Ilkka Mäkelä

2-moottorikoneiden turvallisuus moottorihäiriötilanteissa

82 viestiä aiheessa

sekä Rajavartiolaitoksen vesikone OH-PRA samasta syystä Oulunsalossa

 

?????????????????

 

Tarkistatko? Mielestäni tämä on Navajo. Kai sitä voi vesikoneeksikin sanoa, jos sillä on veteen menty !

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

sekä Rajavartiolaitoksen vesikone OH-PRA samasta syystä Oulunsalossa

 

?????????????????

 

Tarkistatko? Mielestäni tämä on Navajo. Kai sitä voi vesikoneeksikin sanoa, jos sillä on veteen menty !

 

Navajohan se on, tottakai. Tää oli samanlainen juttu kuin tuo Mini tuolla ylempänä.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Korjaanpa omaa aiempaa postaustani. Se OH-BBC:n kaputissa menehtynyt Tapio Mäntynen ei suinkaan ollut Sterlingillä, vaan hän osti Bremerin entisen pikku-Junnun joltakin Sterlingin palveluksessa olleelta suomalaiselta. Muisti palailee pätkittäin.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Vielä tuohon pikku- ( lue mini ) juttuun palatakseni, mitkähän ovat olleet vaatimukset esillä olleen viraston tarkastajaksi valinnassa ja onko niitä sittemmin tarkistettu?

Niinkuin eräs toinen Pätkä sanoi: eihän asia minulle kuulu, mutta minä vaan kysyn.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Tuota, yksi kysymys vielä, kun en simupuolen hommista mitään tiedä:

 

Löytyykö esim. FS 2004:stä, tai mitä niitä simuohjelmia nyt onkaan, tämän luokan koneita, ja jos löytyy, kuinka realistisesti niissä softissa on mahdollisesti toteutettu tällainen 1 moottorin sammuminen rotaten jälkeen? Kiinnostaisi tietää. Olen ihan pikkuisen seurannut ja aika realistiselta on vaikuttanut se, minkä olen nähnyt. Tosin se, minkä olen nähnyt, on ollut joko pikkuräpistimiä tai sitten liikenneluokan koneita.

 

EDIT: no linkki edellisessä vastauksessa jo kertoikin, että 2-moottoriräpistimiä löytyy simuista. Mutta entäs 1-moottoritilanteet?

 

No ainakin tuolla meidän tekemällä C310:llä kun kokeilin, tuo 1-moottoritilanne vaikuttaa varsin mielenkiintoiselta. Vetäisin oikean moottorin heti startin jälkeen sammuksiin, niin heti alkoi järkyttävä vänkääminen oikealle ja nopeus alkoi laskemaan dramaattisesti. Jos yritti pitää nousunopeuden 500ft/min tasolla, niin nopeus lähtee välittömästi laskemaan. Noin 300ft/min nousunopeudella sai nopeuden pysymään suunnilleen samana ja sen pienemmällä nousunopeudella sai nopeuden jopa nousemaan hieman. En tiedä, kuinka lähelle oikeaa C310:ä tuo tuossa käyttäytyy, mutta perusidea ainakin toimii. Vaatii tosissaan veivaamista jos tuosta koneen haluaa ehjänä takaisin kentälle :)

 

[ Attachment removed / expired ]

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

No ainakin tuolla meidän tekemällä C310:llä kun kokeilin, tuo 1-moottoritilanne vaikuttaa varsin mielenkiintoiselta. Vetäisin oikean moottorin heti startin jälkeen sammuksiin, niin heti alkoi järkyttävä vänkääminen oikealle ja nopeus alkoi laskemaan dramaattisesti. Jos yritti pitää nousunopeuden 500ft/min tasolla, niin nopeus lähtee välittömästi laskemaan. Noin 300ft/min nousunopeudella sai nopeuden pysymään suunnilleen samana ja sen pienemmällä nousunopeudella sai nopeuden jopa nousemaan hieman. En tiedä, kuinka lähelle oikeaa C310:ä tuo tuossa käyttäytyy, mutta perusidea ainakin toimii. Vaatii tosissaan veivaamista jos tuosta koneen haluaa ehjänä takaisin kentälle :

 

 

Näistä teidän simuista en ymmärrä höykäsen pöläystä, mutta kun itse olen hiukan lentänyt aikanaan Cessna 310R:llä, niin yritän vastata kun kerran kysytään. Tosin viimeisestäkin lennosta on kohta neljännesvuosisata, mutta jos sotain muistaisi.

Siinä kuvassa on pari asiaa pielessä. Ensiksikin se sammutetun moottorin potkuri kannattaisi lepuuttaa, eipä kampea niin paljon ja nousee ihan eri tavalla.

Toiseksi, nopeus kannattaisi pitää siinä nopeusmittarin sinisellä viivalla. Sillä nopeudella saavutetaan paras nousukyky yksimoottoritilanteessa. Jos sen alle päästää vauhdin, niin onhan vaikea saada kiihdyteltyä menettämättä korkeutta. Ainakin oikealla koneella. Se punainen viiva taas on Vmc, eli pienin nopeus, jolla kone pysyy käsissä toinen moottori sammutettuna, potkuri lepuutettuna ja täysi teho toisessa.

Tulee väkisinkin mieleen tarkastuslento, jonka suoritin vanhemman ansiolentäjän, eli silloisen B2-lupakirjan saamiseksi (semmoista lupakirjaa ei vissiin eää ole olemasskaan?). Tarkastajana oli Martin Blomqvist-vainaa ja koneena Cessna 320E OH-CCG, eli käytännössä Cessna 310 vm 1967, mutta turboahdetuilla moottoreilla. Simuloitiin moottorihäiriö lentoonlähdössä Malmin 36:lta. Sen jälkeen lennettiin suoraan huomattavan pitkään huomattavan matalalla olemattomalla nousugradientilla. Tähän Blunkka totesi: "Tällä koneella jos oikeasti menis moottori startissa, niin kannattais varmaan työntää sauva eteen. Ei tarttis niin kauan kitua." Eli se siitä nousukyvystä.

 

Edit: tuossa kuvassa näyttää olevan Cessna 310L-mallin ohjaamo, näyttää kovin tutulta, ihan niinkuin OH-CCG:n paneelin muistan. Taitaa olla myös noin vm -67?

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Kävin aikanaan ilmailumuseossa Tikkakoskella. Ensin jouduin suunnattoman euforian valtaan kun nurkassa seisoi täytettynä sellainen MINIatyyri.

 

Hymy hyytyi kun selvisikin että ei niiden vaatteiden omistajaa ollutkaan siihen konservoitu vaan alla oli mallinukke.

 

Oli siis minimaalinen ilo siitä sillä kertaa.

 

Peter

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Liekö jo off-topic mutta muistuipa mieleen ilmailufysiologian tunti ATPL-kurssilla taannoin.

 

Armoitettu opettajamme Eero kertoi meille fiktiivisestä anonyyministä henkliöstä, joka oli menettänyt lupakirjansa koska hänellä oli diagnostisoitu epileptisiä taipumuksia.

 

Kuulimme, että tällä henkilöllä oli mitä ilmeisimmin ollut kohtauksia jo lapsuusajasta.

 

Sinnikkäänä ja tarmokkaana henkilönä tämä minimaalisen arvostelukyvyn omaava ilmailuhenkilö oli kuulemma sittemmin kääntynyt Tilkan ilmavoimaosaston puoleen saddakseen medikaalin voimaan taas. (!) koska kuluneina vuosina hänellä ei kuulemma ollut ollut minkäänlaisia epileptisia kohtauksia kuulemma laisinkaan.

 

Hän sai toki anomukseensa selväsanaisen vastauksen: (muistinvarainen sitaatti; asia toki juuri kuten alla esitetty)

 

"Käytössämme olevien tietojen mukaan olette vuosien ajan systemaattisesti valehdellut terveydentilaanne koskevia tietoja. Otaksumme, että teette niin nytkin".

 

Sen pituinen se.

 

 

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Siinä kuvassa on pari asiaa pielessä. Ensiksikin se sammutetun moottorin potkuri kannattaisi lepuuttaa, eipä kampea niin paljon ja nousee ihan eri tavalla.

 

No varmasti on pielessä yhtä ja toista. Tuo oli varmaan toinen tai kolmas kerta ikinä, kun kokeilen tuollaista tilannetta. Oli sen verran koneen suorassa pitämisessäkin meikäläiselle töitä, että ei siinä paljon ehtinyt lepuuttamista miettimään. Kättä piti sen tikun vispaamisen jälkeen lepuuttaa, jahka kentälle asti pääsin ;D

 

Edit: tuossa kuvassa näyttää olevan Cessna 310L-mallin ohjaamo, näyttää kovin tutulta, ihan niinkuin OH-CCG:n paneelin muistan. Taitaa olla myös noin vm -67?

 

Mä en ole ihan varma muuten tuosta vuosimallista. Mutta jotain noilla hujakoilla se varmaan on. Enkä nyt jostain syystä löytänyt USA:n rekisteritietokantaakaan, että olisi sieltä voinut tarkistaa. Tässä nyt kuitenkin pari kuvaa esikuvasta...

 

FLIGHT.jpg

 

FLIGHT3.jpg

 

 

EDIT: Löytyihän se. Tuon N137CM:n vuosimalli on kuin onkin juuri -67 :)

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Keski-Suomessa vaikuttanut ns. suurliikemies Väinö Rautiainen hankki muistaakseni 1980-luvun alussa C310:n jonka hän sitten vuokrasi Tikka-Beacon Oy:lle. (se kone oli kai myöhemmin sitten Hyvinkäällä Jukolan Piloteilla, olisiko se ollut CHH? )

 

Sitä konetta ohjasteli useimmiten eräs yliluutnantti, joka oli paikalliseen puhelinluetteloon merkinnyt ammatikseen LENTOKAPTEENI.

 

Hänellä ilmeisesti oli tarkoitus tulla isona ihan oikeaksi kapteeniksi, joskin silloinen työnantaja oli kovin, kovin eri mieltä siitä, onko kapteenikurssilla tilaa hänelle. Ei ollut, ei.

 

Siispä hän teki itse itsestään kapteenin.

 

nimim. PronoMini.

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Yksi (onneksi) vähemmän dramaattinen tilanne tulee mieleen vuodelta 2003:

 

http://www.laskuvarjokerho.com/site/page.php?pid=131

 

Eniten ylimääräisiä huoltokustannuksia kaudella 2003 aiheutti 2 kpl rengas-/vanne- ja 1 kpl jarruvaurioita sekä syksyllä tapahtunut governorin toimintahäiriö, josta aiheutui myös kerhon historian ensimmäinen suunnittelematon moottorin pysäyttäminen lennolla.

 

Tällöin selvittiin käsittääkseni tilanteesta ihan rauhallisesti, yhdelläkin moottorilla saavutettiin turvallinen hyppykorkeus, poka hyppäsi ja Twin Otter laskeutui Vantaalle korjattavaksi.

 

-Kari

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Satuinpa vasta nyt kuukausia myöhässä törmäämään topikkiin ja löysin itsenikin yhdestä Juha Ritarannan kertomasta tapauksesta, jossa mainittiin Siimes Aviationin C402 ja maakuntakierros.

Voin kertoa hiukset pystyyn nostattavasta tapauksesta, jahka jotakuta sattuisi kiinnostamaan.

Helmikuun lopun aamuyö siinä puoli neljän aikoihin, Kone C402B OHCGA,reitti FW901, painoa sinä aamuna vajaa 10% yli grossin.  Koulutettava tuleva lentäjä A Ilvessalo, massa n 70kg ilmaantuu paikalle ja tarjoutuu koulutettavaksi matkaan perämiehen jakkaralle ja helläsydämmisenä ryökäleenä allekirjoittanut ei raatsi lähettää innokasta miestä kotiin, mainiten ylipainotilanteen sanoen että lirissä ollaan jos tulee teknikaaleja startissa. Itersection lentoonlähtö 33:sen puolivälistä, paino mielessä rotaatio n. 15 kt ylinopeudella.

Heti koneen irrottua ja tellinkien tullessa sisään kova paukaus  moottorista ja armoton kampeaminen vasemmalle. Oikea kinttu pohjassa vasemman moottorin lepuutus ja mielessä interpoloitu nopeus blueline+3 kt  pari kolme astetta oikealle lintallaan eteenpäin. Härveli on levelissä n. 120 ft kentän korkeudesta, mutta ei suostu kiipeämään yhtään. Konetta vielä silottelemaan, siivenkärkien lamput sisään ja moottorien jäähdytysluukut kiinni vaikka lämmöt nousevat ripeästi, ei auta itku markkinoilla. Ilves-Antti ehdottaa menevänsä perälle ja heittävänsä kamaa ulos, totean että olisi parasta olla hengittämättäkin nopeus on nyt hyvin herkässä haarukassa jotta kone pysyy taivaalla, mutta ehdotan että Antti kiinnittäisi olkavyöni jotta naamani säilyisi ehjempänä jahka mennään metsikköön. Pyydän Anttia kysäisemään lähestymiseltä vektoria 15 radalle kun miehellä ei ole kiireisempääkään tekemistä. Saan vektorin ja aloitan 180 asteen käännöksen varovasti ensin vasemmalle parikymmentä astetta ja parin minuutin kuluttua oikealle jotta päästään lähestymislinjalle takaisinpäin. Yö on säkkipimeä ja mitään ei näe, mutta puut ovat lähellä. Uusi vektori ja pyyntö 100% valoja radalle 15. Metsä näkyy valoja vastan meitä korkeampana profiilina ja koetan sorrattaa sivusuunnassa jotta profiili häviäisi edestämme. Variometri on nollassa mutta korkeusmittari liruaa hitaasti alaspäin koko ajan kaarroissa tietysti enemän. Tehoja ei vähennellä ollenkaan ennen kosketusta radalle ja rullailemme rahtiplatalle jossa Lumiahon pakkatieteen maisterit siirtävät rahdin Siimeksen Navajoon. Tunti laskeutumisen jälkeen olemme taas ilmassa Navajolla nenä kohti Vaasaa. Firman pomo Matti Siimes komentaa tyhjällä koneella takaisin Hesinkiin ja konttorille. Konttorilla tökkää kouraan paksun sikaarin ja kaataa lasiin Civas Regalia.  Cessnalta joku tekniikanmies kyselee jälkikäteen tapauksesta, Ilmailu Pöljälälle raportoidaan vähän siistimpi versio. Lentoaika EFHK-EFHK 11 minuuttia.

 

Terveisin

Tuomo Rissanen

Gargonautti evp

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Satuinpa vasta nyt kuukausia myöhässä törmäämään topikkiin...

Mielenkiintoinen juttu, onneksi päättyi hyvin.  Mutta, miksi minusta noita kuukausia on kulunut jopa 10v edestä ja siihen se muutama päälle :D. Onhan tuo myöskin kuukausia, toisaalta.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Mielenkiintoinen juttu, onneksi päättyi hyvin.  Mutta, miksi minusta noita kuukausia on kulunut jopa 10v edestä ja siihen se muutama päälle :D. Onhan tuo myöskin kuukausia, toisaalta.

 

Sorry

 

Tässä 6-kymppisenä alkaa tuo lähinäkö olla jo vähän sitä sun tätä, luin topikin päiväyksen väärin. Tapauskin sattui jo 1982.

 

Terv. Tuomo Rissanen

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

pyyntö 100% valoja radalle 15. Metsä näkyy valoja vastan meitä korkeampana profiilin...... Konttorilla tökkää kouraan paksun sikaarin ja kaataa lasiin Civas Regalia. 

Elävää kerrontaa... muistan,kun kloppina aamuyöstä kantautui pilven päältä 2-mottikoneen murina tässä Vaasan TMA:n rajoilla,se oli musiikkia korville :) Ja Aulis odotteli platalla(?)Golfissaan tai Volvossaan aamupostia... taas se perkule on vartin myöhässä!

EDIT. Joo.. kloppi olin vielä -82  8)

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Sorry

 

Tässä 6-kymppisenä alkaa tuo lähinäkö olla jo vähän sitä sun tätä, luin topikin päiväyksen väärin. Tapauskin sattui jo 1982.

Ei mitään, hauskoja pikku mokia ja puusilmiä. Itsekin äskettäin toisessa säikeessä sekoilin, paljon selvemmässä kohtaa :'( . Kiitos vielä tarinasta, oli aika hilkulla.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Heti koneen irrottua ja tellinkien tullessa sisään kova paukaus  moottorista ja armoton kampeaminen vasemmalle.

 

Mielenkiintoinen kertomus.

 

 

Mikähän mahtoi mennä rikki?

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Mielenkiintoinen kertomus.

 

 

Mikähän mahtoi mennä rikki?

Meni sylinteri poikki ja vetäisi ruiskuputkiston moottorilta mennessään.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Juuri sentakia ajattelinkin alunperin ottaa kysymyksen esille, koska yleinen harhaluulo on, että jos 2-moottorimäntäkoneesta toinen moottori leikkaa kiinni, niin puolet nousuominaisuuksista on vielä tallella.

No, tilannehan on kriittinen juuri nousuissa varsinkin maksimipainoilla, koska silloin moottoreista otetaan maksimitehot irti, ja on todennäköisempää, että maksimiin rääkätty moottori juuri silloin hajoaa.

Laskuissahan tätä ongelmaa ei samassa määrin ole, koska tehot vedetään flight idlelle. Sensijaan läpärien teko ja go-around, jolloin tehot joudutaan pikaisesti työntämään tyhjäkäynniltä täysille, voivat aiheuttaa mainitut ongelmat.

Toki tällaisia tilanteita harjoitellaan koulutuksen aikana simuloiduilla 1-moottoritilanteilla, mutta eihän niissä harjoituksissa toista moottoria kokonaan pysäytetä turvallisuusssyistä, vaan opettaja vetää jommankumman moottorin flight idlelle ja vaatii oppilasta ryhtymään toimenpiteisiin. Turvallistahan täyden moottorin sammumisen harjoittelu on vain simussa, jollaisia ei kaikille pienille 2-moottorikoneille taida löytyä. Sitten, kun olet yksin puikoissa ja tositilanteessa toinen mylly todella leikkaa kiinni, katsotaan, mistä puusta pilotti on tehty.

Yksi väite on, että vielä rotaten jälkeenkin saattaisi olla parempi keskeyttää lentoonlähtö, vetää käyvä moottorikin tyhjäkäynnille, tehdä hätäjarrutus ja ohjata kiitotien sivuun. Vaikka siinä todennäköisesti menisikin telineet, potkurit, moottorit ja koko runko lunastuskuntoonkin, niin henkiä voisi säästyä.

Suomessa kun näitä koneitä ei paljonkaan enää ole käytössä, niin ongelma ei ole niin suuri kuin Jenkeissä, joissa näitä koneita on paljon yksityisomistuksessa ja niinmuodoin puikoissa saattaa olla private pilot, kuten meikäläinenkin aikoinaan.

Tästäpä tuli mieleen: 90-luvulla yksi pilotti sai Navajoon poikkeusluvan toimia päällikkönä VFR-olosuhteissa 100 h PIC-kokemuksella, koska omisti osan koneesta. Silloiset määräykset mahdollistivat tämän. On se 100 h PIC vain aika vähän kokemusta Navajoon...

 

Itseasiassa tarkaan ottaen, ainakin Jenkeissä, määräykset edelleen sallivat tietyillä 2-moottorisilla toisen moottorin sammuttamisen koulutustarkoituksessa, mutta tämä on tehtävä riittävässä korkeudessa.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Mitä mahtaa tarkoittaa sylinterin meneminen poikki?å

 

Sitä että syilnteri menee poikki.

Lentokoneiden ilmajäähdytteisissä moottoreissa kukin sylinteri on alapäästään kampikammioon, "lohkoon", pultattu kannu jossa on jäähdytysrivat ja venttiilikoneisto siellä kannessa.

Anteeksi pitkä URL mutta tältä se voisi näyttää.

 

Lyhyt linkki

 

 

Kaksi putkea kunkin sylinterin kyljessä sisältävät kumpikin ns nostotangon jota "lohkon" sisällä oleva nokka-akseli liikuttaa ja joka liikuttaa sylinterin päässä olevaa keinuvipua - joka puolestaan avaa ja sulkee imu- tai pakoventtiiliä.

 

Peter

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Kun Peteriä yrittää opettaa, se on niin kuin kaivaisi verta nokastaan. Kuitenkin olen jo pikkukakarasta lähtien (1950-luvulta) oppinut, että OHV-moottoreissa puhutaan työntötangoista. Uskollinen käännös englannin kielestä: Pushrod.

 

http://fi.wikipedia.org/wiki/Nokka-akseli

http://en.wikipedia.org/wiki/Overhead_valve_engine

 

 

 

Kiitos Pekka.

iPhone teki sen taas. Työntötankohan se on. Tämä iTekstinRaiskaaja korjasi sanan mieleisekseen....

 

Peter

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään