Hannu Häkkinen

tutkan pyöriminen?

4 viestiä aiheessa

Voipi liittyä ilmailuunkin, mutta parempi panna tänne, ettei kukaan pahastu: tänään pysähdyin ihmettelemään Hesan satamassa olevan laivan tutkaa. En ole ennen kiinnittänyt huomiota, mutta nyt tuli mieleeni kysymys, miksi tutka pyörii jatkuvasti, vaikka laiva on monta vuorokautta satamassa?

Lyheneekö laakereiden ikä, jos tutkan pysäyttää silloin tällöin (kuten väittivät aikoinaan kiintolevyjen valmistajat) tai kostuuko elektroniikka, jos sähköt katoavat tms?

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Hei Hannu,

Varmaa vastausta en tiedä, mutta esimerkiksi hyrräkompassia ei pysäytetä satamassa, koska se asettuminen kylmäkäynnistyksen jälkeen kestää tunteja.

Vanhenpaa tekniikkaa käyttävissä tutkissa lähettimessä on magnetron. Se on kuluva osa ja pitää vaihtaa säännöllisesti. Siksi tutka on järkevää sammuttaa, kun sitä ei käytetä.
 
Uudenaikaiset Solid State -tutkat eivät kulu vaikka ne olisivat päällä jatkuvast. Lisäksi ne on integroitu GPS ja muihin suunnistusjärjestelmiin.
 
Yleisesti ottaen laivoissa on aina kosteaa. Elektroniikka kannatta pitää päällä.
 
Esa
1 henkilö tykkää tästä

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Kyllä kai nykyäänkin tutkat pysätetään varsin lyhyenkin kaijassa olon ajaksi. Voipi tietysti unohtua pyörimäänkin, mutta tuskin päiviksi. Sotalaivat erikseen, kun pitävät valvontaa yllä. Ainakin vuosia sitten meidän laivaston aluksissa oli erikseen tutkapäiväkirja, johon käynnissäoloajat merkittiin. No se oli kuvaputkinäyttöjen aikaa.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla
Tutkasta
 
Kun pienenä aloitin seilaamisen, niin laivassa kaikki muut paitsi minä suhtautuivat tutkaan suurella kunnioituksella.
 
Tutkan tärkein komponentti oli radioputkien sukuun kuuluva magnetron. Se on suuritehoinen ontelovärähtelijä. Kuluva osa. Kerran vaihdoin sen merellä. Osasin jopa ensin paistaa sen ja sitten säätää tutkan taajuudelle. Tutkanäyttö toimi katodisädeputkella. Radioputken sukulainen sekin. Näyttö himmeni ajan myötä kuin vanhoissa kuvaputkitelevisioissa. Tutkan elektroniikassa oli valtavasti radioputkia. Ne huokuivat lämpöä pienen kiukaan lailla. Tutkaa pidettiin päällä vain silloin kun sitä tarvittiin. Merelläkin.
 
Nykyisten Solid State tutkien elektroniikka toimii puolijohteilla ja piisiruilla. Bitit vilistävät. Vekottimen koko ja tehontarve on pienentynyt valtavasti. Tutka on yleinen
pienissä  huviveneissäkin. Kuva esitetään litteillä näytöillä. Pyöriminen on antennin normaali olotila.
 
Moderni tutka on yhteydessä moniin järjestelmiin. Voi olla, että siksi tutkaa pidetään päällä ja antennia pyörimässä. Tai ehkä vain halutaan vahtia ympäristöä. Tai paikallaan pysymistä. Tai jotain. Ehkäpä pulssi ei edes ole päällä.
 
Isona minulla oli harvinaislaatuinen etuoikeus tuijottaa tutkanäyttöjä sydämeni kyllyydestä. Kerran Ras al Khaimahissa (OMRK, RKT) tutkan elektroniikka levisi. Tutka-antenni lentokentällä pidettiin pyörimässä ettei sheikki hermostu.
 
Esa
3 henkilöä tykkäävät tästä

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään