Guest arttula

Ilma-lämpöpumpuista kokemuksia

25 viestiä aiheessa

Moikka

 

Kun sähkön hinta jatkaa nousuaan, alkaa tuollaiset lämmitysratkaisut kiinnostamaan. Onko jollain kokemusta noista ilma-lämpöpumpuista käytännössä ? Paperillahan niiden luvataan säästävän lämmityskuluissa ihan uskomattomia summia, mutta miten lienee tilanne oikeasti ? Miten kylmällä ilmalla niitä kannattaa edelleen pitää päällä ?

 

Arttu

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Huom! Itsellä ei tuollaista ole ja tämä on sitten kahvipöydässä kuultua.

 

Sen rahan minkä talvella säästin, kesällä jäähdytin.

Älä ota pikaliittimiä, ei tarvi arvata mikä vuotaa parin vuoden kuluttua.

 

Sitten omia ajatuksia. Kyllähän tuolla varmasti säästää mutta hel***in ruma tuollainen komuutta on.

 

Edit: Tällainen foorumikin on näköjään perustettu. http://www.lampopumput.info/foorumi/

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Terve, jatkan tästä nyt vähän. Itsellä on kesäkuusta asti ollut ilmalämpöpumppu. Toshiba Daiseikai-merkkinen. En tiedä vielä, että tuleeko se pienentämään energian kulutusta, mutta jos säästää niin uskon, että se hyöty menee kesällä talon jäähdyttämiseen. Jos sähkölaskut eivät nouse vuotuisella tasolla niin sitten kyseessä on ihan ok hankinta. Asumismukavuutta kyllä laite lisää huomattavasti. Myyjät puhuu aika rohkeasti laitteen tuomista energiasäästöistä, mutta vielä ei uskalla sanoa asiaan mitään.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Ko. laite on ollut kohta 3 vuotta ja olen tyytyväinen hankintaan. Säästöä pumppu tuo riippuen talon rakenteesta enempi tai vähempi. Jos talo on avara sisätiloiltaan, niin lämpö siirtyy parhaiten koko alalla. Aina -15 pakkaseen se antaa ainakin sen minkä ottaa. Lämpötiloissa 0 - 10 C pumpun teho on parhaimmillaan 1:3, jopa enemmänkin.

Vanhassa 1½ kerroksisessa talossa pitäisi olla pumppu kahdella sisäyksiköllä tai kaksi erillistä konetta: toinen alas ja toinen ylös. Makuuhuoneeseen sisäyksikkö ei sovi, koska pakkasella aika ajoin sisäyksikkö päästää sihauksia "sulattaessaan" ulkoyksikköä.

Minulla investointi on maksanut itsensä noin 6 vuoden aikana, jos se pelaa sen aikaa ilman ongelmia. 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Ok. Täytyypä tsekata. Tosin myöhäistä katua, jos on tullut hankittua väärät vehkeet, sillä sisäyksiköt ovat jo seinässä kiinni, ja ulkoyksikötkin (ins Allah) tänään iltapäivästä... ;D

 

Arttu

 

Rakennusmaailma -lehdessä on testi ilmalämpöpumpuista. Ilmestyy kaiketi tänään (8.12.2006).

 

--- Jorma

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Nehän säästää siis oikein toteutettuna lämmityskäytössä suoraan sähkölämmitykseen verrattuna siksi, että ne ottavat osan lämmöstään ulkoilmaa jäähdyttämällä. Miten tämä sitten käytännössä onnistuu meidän keleissä, kun lämmityskaudella on koko ajan niin kylmä, että ulkopatteri jäätää, sitä en tiedä. Kesällä pitäisi koneikon olla ulkona ja talvella sisällä, jotta sen hukkalämpö menisi oikeaan osoitteeseen. Miten päin se noissa on?

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Just nyt tulee Joka kodin asuntomarkkinoissa näistä lämpöpumpuista. Daikin sai vertailussa viisi tähteä ja toisessa päässä Hitachi sekä IVT yhden tähden kumpikin. Fujitsu ei saanut yhtään tähteä.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Mitsubishin electric ilma-lämpöpumput ovat ihan best sellerssejä. Ei vain ole huomioitu monessakaan testissä. Vaikka onkin tosin markkinoiden hiljaisin sisäyksikkö. http://www.mitsubishielectric.fi/esite.pdf

 

-Oskari

 

Edit: Meillä ollut mökillä syys iltana todella tarpeellinen, ja kun meillä tehtiin remonttia vähän mökillä niin poistettiin sillä sitten kosteutta. Kätevää.  :thmbup:

 

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Nonnih ! Nyt vajaan vuorokauden kokemuksella voin kertoa, ettei yhtään kaduta, että nuo tuli hankittua ! Kerrankin talossa on miellyttävän lämmintä ilman takan lämmitystä. En sitten tiedä, miten nuo lämmityslaskuun vaikuttavat, mutta ainakin lämmin tulee hieman halvemmaksi, kuin käyttäisi vastaavalla teholla suoraa sähkölämmitystä. Laitteiden (Panasonic) hurinaa tuskin kuulee.

 

Eli tällä kokemuksella voin suositella ! :thmbup:

 

Arttu

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Tilasin muutama viikko sitten pari kappaletta Mitsun invertteripumppuja ensi keväänä valmistuvaan talooni, toisen ylä- ja toisen alakertaan.

Samoja Mitsun laitteita räpelsin kesällä kaverin luona ja ainakin niiden hiljaisuus teki vaikutuksen.

Reilun puoli vuotta eri merkkisiä laitteita liikkeissä kokeillessa olen huomannut, että moni niistä pitää melkoista tohinaa hiljaisimmallakin puhallusasetuksella.

 

Pumppujen asennus on vasta joskus tammi- helmikuun vaihteessa joten omia käyttökokemuksia ei vielä sen kummemmin ole.

 

-Mika-

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Kaivoin tällaisen vanhan ketjun esiin. Onko viimeaikaisia kokemuksia? Alaleuka loksahti auki, kun näin raportin omasta sähkönkulutuksesta vuosilta 2010/2011.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Toiseen ketjuun olin kommentoinut "lainavehettä". Nyttemmin on omakin, eli -08 hankittu Mitsu on lämmittänyt taloa aika ansiokkaasti. Kesällä myös viilennetään, se ei muuten hirveitä maksa kuten yleisesti väitetään. Toki järki pitää siinäkin olla, pari-kolme astetta ulkolämpötilaa alemmaksi kun viilentää niin riittää mainiosti eikä kone juokse täysillä -> aika pienellä sähkönsyönnillä menee.

 

Mitsu ollut hyvä ostos. On hiljainen, riittävän tehokas ja viatonkin on ollut. Kop kop. -25c :ssä pitää sammuttaa kun alkaa puhaltamaan sen verran haaleaa että tuntuu vedolta, muuten on saanut kone olla kroonisesti päällä. Ei ole kovin jääherkkä. Pohja pysyy aika hyvin auki. Vaakasuoraan satavasta märästä lumesta tuo ei selviä ilman apua, eli kenno muurautuu umpeen. Sulatus sulattaa kerroksen irti kennosta mutta loppu jääkin sitten igluksi koneen ympärille. Tähän auttaa koneen laittaminen jäähdytykselle joksikinaikaa, silloinhan ulkokenno menee kuumaksi ja jäät sulaa. Muuten tuo on saanut hoideltua hommansa ilman erityisiä rukkauksia. Jonnekkin -15c kieppeille kestää hyvin pelkästään pumpulla sitten tulee seinäpatterit avuksi ettei lattia kylmene liikaa, samaa taisin jupista jo tuolla toisessakin ketjussa.

 

Talliin hankittu halpiskone (Chunlan) sen sijaan vaati jatkuvaa tarkkailua ja huolenpitoa. Lähinnä tuo jäätyminen aiheutti ongelmaa. Kenno jäätyy umpeen ja tehot putoaa, tarvii manuaalisulatuksen. Kuumaa vettä päälle. Tässä kun ei ole erinäisistä syistä mahdollista käyttää jäähdytystä apuna. Äänekäs kone, ei ihmisten ilmoille.

 

Naapurilla on LG ja se näyttää olevan jatkuvasti päällä myöskin, ulkoyksikkö on selvästi äänekkäämpi kuin Mitsu. Ei mikään meluaja mutta käyntiäänen kuulee selvästi. Ilmeisen tyytyväisiä ovat olleet kun mitään eivät ole koneesta kommentoineet. Sisäyksikkö on paljon sutjakampi muodoiltaan jos sillä on jollekkin väliä, nämä Mitsun koneethan on "mankeleita". Ainakin Mitsu Heavyn koneet. Mitsu Electric on erinäköinen.

 

Sähkönsäästöstä on paha sanoa mitään, tätä ei olla tarkkailtu muuten kuin että kulutus ei ainakaan noussut mankelin hankinnan jälkeen. Vertailua hankaloittaa reipas puun polttelu. Asumismukavuus nousee erittäin todennäköisesti, ainakin meillä nousi ja samaa on muualtakin kuulunut. Jos on takka/leivinuuni niin kannattaa ostaa semmoinen malli jossa on pelkkä tuuletustoiminto vaihtoehtona. Saa puhalleltua tulisijan lämpöä paremmin liikkeelle, meitin koneessa ei sitä ole.   :thmbdn:

 

Paukkupakkasilla pelkällä pumpulla ei pärjää jatkuvasti mutta syksyn ja kevään välikeleillä varsinkin on hyvä laitos, kuten normitalven lämpötiloissa. Edellisten talvien loputtomat paukkupakkaset piti koneen kiinni ja silloin kannettiin puuta pesään selkä vääränä, siltikin sähköyhtiö muisti mukavan topakalla sähkölaskulla.

 

Taisin taas myöntää ja kieltää yhdessä viestissä kaikki.  ;D

 

 

 

 

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Mitsun FD25VA ollut vuoden käytössä 70 neliöisessä rivarissa, jossa lisäksi varaava takka ja lattialämmitys (rak. 2008). Erinomainen hankinta!

 

Vinkkinä omakotiasujille: Ulkoyksikön voi sijoittaa myös välipohjaan (tai ullakolle), jolloin vuoden kylmillä keleillä (yli -20) kone saa tasalämpöistä ja kaikkein "sopivinta" ilmaa, eli n. muutama plussaa koko ajan. Pysyy sähkönkulutuskin kurissa.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Hommasin syyskuussa Toshiba Daiseikai RAS-10:n eli vuoden 2010 TM-testivoittajan. COP:n luvattiin olevan yli 5. Talo on 1949 rakennettu rintamamiestalo, jota lämmitetään suoralla sähköllä. Talossa toimii ns. painovoimainen ilmanvaihto erittäin hyvin eli se on melko horo ja pakkasilla lämmityksestä kuuluu senttien jatkuva kilinä. Talo on huonejärjestelyltään melko epäedullinen ilp-lämmitystä varten eli avointa yhtenäistä tilaa on hyvin vähän.

 

Tammikuuhun asti riitti pelkkä ilppi ja takka, sen jälkeen oli otettava pakkasilla käyttöön sähköpatterit, joita on taas ilmojen lämmittyä voinut säätää pienemmälle. Maaliskuun saattaa taas pärjätä pelkällä pumpulla.

 

Laite ehti olla viime vuonna toiminnassa 3 kk. Alkuvuoden kulutus oli edelliseen vuoteen verrattuna n. 2500 kWh suurempi, mutta silti loppuvuodesta tuli säästöä viime vuoteen verrattuna yli 6000 kWh. Viime vuoden 3 viimeisen kuukauden aikana laite säästi siis vajaat 9000 kWh sähköä. Joulukuu oli aika lämmin ja luonnollisesti laite toimi hyvin edullisella hyötysuhteella. Mutta näin se säästi puolet hankintahinnastaan ensimmäisten 3 kk aikana. Sen takia suu loksahti auki.

 

Toshiba sulattaa itsensä automaattisesti ja käyttää siihen huoneiston sisälämpöä - siksi peruslämpö tulee olla koko ajan päällä. En ehtinyt rakentamaan suojakoteloa ja ajoittain kotelon ritilä on jäätynyt sataneesta lumesta, olen kuluneena talvena viidesti kopistellut siitä jäät pois. Kondessivesiputki on jäätynyt umpeen ainakin kerran, mutta on ehtinyt taas sulaa. Sulatusvesi ja kondessivesi valuvat laitteen alle sijoitettuun neliskanttiseen ison laastiämpäriin. Siitä olen kipannut jäät pois kymmenkunta kertaa ja viimeksi se sai kipeää kun katolta tippui jäätä päälle. Uuden hankkiminen Bauhausista tarkoittaa noin kympin kustannuserää. Harva hankinta on ollut näin fiksu.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Hommasin syyskuussa Toshiba Daiseikai RAS-10:n eli vuoden 2010 TM testivoittajan. COP luvattiin olevan yli 5. Talo on 1949 rakennettu rintamamiestalo, jota lämmitetään suoralla sähköllä. Talossa toimii ns. painovoimainen ilmastointi erittäin hyvin eli on melko horo ja pakkasilla lämmityksestä kuuluu senttien jatkuva kilinä. Lisäksi talo on huonejärjestelyltään melko epäedullinen eli avointa yhtenäistä tilaa on hyvin vähän.

 

Tammikuuhun asti riitti pelkkä ilppi ja takka, sen jälkeen oli otettava pakkasilla käyttöön sähköpatterit, joita on taas ilmojen lämmittyä voinut säätää pienemmälle. Maaliskuun saattaa taas pärjätä pelkällä pumpulla.

 

Laite ehti olla viime vuonna toiminnassa 3 kk. Alkuvuoden kulutus oli edelliseen vuoteen verrattuna n. 2500 kWh suurempi, mutta silti loppuvuodesta tuli säästöä viime vuoteen verrattuna yli 6000 kWh. Viime vuoden 3 viimeisen kuukauden aikana laite säästi siis vajaat 9000 kWh sähköä. Luonnollisesti joulukuu oli aika lämmin ja laite toimi hyvin edullisella hyötysuhteella. Mutta näin se säästi puolet hankintahinnastaan ensimmäisten 3 kk aikana. Sen takia suu loksahti auki.

 

Toshiba sulattaa itsensä automaattisesti ja käyttää siihen huoneiston sisälämpöä - siksi peruslämpö tulee olla koko ajan päällä. En ehtinyt rakentamaan suojakoteloa ja ajoittain kotelon ritilä on jäätynyt, olen kuluneena talvena viidesti kopistellut siitä jäät pois. Kondessivesiputki on jäätynyt umpeen ainakin kerran, mutta on ehtinyt taas sulaa. Sulatusvesi ja kondessivesi valuvat laitteen alle sijoitettuun neliskanttiseen laastiämpäriin. Siitä olen kipannut jäät pois kymmenkunta kertaa ja viimeksi se sai kipeää kun katolta tippui jäätä päälle. Uuden hankkiminen Bauhausista tarkoittaa noin kympin kustannuserää. Harva hankinta on ollut näin fiksu.

 

Minulla on sama pumppu, kuten tietysti jo tiesitkin. Erinomainen laite, paras ostos ikinä. Sähkönkulutus sähkölämmitteisessä talossa on nyt melkein kolmen vuoden kokemuksella tippunut kolmanneksen (ja vielä ollut kylmiä talvia nämä), mukana on myös kuumien kesien viilennys, eli hyöty pelkässä lämmityskäytössä olisi vieläkin suurempi. On jo maksanut itsensä takaisin, vaikkakin viihtyisyys (viilennys) oli ensisijainen hankintasyy.

 

t. tero

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Työpaikalleni ostoskeskuksen seinään ilmestyi tuollainen ilma-lämpöpummpu erästä liikehuoneistoa lämmittelemään. Laite pitää ajoittain julmettua pärinää ja erilaisia resonansseja kuuluu tämän tästä. Laitteen alle muodostuu pieni jäävuori joka sitten laajenee pieneksi luistinradaksi jota pitäisi hiekottaa. Laitteesta kuuluu myös kaikenlaisia kolahduksia. Tuli kyllä mieleen ettei tuollaista kyllä asuintalon seinään voisi laittaa, meteli kantautuisi varmaan sisätiloihinkin.

Laite vaatii ilmeisesti jotain huolenpitoa ja ajoittaista huoltoa mutta tuollaisessa ostoskeskuskäytössä asia ei tietenkään kuulu kenellekään.

:P

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Työpaikalleni ostoskeskuksen seinään ilmestyi tuollainen ilma-lämpöpummpu erästä liikehuoneistoa lämmittelemään. Laite pitää ajoittain julmettua pärinää ja erilaisia resonansseja kuuluu tämän tästä. Laitteen alle muodostuu pieni jäävuori joka sitten laajenee pieneksi luistinradaksi jota pitäisi hiekottaa. Laitteesta kuuluu myös kaikenlaisia kolahduksia. Tuli kyllä mieleen ettei tuollaista kyllä asuintalon seinään voisi laittaa, meteli kantautuisi varmaan sisätiloihinkin.

Laite vaatii ilmeisesti jotain huolenpitoa ja ajoittaista huoltoa mutta tuollaisessa ostoskeskuskäytössä asia ei tietenkään kuulu kenellekään.

:P

 

 

Iso astia alle, keräämään jäätä joka tyhjennetään aika-ajoin. Sisäyksikkö vaatii  huoltoa, kerran kuukaudessa suodattimien putsaus/pesu. Meteleinti johtuu luultavasti siitä, että ulkoyksikkö on kiinnitetty seinään. Maatelineellä meteli ei välity sisälle seinän kautta.

Meillä on ollut 1,5v Mitsu fd25 maatelineellä rintamamiestalossa ja hyvin on toiminut. Ainoa miinus on, että yläkerta kesällä tuskasen kuuma, vaatis sinnekkin oman yksikkönsä. Sähköäkin on säästynyt mukavasti, kun ei tarvi pattereilla lämmittää, kuin kovemmilla pakkasilla.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Minulla on sama pumppu, kuten tietysti jo tiesitkin.

 

Niin, enpä voi kuin kiittää hyvästä vinkistä.

 

Iso astia alle, keräämään jäätä joka tyhjennetään aika-ajoin. Sisäyksikkö vaatii  huoltoa, kerran kuukaudessa suodattimien putsaus/pesu. Meteleinti johtuu luultavasti siitä, että ulkoyksikkö on kiinnitetty seinään. Maatelineellä meteli ei välity sisälle seinän kautta.

Meillä on ollut 1,5v Mitsu fd25 maatelineellä rintamamiestalossa ja hyvin on toiminut. Ainoa miinus on, että yläkerta kesällä tuskasen kuuma, vaatis sinnekkin oman yksikkönsä. Sähköäkin on säästynyt mukavasti, kun ei tarvi pattereilla lämmittää, kuin kovemmilla pakkasilla.

 

Täsmälleen samaa mieltä.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Hankimme IVT ilmalämpöpumpun n. 7 v sitten. Hyvin toimi mutta tuotti kondessivettä niin paljon että hankimme pari vuotta sitten samaisen IVT maalämpöpumpun.

Jälkimmäisen teho riittää n. -20 asti. Nykyään taitaa olla jo paremmat suoritusarvot. Ilmapumppu on jäänyt jäähdytykseen. Eikä mitään tärinöitä eikä muita ääniä ole ollut vaikka on suoraan kivijalassa.

 

Heikki  

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Vinkkinä omakotiasujille: Ulkoyksikön voi sijoittaa myös välipohjaan (tai ullakolle), jolloin vuoden kylmillä keleillä (yli -20) kone saa tasalämpöistä ja kaikkein "sopivinta" ilmaa, eli n. muutama plussaa koko ajan. Pysyy sähkönkulutuskin kurissa.

 

Hyvä idea, mutta kannattaa aika neuroottisen hyvin varmistua siitä, että kondenssivesi todella menee ulos, eikä imeydy välikattoon. :P

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Mulla on joku Panasonicin ruuvikompuramalli (hintaluokka 1200€ tms v. 2008) tekemässä kylmää kesäisin. Talvien lämmityksestä huolehtii IVT:n E -sarjan maalämpöpumppu. Lämmitettäviä neliöitä on 292 kpl ja vuonna 2010 meni sähköä 14700 kWh, vuonna 2011 meni 13770 kWh. Takkakin on, poltan sitä talvella keskimäärin joka toinen tai joka kolmas päivä.

 

Panasonic on pelannut jäähdytystarkoituksessa hienosti (molemmat edelliset kesät n. 3kk putkeen päällä). Talvella kokeilen muutamaan otteeseen että lähtee käyntiin ja alkaa pumpata lämpöä. Tyytyväinen olen myöskin tämän ruuvikompressorimallin hiljaisuuteen jä värinättömyyteen. Suoraan on puurunkoisen talon seinässä tuo ulkoyksikkö kiinni.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

2007 hommattiin Panasonic jäähdytykseen, elämän laatu nousi kohisten. Asutaan rivitalossa, kaukolämpöverkossa joten jäähdytys on ainoa käyttö. Jostain syystä tämä asunto lämpenee auringonpaisteessa julmetusti, joten jäähdytyksen käyttö alkaa maalis-hutikuun aikoihin ja loppuu syys-lokakuussa. 3-4 kuukautta käytännössä jatkuvasti päällä. Sähkönkulutus nousi vuositasolla n. 1000kW, tosin nyt kun vanhempi likoista on lähtenyt maailmalle, kulutus on pudonnut tuon nousun verran.

 

Enää ei tartte kärsiä 30+ lämpötiloista kämpässä kesäisin, suht mukavassa 23 asteessa mennään kesä läpi, me likes  :thmbup:

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään