanomien toimittaja Jorma Lindfors on kertonut minulle hiljattain, että Ilta-Sanomissa oli aikoinaan vuonna 1987 uutisia Rustin lentoon liittyen :

 

”… Ilmailu-lehden päätoimittajan Anna-Liisa Mikkosen ja lennonopettaja Mauri Myrttisen haastattelun Rustin lennon lähtövaiheista Malmin lentokentällä. Haastattelu julkaistiin viikonvaihteen Ilta-Sanomissa 30.5. 1987.”

 

Kuka tietää  mitten nämä saisi luettavaksi? Siis sen Ilta-sanomien Rust -jutun 30.5 1987?

 

:-\

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Täällä oli vielä eilen mielenkiintoinen viesti 80-luvun,"Raid over Moscow"-pelistä ja linkki MTV3-uutiset sivuille jossa asiaa on käsitelty silloin -85 vuonna uutisessa...

... "Neuvostoliitto piti tietokonepeliä räikeänä provokaationa" ...

 

Viestin jättäjä(?) oli kuitenkin poistanut viestinsä, ennen kuin ehdin edes mukaan... porque?

(täällä periferiassa elämä on raskasta työtä... sähköt meni, kone katui ja kovalevyn fragmentit piti puhallella taas kokoon... siihen se aika sitten menikin...)

 

Tässä kuitenkin tuo mielenkiintoinen ja paljon muitakin juttuja sisältävä linkki uudestaan esille...

http://www.mtv3.fi/uutiset/kotimaa.shtml/arkistot/kotimaa/2010/01/1028902  //  Neuvostoliitto piti "Raid over Moscow" -tietokonepeliä räikeänä provokaationa.

 

PS

Minullekin on tuo VIC ja Commodore 64 aika 80-luvulla tuttua... Edellinen peli "Raid over Moscow" taisi viestin mukaan oli Spectrum-tietokoneella.

Sitä en kuitenkaan tunne tai muista siltä ajalta, vaikka olinkin vähänaikaa silloin töissä tietokoneita myyvän firman huollossa ja "uusinpien trendien" parissa aitiopaikalla...

(Laitoimme silloin ensimmäisiä kunnon MS-DOS IBM klooneja pelittämään ja muuta kivaa...)

 

Viestiketjun "Kuka muistaa Mathias Rustin lennon 28.5 1987?" jo ensimmäisessä avausviestissä puhutaan asian ympärillä edelleen sitkeästi vellovista 'salaliitto-teoria' huhuista...

Tämän ketjun tarkoitus on myös nimenomaan ottaa näitä huhuja esille, keskusteluun ja analysoitavaksi...

 

Siihen liittyen sen ajan ja tapahtumien kuvaaminen silloin 80-luvulla on tärkeää ja ansiokasta... jotta asioilla olisi juuret ja ne olisi helpompi ymmärtää sitä taustaa vasten...

... ja tämä silloisten asioiden esille ottaminen minun puolesta on siis hyvin tervetullutta lisää keskusteluun...  :thmbup:

 

(jos ylläpito tai joku muu taho on toistamieltä, se on sitten toinen juttu...)

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Nyt tähän keskusteluun puuttumatta kysyn että missä Takamaan Jukka luuraa. Hänen mahdolliset bannit pitäisi pikimmiten perua ja kutsua osallistumaan keskusteluun. Foorumin kiinnostavuus arkipäivän viihteenä nousisi svääreihin. ::)

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Mikä ja missä tuo Ilmailu-lehden mainitsema P2 kieltoalue taas olikaan?

Tuon Ilmailulehden jutun mukaan Rust lenteli: "lentorajoitus- ja kieltoalueiden R25 ja P2 yli koilliseen, jatkavan käytävää pitkin pohjoiseen ja kaartavan jälleen koilliseen sivuten R26-aluetta, jolla oli ammuntojen vuoksi preflight information bulletissa ilmoitettu tilapäinen vaara-alue..."

 

Tuossa 80-luvun alun ilmailukarttaa, R25, R26 ja P2 -alueet näkyvät siinä. Tuo aiempi viestiketjun karttakuva oli kai hieman eri vuodelta.

 

[ attachment removed / expired ]

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla
Vieras
Tämä aihe on nyt suljettu uusilta viesteiltä.