Markku Valtonen

Puolangan desantit 1939

17 viestiä aiheessa

Omaa arkistoa penkoessa löytyi oheinen lehtileike, juttu ollut Helsingin Sanomissa 20.7 2000.

Onko tästä löydöstä selvinnyt mitään?

IMG_20190404_0001.jpg

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Kirjan "Salaisen sodan varjot" (Seppo Sudenniemi) mukaan Puolangalle pudotettiin yksi desantti 10.2.1940 ja kaksi desanttia 22.2.1940. Joskaan tämä ei koneasiaan tuo lisätietoja.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Atso Haapasen "Viholliset keskellämme - Desantit Suomessa 1939-1944" -kirjassa kappaleessa "Vakoilija tulee Puolangallekin" kerrotaan Puolangan koneista seuraavasti,

"Helmikuun 10. 1940 havaitsivat Puolangan asukkaat, että Kalhamajärvelle laskeutui venäläinen lentokone. Se oli hetken aikaa jäällä, kunnes kohosi takaisin ilmaan ja lensi itään".

"Helmikuun 20. päivänä kaksi yksimoottorista lentokonetta odotti Vuonnisten kentällä lentoonlähtöä. Koneiden lentäjät olivat jo paikalla ja pian saapuivat kyytiin lähtijätkin. Molempiin koneisiin kiipesi kaksi desanttia, moottorit käynnistyivät ja kaksitasoiset koneet kohosivat lumiselta kentältä. Lentäjät suuntasivat Suomen puolelle. Tavallisesti huono sää oli desanttien kannalta hyvä, silloin konetta ei helposti nähty ja kiinnijäämisen vaara pieneni. Nyt kuitenkin taivas täyttyi lumesta. Pyry oli niin sankka, että koneiden piti palata takaisin.."

"Matka uusittiin 22. helmikuuta. Nyt lento onnistui, ja koneet laskeutuivat erään järven jäälle kello 13.45. Myöhemmin kuulusteluissa desantit arvelivat sen olleen Kalhamajärvi. Tosiasiassa he olivat tulleet lähes kaksikymmentä kilometriä lännemmäksi, Utajärven pitäjän Juotkunan kylässä olevan Iso-Ruohosen jäälle, reilut 30 km Puolangalta länsi-luoteeseen. vakoilijat poistuivat koneesta ja alkoivat hiihtää itään. Koneet kohosivat ilmaan ja suuntasivat takaisin venäjälle.".

Atson läpikäymissä kuulustelupöytäkirjoissa ei tule ilmi että desantteja kuljettaneita koneita olisi jäänyt Puolangalle.

Pasi, tarkoitatko että desantit tosiaan "pudotettiin" laskuvarjoilla, joka poikkeaa Haapasen kirjan tiedoista?

 

1 henkilö tykkää tästä

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

No en... kyseessä on tyypillinen virhe lähdeteoksessa (desantti = laskuvarjolla tullut) sekoitetaan vakoilijaan (tässä tapauksessa koneella tuotu).

Lähteenä oli tämä karttasivu kirjasta  "Salaisen sodan varjot" :

msDSCN7386.jpg.1969be50cbab92cdc5e7eaf94dd893b9.jpg

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla
5. huhtikuuta 2019 at 16.11, Tuomo Laamanen kirjoitti:

27.07.2000 HS:ssa julkaistiin uutinen, jonka mukaan Puolustusvoimien sukeltajat lopettavat etsinnät tuloksettomina.

Onko tätä artikkelia kellään tai muuta tarkempaa tietoa asiasta?

Tuo ensimmäinen juttu (20.7) kun antaa kuvan ettei muuta tarttis kuin nostaa pois....

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla




Viikon varrelta - uutisia kotimaasta lyhyesti

 


 

Puolangalta paikallistettiin desanttien lentokone

Torniolaiset urheilusukeltajat ovat paikallistaneet Puolangan Pirttijärveen vuonna 1939 uponneen lentokoneen, joka ilmeisesti kuljetti venäläisiä desantteja.

Sukeltajat paikallistivat lentokoneen sunnuntai-iltana kaikuluotaimen avulla ja koneen peräosasta on saatu myös videokuvaa.

Desanttikoneeksi epäillyn lentokoneen tyyppiä ei ole tunnistettu. Koneen peräosa on lähimpänä pintaa noin 2,4 metrin syvyydessä, mutta yleisemmin alueella on vettä lähes seitsemän metriä. Koneen runko on myös vuosien mittaan painunut varsin syvälle järven pohjaliejuun.

Koneen uppoamiselle oli aikanaan myös silmännäkijä.

- Vaimoni äiti oli aikanaan avannolla pyykillä ja näki koneen laskeutuvan noin kilometrin päähän järven jäälle. Kone pysähtyi jäälle, mutta painui sitten jään läpi. Äiti lähetti 10-vuotiaan Aarne-poikansa vielä hiihtämällä katsomaan uppoamispaikkaa, kertoo tapahtumista keminmaalainen Pentti Kehusmaa, joka sai torniolaiset sukeltajat innostumaan koneen etsimisestä.

Hylyn jatkotutkimuksista päättää Sotamuseo. Pohjoisen maanpuolustusalueen esikunta antoi keskiviikkona toimintaohjeet, jonka mukaan sukellustoiminta koneen ympäristössä on kielletty siihen saakka, kunnes koneen hylky on tutkittu ammuksien ja räjähteiden varalta. Tutkimusten jälkeen Sotamuseo voi myöntää alueelle sukelluslupia tutkimuksia varten.

 

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Tuosta ”löydöstä” ja sen etsimisen lopettamisesta puolustusvoimien toimesta on tulevana kesänä kulunut peräti yhdeksäntoista vuotta. Pirttijärven länsipäässä näyttää muuten olevan hieno hiekkaranta ja uimaranta. 

Tietääkö kukaan mitä sieltä pohjasta sitten oikeasti löytyi kun kerran lentokoneeksi kerran tunnistettiin pyrstöä myöten? Ja vielä videokuvaakin olisi. Onpa vähän kumma juttu...

Jukka

Muokattu: , käyttäjä: Jukka Nisula
Korjaus
1 henkilö tykkää tästä

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

HS:n arkisto näyttää olevan aika kattava, kyseinen artikkeli 27.7 2000 löytyi sieltä. 

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000003900008.html

PUOLANKA. PUOLUSTUSVOIMIEN SUKELTAJAT LOPETTIVAT KESKIVIIKKONA VENÄLÄISEN LENTOKONEEN ETSINNÄT TULOKSETTOMINA PUOLANGAN PIRTTIJÄRVELLÄ. VANHAA DESANTTIKONETTA EI LÖYTYNYT ALUEELTA, JOSSA URHEILUSUKELTAJIEN KAIKULUOTAIN PIIRSI LENTOKONEEN PYRSTÖN MUODON PUOLITOISTA VIIKKOA SITTEN. PUOLUSTUSVOIMAT EI SAANUT VASTAAVIA HAVAINTOJA.

"Tutkimme 200 metriä kertaa 300 metriä kokoisen alueen niin tarkasti, ettei siellä takuuvarmasti ole lentokonetta", sanoo Kainuun pioneeripataljoonan luutnantti Ari-Pekka Leivo , joka johti tutkimusta paikan päällä.

LEIVO EPÄILEE,

että torniolaisten urheilusukeltajien kaikuluotainsignaali on saattanut heijastua järvimalmista, jota on pohjamudassa.

"Meidän metallinpaljastimemme ilmoitti, että siellä on metallia jonkin verran, mutta se ei ole missään tapauksessa lentokoneen metallia. Lentokoneesta ilmaisinantura olisi antanut paljon kovemman havainnon", Leivo sanoo.

Kainuun pioneeripataljoona tutki alueen naaraamalla, kaikuluotaimella ja sukeltamalla. Torniolaisten ilmoittama gps-koodi oli etsintäalueen keskipisteenä.

Sen kohdalla ja ympäristössä pohja syynättiin erityisen tarkasti: pohjamuta tunnusteltiin metallinilmaisimella ja pistelemällä puolen metrin välein piikkitutkaimella, joka yltää noin 2,5 metrin syvyyteen mudassa. Mitään viitettä lentokoneesta ei löytynyt.

Alkuperäiset havainnot teki Tornion urheilusukeltajat ry. Seuran jäsenet avustivat myös pioneeripataljoonaa etsinnässä.

PIONEERIPATALJOONA

poistui Pirttijärveltä keskiviikkona puolen päivän jälkeen. Puolustusvoimien pääesikunta päättää lähipäivinä, etsitäänkö lentokonetta tulevaisuudessa muista järven osista.

Tiedot desanttikoneesta perustuvat silminnäkijän kertomukseen. Sen mukaan lentokone olisi laskeutunut Pirttijärven jäälle ja uponnut jäiden petettyä syystalvella 1939.

 
1 henkilö tykkää tästä

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Silminnäkijähavainnot viholliskoneen laskeutumisesta ja koneen uppoamisesta eivät ole ihan tavattomia. Ilmailumuseon sukellusporukka etsi aikoinaan ainakin yhtä tälläistä "aavehylkyä" muistaakseni Kiikalan liepeiltä? Operaatio vaati paljon vapaaehtoisten aikaa ja rahaa, mitään jälkiä hylystä ei kuitenkaan löytynyt.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Taisi tuo Topin tapaus olla Kiskon Iso-Kiskon järven tapaus. Siitä on palstallakin jo 10 vuotta sitten maininta. 

Piti olla Lehtovaaran ampuma ja jäälle pakkolaskun tehnyt SB-2. Salon Seudun Sanomat asiaa on uutisoitunut. Mitään ei tosiaan löytynyt. Onko edes mitään tapahtunut. Päivä oli 2.3.1940, jolloin Lehtovaara osallistui kyllä Kiikalan ja Kuusjoen rajoilla eli Rekijoella alasampumiseen. 

Foorumi alkaa jo itsessään olla hyvä tietopankki. Hakukone vaatisi paremman. Pitää kysyä muodossa Iso-Kiskon.

Muokattu: , käyttäjä: Jorma Laiho
Täydennys

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Juu Iso-Kiskohan se järvi oli. Toisaalta Kotkan edustalle on varmuudella uponnut Mersu eikä sitä ole vuosien etsinnöistä huolimatta löydetty. Eli hankalaa on, vaikka ohjaajan kokemukset ja silminnäkijän havainnot olisivat luotettavia.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

 

3 tuntia sitten, Jorma Laiho kirjoitti:

Mitään ei tosiaan löytynyt. Onko edes mitään tapahtunut. Päivä oli 2.3.1940, jolloin Lehtovaara osallistui kyllä Kiikalan ja Kuusjoen rajoilla eli Rekijoella alasampumiseen. 

 

Alas ampumisen silminnäkijänä oli Kiikalan paikallispäällikkö. Tässä alikersantti Urho Lehtovaaran ilmataistelukertomus 2.3.1940.

Kiikala.JPG

Kiikala2.3.40.JPG

1 henkilö tykkää tästä

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Olin yhteydessä Tornion urheilusukeltajien jäseneen Pekka Vanniseen ja hän lähetti minulle Pohjolan Sanomissa olleesta jutusta kännykkäkuvan, ohessa liitteenä.

Pekka kertoi ettei hylkyä löytynyt, eikä siitä ole olemassa videokuvaa, tämä on virheellistä tietoa. Sukellukset keskeytti poliisi ja niitä jatkoi puolustusvoimat.

Vihjeen tapauksesta Tornion urheilusukeltajille antanut Pentti Kehusmaa  kuoli 3 vuotta sitten.

Kaikuluotainkuva on laadultaan heikko, koneen pyrstön muotoa tuosta vähän hahmottuu...

Olisiko puolustusvoimien sukeltajat olleet väärässä paikassa, kuinka luotettavaa on GPS-paikannus ollut sen ajan laitteilla?

IMG_2180.jpg

Muokattu: , käyttäjä: Markku Valtonen

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Tuo Lehtovaaran tapaus lienee selvä. Alas ammuttuja lienee vain yksi, eli Rekijoelle lopulta pudonnut. 

Tässä paikkakuntia tuntemattomalle menee pitäjät ja paikat helposti sekaisin. Lehtovaara oli paikkakunnan miehiä, joten tunsi nurkat hyvin. Ensikosketus oli siis Muurlan ja Kiskon rajoilla. Kiikalan Rekijoki taas tuosta pohjoiseen. Kiskolaiset lienee nähneet tapauksen ja jossain vaiheessa kai on muisteltu, että Iso-Kiskoon se putosi. Geustin Kalle näitä jo selvitteli ja Rekijoelle pudonnut on tunnistettu. Muita ei tiedetä, eli Iso-Kiskossa on vain kaloja. Ja tuossahan on se Lehtovaaran kertomus.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään