Tuomas Filppula

Tukholman ilmailulliset nähtävyydet

12 viestiä aiheessa

Moi! Tässä kun olen laivassa tukholmaan menossa niin kiinnostaa tietää että onko tukholmassa jotain ilmailuun liittyvää nähtävää? Ja jos on niin missä? Kiitti etukäteen :)

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Tukholman alueen lukuisat yleisilmailukentät ovat mielenkiintoinen vierailukohde. Brommaan pääsee hyvin yleisillä kulkuneuvoilla, mutta muut kentät  edellyttävät  omaa kulkuvälinettä. Barkarby on hyvä esimerkki, miten Ruotissa tuetaan yleisilmailua. Entisissä ilmavoimien parakeissa kunnostetaan ja rakennetaan vaikka minkänäköistä lentolaitetta.

 

Skå-Edeby on hieno ruohokenttä, jolta operoi mm. T-4 Havard ja muita klasikkokoneita. Frölunda edustaa ruotsalaista hyvinvoivaa tyylikkyyttä: yksityisen kartanon mailla huolella vaalittu ruohokenttä. Sitten on vielä pari pienempää ultrakenttää (Hova, Lidingö), joilla en ole käynyt. Valitettavasti Tullingen toiminta lopetettiin viime keväänä. Niin ja onhan sitten vielä Vallentunakin. Skavsta ja Västerås ovat jo melko kaukana.

 

Jos olet autolla liikkeellä ja omistat GPS:n, niin yksi vihje: näpyttele kenttien koodinaatit  (löytyy Luftfarsverketin sivuilta) gepsuun ja lähde harrastamaan kenttäbongausta. Ilman karttaakin löytää tällä metodilla hyvin perille, vaikka  usko alkaakin välillä hiipua. Varsinkin Frölunda oli hieman hämmentävä, kun piti pokkana ajalla hienon kartanon portista sisälle. Paikallinen isäntä ymmärsi kyllä suomalaista ilmailututkimusmatkailua.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Tukholman eteläpuolella Enskeden kaupunginosassa sijaitsi vuosina 1940-80 lentokenttä, Skarpnäck. Se oli ilmavoimien käytössä ja myöhemmin yleisilmailu-ja purjelentokäytössä. Myöhemmin -80 luvulla se rakennettiin asuinalueeksi, ja lentokentästä muistuttaa vain kadunnimet. Tulee mieleen Härmälä, Artukainen tai pahimmassa tapauksessa Malmi...no ei onneksi! Skarpnäckin kulttuuritalolla on valokuvanäyttely, joka kertoo kentän historiasta:

 

Skarpnäck 1940-80

 

Tällaista tietoa googlasin myös på svenska, siinä mainitaan muutama kadunnimi, toki lentoaiheisia katuja on Skarpnäckissa paljon muitakin.

 

Skarpnäck var förr ett flygfält. Därför har många gator namn med flyganknytning. Det byggdes 1940 som ett reservflygfält i samband med Sveriges mobilisering under andra världskriget. År 1943 flyttade Stockholms segelflygklubb till Skarpnäck som blev ett centrum för segelflyg och även för motoraktiviteter av olika slag ända fram till 1980-talet, då flygfältet lades ned. Fältet är numera bebyggt. Ballonggatan är en liten tvärgata till Segelflygsgatan mitt i det bebyggda området.

 

Skarpnäck kartta

 

Jukka

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Tukholman alueella on myös nämä ilmailumuistomerkit, jos ilmailuhistoria kiinnostaa: Tuo ensimmäinen koskee Aero Oy:n Junkers W 34 -kaputtia 1937:

 

Stockholm

Fjäturen

På en berghäll minnestavla med inskriptionen "Här förolyckades den 1/12 1937 under utövande av sin tjänsteplikt flygkaptenen Gunnar Lihr och telegrafist Evald Hartikainen. Denna minnestavla uppsattes av Aero OY och Aerotransport i tacksam erinran".  Haveriet inträffade med en Junkers W 34ho, tillverkad av Flygindustri i Limahamn, reg. SE-AEF i samband med nödlandning på sjön Fjäturens is.  Foto

 

Gärdet

Minnestavla över förolyckade FV-flygare i byggnaden Tre Vapen. Foto

 

Hägernäs fd F 2, utanför fd F 2 kanslihus F

Minnessten över omkomna F 2-flygare med text " De älskade icke så sitt liv att de drogo sig undan döden".

Foto 1    Foto 2   Länk

 

Karlaplan

Carl Milles monument över förolyckade flygare.  Foto

 

Tullinge

En minnessten med inskription "Till minne av kamrater uppsatt strax nedanför f.d. kanslihuset, från vars höga placering nu "Vasallen" härskar över nejden.   Foto   

 

Vaxholms fästning

Monument över Marinflygaren Sten Berthelson.  Foto

 

 

Stockholm

Barkarby fd F 8, byggnad 97

Minnessten med text "Kungl Svea Flygflottilj 1938-1963. Kungl Svea Flygkår 1963-1974. Krigsbasverksamhet 1974-1994. Foto

 

Långholmen

Minnesmärke efter JAS 39 Gripen-haveriet 1993-08-08  Foto

 

Tullingen lentokenttä on n.25 km lounaaseen Tukholmasta:

 

Tullinge

Statyn "Radarns hemlighet" utförd av konstnären Tommy Widing. Statyn står utanför gamla simulatorbyggnanden och är skänkt av Nya Asfalt AB till F 8 i samband med byggnadsarbeten inför omorganisationen till Flygvapnets Södertörnsskolor år 1975.   Foto skulptur     Foto skylt

 

Minnesplatta över KAS/M på väggen till byggnad 10.    Foto

 

Nämä ja muita muistomerkkejä Ruotsissa löytyy linkistä:

http://www.sff.n.se/Flygminnesmarken.htm

 

Vanhoja lentokenttiä:

 

Stockholm

Barkarby, fd F 8

Flera bevarade byggnader. Minnessten och museum.

 

Hägernäs, fd F 2

Flera bevarade byggnader. Minnessten. 

http://www.sff.n.se/Bilder_F2.htm

 

Tullinge, fd F 18

Flera bevarade byggnader. Minnesstenar.

 

Jukka

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla
  8/22/2005 at 06.09, Jukka Nisula kirjoitti:

Tukholman eteläpuolella Enskeden kaupunginosassa sijaitsi vuosina 1940-80 lentokenttä, Skarpnäck.

 

Tämä oli mainio yksityiskohta. Itseäni on näet kiusannut selvä muistikuva, että 70-luvun alussa ohitellessani autolla Etelä-Tukholmaa olisin nähnyt  pursikoneita lentelemässä. Myöhemmin yritin etsiä mahdollista kenttää, mutta tuloksetta. Aloin jo epäillä havintojeni luotettavuutta...

 

Mutta  kysymys olikin siis Skarpnäck-vainaasta.

 

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla
  8/22/2005 at 08.02, Raine Haikarainen kirjoitti:

Tämä oli mainio yksityiskohta. Itseäni on näet kiusannut selvä muistikuva, että 70-luvun alussa ohitellessani autolla Etelä-Tukholmaa olisin nähnyt  pursikoneita lentelemässä. Myöhemmin yritin etsiä mahdollista kenttää, mutta tuloksetta. Aloin jo epäillä havintojeni luotettavuutta...

 

Mutta  kysymys olikin siis Skarpnäck-vainaasta.

 

 

Itselleni tuo Skarpnäck tuli tutuksi -80-luvun puolivälissä, kun veljeni asui muutaman vuoden siellä. Huomioni kiinnittyi juuri noihin lentoaiheisiin kadunnimiin ja veljeni kertoi, että paikalla oli ennen ollut lentokenttä. Myöhemmin tuli tutkittua Skarpnäckiä ruotsinkielisestä ilmailukirjallisuudesta.

 

Jukka

 

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään