Otto Kilpirinne

Bios päivitykset

5 viestiä aiheessa

Moikka

 

Sääntö 1: Jos se toimii tuolla BIOS-versiolla, älä päivitä.

Sääntö 2: Jos neuvostani huolimatta päivität, tiedä mitä teet.

Sääntö 3: Jos kone kuitenkin lakkaa toimimasta, älä syytä minua siitä.

 

Ja sitten vielä erikseen Pääsääntö: Jos et tiedä, miten löytää emolevysi merkki ja BIOSin versio, sinun ei ehkä kannattaisi ryhtyä päivityspuuhiin ominpäin... :P

 

Eli siis. Katso minkä merkkinen emolevy sinulla on. Mene sen emolevyvalmistajan sivuille. Siellä on yleensä "Support"-sivusto, jossa taasen downloads. Näet emolevysi BIOS-version koneen käynnistyessä (yleensä sen ihan ensimmäisen mustan sivun alareunassa. Riippuu vähän emosta).

 

Arttu

 

Ajattelin hakea päivitykset Biokseen.

Mistä saisi katsottua mikä bios mulla on. En nimittäin ite tajua oikeen mistä sen löytäis.

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Niin siis selventääkseni vielä hiukan, niin BIOSin päivittämisessä on aina riski, että joutuu oikein isoihin ongelmiin. Emosta riippuen pahimmillaan voi saada koneen semmoiseen tilaan, ettei sitä ole toivoakaan saada käyntiin ilman huoltoon kiikuttamista. Näin voi käydä, jos päivitys syystä tai toisesta keskeytyy, tai jos päivittää väärällä versiolla eikä päivityssofta ole kyllin fiksu sitä estääkseen. Joissain hienommissa emoissa on jo kiinteä varaBIOS, jolla koneen saa uudestaan käyntiin varsinaisen BIOSin palauttamiseksi, mutta niitä ei juurikaan ole kotikoneissa.

 

Eri emolevyissä on erilaisia BIOSpiirejä ja valmistajilla erilaisia päivityssoftia, joten tarkkoja yleispäteviä ohjeitakaan ei pysty BIOSpäivityksestä antamaan. Tärkeimmät asiat kumminkin ovat:

 

1. Päivitä vain, jos on joku vika, jonka perustellusti uskot päivityksen korjaavan. BIOSpäivitykset eivät lisää koneen nopeutta tms, ne korjaavat virheitä tai lisäävät tukea uusille laitteille. Päivityksestä voi olla apua jos jokin lisälaite ei toimi ollenkaan tai jos kone välillä jymähtää totaaliseen juntturaan (jolloin ei edes hiiren kursori liiku) tms.

 

2. Jos päivityssofta tarjoaa mahdollisuuden tehdä varmuuskopio vanhasta BIOSista, käytä sitä.

 

3. Päivityksen kriittisessä vaiheessa, kun ohjelma kirjoittaa uutta BIOSia, älä koske mihinkään. Vaikka näyttäisi, että homma jymähti, älä missään nimessä koita auttaa asiaa millään tavalla, ellei ohjelma käske sinua tekemään jotain. Odota vaikka tunti, mutta älä hötkyile. Uudelleenkäynnistys kesken päivityksen tietää aina huoltokeikkaa, ennen kuin koneen saa käyntiin.

 

4. Päivityksen jälkeen, ensimmäisessä käynnistyksessä, mene BIOS-asetuksiin ja valitse sieltä ensimmäiseksi oletusasetusten palautus. Päivityksen jäljiltä kaikki asetukset saattavat olla aivan päin hemmettiä, mutta oletusasetusten palautus pistää ne uuden BIOSin mukaisesti kutakuinkin tolkkuihinsa. Vasta tämän jälkeen säädä tarvittavat asiat toivomallasi tavalla.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Esa tiivisti asian aika hyvin. BIOS:in päivitys on tosiaan se, millä koneen voi saada niin juntturaan, ettei kotikonsteilla sitä enää korjatakaan. Lisäisin vielä sen verran, että kannattaa ennen päivitykseen ryhtymistä tarkistaa emon ohjekirjasta, voiko hätätilanteessa alkuperäisen BIOS:in palauttaa jollain kikkaviidellätoista. Joissain emoissa tämä onnistuu jumpperin avulla.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään