Raine Haikarainen

Ilmailun rajanylityspaikat ja Helsinki

8 viestiä aiheessa

Malmin kentän kohtalosta puhuttaessa yllättävän vähälle huomiolle on jäänyt kansainvälinen lentäminen. Ilmailumääräykset (GEN 1.6.2.1.) määrittelee, että myös Schengen-alueella on "ilma-aluksen, joka laskeutuu Suomen alueelle tai läh-

tee Suomen alueelta, on ensimmäisenä laskeutumispaikkanaan tai viimeisenä lähtöpaikkanaan käytettävä ensisijaista kansainvälistä lentoasemaa". Malmi on tunnetusti virallinen rajanylityspaikka eli kansainvälinen lentoasema.

 

Mikäli Malmi häviäisi, miten pääkaupunkiseudulle tultaisiin sen jälkeen pienkoneilla? Helsinki-Vantaa ei tulisi kysymykseen hinnoittelun ja tiukkojen slotien vuoksi. Turku ja Tampere olisivat lähimmät kansainväliset kentät. Vai voisiko esim. Baltiasta tuleva kone tehdä plaanin Nummelaan ja laskeutua sinne ilman pienintäkään pelkoa rajatarkastuksista? Osaisiko joku vastata, mitä käytännössä tarkoittaa määräysten ilmaisu "ensisijaisesti"?

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luetaas loppuun asti.... Tässä on jo aika monta vuotta lennelty esim Kardla-Hanko :P

 

GEN 1.6.2.2

 

 

Tällaisesta käytännöstä olen itsekin kuullut. Kiinnostaa kuitenkin tietää, miten GEN 1.6.2.2. (Ilma-alus, joka on sisäisellä lennolla, voi käyttää kaikkia len-

topaikkoja ensimmäisenä laskeutumispaikkanaan tai viimeisenä lähtöpaikkanaan, mikäli EU:n tullilainsäädännöstä ... ei muuta johdu.)  suhtautuu määräykseen GEN 1.6.2.1. (Kansainvälisestä liikenteestä tulee ilma-aluksen käyttäjän

antaa ilmoitus sekä rajatarkastus- että tulliviranomaisille). Oletteko antaneet lähtiessänne tai saapuessanne näitä ilmoituksia? Kärdla on kansainvälinen lentoasema.  Vaikuttaako se mitenkään asiaan? Voiko tänä päivänä lentää vaikka Hangosta Haapsalun vanhalle sotilaskentälle vain plaanin tekemällä?

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Ei tartte mun nähdäkseni mitään ilmoituksia.

Näin mä ainakin olen asian aina ymmärtänyt.

 

 

Noin pääsääntöisesti taitaa olla ja lentoliikenne vertautuu siten vesiliikenteeseen. Tallinnaan purjehtiessakaan ei tarvitse enää mennä Merivartioston kautta. Määräykset jättävät kuitenkin pienen varauksen. Schengen-alueellakaan käytäntö ei ole aivan aukoton: "Huom.: Kaikki EU-valtiot eivät sovella Schengenin säännöstöä, joten muulle kuin ensisijaiselle kansainväliselle lentoasemalle laskeutuminen ko. valtiosta tultaessa tai ko. valtioon lähteminen edellyttää rajanylityslupaa, mikäli kyse ei ole rajanylityspaikoista sekä rajatarkastustehtävien jakamisesta niille annetun valtioneuvoston asetuksen (901/2006) mukaisesta lentoliikenteen rajanylityspaikasta." (GEN 1.6.2.3.).

 

Mitä nämä Schengen maat mahtavat olla?

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

"ilma-aluksen, joka laskeutuu Suomen alueelle tai lähtee Suomen alueelta, on ensimmäisenä laskeutumispaikkanaan tai viimeisenä lähtöpaikkanaan käytettävä ensisijaista kansainvälistä lentoasemaa". Malmi on tunnetusti virallinen rajanylityspaikka eli kansainvälinen lentoasema.

 

Malmi on tällä hetkellä toissijainen kansainvälinen lentoasema, ei ensisijainen (ref. AD 1.4 määritelmä ja AD 2 EFHF jossa toissijaisuus on mainittu).

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Malmi on tällä hetkellä toissijainen kansainvälinen lentoasema, ei ensisijainen (ref. AD 1.4 määritelmä ja AD 2 EFHF jossa toissijaisuus on mainittu).

 

Kiitos Tatu tarkennuksista. Tuota Malmin toissijaisuutta en aikaisemmin tiennytkään. Tulkintasi GEN 1.6.2.3. lienee myös varmasti oikea. Hieman hämää vain se, että varsinaisesti GEN 1.6.2.4. käsittelee Schengen-alueen ulkopuolisia lentoja. Summa summarum. Aika vapaasti voi siis harrastaa tänä päivänä kansainväistä lentämistä, myös korpikentiltä. Takana ovat ajat, jolloin Malmillakin oli vastassa tiukannäköiset rajavartiat ja tullimiehet koirien kera.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään