Nils Rostedt

Hyvä varmuuskopiointiohjelma ja -käytäntö?

7 viestiä aiheessa

Terve taas!

 

Viime viikon kovalevyrikko opetti sen että varmuuskopiointisysteemini olis voinut olla parempikin  :(

 

Niinpä kyselen nyt arvon raadilta hyviä vinkkejä miten rakentaa järkevä backup-systeemi.

 

Laitteiston osalta ajatus on käyttää esim. ulkoista kovalevyä varmuuskopiointivälineenä (kuten jo käyttämäni LaCie-ulkoinen kovalevy), mahdollisesti DVD.

 

Ohjelmiston osalta löysin XP:n mukana tulevan Windows Backup, joka vaikuttaa ihan käyttökelpoiselta.

 

Kysymys on lähinnä siitä minkälainen backup-käytäntö on järkevin? Esimerkiksi "incremental backup" automattisesti kerran viikossa voisi olla aika kevyt toimenpide. Mutta sitten kun se kovalevy kahden vuoden päästä hajoaa, joudunko tekemään 104 kertaa Restore saadakseni kaikki palautettua? Vaihtoehtoisesti jos ottaisin "täyden backupin" kerran viikossa, siihen menee paljon aikaa ja levytilaa mutta palautus olisi helpompaa.

 

Huomasin tässä, että ongelma on pieni esim. valokuvatiedostojen ja My Documents-dokumenttien kanssa, koska niitä on jo ymmärretty varmuuskopioida joka tapauksessa. Suurempia murheita on esim. Outlook Expressin Address- Book-osoitteisto sekä eri ohjelmien keräämät tiedostot, esim. IE:n Favorites, Google Earthin Placemarks, OziExploreriin tallennetut GPS-tracktiedostot ym.ym.

 

Tällaista, toivottavasti teillä on tällaiset asiat jo järjestyksessä  ;)

 

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Normaali kierto yrityksissä on täysi backup viikottain ja inkrementaalinen tai differentiaalinen päivittäin. Kotona tuskin tarvitsee näin tiukkaa tahtia, mutta älä nyt kymmeniä inkrementaalisia tee kumminkaan. Jos ohjelma osaa differentiaalisen (edellisen täysbackupin jälkeen muuttuneet) silloin palautus on aina edellinen täys + edellinen diff. mutta inkrementaaliset joutuu tosiaan palauttamaan kaikki täysbackupin jälkeiset.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Jep, kiitos infosta.

 

Olen vasta opiskeluvaiheessa tämän WB:n kanssa mutta näköjään se osaa kaikenlaisia backup-moodeja:

Normal (kaikki merkityt), Copy (sama muttei merkkaa backupatuksi), Incremental (muttuneet), Differential (muttuneet muttei merkkaa backupatuksi) ja olikohan vielä joku.

 

Ilmeisesti voi myös ajastaa useampia automaattisia backup-ajoja rinnakkain. Eli esimerkiksi täysi backup kuukauden tai kahden kuukaden välein, ja sen lisäksi inkrementaalinen tai differentiaalinen vaikka viikoittain. Ja lisäksi vaikkapa kriittisimmät tiedostot (kuten sähköpostin Inbox) päivittäin.

 

Mikä ero on muuten inkrementaalisen ja differentiaalisen backupin kanssa noin käytännössä? Olenko ymmärtänyt oikein että differentiaalinen on hyvä sellaisille tiedostoille jotka muuttuvat usein mutta säilyvät samalla nimellä (kuten Inbox.dbx). Ja inkrementaalinen taas jos syntyy paljon uusia, backupin arvoisia tiedostoja, mutta ne eivät luonnin jälkeen muutu (kuten vaikkapa kuvatiedostot).

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Inkrementaaliseen otetaan mukaan edellisen backupin jälkeen muuttuneet tiedostot, differentiaaliseen edellisesen täysbackupin jälkeen muuttuneet. Differentiaalinen siis kasvaa kerta kerralta seuraavaan täysajoon asti, mutta tekee palauttamisen helpoksi. Inkrementaalinen taas on nopea mutta palautus on työläs.

 

Windowsin backup muuten tallettaa kaiken yhdeksi tiedostoksi ja jos tuon tiedoston kaikkia tavuja ei saa luettua, mitään ei saa palautettua. Tämä on sen heikkous. Vahvuus on, että sillä saa käytössä olevat tiedostot varmistettua.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Eräässä yhdistyksessä, jossa olen "IT-vastaavana" tein tallennusmedian kanssa helpon ratkaisun. Toinen kovalevy vain koneeseen, jonne sitten joka yö otetaan kopiot kriittisimmistä työtiedostoista. Näistäkin vielä tärkeimmät ajetaan kerran viikossa ftp:n yli toisaalla olevalle palvelimelle.

 

Tosin meillä on tuo datamäärä pieni. Lähinnä henkilörekisteri ja tilastoja. Eli ei sovellu oikein suurille määrille video- tai kuvatallenteita ainakaan tuo ftp-siirto :)

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Juu, nyt kävi vain omassa tapauksessani niin että kun tietokoneen virtalähde laukesi, se tuhosi molemmat koneessa ollet kovalevyt ilmeisesti ylijännitepulssilla.

 

Eli tämän kokemuksen perusteella on hieman arveluttavaa pitää backup saman virtalähteen varassa kuin varsinainen data. Onnekseni olin tehnyt backupit erilliselle LaCie-kovalevylle (nyt jo toinen menossa), joka kytketään päälle vain varmuuskopioinnin ajaksi.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään