Jorma Kosonen

Feldluftpark Pori

8 viestiä aiheessa

Ylen Uutisissa on artikkeli Feldluftpark Porista. 

Rodney

https://yle.fi/uutiset/3-11473816

"Metsässä 42 kätkettyä sirpalesuojaa ja mielissä vaiettuja sodanaikaisia ihmissuhteita – saksalaisten aika Porissa avataan vihdoin tutkimalla

Tutkimushanke Feldluftpark Pori selvittää saksalaisten kaupunkiin jättämiä jälkiä."

5 henkilöä tykkäävät tästä

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Näin muuttui Porin lentokenttä ympäristöineen yhdeltä suunnalta katsottuna 20 vuodessa, joitakin rakennuksia on vielä pystyssä.

 

Kuvat: Mikko Heilän arkisto.

IMG_8755.JPG

1 henkilö tykkää tästä

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Niille joille Porin lentokentän historia kiinnostaa, on olemassa kaksi hyvää lähdeteosta, kirjoittajana Jukka Uhari. Varsinkin 1. osassa on paljon sodanajan karttapiirustuksia, valokuvia ja suunnitelmia, joissa selviää hyvin saksalaisten sijoittamat hallit, varastot ym. rakennelmat. Suosittelen hankkimaan. 

https://www.booky.fi/tuote/jukka_uhari/porin_lentokentan_historia_1_varhaisilmailusta_porin/9789525026900#!product_id=9789525026900

Jukka

Muokattu: , käyttäjä: Jukka Nisula
1 henkilö tykkää tästä

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Henkenvaarallista...


”Saksalaisten lähtiessään suorittamia tuhoamistöitä Porin lentokentällä. Varoitustaulu lentokentän laidassa.
Pori 1944.09.25.” SA-kuva.

”Saksalaisten lähtiessään suorittamia tuhoamistöitä Porin lentokentällä. Tuhottu lentokonehallirakennus.
Pori 1944.09.25.” SA-kuva.

SA-kuva-arkistossa löytyy kokoelma Porin kentältä otettuja kuvia syyskuussa -44. Tässä muutama.

Jukka

35B78DB6-E70F-46BD-A2EF-306231996072.jpeg

084549A5-25EF-4F4E-A2E1-89CF25DBA07C.jpeg

Muokattu: , käyttäjä: Jukka Nisula
1 henkilö tykkää tästä

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla
21 tuntia sitten, Armin Zuger kirjoitti:

todennäköisesti tämä: https://www.feldluftparkpori.com/

Toivon, että tämä projekti osaa erottaa toisistaan Porissa 1941-44 toimineet saksalaiset sotilasyksiköt sekä niiden jälkeensä jättämät rakenteet ja infran lentokenttäalueella. Tämä siksi, koska toimijoita oli monta, ja osa kentän rakennuksista oli suomalaisten tekemiä jo ennen jatkosotaa.


Projektin tai tutkimushankkeen nimi ”Feldluftpark Pori” (FLP Pori) viittaa kuitenkin jostain syystä pelkästään yhteen saksalaisyksikköön, eli Stettinistä Poriin siirrettyyn kenttälentovarikkoon, joka oli todellisuudessa melkoisen pieni yksikkö, käsittäen vain muutama sata miestä. Kuitenkin saksalaisten sotilaiden määrä Porin tukikohdassa oli vuoden 1942 alussa 2500-3000.

Paljon isompi yksikkö oli esimerkiksi Lentokenttäpataljoona eli ”Fliegerhorst”, joka huolehti saksalaisen varuskunnan varastoinnista, kuljetuksista, vartioinnista, ilmatorjunnasta ja lähipuolustuksesta. Siihen kuului lisäksi mm.kahden-kolmen sadan hengen ”Werft”-lentokonekorjauskomppania.

”Feldbauleitung” oli 20. Vuoristoarmeijan alainen kentänrakennusyksikkö, joka huolehti kentän maatöistä, suojapaikoista ja rakennusten kunnossapidosta. Muita sotilasyksikköjä Porissa olivat mm. ”Standortskommandantur Pori” ja ”Bahnhofsoffiziere”, rautatieupseerit. Sekin yksikkö liittyy lentokentän logistiikkaan.

”Bestandsplan Pori” oli taasen vuonna 1942 aloitettu Luftwaffen lentokenttäsuunnitelma uusine lentokonehalleineen, rakennuksineen, parakkeineen, sirpalesuojineen, pidennettyine kiitoteineen ja uusine rullausteineen. Osa tehtiin, osa ei.


Kaikkiaan Porin lentokentän alueella oli kuusi eri rakennusaluetta: pohjoisessa moottorikorjaamo, esikunnat, majoitus ja varastot. Itäpuolella ilmatorjunta-alue ja kasarmialue, kaakossa ja etelässä hallialue konehalleineen ja -korsuineen, tuliasemia ym. Länsipuolella oli lentokonekorjaamon alue halleineen ja rakennuksineen.

Lisäksi Porin tukikohdassa annettiin tyyppikoulutusta Stuka-lentäjille, jotka siirtyivät Focke-Wulffeihin.

Eli paljon on tutkittavaa...ja muutakin kuin vain ”FLP Pori”. Toivottavasti kokonaisuus on hallinnassa.

Jukka

Muokattu: , käyttäjä: Jukka Nisula
3 henkilöä tykkäävät tästä

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Kiitos Raimo. Kartasta puuttuu näköjään vielä kokonaan saksalaisten tekemät kenttäalueen eteläpuolen rullaustiet ja koneiden seisontapaikat, jotka näkyvät hyvin TVH:n alkuperäisessä elokuun 7. päivän 1943 kartassa Jukka Uharin kirjassa. Lokakuun 1942 kartassa niitä ei vielä ole. Seisontapaikoille rakennettiin vuonna 1944 lentokoneiden sirpalesuojia, yli 40 kappaletta. Ne on merkitty 31.7.1944 karttaan. Niistä osa näkyy hienosti Kansalaisen Karttapaikka sivuston avulla, kun käyttää rinnevarjostusta. U-malliset vallit erottuvat hyvin maastossa.

Jukka

6DD079E1-6A11-4279-8E88-BD12AEB2F98A.jpeg

9B54BEC9-EA4E-4CE5-821A-F1B09B924AEB.jpeg

Muokattu: , käyttäjä: Jukka Nisula
Lisäys

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään