Timo Partanen

F19 synty

8 viestiä aiheessa

Ruotsalaisten vapaaehtoisen yksiköstä, F19 on kirjoitettu paljon ja he todellakin ansaitsevat kaiken sen arvostuksen ja kunnioituksen, mitä me Suomesta voimme heille antaa. Mielenkiintoni kohdistuu nyt siihen, miten tuo yksikkö muodostettiin ja millä askelmerkeillä Ruotsin ilmavoimat teki päätöksen koneiden luovuttamisesta yksikön käyttöön? Henkilöstö varmaan rekrytoitiin vapaaehtooisista, mutta miten esim mekaanikkojen osalta, olivatko hekin vapaahetoisia? Miten yksikön muodostaminen organisoitiin Ruotsin puolella ja miten toiminnalle saattiin Suomen hyväksyntä? Olivatko lentäjät virkavapaallla Ruotsin ilmavoimista ja oliko Suomessa palvelu osa heidän normaalia palvelustaan? Miten Suomen ilmavoimat järjestivät tukifunktion tämän yksikön käyttöön, ja miten F19 integroitiin  osaksi Suomen puolustusjärjestelmää?

Haluaisin siis tietoa kaikesta tuosta yll mainitusta. En ole törmännyt mihinkään kirjaan, missä noita olisi käsitelty. Sellaisia varmaan kuitenkin on olemassa...

 

Timo

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Juuri näitä asioita on yksityiskohtaisesti käsitelty F19:n talvisodan aikana adjutanttina palvelleen kenraali Greger Falkin laatimassa F19-kronikassa.

1 henkilö tykkää tästä

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Uudempi kirja on Mikael Forslundin Svenska flygare i strid - frivilligflottiljen F19 i finska vinterkriget 1939-1940, SMB 2010. Tämä kirja on aikaisemmin ilmestynyt englanniksi, mutta ruotsinkielinen painos on minusta parempi (eräitä asioita on lisätty ja korjattu). 

Äärimmäisen harvinainen on F19:n esikuntapäällikön, kapteeni (myöh. hänkin kenraali) Björn Bjuggrenin jo 1942 julkaisema Svenska flygare i österled, joka lienee Ruotsin ilmailukirjojen keräilijöiden halutuimpia teoksia! Tämä kirja löytyy mm. Mannerheimin työhuoneen kirjahyllystä Mannerheim-museossa - Bjuggren lahjoitti ilmeisesti itse kirjan Mannerheimille hänen johtaessaan Flygvapnetin upseerien "opintomatkan" Suomeen kesällä 1942.

 

Muokattu: , käyttäjä: Carl-Fredrik Geust

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Kiitokset näist tiedoista. Tilasin jo tuon Greger Falkin kirjan. Katsotaan kuinka pitkälle sillä pääsee, kun tämä F19 ja sen synty on oikeastaan vain yksi sivujuonne kirjassani. Toki haluan tarkistaa kaikki käsittelemäni aiheet riitävän perusteellisesti, ettei lopulliseen tuotteeseen jäisi mitään huit'hapelointia. 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Miksei esimerkiksi Forslundin kirjaa ei ole suomennettu? Vaikka olen itse esimerkiksi läpäissyt virkamiesruotsitason ja opiskellut pakkoruotsia liki maksimimäärän, silti esimerkiksi ilmailukirjojen lukeminen ruotsiksi ei onnistu. 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään