Marko Rintanen

Ju88:n radiolaite?

14 viestiä aiheessa

Pitkäaaltolähetin S 10 L kuului osana saksalaiseen FuG 10 -radiolaitteistoon. Kaikki Dornier Do 17Z -pommikoneemme olivat varustetut tällä laitteistolla. Lisäksi myös VL:lla valmistuneeseen Blenheim sarjaan (BL-161 ->) asennettiin FuG 10. Katson myöhemmin jos jotain ekstraa löytyisi tuolle valmistuslätkälle.

Lisäys. S 10 L kuului myös Junkers Ju 88A-4:n FuG 10:n (FuG X P) varustukseen.

Tähän luetteloon tulee vielä muutoksia.

Muokattu: , käyttäjä: Raimo Heikkinen

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Marko, onko sinulla tietoa mistä pitkäaaltolähettimesi S 10 L on peräisin, olisiko se voinut olla Suomessa käytössä olleessa ja sittemmin tuhoutuneessa Luftwaffen koneessa, vaikkapa niitä Lapin löytöjä? Aparaatti on ainakin saanut kolhuja kuoreensa.

Olen muunkin viestiaiheen etsinnän ohella napannut tämänkin mallin laitteiden Werkenumeroita talteen, mutta tätä numeroa ei vielä ole tullut eteeni. Osa S 10 L -lähettimistä tuli koneiden mukana Suomeen: Dornier 17 Z :t olivat varustetut näillä, samoin osa Junkers Ju 88:sta. Laitteita saatiin Saksasta sodan edetessä useammassa erässä irtonaisina.

Osa laitteista jäi myös valmistusnumeroltaan piiloon, papereihin oli merkittynä vain ainoastaan tyyppi-/mallinumero, Ln 26964. Tähän puutteeseen puututtiinkin nopeasti "pitää merkitä myös Werk-Nr.".

Tässä yhden Dornier Do 17 Z -pommittajan "radiopaketti":

 

 

DN-52.JPG

Muokattu: , käyttäjä: Raimo Heikkinen

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Siitä ei ole tietoa. Myyjä sanoi aikanaan että Suomen ilmavoimien koneesta riisuttu. Etuplootu tosiaan vähän klummuilla, mutta sisältö priimaa. 

_20181027_160428.JPG

DSC_1565.JPG

DSC_1564.JPG

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Kyllä priimaa pukkaa, on se hienoa työtä. Kannen sisältä löytyvät ne papereissa mainitut putketkin "3 putkinen pitkäaaltolähetin". Marko, laittaisitko vielä putkissa olevat tekstit näytille, niistä voisi jotain tilaustietoja löytyäkin. Telefunken näyttäisi ainakin lukevan..

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Ei tietenkään konetta yksilöimään putkien perusteella;), kunhan muuten kiinnostaa tällaisten papereiden vuoksi:

Putkia1.JPG

Putkia2.JPG

Muokattu: , käyttäjä: Raimo Heikkinen
Hymiön vaihto

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Kiitos Kari!

Uudet numerot taitavat tullakin tarpeeseen, sillä Markon S 10 L -laitenumerolle en ole löytänyt mitään yhteyttä mihinkään lentohärveliin.

Harmi kun tuon FuG 16:n Werk-Nr. on hävinnyt (vai onko maalattuna erikseen kojeessa?), siitä olisi ollut jo aika kattava kokoamani ´FuG16/leko´ käytössäni.

 

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Tuo viestiketjun aloittanut pitkäaaltolähetin onkin visainen pähkinä. Se on selvästi vanhempaa valmistuserää. Kulmikasta valaistua asteikkolinssiä alkoi esiintyä ainakin -41 eteenpäin ja tyyppikilvessäkään ei vielä ole tyyppinumeroa (gerät-nr) jolla myöhemmin osoitettiin malliin tehdyt muutokset. Karin lähettämässä kuvassa muuttajakoneen tyyppikilvestä, jossa valmistajatietoja on jyrsitty piiloon, on enemmän sodan loppuvaiheen toimia. Joskus sarjanumeron perään on merkitty valmistusvuosi, mutta tässä ei ole sitäkään. Laitteen sisältä ei yleensä löydy muuta kuin sarjanumero merkittynä eri osiin. Putkissa on monesti eri tuotantovaiheita osoittavia päivämääriä, mutta niiden käyttöikä jatkuvassa käytössä saattoi olla luokkaa 4 kuukautta + vikaantumisista johtuvat vaihdot.

FuG10 osat olivat helposti irrotettavia ja vaihdettavia joten lähetin on voinut kiertää useammassa koneyksilössä. Tai saatu vaihdossa Porin varikolta, eikä ole ollut missään koneessa.

Jussi

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

S. 10 L, numero 3981638 esiintyy Viestivarikon varastoilmoituksissa touko-elokuun 1944. Toisen ilmoituksen mukaan ajalla 1.9. - 31.10. 1944 näitä radioita on lähetetty varikolta kaksi. Kumpikaan ei ole em. numero.

EDIT: Sain lisää varastoilmoituksia elokuuhun 1943 asti ja niistä löytyy numero 39816-38, mutta ei edelleenkään tietoa mistä se on varikolle tullut. Tuo 38 voisi olla vuosi, sillä seitsemänmerkkinen sarjanumero on aika harvinainen ja lähetin on vanhempaa mallia. 

Jussi

Muokattu: , käyttäjä: Jussi Harola
Lisätietoa
2 henkilöä tykkäävät tästä

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään