Olavi Uotila

Elintarvikkeista

21 viestiä aiheessa

Kovin ihmetyttää, miten suomalaisia suorastaan huijataan tuontielintarvikkeilla.

Näinä aikoina tuodaan mansikoita, jotka ovat puoliraakoja. Näkyvät maistuvan monille sellaisenaan; en kyllä ymmärrä, mikä siinä on niin erinomaista että niitä viitsii ostaa. Toinen tämän ajan hittituote on, taas, uudet perunat. Niitä tuodaan mm. Marokosta, Espanjasta ja Ruotsista. Viimeksi kun näin K-marketissa ruotsalaisia uusia perunoita, suurin osa niistä oli joko kokonaan tai osittain vihreitä. Minulle on jo kauan sitten opetettu, että jos perunassa on vihreää väriä, se on osittain kypsynyt ilmassa ja on myrkyllinen. Mutta eipä näytä kauppiasta hetkauttavan, kun ovat hyvään hintaan myyntihyllyssä. En ymmärrä, miksei kauppias palauta moisia raakoja mansikoita ja myrkkyperunoita, vaan myy niitä. Kyllä meitä on sentään helppo höynäyttää.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

valo/aurinko värjää potun,ja ulkomaisia pottuja/johanneksia en osta.

miksi ruokkia sveduja ?

kohta ollaan kalliin tuonti eineksen varassa kun karsitaan kotimaiset pois.

ugh

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Erityisesti perunoissa kävi viime syksynä huonosti kotimaisille. Sateet tekivät paikoittain mahdottomaksi korjata perunat talteen. Nykyaikanahan sen tekevät koneet, jos pellolle pääsevät. Käsinpoiminta olisi ollut vaihtoehtö, mutta ei ole poimijoita.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

  Espanjalaiset tomaatit ovat kyllä kurja korvike kotimaisille,karvaita ja suorastaan pahanmakuisia,eivät ne siellä paikanpäällä niin kamalia olekaan,kuin tänne tuotuna. Mutta Lidlistä myyvät maaliman parasta jätskiä:Wallnut-saksanpähkinäjäätelö,vie kielen mennessään kuten ikivanha sanonta kuuluu ;)

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Onneksi Oulussa on läpi vuoden tarjolla Parkinniemen laatu-tomaatteja!  :thmbup: En ole vihreisiin perunoihin töissä törmännyt vaikka pottukontteja ja sen sellaisia useasti vaihtelen töissä viikonloppuisin, vihreitä banaaneja näkyy kyllä enemmän. Tätä tapahtuu yleensä vain jos otetaan seuraavien päivien banaanikuormasta, esimerkkinä sunnuntai-iltana jos banaani-laari huutaa lauantain ja sunnuntai-aamun jäljiltä tyhjyyttä. Hyvin nekin tuntuvat tosiaan asiakkaille menevän, kun ei taida paljon vaihtoehtoja olla.

Asia joka on tässä varsinkin viimeisen vuoden aikana pistänyt silmään töissä on se, että kaupan "oman merkin" x:n tuotteet ovat monesti katkolla valmistusongelmien takia.

Etenkin nyt jogurtti-tuotteet ja tonnikala on ollut useammin poissa hyllyiltä, osalla tonnikala-tuotteista on ollut syksystä saakka saatavuus täysin nollassa.

 

/J

 

Ps, mansikka on vasta keskikesän herkku vaikka sitä nyt kovasti jo tyrkytetään!  :)

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Noissa esimerkeissä nyt sentään vielä kerrotaan tuote ja tuontimaa, mutta mitä kauppias tekee rapujen kanssa? Tämä alkaa jo lähennellä naudanliha/hevos huijausta..

 

Punaravun nimeä ei ilmeisesti ole koettu myyväksi, ja siksi siitä valmistettuja tuotteita tarjotaan arvostetumman ja kalliimman, rapujuhlista tutun jokirapumme nimellä. Tätä vierasta lajia myydään muun muassa tuotenimillä ”jättijokirapu” tai ”espanjalaisia jokirapuja”. Saatavissa on myös punaravun pyrstöjä nimellä ”jättijokiravun pyrstöjä” ja ”jokirapusalaattia”.

 

Mikä tässä häiritsee? Eikö kyseessä ole suunnilleen sama otus kuin jokirapu? Rapu kuin rapu? Näin ei ole.

 

Punarapu on Pohjois-Amerikasta kotoisin oleva laji, mutta on vain kaukainen oman rapumme sukulainen. Nimensä se on saanut punertavasta väristään, joka keitettäessä vielä voimistuu. Sitä pyydetään erityisesti Mississippijoen laajalta suistoalueelta.

 

http://suomenkuvalehti.fi/blogit/eri-mielta/hevosesta-nauta-punaravusta-jokirapu-ei-kalafileitakaan-myyda-kalliimman-lajin-mukaan

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Jaa-a tuossa olette täysin oikeassa, jos asiaa alettaisiin kaikilta osin selvittämään tapahtuisi ihmeellisiä.Rapujen osilta valitettavasti meidän Crayfish guru on poistunut keskuudestamme.Tosiasiahan on että kala/rapu osastolla vedätetään satasella, varmaankin joku osaa laskea kauanko tuore kassilohi matkustelee ennen Helsingin marketteja jos lähtöpaikka on kalanviljelylaitos pohjois Norjassa.En tiedä mutta arveluna että tuore loimulohi marketin pihalla on nähnnyt parhaat päivänsä jo viikkoa aiemmin.Katkeamaton kylmäketju lienee hurskas ajatus, valvonta joka hoituu etukäteisilmoituksella, mikä valvonta tuo on.

Jos emme ota mielestäni herkullista lipeäkalaa huomioon, jotkut sitten syävät mädätettyjä haineviä.

Surströmmingiä olen syönnyt mutta itse en osta.

Uusiperuna on suuri huijaus tähän aikaan vuodesta, vai onko minulla väärä keittotapa?

Omaviljely tai laiturionginta, siinähän on yksi vaihtoehto, tutulta viljelijältä ostettu on hyvä vaihtoehto, jos jostain vielä löytyy elävä kalastaja.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Kuluttajaa viedään ainakin einesruokien osalta kuin pässiä narussa. Savustettu ruoka ei ole savua nähnytkään. Tuoteselostetta tutkiessa huomaa, että esim. leikkele onkin savustettu savuaromilla. Vihreässä pestossa ei välttämättä ole peston perusaineosia ollenkaan vaan basilika on korvattu pinaatilla, jne. Pysäyttävin, jo klassikoksi noussut juttu oli McDonaldsin kananugetit. Koneellinen lihanerottelu on tässä perustoiminta. Kuivauslingon tapaiseen tynnyriin löydään kaikki muuten käyttökelvoton röntty josta keskipakoisvoiman avulla lingotaan vielä lihan rääppeet irti. Tämä mössö sitten vielä värjätään ja maustetaan uudelleen kanan makuiseksi. Syön kyllä itse edelleen tätäkin tauhkaa, mutta en kuvittele enää purevani mitään kanafilettä.

 

Yksi mielenkiintoinen juttu on myös liharääppeiden liimaus yhteen. Näin saadaan taas filettä myytäväksi. Tästä oli hiljattain otsikoita myös Suomessa:

 

Asiasta kiinnostuneet voivat lukaista esim. tämän opuksen:

http://kotiliesi.fi/kirjat/arvostelut/mats-eric-nilsson-petos-lautasella

 

Varoituksen sanana ehkä se, että tämän jälkeen et enää koskaan näe ruokaa samojen lasien läpi kuin ennen.  ;)

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Pysäyttävin, jo klassikoksi noussut juttu oli McDonaldsin kananugetit.

 

Tuossa videossa pisti huvittamaan se, että faktat olivat taas iloisesti hukassa. Kohdasta 1:15 -> eteenpäin:

 

"They wanted to find a way to use the meat that's left behind like tendons, meat that's stuck on bones, eyeballs, muscle tissue, all this part of the chicken that we used to toss out."

 

Eipä siitä broiskusta tai muustakaan lihaköntistä paljoa lautaselle jää, jos lihaskudos heitetään pois... :P

 

Siinäkään ei liene mitään väärää, että kaikki liha pyritään irrottamaan luista, vaikka sitten koneellisesti ja aasialainen keittiö tekee jänteistä ihan pääruokia, joten ei se nugettimössö nyt niin kamalaa ole kuin tuossa annettiin ymmärtää.

 

-m

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Enemmän mä olen huolissani noista aromeista, vahventeista, lisäaineista, säilöntäaineita jne. Makeutusaineet on ihan hirveää myrkkyä ihmiselle, vaikka lightlimuja itsekin juon. Sitten vielä valkoiset sokerit ja viljat.....  No, teoriassa näin, käytännössä en näitä pysty täysin noudattamaan....

 

Pitkälle prosessoidut ruoat eivät voi olla terveellisiä....  Siksi pyrin itse käyttämään mahdollisimman paljon pelkkiä aaka-aineita, eikä meillä paljon valmisruokia käytetä.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

 

Pitkälle prosessoidut ruoat eivät voi olla terveellisiä....  Siksi pyrin itse käyttämään mahdollisimman paljon pelkkiä aaka-aineita, eikä meillä paljon valmisruokia käytetä.

Tiedä millä ihmeellä saavat noihin käristeisiin ym.makkaratuotteisiin niinkin hyvän maun,kun tuoteselosteesta löytyy kuitenkin lista koostumuksesta joka kertoo,että lihaa on heikoimmissa tuotteissa vain 0-10 % !! Viimeaikojen pakkomielteeni on ollut:Atrian Hiillos uuniin 200 c  ja 30 min. kieltämättä maistuu hyvältä :P,varsinkin jos ei lue tuoteselostetta!

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla
Makeutusaineet on ihan hirveää myrkkyä ihmiselle

 

Tää kuulostaa nyt vähän samalta kuin Trafin lausuma siitä, kuinka transponderipakko kiistattomasti parantaa lentoturvallisuutta. Ilmeisesti nykyään riittää, että väitetään vaan tarpeeksi mustavalkoisesti jotain, niin ei tarvitse edes perustella. Mitä haittaa aspartaamin on todettu aiheuttavan ihmiselle, jos tällä ei ole fenyyliketonuriaa?

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Sen kerran kun kauppias roudaa suomalaista tai jopa lähitilojen tuotteita myyntiin niin suomalaiset kiittää ja jättää tavarat tiskille mätänemään kun hinta on 10% kalliimpi kuin tuontitavara. Tästä hyvänä esimerkkinä on vedellä täytetyt tanskalaiset joulukinkut.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Mitä haittaa aspartaamin on todettu aiheuttavan ihmiselle, jos tällä ei ole fenyyliketonuriaa?

 

Kauhistuttavia makuhaittoja  8)

 

Cheers!

 

Orvo

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Ymmärrän että ihmiset tuohtuu joskus jos ostetaan kinkkua ja saadaan jotain jauhemössöä, sama jos ostaisin pullon Glenmorangieta ja sisältäis sitten Wanhaa hyvää 88 "viskiä", eli mielestäni tärkein että myyntinimi vastaa saatua tuotetta.

Jos koen tarvitsevani pötkön jotain lihaan viittaavaa mössä ja sellaisen ostan kaikki ok.Ja kyllä, syön epäterveellisesti jos ajatellaan telkkarin paras haihduttaja ym. ohjelmia.Paistan sianlihakastikkeen tai pekonin, ainoa ongelma nykypäinä, joutuu käyttämään voita ettei sianliha kuivu pannussa. :(

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Siinäkään ei liene mitään väärää, että kaikki liha pyritään irrottamaan luista, vaikka sitten koneellisesti ja aasialainen keittiö tekee jänteistä ihan pääruokia, joten ei se nugettimössö nyt niin kamalaa ole kuin tuossa annettiin ymmärtää.

 

On se. Jos se ei olisi, sitä ei tarvitsisi värjätä ja maustaa keinotekoisilla mauilla. Mutta tämä on vain minun mielipide.

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Tiedä millä ihmeellä saavat noihin käristeisiin ym.makkaratuotteisiin niinkin hyvän maun,kun tuoteselosteesta löytyy kuitenkin lista koostumuksesta joka kertoo,että lihaa on heikoimmissa tuotteissa vain 0-10 % !!

 

Mä hyvin harvoin ostan makkaraa jossa on alle 80% lihaa, enemmänkin periaatteen kuin maun vuoksi.

Minua harmittaa todella paljon, että Suomessa, tai ainakin Oulussa, on vaikea saada raakamakkaraa. Tarkoitan esim. saksalais- tai englantilaistyylistä, arvelisin että kaikissa muissakin keski-euroopan maissa tehdään vastaavia.

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Sama juttu täällä. Oman mielenrauhani takia otan hyllystä yleensä sen täyslihamakkaran ja maksan siitä mielelläni vähän enemmän.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Eikös tuo lihamäärä mene sen mukaan paljonko on reseptissä grammat ja paljon on lopputuotteen paino?

 

Ja kyllä itsekin ostan aina noita suuremmalla lihamäärällä varustettuja.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

...

Minua harmittaa todella paljon, että Suomessa, tai ainakin Oulussa, on vaikea saada raakamakkaraa. Tarkoitan esim. saksalais- tai englantilaistyylistä, arvelisin että kaikissa muissakin keski-euroopan maissa tehdään vastaavia.

 

 

Kyllä täällä Joensuun "suurimmassa ja kauneimmassa" K-marketissa tuota ainakin on ollut tarjolla. Eiväthän ne valikoimat tosin kummoisia ole perinteisiin valmismakkaroihin verrattuna.

Minä myös arvostan raakamakkaran makua, vaikka syönkin makkaraa melko harvoin (ei sovi suuremmissa määrin sepelvaltimotautia sairastavalle).

 

Pekka

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään