12 viestiä aiheessa

Toisesta ketjusta (Parit Mersukuvat, syksy 2018) löytyy tämä aiemmin laittamani kuva, jossa Jorma Veneskoski myös on.

”Kesällä 1953 koko elokuun oli myös kertausharjoitukset Utissa. Tuolloin lennettiin ensin Viimoilla ja suurimman osan lennoista Pyryillä. Esa Huhtala kertoi minulle, että alunperin oli mainittu, että reserviläisten oli tarkoitus saada lentää myös Mersuilla. Tämä kuitenkin peruttiin, koska ei uskallettu antaa niitä enää reserviläisille, koneet olivat jo niin epävarmoja. Tämä oli ollut Esalle iso pettymys.

Kuvassa on luutnantti Dick Karlssonin vetämä oppilasryhmä, kuvaan on Esa kirjoittanut että "luutnantti Karlsson naurattaa ryhmäänsä". Kuvassa vasemmalta lukien ltn Karlsson, res.vänrikki Ilmari Niskanen, res.vänrikki Martti Klemola, res.vänrikki Esa Huhtala ja res.vänrikki Jorma Veneskoski. Kaikki Lentoupseerikurssi 15:n (1949-50) entisiä oppilaita paitsi Veneskoski, joka oli käynyt Lentoupseerikurssi 14:n. Koneena Pyry PY-8. Esa puhui usein Dickistä, heistä ilmeisesti tuli hyviä ystäviä. Kuva: Esa Huhtalan albumi via Jukka Nisula.”

1C0F4A60-070C-45CA-A6F7-317F3DDBEA7A.jpeg

Muokattu: , käyttäjä: Jukka Nisula

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Veneskoski tai Weneskoski on aika harvinainen sukunimi mutta lentäjäpiirit ovat myös aika pienet. Jorma Weneskoski oli kuitenkin kotoisin Helsingistä ja vaikutti siellä myöhemminkin. Onko siis kyseessä sama mies? Vai oliko Varkaudessa 1971 joku toinen Veneskoski-niminen lennonopettaja? 

Lentoupseerikurssi 14:n (1948-49) kurssijulkaisussa on kaikkien oppilaiden omakätiset nimikirjoitukset. Hän kirjoitti nimensä tuolloin Jorma Weneskoski, Helsinki.

Jorma Weneskoski tunnetaan tietysti paremmin arvostettuna muusikkona ja musiikkimiehenä. Tuossa em. kurssijulkaisun tuolloin vielä nuoren miehen humoristisessa luonnekuvauksessa se tulee myös jo ilmi. 

https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Jorma_Weneskoski

Jukka

Muokattu: , käyttäjä: Jukka Nisula

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Tuskin on kahta . Veneskoski on hyvin harvinainen nimi, runsas 30 nimenhaltijaa. 

Lähde: Suomen sukunimet. Virallinen kirjoitusasu lienee V:llä.

Muistan miehen myös Malmilta 1970-luvulla. Lentäviä muusikoita oli yllättävän paljon.

Tässä myös maininta lennonopettajan urasta:

https://www.iltalehti.fi/viihde/a/200608165005341

Muokattu: , käyttäjä: Jorma Laiho
1 henkilö tykkää tästä

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Reservin vänrikki Jorma Weneskoskelle sattui pakkolasku Utissa 22.8.1955. Meneillään oli reservin kertausharjoitukset. Vihuri VH-22:n moottori pysähtyi ja Weneskoski teki onnistuneen pakkolaskun kentän ulkopuolelle. Kuvan on ottanut samoissa kertausharjoituksissa lentänyt reservin vänrikki Esa Huhtala Vaasasta. Kuva: Esa Huhtalan albumi via Jukka Nisula.

Esa Huhtala kertausharjoitus Utissa 1955 22.jpg

3 henkilöä tykkäävät tästä

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Tutkintapöytäkirjassa lukee, Jorma Ilmari Weneskoski.

Tehtyyn hätälaskuun oli syynä moottorin pysähtyminen finaalissa. Reservin ohjaaja sai esimieheltään kehut hyvin tehdystä hätälaskusta jonka teki kentän itäpuolelle metsän reunaan lähellä Hammassyrjän mäkeä.

VH-22:n jälkien järjestys maastossa; Oikean telineen jälki - vasen teline murtui - potkurin ja vasemman siiven jälki - koneen pohjan jälki - oikean telineen jälki. Kone pysähtyi 50 metrin päähän. 

 

1 henkilö tykkää tästä

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Tuosta nimen kirjoitusasusta sen verran, että molemmat w:eet voivat olla periaatteessa yhtä oikein. Yksinkertainen v kuului lähinnä latinan aakkosiin aina 1800-luvun loppupuolelle asti ja w piti pintansa erityisesti erisnimissä vielä 1930-luvulla. Esimerkiksi kotoista radiotehdastamme Helvaria näkee myös muodossa Helwar niin, ettei mitään täsmällistä hetkeä kirjaimen vaihtumiselle oikein ole. Tyypillistä onkin, että kumpaakin v:tä on voitu käyttää ristiin. Veneskosken tapauksessa voisin kuvitella, että alkutavu Ve kuulostaa sellaiselta "leveältä v:ltä" joka korvakuulolta ylös kirjoitettaessa vaikuttaa enemmän kaksoisveeltä.

Jussi

1 henkilö tykkää tästä

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Intissä ollessani oli siellä samaan aikaan kaksi Virtasta joista toisen sukunimi kirjoitettiin W:llä. Tämän pienen eron selvittyä komppanian vääpelille, käsitteli hän heitä "yksinkertaisena Virtasena" ja "tupla-Wirtasena".

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Weneskoski piti oikein tarkistaa. Molempaa kirjoitustapaa on papereissa. Kaiman isä suomensi nimensä.

Mutta näyttää siltä että vanhemmat kirjoittivat tupla w:llä. Äiti oli myös hyvin kuuluisa muusikko eli Gerda Weneskoski. Mutta hänenkin sukunimensä esiintyy molemmilla tavoilla. Väestörekisterikeskuksen mukaan V Veneskoskia on enemmän. W Weneskoskia alle 5 kpl. Palataan taas lentokoneisiin.

Jorma L.

1 henkilö tykkää tästä

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään