Jorma Laiho

Hävittäjälentäjien ikä ?

8 viestiä aiheessa

Lueskelin toisen maailmansodan hävittäjälentäjien tarinoita. Kävin myös muutama viikko sitten Tokion sotamuseossa (laitan pari kuvaa kuvapuolelle) jossa oli seinillä sodassa kuolleiden pilottien kuvia. Lentäjäthän olivat yleensä hyvin nuoria. Mieleen muistuu myös lapsuudenkaverini, joka lenteli jo Kauhavalla, vaikka kotipuolessa sai olla vasta Tunturi-mopon sarvissa, olin välillä hänelle kuskina, kun olin vuoden vanhempi. Alkoi askarruttaa seuraavanlaiset kysymykset (joihin minun käsikirjani ja Google ei riittänyt) koskien erityisesti suomalaisia vihollisen pudottajia/pudotettuja:

 

1. Kuka ja minkä ikäinen oli nuorin viholaisen pudottaja (ikä juuri pudotushetkellä)

2. Kuka oli vastaavasti vanhin pudottaja pudotushetkellä.

3. Kuka oli nuorin pudotettu (kuka tahansa ilma-aluksessa ollut, ei välttämättä lentäjä) ?

4. Kuka oli vanhin pudotettu ?

 

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

No jopas nyt jotakin ! Onko kysymys jotenkin ihan pöljä, kun ei löydy tiedonmurustakaan. Omat käsikirjat on tosiaan sen verran huonot, että ei löytynyt kuin hiukan arvailua. Vanhimmasta päästä sekä pudottajana että pudotettuna lentäjänä lienee ainakin lentomestari Heiskala, joka oli hiukan alle 38v. kun pudotti ja hiukan yli 38v. kun pudotettiin. Eräs nuorimpia pudottajia lienee ollut Wind n. 22 vuotiaana ?

Koittakaas nyt tarkuuttaa tätä vaikka arvailemalla lisää, täytyyhän jonkun tämäkin tarkkaan tietää vai jääkö vastaukseksi siis tämä ?

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Täällä on enemmän siviili-ilmailuun painottunut porukkaa, niin voi olla ettei nippelitietous sotakoneiden osalta ole samaa luokkaa.

 

Kokeile kuitenkin katsoa jos tämän kuppikunnan keskustelu-alueilta löytyisi apua: http://www.virtualpilots.fi/hist/

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Nuorin sotalennolla surmansa saanut Ilmavoimien ohjaaja oli vänrikki Eero Mäkinen. Hän oli hävittäjälentäjä LLv 30:ssä ja sai surmansa Fokker D.XXI koneella FR-127 7.8.1941. Mäkinen oli venäläisen lentoveneen torjuntalennolla Suomenlahdella, ja hyökätessään pinnassa sen kimppuun sai osumia sen torjuntatulesta ja syöksyi mereen. On mahdollista myös, että Mäkisen Fokker osui meren pintaan samalla kun se sai osumia.

 

Vänrikki Eero Mäkinen oli vasta 18 vuotias kuollessaan. :-\

 

Jukka

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Melko nuori oli ainakin Klaus Jalmari Alakoski (s. 17.08.1921) pudottaessaan FA-28:lla I-153:n 13.08.1941. Siis 19-vuotias, muutamaa päivää vailla 20 v.

 

Ainakin nuorempi kuin Hasse Wind ensimmäisen pudotuksensa aikoihin.

1 henkilö tykkää tästä

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Kiitoksia, eipä tarvinnut turvautua naapurifoorumin apuun !

 

Tämä selvitti jo hieman asiaa. Ilmavoimiinhan on voinut mennä aiemmin vapaaehtoisena jo 17 täytettyään, jolloin siivet olivat rinnassa jo ennen ajokorttia....

Nykyisin alaikäraja onkin kai 18 vuotta.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Tuossa nyt kävin nopeasti lävitse Keskinen-Stenman-Niskan "Hävittäjä-ässät"-kirjan syntymäajat ja ensimmäisen pudotuksen ajankohdan verrattuna syntymäpäivään, enkä löytänyt nuorempaa.

 

Tosin kirjassa on mainittu vain "ässät" eli väh. 5 konetta pudottaneet, joten saattaa olla mahdollista, että joku 1-4 konetta pudottanut voisi olla ollut nuorempikin pudottaessaan ensimmäisen koneensa. Siihen minulla ei kirjallisuus riitä.

 

Enkä laiskuuttani jaksanut enää laskea, kuka oli vanhin pudottaessaan ensimmäisen koneensa, tai ylipäänsä vanhin pudottaessaan jonkin koneen. Yksi ässistä menee suhtkoht vanhan puolelle:

 

Gustaf E. Magnusson, s. 08.12.1902, pudotti ensimmäisen 1.12.1939 ja viimeisen 8.7.1941, eli viimeisen koneen 38-vuotiaana ja risat.... Mutta se ei taida riittää vanhimman titteliin?

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Suuresta maailmasta:

 

Jostain lukemastani kirjasta sekä Battle of Britain-leffan ekstra-DvD-llä haastatellun veteraanin kertomuksista käy ilmi että tuolloin pidettiin yli 26veetä yli-ikäisenä hävittäjälentäjäksi, ellei henkilöllä ollut selvästi muita parempaa lentotaitoa tai johtamiskykyä.

 

 

Ralph Bakerin kirjassa Tuhannen koneen hyökkäys on maininta 16-vuotiaasta joka väärällä syntymäajalla keplotteli itsensä Lancasterin ohjaajaksi. Huh!

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään