12 viestiä aiheessa

Hesarin tänään ilmestyneen huhtikuun 2021 kuukausiliitteen sivulla 68 on Markko Junkkarin laatima yhteenveto Gunnar Lihr - suomalainen lentäjälegenda -kirjan keskeisestä kappaleesta, sekä yksi kirjassa julkaistu kuva. Artikkelin nettiversiossa on kaksi valokuvaa lisää.

2021-04 HS kuukausi-liite Lihr, Huippuvuoret-page-001.jpg

1 henkilö tykkää tästä

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Ennen noita onnettomia tapahtumia Nobilen "Italia" ilmalaivan reittisuunnitelmista kerrottiin tälläisiä uutisia Oululaisen sanomalehden huhtikuun ensimmäisen päivän numerossa:

P1150766.thumb.JPG.2c62e03cb2c4b09e9fd00660fee70573.JPG 

Ja toukokuussa jo totta toinenpuoli eli läheltä ohitti Oulun

P1150773.thumb.JPG.571375412727363b434c797a650e6b91.JPG

Markku
 

 

 

Muokattu: , käyttäjä: Markku Kanninen
1 henkilö tykkää tästä

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Zeppelin-kirjassa on Nobilesta tarinaa jonkin verran. Tässä kuvat artikkelista. 
Televisiossa tästä tuli aikoinaan pitkä dikumentti, mutta en sitä ainakaan Areenasta löydä nyt. 

Olli L 

B499597A-4F10-482A-A271-3027214C0FF7.jpeg

3ABB8476-FC4F-4C32-A826-3F75F64EB5C9.jpeg

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Edesmennyt ltm Erkki Alkio kertoi nähneensä tämän Nobilen ilmalaivan ylilennon pikkupoikana Pohjanmaalla kotonaan. Ilma-aluksen lentokorkeus oli varmaankin melkoisen alhainen koska havainto sisälsi tiedon siellä vietettävistä juhlista. Alas lensi viinipullo, jonka Erkki sanoi myöhemmin luovuttaneensa Suomen Ilmailumuseolle. Ymmärsin putelin olleen tyhjä.

Onko se museolla?

1 henkilö tykkää tästä

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Pappani Seinäjoelta näki myös ilmalaivan. Oli isänsä kanssa kylvämässä pellolla kun se meni yli. Kertoi tapahtumasta vielä kaksi vuotta sitten. 

2 henkilöä tykkäävät tästä

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla
2 tuntia sitten, Markku Sipinen kirjoitti:

Suomen Ilmailumuseolle. Ymmärsin putelin olleen tyhjä.

Onko se museolla?

On, ja se taisi olla olutpullo, italialaista lageria muistaakseni. Tyhjä on. 

Muokattu: , käyttäjä: Topi Falkenberg
1 henkilö tykkää tästä

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Keskusteluun osallistuen ja aihetta sivuten muutama huomio. 
• Rovaniemellä oli napapiirin turistikeskuksessa muistaakseni 1980-luvulla Napapiiri-galleria, jossa oli esineistöä varhaisiin napalentoihin liittyen, mm. Nobilen lennot. Toiminta taisi loppua aika nopeasti, 
http://arrak.com/arkisto/pages/napapiiri/napapiiri_s_.htm

• Toinen huomioni on lastenkirjaksi luokiteltu Ventura - Cesarinin Matkat Pohjois-navalle kirja, jonka kuvitus on aina miellyttänyt silmääni. Kirjassa kerrotaan tietysti myös Nobilen seikkailuista.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Yllä kysyttiin Punainen teltta (The Red Tent) -elokuvasta. Tästä neuvostoliittolais-italialaisesta yhteistuotannosta tehtiin kaksi versiota (kuten Wikipedia kertoo), 158 min kestoinen venäläistä yleisöä varten ja 121 min elokuva länsivientiin.

Ainakin venäläinen versio löytyy Youtube:sta (filmi on venäläiseen tapaan jälkiäänitetty "dubattu", mutta tekstitetty englanniksi - kannattaa  katsoa!): 

osa 1 (1 h 13 min):

ja osa 2 (1 h 16 min):

  

Punainen teltta esitettiin TV 1:ssä 21.7.1973, tässä Katso-lehden esittely, sekä tunnetun lentokonesuunnittelijan Atle R. Blomqvistin kriittiinen kommentti HBL:ssa 26.7.1973. Blomqvist oli silloin Svenska Aero-yhtiön palveluksessa, ja oli juuri kesällä 1928 itse koelentämässä Flygvapnetin pelastusoperaation Hansa-koneita - eli tässä on aikalaisen harvinainen arvio tapahtumista!

Elokuvasta voi saada virheellinen käsitys että venäläinen professori Rudolf Samoilovitsh olisi ollut jäänsärkijä Krasinin päällikkö - napapiiritutkija Samoilovitsh johti kylläkin venäläistä retkikuntaa, mutta ei siis toiminut jäänsärkijän kapteenina. Samolovitsh´in muistelmat on käännetty mm. saksan kielelle, ja löytyvät mm. Kansalliskirjastosta. Kuten monet muutkin etevät tiedemiehet hänet pidätettiin "kansan vihollisena" Stalinin terrorin aikana toukokuussa 1938, ja teloitettiin 4. maaliskuuta 1939.    

Italiassa petturiksi ja karkuriksi syytetty Nobile muutti katkerana taas Neuvostoliittoon vuonna 1931, missä hän johti ilmalaivasuunnittelutoimistoa. Vasta toisen maailmansodan jälkeen hän palasi pysyvästi kotimaahansa, ja Italian ilmavoimissa mitätöitiin virallisesti kaikki syytökset häntä kohtaan. Tämän jälkeen Nobile sai kenraaliarvonsa takaisin, ja toimi sittemmin Napolin yliopiston aerodynamiikan ja lentotekniikan professorina.

Italian ilmavoimien museossa Rooman pohjoispuolella on iso Nobile- arkisto, mistä sain huomattavaa apua Gunnar Lihr-kirjaa varten.    

 

1973-07-21 Katso.jpg

1973-07-26 HBL, Atle Blomqvist.jpg

3 henkilöä tykkäävät tästä

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Toimin 1977-80 helikoperilentäjänä Huippuvuorilla. Lensin aikoinani kolmen hengen italialais retkikunnan saaren pohjoisimpaan paikkaan, Kap Bruun, joka on lähinnä Nobilen onnettomuuspaikkaa kiintällä maalla. Retkikunta vei paikalle Paavin allekirjoittaman hopeisen muistolaatan.

En usko että laatta on enää paikallaan. Retkikunnalla ei ollut A4-kokoisen laatan kiinnittämistä varteen mitään varusteita. Keräsimme kiviä kekoon, otimme matkustajien vaelluskenkien nauhat ja kiinnitimme hopealaatan kivikasaan. Todennäköisesti ensimmäinen paikalle osunut jääkarhu on sen rikkonut.

Matti Jokinen

 

8 henkilöä tykkäävät tästä

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Kokkola-seua julkaisi v.2001 kirjan: "Hiljaa lensi zeppeliini" jossa on kokkolalaisten kertomuksia 1900-luvun alkupuolelta. Takakannen mukaan erikoisia tapauksia oli mm: "...zeppeliinin hiljainen kulku Kokkolan taivaalla1931." ja kannessa on Graf Zeppelinin kuva 

IMG.jpg

IMG_0001.jpg

Kirjan tektsteissä kyllä kerrotaan vuodesta 1928 ja "zeppeliini" Italiasta. Italia oli tosin puolijäykkä ilmalaiva ei zeppeliini.

Markku    

Muokattu: , käyttäjä: Markku Kanninen
1 henkilö tykkää tästä

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään