Petri Lehtovirta

Avaruusuutisia

2 077 viestiä aiheessa

Tänään 10.4 klo 17 Sojuz TMA-12 telakoituu kansainväliseen avarusasemaan. Korealaisella naiskosmonavtilla on 14 kohtainen tieteellinen tutkimusohjelma hänen oleskelunsa aikana avaruusasemalla.

 

Lisää venäjänkilisiltä sivuilta:  http://www.avia.ru/news/?id=1207812865

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

European Space Agency aloittaa toukokuussa hakuprosessin, jolla etsitään uusia astronautteja lähtemään "kansainväliselle avaruusasemalle, Kuuhun ja pitemmälle". Myös suomalaiset toivotetaan tervetulleiksi jättämään hakemuksia. Artikkelin sivulla 2 puhutaan enemmän toivotuista ominaisuuksista ja kyvyistä. Venäjän kielen taito olisi plussaa.

 

http://www.firstscience.com/home/news/science-business/esa-to-recruit-new-european-astronauts_46176.html

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Ilmatieteen laitoksella kehitelty sähköinen purje on edennyt nopealla tahdilla keksinnöstä toteutusvaiheeseen. Ilmatieteen laitoksen tutkija Pekka Janhusen kehittämä sähköinen aurinkotuulipurje saattaa mullistaa avaruudessa liikkumisen Maan lähiympäristön ulkopuolella. Sähköpurje on suomalainen keksintö, joka käyttää aurinkotuulta avaruusaluksen työntövoiman lähteenä eikä siten tarvitse lainkaan polttoainetta.

 

ilmatieteen laitos

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Exp 16 irtautuu ISS-avaruusasemalta klo 8.05 Suomen aikaa huomenna lauantaina. Lähetys siitä alkaa klo 7.30 Suomen aikaa. Laskeutuminen alkaa klo 10.37 ja alus laskeutuu Kazakhstanin arolle klo 11.27 Suomen aikaa. Lähetys tästä alkaa nasatv:stä klo 10.15 Suomen aikaa.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Saarivuoman saamelaiskylän asukkaat vaativat, että kylän lähistöllä Pohjois-Ruotissa sijaitseva Esrangen avaruustutkimuskeskus parantaa turvallisuusmääräyksiään. Kaksi kylässä asuvaa poromiestä säikähti pahanpäiväisesti, kun Esrangesta lähetetty raketti syöksyi maahan noin kilometrin päässä heistä huhtikuun alussa.

 

Esrangen turvamääräyksiin kuuluu varmistaa, ettei lähialueilla työskentele poromiehiä rakettien laukaisun aikaan. Alue haravoidaan läpi helikopterista. Huhtikuun alussa tieto raketin laukaisusta ei kuitenkaan tavoittanut saamelaiskylää.

 

hesari

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

GIOVE B laukaistaan huomenna 26. pvä yöllä klo 01.16 Suomen aikaa Baikonurista. Kyseessä Siis Galileo paikannusjärjestelmän toinen demonstraatiosatelliitti.

 

spaceflightnow.com:

"A Russian Soyuz rocket with a Fregat upper stage will launch the second Galileo In-Orbit Validation Element, or GIOVE B satellite. This is the second demonstration satellite for Europe's Galileo navigation system. The launch is managed by Starsem."

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

NASA:lla on nyt menossa yleisökampanja "Lähetä nimesi Kuuhun":

 

http://lro.jhuapl.edu/NameToMoon/ johon voi naputella nimen ja sitten tulostaa itselleen todistuksen siitä, että nimi lähtee matkalle LRO-aluksen mukana.

 

LRO = Lunar Reconnaissance Orbiter, josta lisää täällä:

 

http://lunar.gsfc.nasa.gov/

Sinne lähti nimi. Pitää katsella kiikareilla kuuta jos se vaikka näkyisi siellä.  ;D

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Uuden Meksikon osavaltiossa rahoitetaan spaceportin eli avaruuslentotukikohdan rakentamista asukkaiden päättämällä vapaaehtoisella sales tax-veron korotuksella. Valmista pitäisi olla vuoden 2010 loppuun mennessä. Tukikohdan tärkein asiakas Virgin Galactic on haalinut tähän mennessä kokoon 275 avaruusmatkustajaa, jotka ovat maksaneet ennakkovarausmaksun lennoistaan.

 

http://www.chron.com/disp/story.mpl/nation/5770260.html

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

 

Joo samasta asiasta oli uutinen YLEn radiouutisissa.Voikohan hakea ihan kuka vaan vai pitääköhän olla joku "tiedemies"pohja. Tai ainakin lentäjä. 4 valitaan ja haku on euroopan laajuinen :-[ No sen näkee sitten ;)

 

PS leikkimielinen äänestys perään: kuka foorumilainen olisi  hyvä Suomen eka astronautti :thmbup:

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

 

Joo samasta asiasta oli uutinen YLEn radiouutisissa.Voikohan hakea ihan kuka vaan vai pitääköhän olla joku "tiedemies"pohja. Tai ainakin lentäjä. 4 valitaan ja haku on euroopan laajuinen :-[ No sen näkee sitten ;)

 

Tämä uutinen oli täällä jo pari viikkoa sitten. Tuolla mainitaan selvästi vaatimukset ja ominaisuudet. Toki kuka tahansa VOI laittaa hakupaperit sisään... :)

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Siis, koska sukkulaohjelma loppuu v. 2010, niin ehkä lentäjiä ei välttämättä tarvita siinä, missä aikaisemmin. Tiedemiestaustaa varmaankin enemmän. Vaikka lentäjätaustasta tuskin on haittaakaan.

 

Koska kandidaatit valitaan vasta vuonna 2009, ja koulutus kestää kuitenkin vuosia, niin sukkulalennoille pääsy taitaa olla poissuljettu.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Koska itse järjestelen ensi viikon tiedotustilaisuutta, niin laitanpa tähän asiasta kertoneen tiedotteen. Siitä selviää paljon edellä esitettyjä asioita.

 

Kaikki asiasta kiinnostuneet ovat tervetulleita ensi keskiviikkona 21.5. klo 13.00 alkavaan tilaisuuteen Yliopistomuseo Arppeanumin auditorioon. Tätä parempaa tilaisuutta saada lisätietoa ja ohjeita hakemiseen ei ole! Tarjolla on tiedon lisäksi kiva tietopaketti+DVD ja kaffetta.

 

Jari

 

-------

 

Suomesta etsitään astronautteja

 

Euroopan avaruusjärjestö ESA rohkaisee myös suomalaisia osallistumaan toukokuun 19. päivänä avautuvaan astronauttihakuun. "Haluamme saada astronauteiksi parhaat henkilöt Euroopasta, riippumatta heidän kansallisuudestaan tai sukupuolestaan", toteaa Horst Schaarschmidt ESA:n Astronauttikeskuksesta EAC:sta ja toteaa, että nyt suomalaisilla on todellinen mahdollisuus saada oma edustaja ESA:n avaruuslentäjäryhmään. "Toivomme paljon hyviä hakemuksia Suomesta, sillä tiedämme suomalaisten olevan perusluonteeltaan juuri sopivia henkilöitä avaruuslentäjiksi."

 

Schaarschmidt saapuu Suomeen keskiviikkona 21.5. yhdessä astronautti Christer Fuglesangin kanssa kertomaan tarkemmin astronautiksi hakemisesta sekä avaruuslentäjän työstä. He pitävät tiedotustilaisuuden Helsingissä, yliopistomuseo Arppeanumin auditoriossa klo 13 alkaen. Tilaisuuteen ovat tiedotusvälineiden lisäksi tervetulleita kaikki asiasta kiinnostuneet.

 

Tiedotustilaisuus 21.5. klo 13.00

 

- Avaussanet, Kimmo Kanto (Tekes / Avaruus)

- Astronauttien hakuohjelma, Horst Schaarschmidt (ESA)

- Avaruuslentäjän työ, Christer Fuglesang (ESA)

- Kysymyksiä ja vastauksia

 

Paikka: Yliopistomuseo Arppeanumin auditorio,  Snellmaninkatu 3

 

Taustaa

 

Euroopan avaruusjärjestö valitsi ensimmäiset astronauttinsa 1970-luvun lopussa ottamaan osaa sukkulalennoille, joiden mukana oli eurooppalaistekoinen avaruuslaboratorio Spacelab. Avaruuslentojen yleistyttyä ja avaruusasemayhteistyön myötä on eurooppalaisten avaruuslentäjien joukkoa kasvatettu ja se oli suurimmillaan 2000-luvun alussa, jolloin ESAlla oli 16 astronauttia. Useiden jäsenten siirryttyä eläkkeelle sekä muihin tehtäviin on ryhmä supistunut nyt kahdeksaan henkilöön, ja heistäkin monet tekevät viimeisen lentonsa lähivuosien aikana. Koska astronauttien koulutus kestää noin neljän vuoden ajan, on uusia avaruuslentäjiä haettava nyt, jotta he voisivat olla valmiita lentoihin vuonna 2013. Nyt valittavat astronautit ovat myös ensimmäisiä läntisiä avaruuslentäjiä 1970-luvun jälkeen, jotka eivät tule lentämään avaruussukkulalla: sen sijaan heidät koulutetaan käyttämään Sojuz-aluksen lisäksi Yhdysvaltain uutta Orion-alusta, millä voidaan tehdä tulevaisuudessa myös lentoja Kuuhun. Nuorimmat tuoreista astronauteista pääsevät mahdollisesti lentämään myös Kuuhun 2020-luvun alussa.

 

Suomi on Euroopan avaruusjärjestön jäsenmaa, mutta Suomi ei ota osaa ESA:n miehitettyjen avaruuslentojen ohjelmaan. Suomen vähät voimavarat on päätetty suunnata teknologian kehittämiseen, tieteelliseen työhön sekä avaruussovellusten hyödyntämiseen monissa arkipäiväisissä tuotteissa ja palveluissa. Aikaisemmin astronauttipaikat ovat olleet avoinna vain miehitettyjen lentojen kustannuksiin osallistuvien jäsenmaiden kansalaisille, mutta nyt astronauttihaku ulotetaan kaikkiin jäsenmaihin. Näin myös suomalaiset pääsevät ensimmäistä kertaa hakemaan mukaan ESAn astronauttiryhmään ja suomalaisilla on samat mahdollisuudet muista jäsenmaista tulevien kandidaattien kanssa. Astronauttien lentomahdollisuuksia ei ole enää sidottu kansalaisuuteen.

 

ESAn tavoitteena on valita neljä uutta avaruuslentäjää ensi vuonna. Näiden paikkojen haku käynnistyy 19. toukokuuta ja päättyy kesäkuun 15. päivänä. Hakemusten perusteella valitaan jatkoon pääsevät henkilöt, joille tehdään yksityiskohtaiset lääketieteelliset sekä psykologiset kokeet, joiden jälkeen lopulta noin vuoden kuluttua on jäljellä muutaman kymmenen ehdokkaan joukko. Heistä ESAn pääjohtaja tekee lopulliset valinnat asiantuntijalausuntojen perusteella.

 

Lisätietoja on internetissä osoitteessa www.esa.int/astronautselection

 

Tarkempia tietoja antavat myös:

 

Tiedottaja Rosita Suenson, ESA

Puh  +31 652 062 158, rosita.suenson@esa.int

 

Jari Mäkinen, ESA Country Desk / Finland

Puh 040 550 9198, jari.makinen@kupla.com

 

Tiedottaja Eeva Landowski, Tekes

Puh. 010 605 5712, eeva.landowski@tekes.fi

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Saattaapi olla, ettei Suomella ole paljoa mahdollisuuksia loppupelissä, vaikka sopiva löytyisikin. Vissiin toivoisivat Suomelta hieman suurempaa rahallista panostusta... :-\

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Ei ole kaiketi ollut vielä puhetta siitä, että European Space Agencyllä on meneillään EU:n rahoittama tutkimusprojekti nimeltään IMPRESS, joka keskittyy mm. suihkumoottorien turbiinisiivissä tarvittavien metallien valmistamiseen avaruudessa tai muuten painottomissa olosuhteissa. Painottomassa tilassa kuulemma voidaan saada metalleita yhdistymään kemiallisesti sellaisella tavalla, mikä ei ole maan pinnalla mahdollista. Titaani-aluminidi olisi kestävä ja erityisen kevyt tällainen yhdiste (asiantuntijat selittäkööt paremmin). Tarkoitus on tutkia asiaa lähitulevaisuudessa kansainvälisellä avaruusasemalla.

 

http://www.avweb.com/avwebflash/news/Jet_Engine_Research_Intermetallics_197891-1.html

 

Täällä on projektista tietoa kahden vuoden takaa ja linkki ESA:n sivuille:

 

http://www.spaceref.com/news/viewpr.html?pid=19752

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Siis, koska sukkulaohjelma loppuu v. 2010, niin ehkä lentäjiä ei välttämättä tarvita siinä, missä aikaisemmin. Tiedemiestaustaa varmaankin enemmän. Vaikka lentäjätaustasta tuskin on haittaakaan.

 

Tätä itsekin ihmettelin, kun kuitenkin edelleen hakee myös lentäjäkoulutettuja henkilöitä, että onkohan noissa uusissakin aluksissa ohjaajalle työtä?

 

Luulisin silti että ennemmin Suomesta joku tiedemies valitaan, sen verran oli kovat vaatimukset lentäjille.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Yhdeksän kuukauden ajan avaruudessa matkustanut Phoenix-luotain yrittää laskeutua Marsiin sunnuntain ja maanantain välisenä yönä. Laskeutumisoperaatio on vaikea, ja aivan erilainen kuin esimerkiksi Mars-mönkijöiden tapauksessa. Yli puolet Mars-luotaimista on epäonnistunut tehtävässään.

 

Yhdysvaltojen aiempi Mars-operaatio on ollut suuri menestys, ja kaksi mönkijää tutkii vieläkin Marsin pintaa. Mönkijät laskeutuivat Marsin pinnalle aluksi laskuvarjolla. Se tiputti ne pomppimaan pinnalle ilmatyynyjen suojaamina. Phoenix-luotain yrittää sen sijaan perinteisempää laskeutumista rakettimoottorin avulla.

 

tietokone

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään