Kai Krause

Läppäri kuvauskäyttöön?

6 viestiä aiheessa

Kysyisin mitä läppäriä käytät kuvien käsittelyyn/kuvapankkina ja miten toimii? Ajatuksen olisi löytää uusi läppäri, jonka täytyisi olla ehdottoman hyvä kuvauskäyttöön eli kulkee repussa mukana, näyttö on ehdottomasti oltava sellainen, että se kirkkaus/kontrasti kalibroitavissa oikealle tasolle ja akkukin sais kestää, jotta muistikortit voisi kenttäoloissa purkaa suoraan kovalevylle (mieluusti ainakin yli 10Gb). Mulla on nyt sonyn läppäri, joka on ihan ok muuten, mutta en saa näyttöä kalibroitua oikealle tasolle (on liian kirkas). Onko kirkkautta muuten mahdollista säätää jollain softalla tai jotenkin käyttöjärjestelmän (windows XP) avulla oikeaksi jos tavalliset kirkkaus/kontrasti säädöt ei riitä?

 

Kai

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Mulla on Toshiba Portégé M400, joka on kylläkin työkäytön tarpeisiin hankittu, mutta on kuvauskäyttöönkin vallan mainio. Tosin halvemmallakin saanee siihen tarkoitukseen riittäviä. Tärkein on pieni koko ja siitä huolimatta hyvä resoluutio (1400x1050 12.1" näytössä). Akkukesto ei sellaisenaan ole kummoinen, mutta lisävarusteena saatavalla slice-akulla kyllä. Kynällä tökkien koneen käyttäminenkin käy kohtuullisesti seisaaltaan, kunhan ei varsinaisesti kirjoittaa tarvitse.

 

Näytön kalibroinnissa Adobe Gamma on hyvä työkalu, ja kyllä se osaltaan kirkkauteenkin vaikuttaa. Jos ei mitään Photoshop-versiota ole, niin kaipa noita ilmaisiakin löytyy. Säädössähän normaalisti haetaan ensin monitorin säädöillä kohta jossa musta muuttuu mustaksi ja sitten gammasäädöllä etsitään toistokäyrät kohdalleen.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Itsellä on Applen MacBook ja on toiminut varsin hyvin kuvailemassasi käytössä. Hintakaan ei ole mahdottoman paha. Niin ja OSX:ssä on itsessään näytön kalibrointiin softa jolla saa varsin hyvin näytön kalibroitua vaikka ei toki jotain rautatason ratkaisua(esim. spyder) voitakkaan.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Mulla on vanha Dell C800, jonka näytössä resoluutio on riittävä mutta muuten se näyttö ei oikein tyydytä. Kalibroinnillakaan en ole saanut siihen läheskään yhtä hyvää toistoa kuin pöytäkoneen näyttössä. Katselukulman muutos vaikuttaa jo pienellä erolla paljon näytön tummuuteen. Eli kuvien käsittely pitäisi jättää kokonaan pöytäkoneelle.

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

LCD-näyttöjen tasossa on suuria eroja mm. katselukulmassa ja kontrastissa. Hintalapusta aika hyvin pystyy päättelemään laadun. Hyvät läppärinäytöt ovat kyllä hyviä. Akkukäytössä on oletuksena tietenkin näytön kirkkaus pudotettu mahdollisimman pieneksi virransäästön vuoksi, mutta se on vain säätökysymys. Kirkkautta saa kyllä varmasti tarpeeksi, jos on valmis tinkimään käyttöajasta. Mutta sitä ei voi kuin ihmetellä, miten paneelivalmistajilla riittää pokeri tehdä 19" pöytänäytöt niin surkealla resoluutiolla (1280x1024), kun jopa 12" läppärinäytössä on isompi (1400x1050). Tässä suhteessa siis vasta laadukas 20" pöytänäyttö päihittää kuvankäsittelyssä paremman luokan läppärin.

 

Väri- ja sävytoistossa parhaat paneelit ovat kyllä jo varsin hyviä, joskin monet pitävät kuvaputkia edelleen kuvatyöskentelyssä parempina. Se on mielestäni nykyään aika pitkälle arvostuskysymys. LCD:n kuva on terävämpi etenkin DVI-liitännällä ja tasalaatuinen nurkkia myöten, mutta kuvaputken värit tuntuvat elävämmiltä. Itse en nykyään enää ostaisi kuvaputkea, vaikka tilaa olisi kuinka eikä koskaan tarvitsisi siirtää (30-kiloisen töllön siirtely aiheuttaa akuuttia kiroilua). LCD-pöytänäytön ainoana etuna läppäriin nähden on fyysinen koko, mutta niin kauan kuin silmät ovat hyvät, tämä on aika vähäinen etu. Koon pienenemisen voi kompensoida yksinkertaisesti katsomalla lähempää, kunhan pikseleitä riittää ja silmät tarkentuvat.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään