Pasi Pirttikoski

Hyppyharjoittelua Suulajärvellä

8 viestiä aiheessa

Siipimiehenä Kannaksella kirjassa kerrotaan lentäjien harjoitelleen laskuvarjohyppyjä sodan aikana. Löytyisikö tätä kautta lisätietoja (milloin ja mistä koneesta hypättiin sekä keitä muita hyppäsi)?

msIMG_2713.jpg.f77bbf357524748f47b6821b43afd430.jpg

Tapahtuma liittyy LeLv 24:n kentälläolo aikaan ajoittuen välille 18.3.1943 - 9.6.1944. Alla vielä kuva kentästä josko se auttaisi.

msIMG_2705.jpg.50fc487a930b48045389dbbec50ad91e.jpg

 

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Mielenkiintoista!

Lentopäiväkirjoissa on Kostin sukunimen kirjoittamisessa tapahtunut selvä muutos: kersanttina ollessaan hän oli Keskinummi ja taas ylikersanttina, Keski-Nummi. Tässä alkua, toivottavasti löytyy lisää. Viima VI-5:n lentopäiväkirjassa ei ollut mitään lisäinfoa, samat olivat hyppytiedot siinä.

Keski-Nummi.JPG

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Kiitos!
Myös tämä Viima VI-5:n lentopäiväkirjan hyppypäivä, eli 18.5.1947 oli "kadoksissa". Hyppyhän tapahtui Porissa, eikä Turussa, kuten kirjassa Siipimiehenä Kannaksella virheellisesti kerrotaan.
Tässä lentonäytöksen ohjelma. Mistähän koneesta lentomestari Mannila hyppäsi?
5bd8b60d7524b_Lentonytsohjelma.jpg.4e13d7b7cf2d5cecf4fb721571ef86d2.jpg

Ja mitenkähän se Jämin hyppy?

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Vähän tiukassa tuntuu löytää tietoa Keskinummen sodanajan hypystä. Kävin läpi Lentolaivue 24:n sotapäiväkirjoja, varsinkin nimenomaan 1943-44 Suulajärven ajalta. Alikersantti Keskinummi, joka tuli 3. lentueeseen 18.3.-43, lensi BW-355:lla tutustumislennon Suulajärvellä 20.4.-43. Sen jälkeen oli uusille ohjaajille varsin tiivistä koulutusta ja harjoituslentoja koko huhti-toukokuun, vanhempien tai kokeneempien ohjaajien hoitaessa pääosin torjunta- ym.sotalennot tuona aikana. Mutta mistään laskuvarjohypyistä ei edes merkinnöiltään laivuekirjaa yksityiskohtaisempi 3. lentueen lentopäiväkirja vuodelta 1943 kerro mitään. Ja digiarkistossa ei ole 3. lentueen vuoden 1944 sotapäiväkirjaa skannattuna. Mutta haku jatkuu...

Jukka

Muokattu: , käyttäjä: Jukka Nisula

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Tiukassa on kuten Jukkakin toteaa. Kävin eilen läpi Lentolaivue 24:n laivuepäiväkirjan Pasin täsmentämältä Suulajärven ajalta, eikä siinä ole mainintaa hypyistä. Tuon ajan puitteissa oli LeLv.24:n kirjaan tehty merkinnät BW:n ja MT:n lisäksi vain koneista VI-15, MO-108 ja MO-159. Tottahan siellä vieraili myös suomalaisia Dornier 17Z -pommikoneita oman laivueen päiväkirjamerkinnöin, mutta ei kai sellaisesta hypätty.. Mites jos hyppykoneena olisikin ollut (mahdollisesti Suulajärvellä vieraillut) saksalaisten Ju 52?

Lisätty. Näytöksen ohjelmistoon 18.5.47 tuli muutoksia CU-muodostelmalennon osalle, sillä Porissa toimivien HLe.Lv.11 ja 13 päiväkirjojen mukaan itse näytöksessä lensi seitsemän koneen sijaan vain viisi CU :ta. Samoin näyttäisi käyneen myös hyppyjen osalta niin että vain Keskinummi hyppäsi näytöksessä. Siihen on olemassa erittäin kelvollinen syykin: Porissa oli näytöksen aikaan enää yksi Viima käytössä (VI-5), sillä naapurilaivue HLe.Lv.13 joutui luovuttamaan ainokaisen Viimansa (VI-14) pois toukokuun alussa ennen näytöstä. Porin kirjat on siis katsottu.

Muokattu: , käyttäjä: Raimo Heikkinen

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Totta, helpolla ei Suulajärven hyppyä tunnu löytyvän! Itsekin kävin Lentolaivue 24:n sotapäiväkirjat lävitse. Hyvä, että ne on nyt "joku toinenkin" katsonut. Kumpikaan ei löytänyt mitään harjoitushyppyihin liittyvää joten tuskimpa sellainen merkintä ohitse olisi mennyt. Äkkiseltään tuntuu, ettei ainakaan digiarkisto auta tässä asiassa.

Dorniereista kyllä hypättiin. Tai pitäiskö sanoa "pudotettiin" laskuvarjolla miehiä. Nämä olivat ns asiamiehiä eli neuvostoliittolaisia, jotka olivat suostuneet siirtymään suomalaisten puolelle. Tiedossani oli yksi hyppykurssi (Joensuussa lokakuussa 1942, koneena DN-56) ja noin 50:n vakoilijan pudotus linjojen tuolle puolen. Tiettävästi ainakin neljästä koneyksilöstä pudotettiin A-miehiä. Tuo DN-56:n konekirjan merkinnät kurssista kiinnostaisi myös.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään