Jouko Alanko

Mikäs ilmavoimien takki?

14 viestiä aiheessa

olisin kiinostunut tietämään, mikä ja minkä ikäinen ilmavoimien? takki on kysessä?

koska arvomerkit muuttuivat kauluslaattoihin?

eniten ihmetyttää hieman vihreän-harmaa väri takissa, ylempi kuva oikeampi väri, keinovalossa melko vihreä, auringossa harmaampi , takki on teetetty räätälillä, jonka nimi on ripustuslenkissä, samoin takana olevat koukut, ilmeisesti vyötä varten?

napit ovat rautaiset, kamera vääristää värin, leijona-vaakuna, ei tekstejä napeissa.

 

kiitos etukäteen tiedoista.

 

 

eedfb.jpg

 

6f8f9v.jpg

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Äkkiseltään näyttäisi olevan m/36 malli miehistö. Takana olevat koukut olivat tosiaan miehistövyötä varten. Myös aliupseerit käyttivät samaa takkia. Käyttöaika lienee ollut täten 1936-195?. Saisko poleteista paremman kuvan? Kolme nauhaa näyttäisi olevan... Kersantin natsat siis.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Asepuku M/36 kirja kertoo seuraavaa:

 

- takki napitettiin kuudella isolla kuparinvärisellä leijonanapilla

 

- vuodesta 1941 kaikki napit muutettiin harmaiksi uritetuiksi leijonanapeiksi

 

- vuonna 1943 tod.näköisesti tuli käyttöön mustat ja vihreät bakeliittinapit

 

- olkainten tunnukset ja merkit (jämät) olivat ommeltu joko keltaisella langalla tai maalatut. Näiden merkkien käyttö loppui käytännössä välirauhan aikana, mutta käytännössä ne saattoivat palvella pidempään wanhoissa asetakeissa jne.

 

- asetakki oli kopioitu saksalaisilta...

 

- värieroja löytyy samassa suhteessa kuin eri räätäleiltä valmistusmateriaaleja aikoinaan  ;)

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

OK. No nuo olkaimet vastaavaat seuraavanlaista kuvausta:

 

- pituus 12-13 cm

 

- olkaimen leveys alhaalta (olkasauman kohdalta) tuli olla 6-6,5 cm

 

- kapenevat alhaalta ylöspäin

 

- kuparinvärinen jellonanappikin täsmää

 

- aselajin värilliset reunukset löytyvät

 

Vuodesta 1941 alkaen olkaimet valmistettiin näiden mittojen mukaan:

 

- pituus noin 10,5 cm

 

- olkaimen leveys alhaalta (olkasauman kohdalta) tuli olla 5 cm

 

- kapenevat keskeltä 3 cm:ksi ja levenevät sen jälkeen kärkeä kohti

 

- kuparinvärinen jellonanappikin täsmää

 

- aselajin värilliset reunukset poistettiin

 

Eli asetakki on ajalta 1936-41.  ;)

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Aiemmissa vormuissa jo tuli käyttöön "ruskeanvihertävänharmaa" villakangas diagonaalia tai sarkaa myöhemmin standardiksi nousseen "teräksenharmaan" ohella. Suuntaus jatkui ja minulla on esim. vanhemmilta polvilta periytyneissä vermeissä mm. kesälakki m/39 (=legendaarinen suikka), joka on juuri tuota vihertävää klangia.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Aiemmissa vormuissa jo tuli käyttöön "ruskeanvihertävänharmaa" villakangas diagonaalia tai sarkaa myöhemmin standardiksi nousseen "teräksenharmaan" ohella.

 

Kuvailemasi väri oli käytössä kenttäpuku m/27:ssä, joka oli lähinnä vihertävänruskeaa tai rusehtavanvihreää sarkaa. Jostakin syystä tuon puvun käyttö ei ollut tietääkseni vakinaisessa armeijassa kovinkaan yleistä, mutta suojeluskuntajärjestö omaksui sen ja lienee käyttänyt sitä olemassaolonsa loppuun asti. Myöhemmin, 1950-luvulla, tulivat käyttöön ns. kokeilukenttäpuvut (m/54?), jotka olivat suunnilleen saman värisiä.

 

Osaisikohan muuten kukaan valistaa minua, mitä eroa oli suorilla ja kulmallisilla jämillä? Pitkään kuvittelin, että suoria jämiä käyttivät lähinnä varusmiesaliupseerit ja reserviläiset, kun taas kantapeikoilla oli aurauskulmalla varustetut natsat. Toisaalta tämän ketjun ensimmäisen viestin kuvien takki on selvästi tehty kantakessulle, onhan se räätälin tekemä, eikä varusmiesten takeissa tainnut olla aselajiväreillä varustettuja poletteja, kuten tuossa on.

 

Kirjahyllystä nappasin Yrjö Karilaan toimittaman Pikku Jättiläisen vuodelta 1944, ja sekin tuntee jo natsoilla varustetut aliupseerien kauluslaatat, onpa siellä korpraalillekin yhdellä jämällä varustettu laatta. Kuitenkin noina aikoina jämät olivat useimmiten poleteissa.

 

Koulukaverini isä kävi intin 1960-61, ja hänen runsain omakätisin piirroksin varustettua sotilasmuistiota me nöösipoikina joskus selailimme. Puolikurssikorpin jämä näkyi tulleen wanhan ajan malliin olkapolettiin, mutta alikessun jämät olivat uudenaikaisempaan tapaan kauluslaatoissa. Sitten kauluslaatat tyhjenivät taas, mutta eivät suinkaan arvonalennuksen takia, vaan väri vaihtui sini-punaiseksi ja olkaimiin ilmestyivät valkoiset reunanauhat kera RUK-satiaisten. Sellaista se oli silloin.

 

t. Mikko

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Petteri Leinon "Asepuku M/36"-kirjassa on yhdeksän sivua juttua ja kuvia m/36:n arvomerkeistä.  Kanta-aliupseereilla siirrettiin arvomerkit vuonna 1939 olkaimista kauluslaattoihin, uusien m/36-39 kauluslaattojen myötä. Varusmiesten ja reservinaliupseereiden kauluslaatat pysyivät "puhtaana" vuoden 1939 uudistuksessa ja "jämät" pysyivät olkaimissa. Olkainten arvomerkit olivat väriltään hopeiset tai puuvillakankaasta leikattuja nauhanpätkiä, ei keltaisia. Kesäkuussa 1941 kävi Marskilta käsky, että kaikille aliupseereille määrättiin samanlaiset ja -väriset arvomerkit kauluslaattoihin. Rintamalla ei pidetty kiirettä jämäuudistuksen suhteen, mutta uusin asuihin ja lomapukuihin tuli nyt samanlaiset arvomerkit kanta-aliupseereille ja reservin aliupseereille. Ainakin teoriassa. (Katsoin faijan albumin läpi, ja 1941 oli sotasairaalassa jämät olkaimissa, vuodesta 1942 jämät ovat olleet kauluslaattoissa).

 

Mitä tulee asepuku m/36:n väreihin, niin vaatturit pyrkivät aluksi "kusettamaan" valtiota, kun ompelivat ensimmäiset asepuvut wanhoista vaalean harmaista m/22-asepukujen kankaista. Varastot piti tyhjentää wanhasta tavarasta ensin. 2. Divisioonan Esikunta  valitti Intendenttiosastolle liian vaaleasta kankaasta. Varsinkin A.B.F Kilgendahl & Co Oy ja Yhdistyneet Villatehtaat Oy joutuivat erityiseen syyniin liian vaalean kankaan käytöstä. Intendenttiosasto ryhtyi ripeisiin toimiin!

 

Intendenttiosasto lähetti kaikille valmistajille kaksi kangaspalaa malliksi. Toinen oli vaalea ja toinen tumma. Valmistajien piti pysyä näiden kahden kankaan määrittelemissä toleranseissa. Esimiehet velvoitettiin valvomaan, että annettua kangassävyjen määräystä noudatetaan tarkasti... ;D

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Pistin Paavon munasilleen... Tässä on ilmavoimien reservin luutnantin (hopeiset ruusukkeet)  1940-leimattu m/36 asetakki. Samalla kesäkuisella 1941 Marskin käskyllä, reserviupseereiden hopeiset ruusukkeet olivat historiaa (ainakin teoriassa), kun kastijako aktiivi- ja reserviupseereiden osalta poistettiin arvomerkeistä.

 

[ attachment removed / expired ]

 

Ilmavoimien kersantin m/36 kesäpusero vuodelta 1947.

 

[ attachment removed / expired ]

 

Vuosina 1941-44 hankittiin armeijan tarpeisiin kotimaasta 675 000 asetakkia. Takit loppuivat kesken, kun vuonna 1941 jouduttiin tilaamaan vielä 100 000 saksalaista asetakkia housuineen puolustusvoimille. Näihin takkeihin iskettiin suomalaiset leimat ja osaan takeista myös leijonanapit.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään