Esa Sairio

Suomen ja pohjoismaiden photosceneryt?

31 viestiä aiheessa

Millä systeemillä on muodostettu Italyphotorealin lähes koko Euroopan kattava ilmainen photosceneryalue?

 

Alue ei valitettavasti kata Pohjoismaita eikä Suomea, mutta onhan ainakin Suomeen saatavissa MML:n ilmainen ilmakuvadata. Luulisin että Suomeen ja ehkä muihinkin Pohjoismaihin voisi rakentaa samanlaisen photosceneryruudukon, kuin mitä Italyphotorealilla on Eurooppaan. Olen ollut yhteydessä Italyphotorealiin, jotta tekisivät myös Pohjoismaat, mutta mitään vastausta ei ole koskaan tullut.

 

Haittana Italyphotorealin photoalueilla on se, että etenkin Itä-Euroopan ilmakuvien taso on niin heikko, etten ole niitä asentanut kuin kokeeksi. Kuvissa on erittäin isoja värivaihteluita sekä epätarkkuutta. Länsi-, keksi- ja eteläeuroopan ilmakuvat ovat hyviä tai melko hyviä. Sen sijaan autogenit ovat hyvin puutteellisia koko Euroopassa pois luettuna Italia.

 

Olen asentanut tuolta monta aluetta, mm. Italian joka on tasokas ja omaa hyvät autogenit ja täydentänyt Alppiseutua Itävallan photosceneryn (muualta, hyvine autogeneineen) täydennykseksi.

 

Voisiko joku taitava selvittää, kuinka saataisiin Suomenkin kattava photiosceneryryydykko autogeneineen? Tatu tai Bamce tai...? :thmbup:

 

http://italyphotoreal.weebly.com/download.html

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

En tiedä miksi edes vastaan tähän... tämähän on ainakin kertaalleen jo puhkikeskusteltu.

 

Selvittämisen aihe on ehkä ennemminkin rahoitus, kuin mikään muu. MML data on olemassa, siitä saa vesistöt (Watermask), autogen-talot ja ilmakuvat koko Suomeen. Ilmakuvat on vaihtelevia laadultaan ja väreiltään, tiedostojen koot ovat valtavia ja koko prosessi aikaa vievä. Tähän en vielä edes laskenut sitä, että mahdollisesti haluaisimme vuodenajat ja yötekstuurit....

 

Metsiä ei MML datassa ole, ne pitäisi autogeniin rakentaa jotenkin muuten.

 

Lyhyesti sanottuna: tolkuton työ.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Jos kerran Italyphotoreal pystyy tekemään freewarema lähes koko Euroopan pääosin hyvätasoisena photoscenerynä, niin mikseivät he tai joku muu voisi tehdä Pohjoismaita samalla tavoin?

 

Toistaiseksi olenkin tyytyväinen Tatun ja Karin erinomaisiin North- ja South-Suomeen, täydennettynä kaikkilla mahdollisilla Suomen photosceneryillä.

 

Mutta kun minullakin on vihdoin P3D4, jossa autogenit näkyvät todella kauas ja ovat olemassa, kun kääntää katseen suuntaa lennettäessä, kasvaa maisemanälkä syödessä.

On todella mahtaaa lennellä esim. Itävallassa tai Italiassa, kun koko maa on photosceneryä asiallisine autogeneineen, rakennuksineen ja metsineen. Haittapuoli on että alueilta on vain kesäscenery - eikä tuo minua juuri haittaa.

 

Minua kiinnostaa, että miten Italyphotoreal hoitaa asiansa?

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Ei muuta kun kysymään heiltä kuinka hoitavat asiansa.

Huomasit varmaan tuossa aiemmin, että olen ollut heihin yhteydessä, mutta en ole saanut mitään vastausta.

 

Voisiko joku hyvin kielitaitoinen kysellä asiaa Italyphotorealilta uudelleen ja kunnolla?

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Sinullahan on osaamista photomaisemian teossa itselläsi, miksi et yrittäisi?  :) Tekemistäsi photomaisemista on ollut paljon iloa vuosien ajan ja on yhä.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Sinullahan on osaamista photomaisemian teossa itselläsi, miksi et yrittäisi?  :) Tekemistäsi photomaisemista on ollut paljon iloa vuosien ajan ja on yhä.

Kiitos vaan, mutta pitäisi tietää kuinka Italyphotoreal oikein on tehnyt lähes koko Euroopan.

 

Käsityönä tehtynä photosceneryihin menee todella paljon aikaa, satoja tunteja per alue. Jos olisi joku automaattinen systeemi joka generoisi suoraan tietyn kokoisista Suomen vaikkapa MML:n ilmaisista ilmakuvista simuun sopivat alueet ja sitten vastaavanlainen automaattinen autogen-generointi, jolla käsittääkseni tehdään nuo Euroopan autogenit. Tosin tulos talojen ja metsien osalta ei ole kovina kattava kaikilta osin ja yleinen ongelma on että talot ovat 2-kerroksisia tai peinehköjä kaikilla taloalueilla.

 

Suomen photosceneryihin kaupunkien korkeat rakennukset on määritelty käsityönä korkeuden suhteen neliökilometrin pala kerrallaan. Tatu on kylläkin tehnyt Tampereen photosceneryn jollain automaattimenetelmällä ja jälki on upeaa.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Kai niissä italialaisten Redme tiedostoissa kerrotaan jotain mistä ilmakuvat on generoitu.

 

Samalla systeemillä hekin tekevät kuin muutkin, Microsoftin työkaluilla (joka on edelleen myös P3D:ssä) käännetään kuva bgl tiedostoksi.

 

Henkilökohtaisesti veikkaan seuraavaa:

1) Ilmakuvien laatu on parempi, jolloin editointia ei juurikaan tarvita.

2) ScenProc ohjelmalla generoidaan autogenit joko Open Street Map datasta tai jostain vastaavasta.

3) Vesialueet generoidaan niinikään Open Street Map tai vastaavasta aineistosta.

4) Oletan, että Euroopan ilmakuvissa on vain yksi vuodenaika eikä yövaloja. (?)

 

 

Suomessa siis tilanne on tämä:

1) Ilmakuvat vaihtelevat laadultaan ja jokainen palanen pitää kääntää WGS84 projisioon. Sinänsä helppo juttu, mutta jos jokaista palasta aletaan erikseen vielä editoimaan Photarilla, niin homma meni jo työlääksi tässä kohtaa.

2) Autogen rakennukset saa Scenprocilla tehtyä MML datasta. Metsien (vegetation) suhteen homma on hankalampi ja OSM datakin heikkenee mitä pohjoisemmas tullaan.

3) Vesialueet eli Watermaskin saa myöskin MML datasta, joskin voi olla, että tällä hetkellä ei ole työkaluja, joka osaisi muun datan joukosta poimia vain vesialueet. Tällöin tiedosto pitää valmistella käsin -> vie aikaa.

4) Vuodenaika ja yöversiot..... työläs ja aikaa vievä Photoshoppaus.

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Italyphotosceneryn sivuilla on "Tutorial"-osuus jossa kerrotaan työkaluista. Vaikea uskoa että koko alue olisi tehty pelkästään näillä ja käsin (ymmärtääkseni lähes samalla tavalla kuin olet itse tehnyt Suomi-photosceneryt?).

 

On olemassa melko tehokkaita (mutta edelleen erittäin aikaa vieviä ja työläitä) uudempia menetelmiä. Tässä lyhyt yhteenveto siitä mitä olen viime aikoina oppinut ja opetellut. Korjatkaa, osaajat, jos olen jossakin asiassa väärässä. Tässä yksi tapa tehdä se, saattaa löytyä muitakin työnkulkuja.

 

Tarvitaan satelliittikuvia

 

MML ortokuvat mielestäni eivät kelpaa. Ovat aivan liian vaihtelevanlaatuisia (esimerkiksi olisin halunnut tehdä koko Raippaluodolle ja Björköbylle photosceneryt mutta ko. laue on talvi- ja kesäkuvien huonolaatuinen sekoitusmosaiikki MML versiossa).  Googlen sateliittikuvat ovat huomattavasti perempia ja tasalatuisempia ja ajantasaisempia. Mutta lisenssi on ongelma. Google itse kertoo asiasta tässä https://www.google.com/intl/ALL/help/terms_maps.html  ja tässä https://www.google.com/permissions/geoguidelines/  En itse osaa tulkita että onko sceneryhommiin riittävät oikeudet. Hieman vastakkainasettelua noissa säännöissä...

 

Tarvitaan työkaluja ja aikaa, aikaa, aikaa, ja pitkää pinnaa

 

SBuilderX hakee suht. helposti halutut satelliittikuvat ja kartat netistä (esim. Googlesta joten lisenssiongelma jää, mutta omaan käyttöön voi tietenkin tehdä...). Ei osaa hakea MML kuvia. Jos haetaan Google-kuvia niin perään voi samalla softalla helposti hakea No Roads-kartta täsmälleen samalta alueetlta ja sillä sitten helposti saada vesialueet määriteltyä. Esim. Hankoniemi suht sopivalla tarkkuudella on noin 1 Gt kuva. SBuilderX on hyvä, mutta hieman buginen ja käyttöopasta ei oikeastaan ole lainkaan. Netistä pitää hakea tietoa sen käytöstä eri foorumeilta...

 

Sen jälkeen kun satelliittikuva on haettu niin sitä pitää käsin muokata kuvankäsittelysoftassa (Gimp, Photoshop, Paintshop tms. joka osaa layereitä). Siinä säädetään värisävyt simuun sopiviksi (ei ihan helppoa, kuvamateriaalista riippuen). Talteen vaikkapa nimellä Photo.BMP. Sitten lisätään layeri johon laitetaan nuo vesialueet mustiksi ja tallennetaan eri tiedostoon (Photo_W.TIF). Ja lopuksi vielä yksi layeri jossa pehmennetään halutun alueen reunoja niin ettei tule jyrkkiä reunoja maisemaan fotosceneryn ja simun oman sceneryn yhtymiskohdissa. Sekin talteen omaan tiedostoon (Photo_B.TIF). Eli nyt meillä on kolme noin 1 Gt kuvaa. Raskasta mille tahansa kuvankäsittelyohjelmalle, eli toivottavasti käytössä on tosi tehokas PC.... Ja tässä vain kesätekstuurit...

 

Sitten takaisin SBuilderX:ään joka näistä kolmesta kuvasta pystyy tuottamaan simuun photoscenery-bgl. Josta kaikki autogenit puuttuvat, joten tarvitaan seuraavat askeleet:

 

Geodataa MML ja SYKEn sivuilta. Nämä ovat vapaasti käytettävissä kunhan alkuperä mainitaan. Tarvitaan MML latauspalvelusta nk. maastotietokanta halutulta alueelta. Siitä löytyy mm. talot ja tiet. Sitten tarvitaan SYKEn lapio-palvelusta saman alueen osalta Corine 20m GeoTIFF-kuva jossa on maanpeite-tiedot, eli kasvillisuus.

 

Seuraavaksi yllä mainitut tiedot haetaan QGIS-ohjelmaan, konvertoidaan maanpeitetiedot rasterikuvasta vektoridataksi ja poimitaan maastotietokannasta rakennuspolygonit ja tiet esille. Tallennetaan nämä shapefileiksi.

 

Sitten otetaan Arno Gerretsenin tekemä ScenProc-ohjelma, tehdään siihen varsin monimutkainen skripti joka yhdistää äsken tehdyt kolme shapefilea ja tuottaa simuun uudet autogenit. Hyvältä näyttää jos on oikein tehty.

 

Ja jos alueella on lentokenttiä niin ADE (Airport Design Editor) tarvitaan itse kentän kaikkien ominaisuuksien tekoon.

 

Ja jos alueelle tai kentälle halutaan kustomoituja rakennuksia ja esineitä niin pitää käyttää Blender tai GMax ja ModelConverterX...

 

:P ;) :'(

 

Oppimista riittää. Siitä vaan kokeilemaan...

 

 

Tältä näyttää EFNU omassa simussani tällä hetkellä (perustuu Google-kuviin, joten en uskalla julkaista). Hyvin pieni alue kentän ympärillä photoscenrynä, alla Esan tekemä Kirkkonummi-Nummela Photoscenery, rakennukset konvertoitu vanhasta Jouni Hannosen tekemästä EFNU-scenerystä. Tehty yllä mainitun workflowin mukaan. Ei vielä ADElla tehtyä kenttää, kuvassa pelkkä photoscenerypohja!

 

FeaxV14.jpg

 

 

Espanjalaiset harrastajat ovat myös tehneet vuosia kestäneen projektin aikana koko Espanjasta photosceneryn. Ymmärtääkseni koko paketti on yli 125 Gt... Tästä löytyy hieman tietoa (minulla ei ole varsinaisien pakettien lataus-URLeja) https://flyawaysimulation.com/downloads/files/18211/fsx-guide-for-free-photoscenery-of-spain/

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Oli Bamcelta perusteellinen selvitys, kiitos siitä!

 

Näyttää pahasti siltä, että Suomen photoscenery jää haaveeksi, jos siinä on näin paljon vaativaa hommaa, kuin mitä Bamce kertoi ja mitä Tatu on myös tällä tuonut julki.

Italyphotosceneryn tekotavoista ei näin ollen ole tietoa, mutta ainakaan käsityönä vaivalloisin menetelmin Eurooppaa ei varmaankaan ole tehty.

 

Parasta olisikin, että Italyphotoscenery laajentaisi omilla menetelmillään scenerynsä Pohjoismaihin. Voi olla että toive on mahdoton, mutta "toivoahan aina soppii!"

 

Toinen mistä maksaisin rahaa, olisi kaupallinen Suomen tai Pohjoismaiden photoscenery. Ei mitään vektorigrafiikkaa vaan aito photoscenry jossa kesäkuva riittäisi minulle. Tarkkuus saisi olla 2 metriä tai jopa 1 metri/pixeli.

 

Tunnen tuon Espanjan projektin. Olen asentanutkin sieltä koko Andalusian sekä Kanarian saarista osan noille saarille itse virittämästäni, aika hienosta photoscenerystä.

 

 

 

 

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Minusta tämä Googlen käyttoehtojen osio kieltää käytön simumaisemassa, jos sitä jaetaan muille.

Prohibited Conduct. When using Google Maps/Google Earth, you may not (or allow those acting on your behalf to):

 

redistribute or sell any part of Google Maps/Google Earth or create a new product or service based on Google Maps/Google Earth (unless you use the Google Maps/Google Earth APIs in accordance with their terms of service);

 

XPlanelle on kätevä Ortho4XP, joka kiertää tekijänoikeuskohdan niin, että kukin tekee photarin ainoastaan omalle koneelle. Olen tehnyt lappia jonkin verran, ongelmia kuvissa on sielläkin. Google paras, paikoittain värivirheitä. Jossain sen sijaan Bing maps on paras.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Minusta tämä Googlen käyttoehtojen osio kieltää käytön simumaisemassa, jos sitä jaetaan muille.

Juu, kyllä olen tulkinnut tuon samalla tavalla. Miten tuo 'Apart from any license granted to you by Google, your use of the content may be acceptable under principles of "fair use." ' lause sitten tarkoittaa jää epäselväksi - onko tällaisen sceneryn teko "fair use"... Tuskin. Arnolla & co FSDeveloperilla näyttää olevan tiukka kanta - Googlen kuvista tehtyjä sceneryitä ei voi julkaista.

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Ladataan kuvat, käsitellään niitä ja tehdään niistä toinen tuote.... ei kuulosta Fair use tapaukselta. En kyllä lähtisi kokeilemaan onnea Googlen kanssa...  ;D

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Edellämainitulta Italyphotoreal-sivustolta on ladattavissa alueita muutamista muistakin maista, kuin Keski-Euroopan maat. Esimerkiksi Englannin pohjoisosa, jonka asensin koska siellä onhyvät autogenit ja jopa palanen Suomea lähinnä pääkaupunkiseudulta, jota kokeilin mutta en toki jättänyt P3D4:ääni.

 

Suomen sceneryn kokeilun tulokset tässä:

 

Helsinkiä Italyphotorealin kautta

[ attachment removed / expired ]

 

Helsinki, kaikki Suomen photosceneryt

[ attachment removed / expired ]

 

Pääkaupunkiseutua Italyphotorealin kautta

[ attachment removed / expired ]

 

Pääkaupunkiseutu, kaikki Suomen photosceneryt

[ attachment removed / expired ]

 

Jostain Italyphotoreal on saanut varsin hyvälaatuista ilmakuvaa ainakin pääkaupunkiseudulta. Eroja kyllä löytyy kun verrataan noita samasta paikasta otettuja kuvapareja:

 

Plussaa Italyn kuvassa:

+ aika hyvä ja tasalaatuinen ilmakuva

 

Miinusta Italyn kuvassa:

- autogeninen määrä on puutteellinen, etenkin Helsingin keskustan alueilla

- korkeampia kerrostaloja ei ole mallinnettu eli keskusta-alue on todennäköisesti automaattisesti generoitua, jollon talot ovat omakotitalon kokoisia vaikka niiden pitäisi olla monikerroksisia kaupunkitaloja

- simulaattorin mallintama vesialue on tehty todella suurpiirteisesti eli lopputulos on heikko niin rannikon kuin järvien ja jokienkin osalta

 

Jos kerran he (Italy) saavat käyttöönsä Suomesta noinkin hyvää ilmakuvaa ja saavat siitä aikaan ihan mallikkaan photosceneryn, niin luulisi olevan mahdollista tehdä koko Suomi tai ainakin Etelä-Suomi photosceneryksi. Siihen toki autogenit olisi tehtänä kaupunkien osalta ehkä käsin ja vesialueet rajattava käsin.

 

 

 

 

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Italy photoscenen sivuilla kerrotaan, että vain suurimmat järvet ja meret on varustettu watermaskilla, joka siis ilmeisesti osoittautuu hieman karkeaksi. Ymmärrän tämän... mutta jos jollekulle jää epäselväksi, niin photomaiseman editointi ottaa aikansa. Ihan hyvin pystyy Helsingin rannikoita värkkäämään tuntikausia, on siellä sen verran monta mutkaa, joten kannattaa suhtautua jotenkin "realistisesti" kun puhutaan generoiduista rantaviivoista.

 

Tässä pari kuvaa, kun ilmakuvat ns. kusevat. Parempia puolia laitoin näytille Kuvakaappaus-osioon...

 

Islannista Bing maps ilmakuva

[ attachment removed / expired ]

 

Suomen lapista Google ilmakuva

[ attachment removed / expired ]

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Jos saadaan jostakin ilmakuva joka istuu täsmälleen samalla tavalla koordinaatistossa kuin Google-kartat (WGS84 olettaisin) niin vesimaski on helpointa tehdä Googlen No Roads Tile server-versiosta SBuilderX avulla. Toki siinä häviää kaikki kaislikot, matalikot, laiturit ja laivat/veneet koska ne ovat tuossa kartassa vettä. Jos niitä haluaa näkyviin niin pitää maalata ne käsin valkoisiksi vesi- ja blend-layereilla. Tällä tavalla saadaan haettua sinivalkoinen kartta jossa vesialueet ovat täsmällisiä ja sinisiä, maa-alueet valkoisia eikä missään viivoja, tekstejä tai muita häiritseviä juttuja. Ei tarvitse muuta kuin muuttaa siniset alueet mustiksi. Tuskinpa Google pystyy identifoimaan että ko. karttaa on käytetty vesialueiden määritykseen... Ongelmana lähinnä näiden karttojen tarkka kohdistaminen johonkin erilliseen satelliittikuvaan.  :-\

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Olisiko iso juttu Bamcelle tehdä pääkaupunkiseudulle uudet maamerkit tai generoida jotenkin vanhoista FS2004/FSX-mallinnuksista P3D4-simulle?

 

Kivenlahden tornitao

Iso Omena

Esport Center

Sello plus viereinen tornitalo

Keilaniemeen entiset Nokia, Kone ja Fortum

Meilahden sairaala

Eduskuntatalo

Finlandia-talo

Sanoma-talo

Kiasma

Oodi

Kampin ostari

Stockman

Kalasataman uusi tornitalo ja muutakin läheltä

Itis ja läheinen Cirrus

 

Nämä tuli äkkiä mieleen, on monia muitakin näyttäviä rakennuksia.

 

 

 

 

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Mikset itse tee, jos on mielenkiintoa ja osaamista?  ;)

Rakennusten yksilölliseen mallintamiseen on ensinmainitsemaasi asiaa mutta toinen mainitsemasi asia minulta puuttuu. Siksi.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Olisiko iso juttu Bamcelle tehdä pääkaupunkiseudulle uudet maamerkit tai generoida jotenkin vanhoista FS2004/FSX-mallinnuksista P3D4-simulle?

 

En ihan aina ymmärrä, että etkö lue vastauksia vai usko niitä.... no joka tapauksessa Bamcehan vastasi tähän jo aikaa sitten tuolla eri aiheessa. Tällä hetkellä ketjun viimeinen viesti.

http://conv.flightforum.fi/discussion/index.php/topic,114880.msg1564894.html#msg1564894

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Oletko kokeillut vanhaa Espoo landmarks P3D:ssä? Minulla ainakin toimii FSX:SEssä. Kuten myös vanha Helsingin scenery jossa stadion, lintsi, uspenskij ym. Vanhojen mallien konvertointi aitoon FSX-muotoon ja sijoittaminen maisemaan onnistuu suht. helposti ModelConverterX:llä kunhan alkuperäiset, erilliset mallit (ei library-muodossa, vaan erilliset) on saatavilla. Kokonaan uudet rakennukset vaativat sitten enemmän, niinkuin totesin tuossa toisessa threadissä.

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

En ole kokeillut joten kokeilen, jos löytyy FSNordicista. Sen sijaan Jari Varjeen tekemä Helsinki-lisäosa ei toimi enää P3D4:ssa toisin kuin se toimi FSX:ssä.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään