Mikko Vänttinen

PE-8 pommittamassa Kymissä

9 viestiä aiheessa

Hei,

Onkos kenelläkään tarkempia tietoja PE-8 koneiden liikkeistä Kymi-Kotka alueella jatkosodan aikana. Isäni on kertonut minulle tapauksesta, jolloin 4-moottorinen pommikone PE-8(?) oli tullut mereltä Kymin Suulisniemen ylitse pommittaen Metsäkulman koulua, jossa tuolloin olisi ollut sotilaita majoittuneina. Toisaalta sain tietoa, että koululla olisi ollut valonheitin jaoksia. Tätä tukee sekin, että isäni kertoi samoilla kulmilla nähneen valonheitinauton, jossa oli suuret renkaat ja meni sen aikaisllle autoille jyrkkää mäkeä ylös.
Kone oli lentänyt pihapiirin ylitse, jossa isäni oli ollut tätinsä kanssa. Hän oli nähnyt kun pommiluukut olivat olleet auki ja pommit lähteneet putoamaan. Täti oli pelännyt, että pommit tulevat niskaan, mutta isäni oli sanonut niiden lentävät ylitse - ja menivätkin noin +500 m. Toisaalla verkossa on kertomusta Lapinjärvelle pudonneesta PE-8 -koneesta, mutta tässä ei liene kyse samasta yksilöstä. Spekseinä minulla on vain jatkosota, Metsäkulman koulu, sotilaat ja valonheitin yksikkö. Vuosi on avoinna ja mielikuvana minulla lumeton(?) aika.

Laitan pari havainnekuvaa. Pihapiirin ja Metsäkulman koulun linja kulkee oheisten kuvien linjaa Tervasaarenkatu-Metsäkulmankatu, jota konekin lie käytti suunnistukseensa - ainakin näin voisi helposti ajatella. Koulu sijaitsee sanan Metsäkulma kirjaimen "M" kohdalla. Menisi myötäauringossa paremmin hollilleen kun Mikkelin Hornettien ylilento, heh-heh.

PE-8_Metsakulman_pommitus_3D.jpg

PE-8_Metsakulman_pommitus_3Db.jpg

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Mielenkiintoista Mikko! Tämä vaatii oikein tarkempaa syventymistä esim. ilmavalvonnan sotapäiväkirjoihin. Kävin pikaisesti läpi Tuomo Soirin kirjan Iskulaivue, joka kertoo Mersuilla lentäneen Hävittäjälentolaivue 34:n ajasta Kymissä 2. elokuuta 1943 lähtien. Kirjassa ei löydy mainintaa Pe-8:n vierailusta, sitäkin enemmän Pe-2-koneiden ja mm. Bostonien. Itse kun yritän miettiä pommitusajankohtaa, niin väkisinkin mieleen tulee aika ennen Kymin sotakenttää ja siellä olleita Messerschmittejä. Olisihan ollut melkoisen riskaabeliä touhua lentää sinne Mersu-tukikohdan liepeille noin hitaalla ja isolla pommarilla. Eli mielestäni tuon on täytynyt tapahtua sitä ennen. Jatkosodan alussa kesällä -41 tai sitten -42 tai alkukesästä -43?

edit: Vuoden 1941 lopussa oli Kotkan alueen ilmatorjunnassa kaksi valonheitinjaosta. Vuoden 1943 loppukesällä niitä oli kuusi. Se ei siis paljon auta vuotta haarukoidessa. Lähde: Jyrki Laukkanen, Kymi, Kotkan lentokenttä.

Jukka

Muokattu: , käyttäjä: Jukka Nisula

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Selaililn juuri facen Iskuri -sivustoa, joka kertoo Kotkan alueen tapahtumista aikajärjestyksessä (suosittelen liittymään). Siellä on pommituskarttoja, valonheitinjaosten seurantakarttoja yms, mutta vielä ei ole vastausta löytynyt. Tuosta isäni mainitsemasta havaintopaikasta ja kuvatusta pommituslinjasta itään vain 100-200 metriä on noin saman suuntaisia pommi-iskemiä. Kävin niitä maisemia isäni kanssa tarkastelemassa 2016 syksynä kun merivesi oli matalalla. Iskemiä oli rantavedestä metsään (uimarannan rantaveden iskemät peittyneet jo sodan jälkeen). Se, mihin tuo pommitus liittyi en osaa arvioida muutoin kun pommituslinja ollut noin saman suuntainen - alla metsää ja suhteellisen harvaa asutusta. Tässä tapauksessa ollut kyseessä 2-moottorinen kone.
Jukan mainitseman  Ilmatorjuntarykmentti 2. It-jaokset Kotkassa olivat numeroiltaan 5., 22., 44., 106., 107. ja 108.

Muokattu: , käyttäjä: Mikko Vänttinen
Ylivedetty väärä tieto pommituslinjasta ja lähestymissuunnasta.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Kymissä toimineen Ilmavalvonta-aluekeskus 52:n sotapäiväkirja 1:stä löytyy tieto Kymin Metsäkulman koulun lähelle 02.07.1941 (noin 13:36-13:55) metsään pudonneista pommeista (http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=4429958). Pommituksen tehneet koneet on tosin määritetty kaksimoottorisiksi, mutta saman päivän iltana (20:40-20:44) Kotkan yllä on kierrellyt yksinäinen kone, jonka moottorimäärää ei kyetty määrittämään. Olisiko tämä yksinäinen kone ollut nelimoottorinen ja muistikuvissa olisi sitten sekoittunut tuo kone ja aiemmin päivällä koulun lähistölle pudonneet pommit?

Heikki

Ilmavalvonta-aluekeskus 52 Spk - Sivu 9.jpg

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

TB-7:aa, jolla nimellä kone kulki Petljakovin kuolemaan saakka, oli jatkosodan alkukuukausina vain muutamia ja käsittääkseni niitä harjoitettiin ja käytettiin aluksi Berliinin pommituksiin ja sitten muihin vastaaviin länsirintaman kostoiskuihin. Tämä ei todista mitään mutta itse veikkaisin ettei konetta nähty Suomen alueella 1941 Lapinjärven yksilöä lukuunottamatta. 

Muokattu: , käyttäjä: Tuomo Laamanen
sanamuodon korjaus

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Tuo yksittäinen kone ja päivän koulun pommitus voisi speksautua keskenään ellemme parempaa vaihtoehtoa löydä - meinaten koulunnpommitus on ainakin tapahtunut vahvistetusti. Isälleni 2-moottoriset naapurin pommikonetyypit olivat selvät talvisodasta lukien, kuin myös hänen kavereilleen. Kermana päälle Ju-52 koneet miinojen raivauksessa. Itselläni tallessa pahvinen 3-tahokuva DB-3F:stä. Tässä jutussa on pointtina todellakin tuo huomiota herättävän iso 4-moottorinen, josta keskusteltiin 60-luvun puolivälistä monasti aina viime tammikuuhun jolloin isäni kuoli. Laitoin jutun meille tänne foorumille, josko kellään on tarkempaa tietoa noiden 4-moottoristen liikkeistä.

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Tämä nyt ei suoranaisesti liity Kotkan alueeseen mutta Helsingin pommitusten yhteydessä ammuttiin alas yksi nelimoottorinen pommikone. Alla 102. Raskas Ilmatorjuntapatterin sotapäiväkirjan ote. Eli kyseessä on ollut (todennäköisesti) PE-8 kone, kun naapurilla ei muita nelimoottorisia ollut käytössä.

Havaintojen mukaan ainakin kuusi koneen 12 hengen miehistöstä käytti laskuvarjoa. Hypänneitä ei kuitenkaan tiettävästi koskaan löydetty (Lähde: Ilmavaara, Ahti Lappi 2013).

102_Raskas_ilmatorjuntapatteri_22-1944_ms.thumb.jpg.a80d1e06e6100252029b77db26eb8556.jpg

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään